Прескочи до съдържание

4-6 дни обиколка на Гърция от Търново до Атина?

Denittta

Препоръчани мнения

Публикувано:

Мисля за "обиколка" от няколко години, тъй като не сме ходили в Атина до сега. Искам да бъде с кола, тъй като сме запалени "историци" и искаме с едно ходене да видим много неща.
Четох доста теми и направих нещо като пограма, но ще помоля за идеи и съвети - кое колко време ще отнеме и удачно ли е.
Като цяло искам 4 или макс 5 нощувки за началото на Юни. Бързаци сме, не се моткаме много по обектите, ходенето пеша не е никакъв проблем. С двете деца на 6 и 9 сме, но и те си ходят, за това програмата ни може да е доста стегната. Та...

Тръгваме от Велико Търново/София - Вергина /или на връщане/ - Атина - Коринт - Епидавър - Микена,Навплио /чудя се да ходим ли/ - Делфи - Метеора - Велико Търново.

1ви ден.  Къде по пътя да нощуваме, Солун сме го виждали ,не ми се спира там, но ако Вергина е на отиване ще трябва нещо наблизо да измислим за 1ва нощувка. Гробниците във Вергина пише, че работят до 20 часа през лятото. Нощувка във Вергина?

На 2ри ден пътуваме към Атина, залагам около 5 часа пък в завсимост къде е била нощувката през 1вия ден. Ако не спираме по пътя и сме там около 2-3 часа  следобяд. Можем ли до вечерта да видим Акропола, пише че до работи до 17 часа, като последното влизане е 16.30

КАто цяло искам  да видим Акропола, Музея на Акропола, Арогата ,Олимпийския стадион.
 Ако сме с 2 ношувки ще включа повече неща - Плака, Монастираки и хълма Ликавитос, но нямам идея кое колко време отнема, защото само съм си ги записала като набелязани места.

Та... за Атина се чудя 2 нощи ли да направим? Не ми се иска. До вечерта каквото можем да видим от плануваното, а на следващия ден до обяд останалото и тръгваме към Епидавъра.

ден 3.  Или още 1 нощувка в Атина, но мисля до обяд да свършим тук и отиваме към Коринт и амфитеатър в Епидавър, Тук пак въобще не съм наясно, кое колко време, заслужава ли си всичко. Като цяло държа на амфитеатъра. Микена ми се иска, но става голяма обиколка за ден, а Навплио май не ме блазни особено.

Може от Атина да идем до Коринт, Епидавър и да нощуваме в Патра? Какво може да видим там и там ли да нощуваме?

Или да се върнем в Атина отново и там да ношуваме?

ден 4 Патра - Делфи /Или Атина - Делфи/ . Какво друго този ден и къде да нощуваме по пътя за Метеора, за да можем да го разгледаме рано и да пътуваме към Велико Търново?

Патра и Делфи може да ги махна от Програмата, за да имаме 2 дни в Атина.

ден 5 Метеора - Велико търново.   Записала съм си да видим: Варлаам, Преображение господне /2та са с общ паркинг/,. Не мисля да гледаме всичките? Колко време ще ни отнеме в началото на юни, ако гледаме да сме там в 9 часа. Не съм наясно с опашките, пътя как е, ако си с личен автомобил.

Като цяло и да сме готови до обяд до  Велико търново ми ги дава 8-9 часа. За това се чудя за още 1 нощувка по пътя, ама не ми се иска 😁

Ако сме оставили Вергина навръщане...?

Та... 1ви ден да Видим гробниците във Вергина или да ги оставим за последния ден, след Метеора имаме 2-3 часа път,  работното време е до 20 часа и ще имаме време, но трябва да измислим нощувка в региона на Вергина.

Като цяло е голяма каша в главата ми...

Screenshot 2025-02-24 095930.png

патра.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:
На 24.02.2025 г. в 10:19, Denittta каза:

Мисля за "обиколка" от няколко години, тъй като не сме ходили в Атина до сега. Искам да бъде с кола, тъй като сме запалени "историци" и искаме с едно ходене да видим много неща.
Четох доста теми и направих нещо като пограма, но ще помоля за идеи и съвети - кое колко време ще отнеме и удачно ли е.
Като цяло искам 4 или макс 5 нощувки за началото на Юни. Бързаци сме, не се моткаме много по обектите, ходенето пеша не е никакъв проблем. С двете деца на 6 и 9 сме, но и те си ходят, за това програмата ни може да е доста стегната. Та...

Тръгваме от Велико Търново/София - Вергина /или на връщане/ - Атина - Коринт - Епидавър - Микена,Навплио /чудя се да ходим ли/ - Делфи - Метеора - Велико Търново.

1ви ден.  Къде по пътя да нощуваме, Солун сме го виждали ,не ми се спира там, но ако Вергина е на отиване ще трябва нещо наблизо да измислим за 1ва нощувка. Гробниците във Вергина пише, че работят до 20 часа през лятото. Нощувка във Вергина?

На 2ри ден пътуваме към Атина, залагам около 5 часа пък в завсимост къде е била нощувката през 1вия ден. Ако не спираме по пътя и сме там около 2-3 часа  следобяд. Можем ли до вечерта да видим Акропола, пише че до работи до 17 часа, като последното влизане е 16.30

КАто цяло искам  да видим Акропола, Музея на Акропола, Арогата ,Олимпийския стадион.
 Ако сме с 2 ношувки ще включа повече неща - Плака, Монастираки и хълма Ликавитос, но нямам идея кое колко време отнема, защото само съм си ги записала като набелязани места.

Та... за Атина се чудя 2 нощи ли да направим? Не ми се иска. До вечерта каквото можем да видим от плануваното, а на следващия ден до обяд останалото и тръгваме към Епидавъра.

ден 3.  Или още 1 нощувка в Атина, но мисля до обяд да свършим тук и отиваме към Коринт и амфитеатър в Епидавър, Тук пак въобще не съм наясно, кое колко време, заслужава ли си всичко. Като цяло държа на амфитеатъра. Микена ми се иска, но става голяма обиколка за ден, а Навплио май не ме блазни особено.

Може от Атина да идем до Коринт, Епидавър и да нощуваме в Патра? Какво може да видим там и там ли да нощуваме?

Или да се върнем в Атина отново и там да ношуваме?

ден 4 Патра - Делфи /Или Атина - Делфи/ . Какво друго този ден и къде да нощуваме по пътя за Метеора, за да можем да го разгледаме рано и да пътуваме към Велико Търново?

Патра и Делфи може да ги махна от Програмата, за да имаме 2 дни в Атина.

ден 5 Метеора - Велико търново.   Записала съм си да видим: Варлаам, Преображение господне /2та са с общ паркинг/,. Не мисля да гледаме всичките? Колко време ще ни отнеме в началото на юни, ако гледаме да сме там в 9 часа. Не съм наясно с опашките, пътя как е, ако си с личен автомобил.

Като цяло и да сме готови до обяд до  Велико търново ми ги дава 8-9 часа. За това се чудя за още 1 нощувка по пътя, ама не ми се иска 😁

Ако сме оставили Вергина навръщане...?

Та... 1ви ден да Видим гробниците във Вергина или да ги оставим за последния ден, след Метеора имаме 2-3 часа път,  работното време е до 20 часа и ще имаме време, но трябва да измислим нощувка в региона на Вергина.

Като цяло е голяма каша в главата ми...

Screenshot 2025-02-24 095930.png

патра.jpg

Здравей, Дени!

Искаш съвет или само търсиш мнения,които да потвърдят вече взето от теб решение?

Като човек обиколил всичките места пътувайки семейно с две деца-момчета и автомобил,мога да ти кажа само едно......"няма начин" и по-надолу ще се опитам да аргументирам тези мои думи.

Сама виждаш,че пътят е 29 часа,но той е много повече и ще набъбне до около 35 часа,а това са цели два дни.От петте предвидени от теб вече имаме само три,затова трябва цялостна промяна на концепцията на пътуването и оптимално планиране и премаршрутиране с цел да се получи комбинация от удоволствие и почивка+ много история.

Ако направите тръгването вечерта то тогава сутринта ще сте на Вергина.Ще разгледате на спокойствие ще се освежите/закуска,кафе кратка почивка/ и ще продължите към Метеора.До там има само още два часа и ще трябва да намерите сили да ги изминете. Разгледайте следобед някой от манастирите/ако имате сили/ или ги оставете за следващата сутрин.Ако все пак решите да ги разгледате следобед ще се насладите на меките цветове от залязващото слънце.Спете в  Каламбака а там места за настаняване и заведения да искаш.

На следващия ден тръгвате за Атина. Те са едни четири часа,ама трафикът в гръцката столица е ужасен.Намерете си място за настаняване с паркинг някъде в периферията на града и пътувайте с метрото.Така ще спестите време прекарано в задръстванията и в търсене на място за паркиране.В този ден посетете Храмът на Зевс, Олимпийският стадион,Площад Синтагма с Парламента и караулната стража,Манастирски и Агората/или в каквато последователност си ги подредите/ .

На следващия ден Акропола и Музеят на Акропола.За двете си отиват едни шест часа с почивките и повече.Ако имате още нещо не посетено от предишния ден го правите в този.Втора нощувка в Атина.

Ден 4 ако държите на Епидавър то тогава пътувате до там и го разглеждате.Аз те съветвам Пелопонес да си го оставите за следващо пътуване защото там си отиват едни 5-6 дни. Ако все пак си решила да отидеш до Епидавъра можеш да включиш и Тиринт и Милена.Общо трите се разглеждат за около 6 часа,което си е напълно постижимо за деня.Можете да спите в Навплио/не подценявай града-страхотен е/ или някъде около Коринт.Ако решите да мините по магистралата до Патра то тогава на следващия ден ще имате незабравимо приключение с преминаването на един от най-красивите маршрути в Гърция,а именно от Антирио през Нафпактос-Монастираки и Галаксиди.

От там Делфи ви е на една ръка разстояние,а Делфи е топ от където и да се погледне.Запълнихме дните,но с условието на голямо препускане.

Аз бих изключил Пелопонес и след Атина бих поел към Делфи и крайбрежието.

• Харесвам 2
Публикувано:

@krasen_denev, благодаря за страхотните съвети. Определено търся съвет, не сме решили нищо на 100%, просто добавих в маршрута места, които искам да посетим. Нощувките може да са и 5, ако успея да наредя всичко, на нареждам отново програмата и ще разгледам и нещата, които предлагаш. Благодаря отново!

• Харесвам 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Завърнахме се благополучно от импровизираната обиколка.

Навъртяхме около 2200км за 5 дни. направихме 1 ношувка в Паралия, две в Атина и още 1 в Катерини/Паралия.

image.png.5c513e6fe279ab115edfc8417890207f.png

Времето ни стигна, даже едната нощувка в Атина ми беше излишна и можеше да слезем до така желания от мен Епидавър и да спим в тази част, но останаха още места за обиколка за следващ път.

1вия ден тръгнахме сутринта и бяхме в Паралия около 3 часа. Децата успяха да направят плаж.

На следващия 2 ден тръгнахме към метеора. Не сме влизали в манастирите, посетихме повечето точки за снимки и се отправихме към Атина. В 16 часа вече бяхме се настанили и с метрото слязохме на спирката до Акропола. Реших да го посетим сега, за да оползотворим деня. Беше си топлично, но за следващия ден нямаше ранни часове преди 12 часа, така че беше все тая.

Следващия ден 3 посетихме всичко останало от списъка, навъртяхме 35000 крачки и даже остана време да се чудим какво да правим?!

Ден 4 тръгнахме рано към Делфи и въпреки това малко беше кофти с намиране на място за паркинг. Качихме се до най-горнтата част на комплекса - стадиона, хапнахме и се отправихме към Катерини. Децата отново успяха да направят стабилен плаж.

На 5тия ден не сме бързали, но  8 бяхме на път към БГ. Решихме да минем и през Рилския матастир, защото не сме ходили. Ами не слязохме....нямаше паркинг, всичко беше пълно. Аз слязох с голямото дете да й направя 1 снимка и си тръгнахме набързо.

Доволни сме, видяхме всичко планувано и за следващъ път оставяме нещата, които не включих в програмата.

• Харесвам 4
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.