Прескочи до съдържание

Исландия началото на май с бебе :)

Kosta Grudov

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте! 🙂

Ще пусна една малко по-различна тема, тъй като се опитвам да планирам малко по-лежерна и бебе-достъпна Исландия 🙂 Конкретното бебе ще бъде почти на 9 месеца, живот и здраве. 

Все още няма почти нищо набелязано, но първоначалният план е:

Примерни дати 03.05 - 13.05 
SOF-MUC-KEF кацане в 00:35ч на 04.05

KEF-FRA-SOF тръгване 00:10 от KEF

9 нощувки общо.

03.05-05.05 Keflavik.
Първата нощувка задължително ще бъде на летището след взимане на рент-а-кар. Най-вероятно и втората ще бъде в Keflavik , за да дадем шанс и на себе си и на бебето да се наспи, след което да обикаляме в района, за да му дадем време да свикне, а не да хукнем по други градчета още първият ден.
05.05 - 08.05 - Golden Circle

08.05 - 10.05 - 2 нощувки къде, предложения? Намерих някакви отзиви за Vik като база за нощувки.

10.05 - 12.05 - Reykjavik  

Има много информация във форума и тепърва ще чета темите по-обстойно, но на пръв поглед относно горенаписаната програма имам някакви въпроси: 

Най-вече това от което се интересувам е да споделите hike-ове до водопади, гейзери и общо взето каквото се сетите, които са по baby-friendly и ако сещате за такива, които са stroller-friendly 🙂 Нещо от сорта на максимум 30 минути ходене след паркиране на колата без тежки терени.(това, ако не е stroller-friendly, ако е - може и малко повече). Примерно Blue Lagoon ще го пропуснем, защото не позволяват деца под 2г. Както и всякакви други активности и места, на които можем да се насладим без трудности в придвижването. 

Задължителни неща, които ще включим в програмата са: Whale watching(препоръка откъде да го направим, мислех си накрая от Рейкявик). puffin watch(препоръки?), градски туризъм в Рейкявик - тук вече лесно ще се организираме и сами, по-градски туристи сме. 😄

Идеята е да е супер лежерно, и само на юг, Исландия със сигурност ще бъде посещавана пак с или без дете, като за първо посещение искам да е много леко, по възможност без много смяна на настанявания - в случая са ми 4, на база горното дали мога нещо да отрежа/да увелича нощувки (примерно да отрежа Vik, за сметка на още 2 нощувки в golden circle-a). 

И друго - по това време на кацане ще има ли работещи rent-a-car компании? 

Благодаря и ще тези дни ще гледам да направя и по-обстоен план. 🙂 Иначе знам - май месец не е най-оптималното време, но пък по това, което четох времето ще е сравнително меко, а и е една идея по-бюджетно, континентална Европа за тези дати не намерих нещо по-интригуващо. 🙂

• Браво 2
Публикувано:

Харесва ми темата 🙂 Аз все се каня да проверя какви са правилата за пътуване с кемпер ван и бебе в Исландия за този септември, с около 6 месечно човече. Та може да ме стимулираш да се размърдам. 

Само набързо да вметна, че Уелс, Англия, Ирландия, Шотландия и тн. са цъфнали, зелени, с меко време и доста добро място за разходка, с директни полети. Поне според мен де, ако не си твърдо решил за Исландия. Харесвам я, но в този междинен сезон без сняг и без трева, ми се вижда малко прекалено кафява. 

И Мадейра, Азори, Канари изглеждат подходящи за сезона и лежерното разглеждане.

Бих се напънала първата вечер да стигна поне до Рейкявик и там да се адаптираме спокойно 2, че дори и 3 нощувки. Този полуостров на летището идва малко скучен.

Golden circle е за 1 ден. Дори с бебе. Тогава денят ще е много дълъг, ще има време за спиране за почивки, даже дремки, и разглеждане на 1 каньон, 1-2 водопада и 1 гейзер. То това е, няма повече.

Може ако сте много притеснени да не се напрегнете да потърсите в района на Селфос за 2 вечери с външно джакузи към настаняването, да ги разпределите тези 3 атракции в два дни и да си почивате, релаксирате в джакузито докато бебето спи вътре в къщата. 

Иначе в района на Вик може да прекараш и няколко дни с много бавно темпо, там има голяма концентрация на  опции за разходки, каньони, водопади, гледки, плажове и скали, птици, паднали самолети, ледена лагуна. Но и е може би най-скъпото място за настанявания в страната, така че разширявай периметъра докато намериш нещо прилично. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Много благодаря за съветите 🙂 По принцип чуденката беше дали май или септември, но има конкретен повод сега май, а и самолетите са една идея по-изгодни, предполагам и настаняванията, тях не съм ги проверявал. Освен Lufthansa не съм гледал други опции, защото нагаждането на градове/дати/лоукост багажи ще е тегаво, а тоталния пакет в момента излиза около 600евро, мисля, че е ок за всички полети и пътници. 

Иначе точно в Selfos съм харесал един guesthouse, просто го обмислях за 3 нощувки, ще послушам и ще ги отрежа на 2. 

Може да се напънем за Рейкявик да, 50 минути го дава през google maps от летището..

Тогава би придобила следните измерения програмата:
03.05-06.05 - Рейкявик

06.05-08.05 - Selfos (Golden Circle)

08.05-11.05 - Vik или наоколо

11.05-12.05 - Рейкявик 

Иначе UK е в плановете поне няколко пъти за следващите години, та сега обмисляхме нещо по-различно, та затова Исландия 🙂 

Публикувано:

Картата на @П.Кръстев ще ти е от огромна полза да погледаш атракции и разстояния и да прецениш сам възможностите ви в Южна Исландия: 

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1MUruJg-p0CEdfNbnQeqIUI_2TrU&ll=64.97580141259249%2C-19.053683249999978&z=7

• Благодаря 1
Публикувано:

Не мога да помогна с организирането на Исландия конкретно, но бих препоръчала да обмислите една ергономична раница/слинг като заместител на количката в определени моменти. Така няма да се ограничавате само до трекове, удобни за количка, а самата раница не е много обемна, та няма да "изяде" много място в багажа. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , Gripping каза:

Не мога да помогна с организирането на Исландия конкретно, но бих препоръчала да обмислите една ергономична раница/слинг като заместител на количката в определени моменти. Така няма да се ограничавате само до трекове, удобни за количка, а самата раница не е много обемна, та няма да "изяде" много място в багажа. 

В процес на избор сме, както и на по-компактна количка, в sgusheni.com имат опция за тест точно на колички и слингове, така че ще бъдем оборудвани и с двете. 🙂

Просто количката задължително трябва да е с нас в багажника в колата, че знае ли си не се ли, а и по-лесно заспива в нея. 

Публикувано:
преди 1 час, Kosta Grudov каза:

слингове,

Не е задължително да купите от там за 120лв. Същото качество има по китайските сайтове, лично осъзнато след скъпата покупка.

• Благодаря 1
Публикувано:

Избистрихме някакви неща и съответно се появиха въпроси, като един особено важен 🙂 Полетите са букнати, както и първите нощувки в Рейкявик

03.05 - 07.05 - Рейкявик

04.05 - климатизиране, разходки из града

05.05 - комбиниран whale watch + puffin watch tour

Вариант 1:

06.05 - пътуване до Gattkletur, разходка и хапване там и обратно в Рейкявик

07.05 - посещение на Northern Lights centre и тръгване към Vik

07.05 - 10.05 - Vik 

10.05 -- 12.05 - Selfoss 

12.05 - след чекаут - тръгване към Keflavik - разглеждане на Bridge between continents и още 1-2 неща на полуострова, оставяне на рент-а-кара и малко loundge преди полета, който е чак 00:35.

Вариант 2: 

06.05 - посещение на Northern Lights centre и отново разходки из Рейкявик

07.05 - чекаут и ранно тръгване към Gattkletur, разходка, хапване и път към чек-ин в Selfoss.

07.05-09.05 - Selfoss

09.05-12.05 - Vik

12.05 - тръгване от Vik към Keflavik

Плюсът на вариант 1 е, че в последният ден, когато е реално полета и трябва да сме на летището - пътя до там ще е доста по-кратък и ако нещо се "обърка" ще имам повече време за реакция, докато на вариант 2, пътя от Вик до Кефлавик е около 3 часа.. 

Плюсът на вариант 2 е, че ще имам някаква последователност - първо Рейкявик, после Golden circle-a, после Vik, а в този вариант също едно хотелче с прилична цена във Вик все още има налични стаи, докато при вариант 1 не е свободно.

Та двата ми въпроса са: 
Kой вариант ви се струва по-удачен?

Пътя до Gattkletur как е по-добре да го сместя, идеята е да е по-лежерно, вариант 1 ми се струва по-добър за посещение. Има опция и пътуването до Gattkletur да отпадне също така, но ми се иска да го включим. 

А, и още нещо, някой да знае хотели, които предлагат опцията "почивка" в Keflavik? Не ми се иска да буквам цяла нощувка 12 срещу 13-ти, при положение, че ще ни трябва хотела да кажем от 2-3 следобед до към 7-8 вечерта, а в букинг не успях да открия подобна опция, ще прегледам и сайтовете на отделните хотели, за да се свържа с тях, но ако някой се сеща нещо, ще го приветствам. 🙂

Публикувано:

Ами, не успях да дочакам отговори, тресеше ме нетърпението и действах бързо 😄 Та вече и хотели и полети са букнати: 

03.05-07.05 - Рейкявик

04.05 - разходка из Рейкявик

05.05 - whale+puffin watch tour

06.05 - пътуване към Snæfellsnes - Arnarstapi - Gatklettur, Saga Statue - обяд и обратно към Рейкявик.

07.05-09.05 - Selfoss

07.05 - сутрешно посещение на Northern Lights center, check-out, обяд и тръгване към Selfoss - check-in и разходка из района.

08.05 - Golden Circle

09.05-12.05 - Vik

09.05

10.05

11.05

12.05 - road trip до летището в Keflavik, където съм в търсене на хотели с опция за почивка, ако няма - ще пробвам late check-out в хотелчето във Вик и тогава път към летището. В краен вариант ще букна хотел за цяла нощувка на летището. Иначе в района бих искал да видя Bridge between continents и Brimkettil.

За дните в района на Вик трябва дa разпределя забележителностите по дни и да проверя кои са с лесен/труден hike 🙂 Но Diamond beach евентуално, Black Sand Beach, plane wreck и тн, стандартните неща 🙂 Започвам да чета по-обстойно темите тук и да избистрям до какво може да се стигне по-лесно 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

От моя скромен опит - почти навсякъде ще ви е много по-лесно с ергономична раничка. А вътре ако знаеш как хубаво заспиват, като свикнат един път 😄 Освен това, без майтап, ветровете там като нищо могат да ти обърнат количката, нищо, че я държиш (колко врати на коли са заминали ...). И като казах ветровете - май месец може да е доста студено и в комбинация с вятър да е много неприятно. На whale watching-a даже почти сигурно. Ние понеже много го носихме в раничка детето, за зимните месеци имахме такъв удължител на якето (не знам как се казва на български точно) и има голямото предимство, че като влезеш на топло, не трябва да будиш детето, за да го събличаш и т.н. Просто си сваляш якето (което като влезеш на топло така или иначе правиш) и си е на стайна температура. Пускам една примерна снимка.

Понеже на whale watching-a на вас ще ви дадат хубави дебели якета, ама за детето няма да имат. А си е студено много. На снимката долу виждаш какво са ни дали през юни месец и ни беше добре. Ако погледнеш, ще видиш, че отдолу сме с нашите си якета. И може и да сме зиморничави, ама тези дребните още не могат да си регулират така добре температурата и бързо се охлаждат.

Горе пишеш, че сте в процес на търсене по-компактна количка, ама аз бих ти препоръчал точно обратното. Стабилна количка с големи колела. И да кажа защо. Ще заема повече място в багажника на колата, ама това е единственият недостатък. Ние в Япония и Корея ходихме с малка и компактна количка, защото там си беше важно да се събира на мялко място в градския транспорт, да се носи лесно по стълби и т.н. Всичко това го нямате обаче в Исландия. Умишлено бяхме взели в Коста Рика голямата си количка, с големите гуми, за да върви по-добре по "пресечен" терен. И беше супер решение, понеже ходихме във всякакви национални паркове, плажове, гори, джунгли с нея и минаваше навсякъде. Малките колелца щяха да имат проблеми. 

За забележителностите няма да давам съвети, ама в южната част май всичко беше на макс. 30 минути пеша от съответния паркинг. Или поне всичко, което посетихме ние тогава. 🙂

NIGHTBLUE.webp.3b2a6d90b5f449de39d50d2976a31612.webp

image.jpeg.2f3168f3fa995098e4a64d34c8b3ca37.jpeg

• Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , ivailo_radev каза:

NIGHTBLUE.webp.3b2a6d90b5f449de39d50d2976a31612.webp

image.jpeg.2f3168f3fa995098e4a64d34c8b3ca37.jpeg

Чудесни съвети, благодаря! 

Имаме си вкъщи количка-танк 😄 и може и да я вземем по съветите, които ни даваш, страшно удобна ни е, просто първоначалната идея беше, когато ходим по забележителности детето да е задължително в слинга, а не в количка, затова и търсихме "преходи" макс до 30-40 мин в посока, за да не се уморява и то и ние прекалено. А ерго-количката да бъде главно за улиците из Рейкявик. Но доста ме накара да се замисля това и май ще сменим подхода. 😄 

Знам ги тези за "под-якето", но не се бях замислял за тях - май идват задължителни, та ще се образовам по темата. 😄  

Сега следват проучвания за дрехи и яко "добави в количката" от Декатлон 😄 

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Kosta Grudov каза:

Чудесни съвети, благодаря! 

Имаме си вкъщи количка-танк 😄 и може и да я вземем по съветите, които ни даваш, страшно удобна ни е, просто първоначалната идея беше, когато ходим по забележителности детето да е задължително в слинга, а не в количка, затова и търсихме "преходи" макс до 30-40 мин в посока, за да не се уморява и то и ние прекалено. А ерго-количката да бъде главно за улиците из Рейкявик. Но доста ме накара да се замисля това и май ще сменим подхода. 😄 

Знам ги тези за "под-якето", но не се бях замислял за тях - май идват задължителни, та ще се образовам по темата. 😄  

Сега следват проучвания за дрехи и яко "добави в количката" от Декатлон 😄 

Вие раничката си я вземете, че танк, танк, ама нали ... 😄 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
В момента, ivailo_radev каза:

Вие раничката си я вземете, че танк, танк, ама нали ... 😄 

Със сигурност 😄 И бебешки дъждобрани и ветровки, не съм разглеждал още, но съм убеден, че има 😄 

Публикувано:
преди 3 минути , Kosta Grudov каза:

Със сигурност 😄 И бебешки дъждобрани и ветровки, не съм разглеждал още, но съм убеден, че има 😄 

То на 9 месеца (в общия случай поне) не може да ходи или поне не стабилно и обикновено е по-важно да е на сухо място, а не толкова да е с пазещи сухо дрехи. А сухото място са - количката и вие 😄 😄 😄 Т.е. покривало за количката (има и евтини по 10-15 лева, нищо, че не са на производителя и вариант да го покриете с якетата си.

Гледай как стана бг мама тук, ама са си важни неща.

• Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Честити билети! 

Хих, мама беше в Исландия през ноември и беше толкова възмутена от мръзнещото на кораба бебе и смахнатите родители, които не са го оставили на топло (самичко в колата или как? ), че обеща да ни гледа детето, ако ходим на студено.

От тогава мислите ми все се въртят около Норвегия и Исландия, Нова Зеландия и в този дух медени месеци :blush:

П.П. пак се ядоса горката баба: 

Screenshot_20250212-1805382.png.7c30fdf7c253d383d42a9938dc6cd521.png

• Смея се 10
Публикувано:
преди 41 минути , Lindt каза:

Screenshot_20250212-1805382.png.7c30fdf7c253d383d42a9938dc6cd521.png

🤣

Ами пътуването в Исландия е един вид "payback", защото имахме билети до Щатите, но "Ню Йорк не е място за бебе, ненормални ли сте, нито можете да го оставите за 20 дни при мен, нито можете да го мъкнете с вас, ама чак до другия край на света, отменете я тая екскурзия". 😄 Е, отменихме я - на сега Исландия 😄

• Смея се 3
Публикувано:
преди 13 минути , Kosta Grudov каза:

Ню Йорк не е място за бебе,

Интересно, сигурно има няколкостотин хиляди бебета в Ню Йорк...

Можеше да направите по-къса екскурзията и да оставите бебето 😀

Публикувано:
преди 8 минути , neuromancer каза:

Интересно, сигурно има няколкостотин хиляди бебета в Ню Йорк...

Можеше да направите по-къса екскурзията и да оставите бебето 😀

Знам, сигурно мога да защитя докторска дисертация на тема "Америка и бебетата - мит или реалност?" - то не бяха блогове, влогове, инфлуенсъри, статии от хора и организации, не успях да премина изпита пред жена ми 😄 Пробвах и с промяна на маршрута, с "изтриване" само на Ню Йорк, тц 😄 Но честно казано и на мен не ми се орязваше от програмата, Щатите са достатъчно далеч и с достатъчно скъпи полети до там, за да правя нещо под 14-15дни.. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравей, може би малко късно, но се включвам с няколко коментара: 

• туровете за китове от Рейкявик са един от малкото туристически капани в Исландия (другите са туровете за северно сияние и бутилираната вода в магазина 🙂), просто защото е много малък шансът да се видят в залива, особено в началото на сезона. Пъфините са на едни малки островчета и не знам как ще се видят от кораба, а и също ще е сравнително рано за тях. Оставете си го това преживяване за следващо ходене и си вземете тур от Хусавик, Далвик или Акурейри. Големите колонии от пъфини са на остров Drangey, на остров Vigur и в околностите на фиорда Borgarfjörður Eystri. На други места също има, но по-малко и най-вече в летните месеца. Разбира се, това е лично мнение, вие може да имате късмет. 
• 1 ден за Снайфетлснес е малко, ще дойде много път, а има какво да се види. Ако се откажете от тура за китове предния ден, сложете си два дни за там с една нощувка примерно, на връщане може да видите Hraunfossar и Barnafoss или нещо друго в западната част. Имайте предвид, че на полуострова няма много места за обяд и работното време е кой както си прецени, така че подгответе се с някаква храна от Рейкявик за всеки случай. 
• До падналия самолет така и не успях да отида, но до колкото съм проверявала преходът не е 30 минути, не знам и дали има обозначения - според мен не е вариант с бебе, но все пак проверете колко време отнема. Другите основни забележителности на юг са лесно проходими 🙂 

Иначе ние взимаме само малка сгъваема количка (намерих я от препоръка тук във форума), но почнахме да пътуваме след като детето стана на 1 г. и раничката вече идваше малка. Ако вашето не е свикнало с раничка, е добре да го поносите в нея преди пътуването, защото може да не му хареса изведнъж смяната. И да, вятърът се спомена няколко пъти, но все пак и аз да си кажа - ако сте в песъчлив район, детето да е обърнато, гледайки навътре към вас като е в раничката за всеки случай. Приятна ваканция и за следващия път да си планувате повечко дни 🙂 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, DenitsaS каза:

Здравей, може би малко късно, но се включвам с няколко коментара: 

Изобщо не е късно, винаги са добре дошли съветите 🙂 

1.Ще преосмисля туровете за китове и пъфини най-вече, но повече от ден за Снайфетлснес няма как да отделя, най-вече защото вече букнах хотела в Рейкявик 😕 Могат разбира се да се правят канселации и да донагласям, но не ми се иска, а и вече имам 3 места за настаняване и не съм от хората, които обичат да се местят, повече от това ще ми дойде много.. В Снайфетлснес дори и да дойде много пътя и да видим по-малко неща пак ще съм доволен, въпросът ми тук е след като имам освободен ден в Рейкявик как да го запълня? Други препоръки за дневен тур от там? 

2.За бутилираната вода четох, но какъв вариант има да се избегне? Все пак голяма част от престоя там ще е на път, а в колата е хубаво винаги да има заредена вода(1 стек примерно). Единственото, което се сетих е да се купи стек и като се изпиват да не се хвърлят шишетата и да се зареда от чешмата 😄 Как да е, ще го преживея това хаха.

3.Падналият самолет май ще отпадне, пътят до там е 4км в посока, което не ми се иска да правим с детето, някъде видях за шътъли от паркинга до там и обратно, но не е потвърдена информация, а и най-малкото няма да имат столчета за бебе вътре, което отпада също като вариант. 

Много благодаря за всички съвети и да, задължително при следващо ходене ще отделим още 2-3 седмици :)) 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако се откажете от тура за китове, има различни варианти за 1 ден от Рейкявик: 

• Споменаваш моста между континентите, но не и другите забележителности на полуостров Рейкянес, които са доста по-впечатляващи като пейзажи от самото място с мостчето, например езерото Kleifarvatn с черните плажове, геотермалните зони Krýsuvík и Gunnuhver, черната църква Krýsuvíkurkirkja, фарът при Garður. Леко подценяван и често претупван регион, Рейкянес е много повече от синята лагуна 🙂
  • В Golden Circle не си писал дали включвате Тингветлир? Ако не, това си е еднодневно ненатоварващо посещение, може и нещо друго да се включи по път като Sólheimar. Там може да си ползвате количка по пътеките.
  • Еднодневен трип на юг до градчето Hveragerði (имат хубава бирария с добра пица) и разходка из геотермалната зона Reykjadalur.
  • Ако останете в самия Рейкявик: разходка с лодка до остров Viðey, на самото островче имате няколко часа за кафе и обикаляне + изглед към Рейкявик по вода; или разходка из "квартала" Grandi със спирка за сладолед/шоколад от OmNom и после до плажа Grótta (5 минути с кола, има и алея покрай брега). С добра организация и двете могат да се направят в един ден, все сте в района на старото пристанище.
  • Извън Рейкявик, но съвсем близо - Rauðhólar; писала съм за това място в темата ми за Исландия (за другите места също), но най-общо са едни червени скали и теренът е лесен за ходене. 

Това се сещам на първо четене. Според мен най-добре е да имате няколко варианта и да прецените накъде да поемете според времето, защото често се случва на юг да вали примерно, а на Рейкянес да е слънчево. Следете си прогнозата на veður.is, доста са точни. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз очаквах един съвет, че не мислех че има толкова много неща в района, даже се притесних какво ще го правя този ден, а то стана така че имам вече материал за изцяло ново 4-5 дневно посещение на Рейкявик и околностите 😄 

Много благодаря!!! 

Почвам да проучвам възможностите 🙂 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.