Адриан ХН Публикувано: 29 януари Публикувано: 29 януари Здравейте, Взехме билети от Уиз за началото на Април до Ереван. Имаме 4 нощувки и 4 пълни дни и в момента се чудим как да ги разпределим. Имам няколко конкретни въпроси към посещавалите Армения в близкото минало: 1. Иска ми се да се позиционираме в Ереван и от там да направим няколко дневни разходки до съседни градове или забележителности - манастири, старинни църкви, природа..... Може ли препоръки за такива места и как да стигнем до там? 2. Препоръки за сносен хотел в Ереван, като изискванията са да има самостоятелна баня и да е с добра локация, да е с добра хигиена и по възможност в стаята да има прозорец? 3. Не съм много запознат със стандарта им на живот. Цени на обществения транспорт, музеите, храната? Може и препоръки за хубави места за хранене. Както и препоръки за неща за хапване, които не трябва да се пропускат? 4. Трансфер от и до летището? Като полета навръщане е късен от 23.40 часа. 5. Може ли в повечето места да се плаща с карта? Къде можем там да обменим валута, защото курса в Тавекс е много дървен и с каква валута да тръгнем - евро или долари? 6. Нещо друго важно за страната, което трябва да се знае преди тръгване? Благодаря предварително на всички отзовали се на темата. 1
forry Публикувано: 29 януари Публикувано: 29 януари По точка първа - забележителности в Армения дал Господ! Вече всичко е въпрос на субективни преценки и мераци - дали ви се гледа природа, манастири, или нещо друго. Ние бяхме преди половин година в Армения и заложихме на манастирите Хор Вирап, Нораванк и Татев + водопада Шаки и езерото Севан. Хареса ни - особено Хор Вирап и Нораванк... Помислете дали ще правите екскурзиите с автомобил под наем или ще "букнете" някоя екскурзия! Понеже според моите преценки движението в Армения е малко шантаво, ние заложихме на платен индивидуален тур - доволни бяхме от избора! Впрочем, не знам за Ереван какво време си предвиждате, но Ереван е един много, много красив и заслужаващ си град! По втора точка не мога да дам идея - ние бяхме в един приземен апартамент на 15 мин пеша от площада на Републиката - невероятно чист и удобен, но все пак приземен, тоест с малък прозорец на нивото на улицата... По трета точка - стандарт на живот - около нашия. Като навсякъде - има неща по-скъпи и неща по-евтини, но няма съществена разлика. От летището ние ползвахме най-екзотичния вид транспорт - местната маршрутка - почти за без пари, но пък с покачване на адреналина като във влакче на ужасите! Ако не сте любители на силните усещания по-добре избягвайте точно този вид превоз! По пета точка - понеже не сме любители на безкасовите плащания за карти нямам впечатление - би трябвало да се плаща на повечето места с карта без проблем! Иначе да, на Тавекс курса е дървен - ние сменяхме на място (в Ереван има достатъчно места за обмен на валута), курса беше по-добър от на Тавекс, дори в едното бюро сменяха и левове, но ние бяхме заложили на долари. По шеста точка - единствено мога да кажа, че до момента съм срещал два вида хора - които се влюбват в Армения, или които не искат повече да чуват за нея! Ние сме от първите, нооооо....това всичко е до нагласи, очаквания и е силно субективно! П.п. Само да добавя нещо по точка втора - четете задълбочено ревютата на местата, които гледате, защото в Армения и Грузия (и сигурно не само там) е обичайна практика да резервирате нещо, но като отидете на място да пиете една студена вода без право на обжалване! Нас също ни смениха апартамента с различен от този, който бяхме резервирали, защото някакви заможни тайванки, които оставяха по една торба пари на ден бяха решили да си удължат престоя с още три дни, но поне собствениците ни бяха намерили алтернатива на 50 метра... 3 1
master_of_germs Публикувано: 29 януари Публикувано: 29 януари Преди 1 час, Адриан ХН каза: Здравейте, Взехме билети от Уиз за началото на Април до Ереван. Имаме 4 нощувки и 4 пълни дни и в момента се чудим как да ги разпределим. Имам няколко конкретни въпроси към посещавалите Армения в близкото минало: 1. Иска ми се да се позиционираме в Ереван и от там да направим няколко дневни разходки до съседни градове или забележителности - манастири, старинни църкви, природа..... Може ли препоръки за такива места и как да стигнем до там? 2. Препоръки за сносен хотел в Ереван, като изискванията са да има самостоятелна баня и да е с добра локация, да е с добра хигиена и по възможност в стаята да има прозорец? 3. Не съм много запознат със стандарта им на живот. Цени на обществения транспорт, музеите, храната? Може и препоръки за хубави места за хранене. Както и препоръки за неща за хапване, които не трябва да се пропускат? 4. Трансфер от и до летището? Като полета навръщане е късен от 23.40 часа. 5. Може ли в повечето места да се плаща с карта? Къде можем там да обменим валута, защото курса в Тавекс е много дървен и с каква валута да тръгнем - евро или долари? 6. Нещо друго важно за страната, което трябва да се знае преди тръгване? Благодаря предварително на всички отзовали се на темата. Изчети опознавателната тема за пътуване в Армения на @Kristiyan Desev, в нея е писано по много за всичките ти въпроси. 1. За мене мястото, което е абсолютно задължително за посещение, е Каменната симфония при Гарни. А храмът там е въпрос на вкус, на нас определено не ни хареса. До Гарни се ходи с автобуси или с маршрутки за смешни пари, като може да се направи, разбира се, и с организиран тур, който включва и манастира Гег(х)ард. До Гегард няма обществен транспорт, но има до най-близкото село, а стопът в Армения върви. По въпроса за Ереван... Ереван е може би най-контрастният град. За разлика от @forry аз нито се влюбих в Армения, нито я намразих. Но Ереван конкретно го намразих, и още как! Това е категорично най-грозният град, в който съм стъпвал. И тук уточнението. Очарованието на Ереван е във фонтаните. Толкова са много. Когато са пуснати, градът се преобразява. НО! В студените сезони няма нито един работещ фонтан. Така че преди май месец градът е разочароващ. Меко казано. Ние бяхме с най-първия полет на уиз, като стартира линията в края на април и направо се потресох. Хванахме и първия ден на май, когато един-два фонтана проработиха и малко се очовечиха нещата. Който е бил през юни, обикновено е във възхита от града. Обаче вие ще сте в началото на април. Помисли много сериозно, дали искаш да прекараш 4 нощи в Ереван. Татев е невероятен, но е адски далеч. Аз бих препоръчал да направиш една нощувка на юг, за да се насладиш максимално, а така ще можеш да включиш още водопади, висящи мостове... Ако катедралата в Ечмиадзин вече не е в ремонт идеално се комбинира за половин или един ден с руините на храма в Зварноц с обществен транспорт от Ереван. А тия маршрутки спират и много близо до летището. 3. Общественият транспорт е много евтин, редовен (и бавен). Манастирите са безплатни. Храната по заведенията е скъпа поне колкото в София. Откак започна войната в Украйна, в Ереван има още повече руснаци, които рязко вдигат стандарта и цените. 4. Маршрутки от летището до центъра за някаки съвсем дребни пари. 5. Може. Обменни бюра има и денонощни в големите магазини, например в халите. Курсовете са много добри. На летището е леко по-дървен курс, но също се преглъща. 6. Арменците може да са стиснати за всичко. но всеки един арменец ще плати двойна и тройна цена, ако купува/наема жилище или стая с гледка към Арарат 😉 4 1
Suunto Публикувано: 29 януари Публикувано: 29 януари Задължително идете до Татев, определено ще го помните дълго. Да, далеч е от Ереван, но си заслужава. Ние също имахме около 4 дни в Армения, като два от тях използвахме туровете на Hyur Service и останахме много доволни. Ако обикаляте с обществен транспорт, ще излезе доста по-евтино, но пък ще е по-трудно от логистична гледна точка. Ние използвахме градски транспорт от и до летището, само че не го препоръчвам, тъй като е доста нередовен, на връщане го чакахме около час. За гурме изживяване, посетете ресторант Lavash в центъра на Ереван. Тук във форума често се хвали ресторант "Кавказская пленница", но ние останахме по-скоро разочаровани от него. 3 1
Биксбит Публикувано: 6 февруари Публикувано: 6 февруари Аз съм се вторачил в Jermuk нещо като нашия Велинград. Даже и хотел съм набелязал, ама да видим как ще стигнем до там. Надявам се поне в едната посока да сме с обществен транспорт, а не частен трансфер. Някой може ли даде актуални разписания за тоя район? 1
Адриан ХН Публикувано: 12 февруари Автор Публикувано: 12 февруари След преглеждане на темите за Армения във форума и друга допълнителна информация, програмата ни доби следния вид: 1. Вторник - полет от София, кацане в Ереван към 17.15 часа Трансфер до центъра с микробус Airport Express 201. Настаняване в хотела /Opera Avenue Hotel/, разходка и вечеря. 2. Сряда - частен тур до храма в Garni и манастира Gerhard. Вечерна разходка и вечеря в Ереван. 3. Четвъртък - организирана екскурзия до Ечмидзин и Звартноц. 4. Петък - вариант 1: Екскурзия до Novarak, Tatev, Ropeway, Carahunj/Zortas Karer. Вариант 2: Ако не ни се бие толкова път и/или екскурзията е прекалено скъпа можем да отидем до град Гюмри и следобяда да си го оставим за Ереван - църкви, мемориала на Арменския геноцид, Историческия музей, Националната галерия, каскадите с паметника майка Армения, музея на Арменските ръкописи, музей на брендито. 5. Събота - разходки по главната пешеходна улица, улица Abovyan, освобождаване на хотела, още разходки и разглеждане на пропуснатите места от петък, защото полета е късен от 23.40ч. и трансфер до летището. Как ви се струва?
traveler Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 2 часа, Адриан ХН каза: След преглеждане на темите за Армения във форума и друга допълнителна информация, програмата ни доби следния вид: 1. Вторник - полет от София, кацане в Ереван към 17.15 часа Трансфер до центъра с микробус Airport Express 201. Настаняване в хотела /Opera Avenue Hotel/, разходка и вечеря. 2. Сряда - частен тур до храма в Garni и манастира Gerhard. Вечерна разходка и вечеря в Ереван. 3. Четвъртък - организирана екскурзия до Ечмидзин и Звартноц. 4. Петък - вариант 1: Екскурзия до Novarak, Tatev, Ropeway, Carahunj/Zortas Karer. Вариант 2: Ако не ни се бие толкова път и/или екскурзията е прекалено скъпа можем да отидем до град Гюмри и следобяда да си го оставим за Ереван - църкви, мемориала на Арменския геноцид, Историческия музей, Националната галерия, каскадите с паметника майка Армения, музея на Арменските ръкописи, музей на брендито. 5. Събота - разходки по главната пешеходна улица, улица Abovyan, освобождаване на хотела, още разходки и разглеждане на пропуснатите места от петък, защото полета е късен от 23.40ч. и трансфер до летището. Как ви се струва? Не разбрах едно нещо, частния тур Garni и манастира Gerhard включва ли каменната симфония. Това от сайта Hyur Service ли го резервира, ако не - откъде? И освен с обществен транспорт има ли друг начин да видя и трите?
Адриан ХН Публикувано: 12 февруари Автор Публикувано: 12 февруари преди 35 минути , traveler каза: Не разбрах едно нещо, частния тур Garni и манастира Gerhard включва ли каменната симфония. Това от сайта Hyur Service ли го резервира, ако не - откъде? И освен с обществен транспорт има ли друг начин да видя и трите? В този сайт ги гледах. Има различни варианти на турове както частни, така и с големи групи. За този тур специално го гледах с голяма група. Не си спомням да е имало каменна симфония. Още нищо не съм плащал. Мисля да го направя на място.
traveler Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 21 минути , Адриан ХН каза: В този сайт ги гледах. Има различни варианти на турове както частни, така и с големи групи. За този тур специално го гледах с голяма група. Не си спомням да е имало каменна симфония. Още нищо не съм плащал. Мисля да го направя на място. Каменната симфония е в Гарни и се чудя защо не е включена. Ако някой от посетилите тези места знае, може да сподели най-удобния. начин да се посетят. И най-бързия. 1
master_of_germs Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари Нашият организиран тур с Hyur (не частен) не включваше каменната симфония, а за финал демонстрация на печене на лаваш в селото Гарни. Затова ние уведомихме екскурзоводката, чче няма да се приберем с останалите, а ще вземем междуградски автобус за Ереван. Нямаше никакви проблеми. И екскурзоводката, и домакинът на къщата с лаваша ни упътиха и ни оставиха телефоните си да им звъним, ако имаме нужда от нещо. Според мене, щом искате частен тур, просто си договорете, какво да включва. Мисля даже, че @r_nikolov1 ползваха частен тур, който в един ден включваше и Гарни, и Севан. Моето мнение е, че поне за Ечмиадзин и Зварноц тур не е нужен. Ако не ви се ползват евтини ммаршрутки, по някои от отсечките си викате яндекс. Пак ще излезе по-изгодно. 1
r_nikolov1 Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 10 минути , master_of_germs каза: Според мене, щом искате частен тур, просто си договорете, какво да включва. Мисля даже, че @r_nikolov1 ползваха частен тур, който в един ден включваше и Гарни, и Севан. Да, ако правилно си спомням, и за частния тур използвахме услугите на Hyur и останахме много доволни.
traveler Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари А тези маршрутки как работят, имат ли спирки, разписания. Дай жокер изчетох темата и не разбрах, явно съм ги прескочил. И за Яндекс също. Ако имаш време опиши накратко. До Хор Вирап предполагам е се стига по същия начин. преди 11 минути , master_of_germs каза: Затова ние уведомихме екскурзоводката, чче няма да се приберем с останалите, а ще вземем междуградски автобус за Ереван. Нямаше никакви проблеми. И екскурзоводката, и домакинът на къщата с лаваша ни упътиха и ни оставиха телефоните си да им звъним, ако имаме нужда от нещо. Моето мнение е, че поне за Ечмиадзин и Зварноц тур не е нужен. Ако не ви се ползват евтини ммаршрутки, по някои от отсечките си викате яндекс. Пак ще излезе по-изгодно. Значи минавате маршрута и след печенето на лаваш, което е в Гарни оставате. И въобще стрували си това печене?
logist13 Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 1 час, traveler каза: Не разбрах едно нещо, частния тур Garni и манастира Gerhard включва ли каменната симфония. Това от сайта Hyur Service ли го резервира, ако не - откъде? И освен с обществен транспорт има ли друг начин да видя и трите? Значи, не са само Hyur в Армения. Специално за Гарни и каменната симфония бях с тези, всичко беше точно: Tour to Garni Temple, Geghard Monastery - Yerani Travel А за друга екскурзия съм ползвал и тези: Group & Private Tours In Armenia 2
vino4erpec Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари @Адриан ХН, Защо не вземете кола под наем? Много се улесняват нещата и ще имате време и за други забележителности. Не виждам Хор Вирап, нито езерото Севан в програмата. Ако сте с кола, в дните сряда и четвъртък ще имате страшно много допълнително време
master_of_germs Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 32 минути , traveler каза: А тези маршрутки как работят, имат ли спирки, разписания. Дай жокер изчетох темата и не разбрах, явно съм ги прескочил. И за Яндекс също. Ако имаш време опиши накратко. До Хор Вирап предполагам е се стига по същия начин. Значи минавате маршрута и след печенето на лаваш, което е в Гарни оставате. И въобще стрували си това печене? Писал съм много из тази тема, а в нея има всичко за Армения. Явно не сте я чели, понеже е в подфорум "Европа", а @Адриан ХН е стартирал тази дискусия в "Азия" Вярно, че над 30 страници трудно се четат. В моето мнение, към което съм пуснал линк, само името на мола, зад който тръгват автобусчетата за Гарни, не е правилно. По отношение на транспорта из бившите съветски републики се консултирате с Яндекс, понеже в гугъл мапс нищо няма да намерите. 1
Адриан ХН Публикувано: 12 февруари Автор Публикувано: 12 февруари Много полезна тема. Доста подробно е описано както за Ереван, така и за останалата част от страната. 1
Адриан ХН Публикувано: 16 февруари Автор Публикувано: 16 февруари Някой може ли да ми каже как изглежда в Гугъл плей приложението "Яндекс", което се ползва за транспорт?
master_of_germs Публикувано: 16 февруари Публикувано: 16 февруари преди 53 минути , Тони каза: Е това му е иконката: Наскоро я промениха 1
tara Публикувано: 16 февруари Публикувано: 16 февруари Ние бяхме началото на октомври, позиционирани в Ереван. Имах проблем с резервацията на апартамент направена месеци по-рано през Букинг - никаква връзка с домакин. Буквално резервирах по-малко от месец преди тръгването апартамент от сайта на hyur, както и трансфер. Изключително съм доволна. Полета закъсня с над час, отделно чакахме чекиран багаж, шофьорът ни чакаше с табелка на изхода на пристигащи, в бусчето имаше детско столче за малката, вода. Апартаментът беше с една спалня, голям хол с разтегателен диван, кухня, баня и тоалетна, прозорци, тераса. С една дума - чудесен, на метри от площада на Републиката. Цената му беше по-ниска от тези в букинг. На място ни чакаше представител на фирмата, на когото доплатих остатъка за нощувките. Ереван много ми хареса. Чудесен за разходки. Навсякъде може да се плати с карта - по магазини, ресторанти, пари сменяхме в банката, която беше в сградата, в която и апартамента ни. Детски увеселителен парк има до Св.Григорий, ако сте с дете. Храната - ходихме в почти всички похвалени във форума ресторанти, но не бяхме особено впечатлени. Високи са цените в ресторантите. Вижте пазара, чудесен е. Плодове и зеленчуци купувахме оттам. Мъжът ми купува подправки и се заговори с лелята и чичото, които ги продаваха. Те ни изпратиха в една закусвалня/ресторант. Когато застанете с лице срещу входа на пазара, това е най-вляво. Страхотно месо, картофи, правят ги пред вас, не е скъпо. И следващия ден хапнахме там. За екскурзиите. Държах на Каменната симфония, а hyur не я предлагаха. На площада на Републиката се договорихме с шофьора на едно бусче за Хор Вирап, Гегард, Гарни и Каменната симфония. Разделихме си цената с две рускини, които също търсеха кола. Изключително ми хареса, човекът се съобразяваше с всичко, което поискаме. Така, че на място спокойно може да се търси, има много предложения. 3
kkrastev Публикувано: 16 февруари Публикувано: 16 февруари Ние се замислихме за разходка до Ереван в средата на август. Някой знае ли дали не е прекалено горещо ?
krasen_denev Публикувано: 16 февруари Публикувано: 16 февруари преди 35 минути , kkrastev каза: Ние се замислихме за разходка до Ереван в средата на август. Някой знае ли дали не е прекалено горещо ? Всеки има различен праг на търпимост,но в средата на август си е доста горещо или да използвам твоята дума- прекалено горещо. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега