Прескочи до съдържание

Ходи ни се в Гърция, но не на плаж! Пелопонес?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, магеланци!

Не сме плажни типове, поради което все заобикаляме Гърция, но нещо ни се е доходило натам... Признавам си, че изобщо не познавам тази близка до нас страна. Освен един отскок до Родос, където всъщност много ни хареса, но островите са "друга бира". Харесваме стари градове, история, крепости с гледки, такива неща. Заех се и четох, четох, четох... В северна и централна Гърция нищо не ме привлече особено силно (почитателите на страната да ме извинят, нищо лично).

Обаче Пелопонес мисля, че съдържа всичко, от което се интересуваме. Другото в континенталната част, което ми хареса, е Парга. И се замислям за някаква организация. Следват въпросите:

1. Началото на май или началото на юни?

2. Пелопонес или района на Парга? Друго?

3. Транспорт... до Парга с кола /намираме се... почти в Румъния/ ми идва 11 часа. До Нафплио - 14. Вариант ми е полет от Букурещ до Атина и кола под наем. Към момента полетите са скъпички.

4. Със сигурност ни трябва кола за обиколките. Слушал съм какво ли не за гърците - глоби за всичко възможно на пътя. Толкова ли е напрягащо шофирането там? С рент-а-кар по-малко стресово ли би било /местна регистрация/, или с личния автомобил с БГ номер?

5. Магистралните такси от Кулата до и след Атина също са ми интересни и от значение при избора на транспорт.

Приемам всякакви съвети и коментари 🙂

Публикувано:
преди 13 минути , deian каза:

. Със сигурност ни трябва кола за обиколките. Слушал съм какво ли не за гърците - глоби за всичко възможно на пътя. Толкова ли е напрягащо шофирането там? С рент-а-кар по-малко стресово ли би било /местна регистрация/, или с личния автомобил с БГ номер?

5. Магистралните такси от Кулата до и след Атина също са ми интересни и от значение при избора на транспорт.

Из градовете имам скромен опит, но по междуградските пътища и магистралите няма нищо напрягащо, ако спазваш правилата. Ние от години си пътуваме с нашата си кола.

За магистралните такси - ами число са си (то пък къде ли не са), но за повече информация аз обикновено ползвам viamichelin. 

(признавам си, че скоро не съм го отваряла, но пък никога не ме е лъгал)

• Харесвам 2
Публикувано:

Ние направихме следния маршрут: 

Коринт - Древен Коринт и Акрокоринт, Микена, Аргос, Тиринт, Нафплио. Епидавър, Кипариси, Монемвасия и остров Елефонисос за плаж (уникално място), Гитио, фарът на нос Тенаро, Ватия, Геролименас, пещерата Дирос, Аерополи, Лимени, Спарта, Мистра. На първия ръкав не сме ходили. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Около Парга районът е по-скоро за плаж. Може би донякъде Корфу с ферибот от Игуменица, но той не е типичният гръцки остров. Пелопонес е разнообразен, с много история и автентични места. Ние сме обикаляли Пелопонес с рент-а-кар, като сме летели до Атина. Има доста писано за Пелопонес, зависи от дните с които разполагате. За Пелопонес юни вече вероятно ще е топло за обиколки. От Букурещ  със самолет до Атина е ок.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ние го завъртяхме от София за майските празници 1-6 Май. Пътищата бяха пусти, много лесно се кара, но е по-скъпо от самолет, към 80Е за пътни такси отидоха. Маршрута беше подобен на veseliache, с няколко пропуска. Много ни хареса.

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз гледах, че към 45 евро в посока са ми пътните такси само дотам и обратно. Което, заедно с горивото, стъпва г/д съпоставимо с полет до Атина и обратно.

Обиколките из района не съм гледал още дали хващат платени пътища, защото планът е съвсем в началото.

Публикувано:

Хващат платени пътища поне от Атина през Коринт и почти до Нафплио /ако сте със самолет/. Иначе от Кулата до последния тол посока Нафплио са поне 40 евро за посока. Платени пътище след това на Пелопонес няма или могат да се избягват.

Не си писал за колко време. Пелопонес е безкраен за обикаляне и гледане, ние му отделихме 2 пъти по около 12-13 дни. И пак не сме видели всичко. 

Началото на май ще е прекрасно! И на юни също, но може вече да е много топло.

Парга също е прекрасна и точно сега е времето-извън сезон. Тя е много мъничка и като се напълни става ужасТ. Ноооо там освен една крепост, другото е предимно природни красоти. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Между другото, какви са нормалните цени за нощувка в този район? Гледам в букинг за Nafplio и е от 70-80 евро/нощ нагоре за трима човека и изобщо не е някакъв лукс.

Кой сайт използвате за нощувки в Гърция?

Публикувано:

За 6-7 дни имате 4 от тях отиване и връщане до Пелопонес. Остават 2 или 3, което е супер малко. Значи, ако е Пелопонес, само самолет.

За Парга по-възможно с кола, можете да съчетаете попътно с Вергина и/или Метеора. 

Резервирам през стандартните booking, airbnb. Цените се вдигнаха много от миналото лято. 70-80 евро за трима ми се вижда добре, но си подберете мястото. 

• Харесвам 2
Публикувано:

След получените коментари и кратичко проучване на забележителностите, интересни за нас, преразгледахме възможностите и те са за:

- 8 пълни дни (без пътя) съвсем в края на март и началото на април;

- 9 или 10 пълни дни (без пътя) в края на април и началото на май;

Моля за съвет кой период е по-подходящ. Дали всичко работи март-април?

Публикувано:
На 12.02.2025 г. в 10:53, veseliache каза:

Ние направихме следния маршрут: 

Коринт - Древен Коринт и Акрокоринт, Микена, Аргос, Тиринт, Нафплио. Епидавър, Кипариси, Монемвасия и остров Елефонисос за плаж (уникално място), Гитио, фарът на нос Тенаро, Ватия, Геролименас, пещерата Дирос, Аерополи, Лимени, Спарта, Мистра. На първия ръкав не сме ходили. 

@veseliache, може ли да споделиш за колко дни бяхте и как бяхте разпределили нощувките? Благодаря!

Публикувано:

Погледни статистиката за времето и си изберете спрямо очакваните температури и валежи. Не мисля, че има нещо, което да не работи.

Бях в района (Poros, Idra, Epidaurus, Nafplion, Mycenae) набързо в началото на март миналата година и беше доста топло и зелено. Също ме поваля доста единият ден, но няма гаранции с времето 😉

Снимките са много, но може да се добие представа:

https://photos.app.goo.gl/oaEqhxUw8cedMUs47

• Благодаря 1
Публикувано:
На 12.02.2025 г. в 14:28, jul каза:

За 6-7 дни имате 4 от тях отиване и връщане до Пелопонес. Остават 2 или 3, което е супер малко. Значи, ако е Пелопонес, само самолет.

За Парга по-възможно с кола, можете да съчетаете попътно с Вергина и/или Метеора. 

Резервирам през стандартните booking, airbnb. Цените се вдигнаха много от миналото лято. 70-80 евро за трима ми се вижда добре, но си подберете мястото. 

В посока Парга Янина е много добра спирка. Приятно градче, стара част, крепост, езеро, кръчмите са без пари, Али Паша...

• Харесвам 4
Публикувано:

Също добра идея!

преди 10 часа, deian каза:

След получените коментари и кратичко проучване на забележителностите, интересни за нас, преразгледахме възможностите и те са за:

При равни други условия бих избрала повечето дни, значи април-май. Всичко не знам дали ще работи, но достатъчно да. Имай предвид,  че за нас Източен Пелопонес е далече, но за Атина е близо и винаги има екскурзии по забележителностите.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Бихте ли споделили как стои въпроса с храненето на Пелопонес? 10 дена, всеки ден по таверни, не ми се връзва. Има ли опции за готова готвена храна за вкъщи? Изобщо не знам имат ли нещо подобно на нашите кулинарни щандове или кулинарни магазини.

Публикувано:
преди 23 часа, deian каза:

Бихте ли споделили как стои въпроса с храненето на Пелопонес? 10 дена, всеки ден по таверни, не ми се връзва. Има ли опции за готова готвена храна за вкъщи? Изобщо не знам имат ли нещо подобно на нашите кулинарни щандове или кулинарни магазини.

Здравей Дидо!

В големите градове, на много места ще намериш готова храна за вкъщи. Такава се предлага в много от търговските обекти. В по-малките градчета също има магазини и ако не намерите в първия то тогава посетете втори,трети и т.н. Можеш да си отбележеше магазините на Гугъл мапс за да не губиш време в търсене. Ние задължително сядахме за обяд на таверна,а вечер предпочитахме да отмаряме на верандите любувайки се на залязващо то слънце.

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравей, Красене!
Благодаря за коментара. Знаеш ли как се казват подобни обекти на гръцки, за да ги намеря в мапса? С преводача си преведох "готвена храна за вкъщи" -> "μαγειρεμένο φαγητό σε πακέτο". Като го търся в мапс, ми излизат много обекти в Атина, но нищо на Пелопонес!

Публикувано:
преди 31 минути , deian каза:

Здравей, Красене!
Благодаря за коментара. Знаеш ли как се казват подобни обекти на гръцки, за да ги намеря в мапса? С преводача си преведох "готвена храна за вкъщи" -> "μαγειρεμένο φαγητό σε πακέτο". Като го търся в мапс, ми излизат много обекти в Атина, но нищо на Пелопонес!

Ние търсихме в супермаркетите. Не казвам,че има във всички,но все сме намирали по-нещо за всеки вкус.Наличието на пресни зеленчуци,плодове,сирене,маслини и др. пак може да ви спаси от глада, а и е полезно за тялото.😀😉😀 Разгледай снимки на магазините.Може и да попаднеш на някоя издайническа витрина за готова храна.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравей, 

всички хранителни заведения имат храна за вкъщи. Ще си избереш заведение и ще кажеш, че искаш порция за вкъщи. Иначе може да поръчаш от e-food.gr или Wolt.com. В големите супери има храна сготвена, на някои отбивки на главните пътища. Около Каламата има хубаво свинско печено. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 13.02.2025 г. в 12:04, deian каза:

@veseliache, може ли да споделиш за колко дни бяхте и как бяхте разпределили нощувките? Благодаря!

1 ден - тръгване от София и нощувка в Коринт.

2 ден посещение на Коринт, Микена Аргос - нощувка в Нафплио;

3 ден - Нафплио, Епидавъра и Тиринт - нощувка в Нафплио.

4 ден - Кипариси и околността - може там да нощувате, може и в Монемвасия

5 ден Монемвасия и Елафонисос - нощувка Монемвасия;

6 ден Мани и разглеждане на Гитио, нос Тенаро, Ватия - нощувка в Алики

7 ден - Геролиманеса, Кита, пещерата Дирос, Аерополи, Лимени - някъде там нощувка

8 ден - Спарта и Мистра - нощувка някъде по пътя за БГ или в БГ

• Благодаря 1
Публикувано:

След Солун в посока Игуменица, Йоанина и Мецово си заслужават, камънаците на Метеора не ги коментирам. Парга с една нощувка и кръчма с гледка към крепостта се изчерпва. Истината е Пелопонес, но извън летния сезон, ако ще се обикаля. С кола ако нямате транспондер ще съберете един чувал с бележки за платени тол такси, магистралата след оня куц мост към Атина е рехабилитирана с малки частични ремонти, а виа Неа е нова и се кара перфектно в посока Патра.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
On 2/13/2025 at 11:19 AM, deian said:

Ако имате възможност да планирате пътуването си буквално дни преди тръгване. Ние бяхме планирали тръгване от София с автомобил на 17 май след работа, кратка нощувка по пътя в колата, за да хванем на 18 май безплатното посещение на к-с "Мистра", пътувахме до Лариса по магистрала, след това по старият път за Атина, но  към Пелопонес за да е безплатно. Пропуснах едно кръстовище и удължихме малко пътя през Делфи, но май месец е неземна красота с цъфнали и зелени дървета. Всичко вървеше много добре, посетихме пещерата Дирос / уникална/ , пешеходно се разходихме до най-южната точка на п-в Мани.  Необходим си е автомобил. Бяхме в Гитио и Монемвасия, но духаше силен вятър. След това заваля дъжд с прогноза за 3 дни все дъжд и си тръгнахме за БГ по-рано като пропуснахме Навплио. Имахме 4 нощувки на палатка в къмпинги, като цените на Пелопонес и то месец май бяха по-високи от летните в северна Гърция. Като цяло Пелопонес е по-скъпа част на Гърция и за ресторантите. За съжаление пролетните месеци са непредвидими от рано като метеорологична обстановка. Миналата година също съкратихме планирана Албания от обиколката с Македония поради дъждовно време. Парга е красиво малко градче за един ден, трябва да се съчетае пътьом с места на които не сте били / Мецово, Метеора, Едеса, Пела/. Янина и околните селца Макро и Микро Папиго и др. Има мнооого места за обикаляне в Гърция.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.