lyusi Публикувано: 21 март Публикувано: 21 март Откакто купихме с @Вероника билетите и започнахме да мислим програмата, мислех да пусна тема, но все имаше нещо по-спешно. Благодарение на @Mary и хубавата й тема много въпроси намериха отговорите си и се ориентирахме какво би ни харесало и какво да пропуснем. То всъщност много места ни харесаха, но времето е ограничено, а пътуването между отделните точки отнема много време. Искаше ни се хем да видим много неща, хем да е малко по-лежерно, без ранно ставане по възможност. Изначално решихме да пътуваме с вътрешни полети, за да избегнем несигурността с билетите за влакове. В крайна сметка се получи това: Дангджаджие за 3 нощувки (бяхме предвидили 2, но отменен полет наложи да останем още една нощувка тук за сметка на една нощувка в Чънду) , 1 нощувка в Чънду, 1 в Гуейлин, 1 в Янгшу, 2 в Сиан и 4 в Пекин. Искаше ми се и Суджоу, заради градините, но решихме да оставим района около Шанхай за друго пътуване, иначе трябваше непрекъснато да сме на път. Вече сме от една седмица на терен и до сега ни се получава чудесно. Още сме на път, така че ще пиша, когато мога. 16 5
lyusi Публикувано: 21 март Автор Публикувано: 21 март Началото Полетът за Пекин е през Амстердам, така че правим една бърза разходка между двата полета. Пристигаме в Пекин на следващата сутрин, но засега няма да оставаме тук. Решили сме да започнем от най-далечната точка и да оставим Пекин за накрая. Имаме уж почти цял ден преди полета до Джанджаджие, но един час мина докато чакаме за сим карти и ни оправят настройките в алипей. Наложи и двете да си направим нови профили с китайските номера, защото на тези, които си бяхме направили с gmal услугите в приложението не работеха (при мен още доста време имаше проблем с плащанията, но за това по-късно). Така идеята да уплътним времето като отидем до Храма на небето отпадна по естествен път, защото само пътят до там и обратно щеше да отнеме около 3 часа. Решаваме да отидем до най-близкият до летището парк и забавата с езиковата бариера започва. Според moove it има автобус от летището до там, обаче на мястото, където ни показва, че е спирката никой не може да ни потвърди кой е автобусът и това ли му е спирката (всъщност изобщо не разбираха какво питаме). Минаваме на вариант DiDi - и тук веселба. Поръчали сме колата, шофьорът е пристигнал обаче не можем да се намерим в паркинга на летището. Накрая помолих един китаец да му се обади, за да се намерим. Оказа се, че паркът изобщо не е толкова близко, трафикът е ужасен и пътуването отне толкова време, че имахме около 20-тина минути в парка, за да успеем да се върнем навреме на летището за следващия полет. За пристигането в Джанджаджие сме си уговорили трансфер от хотела, при пристигането пак от тях си купуваме билети за парка за следващия ден с неограничено ползване на асансьора и всички лифтове, намираме и откъде да си купим бутилка вино за добре дошли и доволни най-после си лягаме в легло. 32 1 2
lyusi Публикувано: 21 март Автор Публикувано: 21 март Преди 1 час, Monika_Koko каза: Очаквам с нетърпение разказа ти, Люси. Благодаря, Мони! Когато мога, ще пиша, че доста материал се събра вече, започвам да забравям 🙂 1
silvia_b Публикувано: 21 март Публикувано: 21 март Много ми е на сърце Китай и следя с интерес. Искам да се върна и на същите места и на други . 1
lyusi Публикувано: 21 март Автор Публикувано: 21 март преди 3 часа, silvia_b каза: Много ми е на сърце Китай и следя с интерес. Искам да се върна и на същите места и на други . Аз не си го и бях помисляла докато не видях страхотните снимки на @Mary. А после Вселената много бързо ми сервира изгодни билети и ето ме тук 😀 4 1
Mary Публикувано: 21 март Публикувано: 21 март преди 25 минути , lyusi каза: Аз не си го и бях помисляла докато не видях страхотните снимки на @Mary. А после Вселената много бързо ми сервира изгодни билети и ето ме тук 😀 Най-хубвото е, че ще продължим редичката с нови пътуващи за Китай и след твоето пътеписание. Благодаря ти, че пишеш почти в реално време. 4 1
Костов Публикувано: 21 март Публикувано: 21 март Само с положителни емоции да е изпълнено пътуването ви! Ще следя с интерес. Пък и знае ли човек, може и аз някой ден да посетя Поднебесната. 2
lyusi Публикувано: 21 март Автор Публикувано: 21 март преди 26 минути , Mary каза: Най-хубвото е, че ще продължим редичката с нови пътуващи за Китай и след твоето пътеписание. Благодаря ти, че пишеш почти в реално време. Ти си вдъхновителката ❤ И много ровене ми спести с ценната информация, която сподели. 2 2
lyusi Публикувано: 21 март Автор Публикувано: 21 март преди 47 минути , Костов каза: Само с положителни емоции да е изпълнено пътуването ви! Ще следя с интерес. Пък и знае ли човек, може и аз някой ден да посетя Поднебесната. Благодарим! И ти пожелаваме да я посетиш ако искаш! 1
vorbis Публикувано: 21 март Публикувано: 21 март преди 8 часа, lyusi каза: ...Изначално решихме да пътуваме с вътрешни полети, за да избегнем несигурността с билетите за влакове... Какъв е проблемът с китайските влакове?
lyusi Публикувано: 21 март Автор Публикувано: 21 март Преди 1 час, vorbis каза: Какъв е проблемът с китайските влакове? Доколкото разбрах, пускат билетите за продажба две седмици преди датата и нямаш гаранция, че ще се класираш ако целиш точно определена дата за точно определена дестинация, особено ако е предпочитана.
lyusi Публикувано: 22 март Автор Публикувано: 22 март Ден първи- Zhangjiajie National Forest Park и как пуших в полицейското управление на града Хотелът, който съм избрала (All seasons lodge) се оказва чудесно попадение - хубава стая с тераса, супер отзивчив персонал и чудесна локация- на крачки от реката и от централната улица с магазини и ресторанти и на 20 минути пеша от входа на парка. Действат и като туристическа агенция- всички билети за атракции в района купуваме от тях, после на входа на обектите направо влизаме с паспортите си. Снощи сме купили билети за парка с включено неограничено ползване на асансьора и трите лифта и днес след закуска с бодра крачка поемаме към планината на Аватар. Не сме от най-ранобудните, а и сме решили да не си даваме много зор - билетът важи за 4 дни, така че ако решим, може утре да дайдем пак. Организацията в парка е перфектна- още след входа тръгват автобусчета, които возят между различните зони с гледки, има и всевъзможни съоръжения - асансьор, три лифта в различните части на парка и много места с тоалетни и нещо за хапване около спирките. Ние се качваме на автобусчето, което вози до асансьора, с който пък се изкачваме до върха на планината. И се почва едно "Ох" и "Ах". Неописуемо е, хора, направо извънземно! Няма снимка, която може да покаже красотата и мащаба. Правим почти пълна обиколка в горната част (използваме автобусчетата между отделните спирки) и слизаме с лифта Tianzi. Неограниченото ползване на съоръженията се оказа излишно- на практика ползвахме веднъж асансьора на качване и веднъж лифта- на слизане. Като компенсация за късното влизане сутринта, затваряме парка. И сега за пушенето в полицейското управление На излизане от парка вече сме скапани, особено аз, тъй като имам проблеми с коляното и от многото стълби нагоре-надолу по пътеките в парка вече е подуто и ме боли. Тръшвам се на едни стълби до изхода и докато си почивам и се опитвам да платя с алипей на един от следващите хотели по трасето за резервация на круиза по река Ли, Верето спазарява един шофьор на Диди да ни закара до хотела. Шофьорът ни оставя на главната улица близо до хотела и тъй като не успяваме да платим с QR кода, който ни дава, Верчето му плаща кеш, прибира си рестото и слизаме от колата. Пет минути по-късно вече в хотела Вера установява, че портфейлът й го няма. Най-вероятно е паднал в таксито, ама как да го намерим. Момчето на рецепцията се опитва да помогне- поиска да му покажем резервацията на таксито в приложението (нямаме такава -взехме го улицата), плащането през приложението (и такова нямаме), пита за номер на колата (и това не помним) и накрая вика полиция да ни помогне. След десетина минути се явяват двама униформени полицаи, качват ни в полицейска кола и ни закарват в управлението. Събраха се цялото управление- влизаха, излизаха, накрая донесоха едно устройство-преводач и се започват същите въпроси. След всеки отговор органът на реда се оттегля към компютъра си и се започва някакво обсъждане. Питат къде сме слезли от колата и гледат камерите. По едно време настъпва оживление, мислим си, че са видели колата, но се оказва, че са видели нас да вървим по улицата. Снимат нас, снимат ни паспортите, става притеснително и понеже виждам, че те пушат, попитах мога ли да пуша на вратата към двора. Казват ми че мога и даже не трябва да излизам- сочат ми пепелник в стаята. Та така за пръв път пуших в полицейско управление. След около час ни качват отново в колата да ги заведем до точното място, където сме слезли от таксито. Показваме го и докато чакаме в колата обсъждаме ситуацията с Вера - в портфейла й няма лични документи, а само кредитни карти, които вече е успяла да блокира и кеш юани за около 200 лева. Ясно е, че е трудно да помогнат - нямаме никаква информация, чрез която могат да го идентифицират- нито резервация, нито електронно плащане, нито номер на кола, оказва се, че и на мястото където сме слезли няма камера. Решава да се откажем и да им кажем да спрат разследването. Да де, ама как точно да стане- не разбират дума английски и не си носят преводача. Добре че се яви Чен- мениджъра на хотела ни, който говори добър английски, че да се разберем и да слезем от колата. Снимаха ни за последно, благодарихме им и най-после можехме да си тръгнем. Та такива приключения в първия ни ден. 28
Вероника Публикувано: 23 март Публикувано: 23 март С тази случка си направихме спомен и придобихме опит, който може да се ползва и от други. Ако ползвате такси, за предпочитане категорично е DIDI, ако все пак се случи нещо като нас направете снимка на кода, през който не успявате да платите или нещо друго, което да идентифицира колата или шофьора. Между другото в полицейския участък се почувствахме специални- дадоха ни /гола/ топла вода, Люси си пуши наравно с тях, За съжаление не се сетихме да си направим селфи с полицаите. ВСЕЛЕНАТА ми връща част от загубените пари, намерих 20 юана на круиза, повечето пъти ползваме 20% намаление от DIDI, а пък аз ползвам намаление за синьори за атракциите, в крайна сметка тази случка не ни попречи на чудното ни пътуване. 23
lyusi Публикувано: 24 март Автор Публикувано: 24 март Ден втори- Zhangjiajie Grand Canyon За този ден имаме колебание дали да се върнем в аватарския парк, за да разгледаме долната му част или да отидем до каньона. По принцип каньонът не беше предвиден в програмата, но заради промяна в полетите ни се отвори още един ден в района. В крайна сметка решаваме да отидем. Чен ни се чуди, че след като сме дали пари за четиридневен билет за другия парк, искаме да дадем още за каньона, но в крайна сметка след като настояваме ни прави резервацията (цената за възрастен с включени всички съоръжения, в т.число zip line, трите асансьора, разходка с лодка и 4 D преживяване е около 290 юана, за хора над 60 цената е на половина. На място цената за всичко излизаше даже малко отгоре.) Каньонът е на около 30 км. от мястото ни, има автобус дотам, но тъй като времето напредва, решаваме да не губим време в търсене на спирката му и отиваме с DiDi. По някаква причина когато аз поръчвам ми дава 20 процента отстъпка, така че курсът до там ни излиза около 60 юана, което си е нищо, а ни спестява доста време. На връщане взехме автобуса (в парка беше лесно да го намерим) - 12 юана на човек му е цената. 18
Вероника Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Nacional Forest Park е уникален и ние му се насладихме подобаващо, но тъй като лакомията за още и още не ни напуска решихме да се разходим и в Zhangjiajie Grand Canyon.🏞 Видяхме каньона от всички възможни гледни точки. От високо от Glass bridge,🌁 виртуално /беше много интересно, прелятяхме го от всякъде🪂/ и след това следвахме реката по пътеката, която от време на време минаваше по вода /с лодки🛥/. Денят беше изпълнен с наслада за очите и на душата🤩! Напълно си заслужаваше да го видим!‼️‼️‼️ 13
lyusi Публикувано: 24 март Автор Публикувано: 24 март Паркът при каньона е известен с най-високият и дълъг стъклен мост в света, на който се увековечихме във всевъзможни пози 🙂 Оттук нататък по трасето видим ли висок мост или стъклена пътека, немедлено се натъркулваме за снимки:)) Много готино място- има 4 D преживяване, при което влизаш в кошница като на балон и виртуално те спускат и издигат на каньона. Трекчето и разходката с лодка също са много приятни. От всичко възможно пропуснахме само zip-а, защото от водач на руска група чух, че после трябва да се катериш по необезопасена пътека. Може да има и друг начин, но не го проверихме. Качвам малко снимки, надявам се и Верчето да се включи. 32 1
lyusi Публикувано: 25 март Автор Публикувано: 25 март Продължавам с ден втори и въпросът за плащанията с алипей. Това е приложение, през което тук плащат всичко. Плащанията стават по два начина- на някои места ти сканират твоя личен QR код, генериран от приложението, на други ти сканираш техния QR код, въвеждаш сумата и потвърждаваш плащането. По някаква причина откакто сме тук аз не мога да извършвам плащания (освен с някои изключения за дребни суми) - когато сканирам кода и въведа сума, алипей иска потвърждение на плащането в приложението на издателя на картата, вързана за плащане (в моя случай Револют). Револют обаче иска VPN, за да потвърдя плащането, а проблемът е, че когато включа VPN и потвърдя, китайското приложение (алипей) спира да работи. Проблемът е само при мен-Верчето плаща без проблем, а и двете сме си вързали Револют към алипей. За капак точно в този ден Революта ми бъгва здраво и решавам да изляза и вляза отново в приложението, за да видя дали проблемът не е в това. И стана страшно- няма влизане- не ми разпознава паролата, не иска да ми изпрати линк за забравена парола, каквото и да направя ми дава грешка. Изтръпнах, тъй като на практика това ми блокира всички плащания. Смених си сим картата с българската, минах на wi-fi-а на хотела, преинсталирах Револют- същата работа. И когато вече бях напълно отчаяна, се сетих, че единствената разлика при мен и Вера е VPN-а, който ползваме- аз съм с Leaf VPN, тя с Let's VPN. Успях да сваля нейния VPN и не само Революта тръгна, но и от този момент нататък и аз нямам проблем с плащанията. 15
stanimir Публикувано: 25 март Публикувано: 25 март Какъв VPN иска Revolut ? Аз съм имал само китайски карти и Visa на ПИБ към Алипей. Потвържденията през приложението и плащанията работят нормално без нищо друго. Аха , може би защото са на China Mobile , Хонконг , а за вътрешнокитайски трябва VPN ли ? Странно изглежда , иначе с Revolut съм теглил кеш от ATM и си работи нормално в Китай. 5
lyusi Публикувано: 25 март Автор Публикувано: 25 март преди 7 часа, stanimir каза: Какъв VPN иска Revolut ? Аз съм имал само китайски карти и Visa на ПИБ към Алипей. Потвържденията през приложението и плащанията работят нормално без нищо друго. Аха , може би защото са на China Mobile , Хонконг , а за вътрешнокитайски трябва VPN ли ? Странно изглежда , иначе с Revolut съм теглил кеш от ATM и си работи нормално в Китай. С China mobile съм, купен от летището в Пекин. И нямам представа защо Революта не работеше без да му включа VPN, но е факт. Когато влизах, за да потвърдя плащането изобщо не ми показваше транзакцията, която трябва да потвърдя, като включа VPN се появяваше веднага, но пък алипей спираше да работи и прекъсваше плащането. Може би самото приложение се беше бъгнало, не знам. Откакто съм с новия VPN и алипей се държи различно- вече не ме препраща за потвърждение в Револют, а само иска да си вкарам пин. 8 1
Lirea Публикувано: 25 март Публикувано: 25 март Ако един човек има китайска сим карта, хотспотът работи ли, така че други да могат да ползват нета? Питам, защото в 2-3 държави ми се е случвало хотспот да не се поддържа и никой от групата да не може да се свърже с моя хотспот. И още един тъп въпрос, но чета тук за това колко е полезно да имаш китайски телефонен номер и как за всеки билет трябва да се идентифицираш, та нали не е проблем един човек да купува за всички в групичката билети за влак или за забележителности? 2
Вероника Публикувано: 26 март Публикувано: 26 март преди 48 минути , Lirea каза: Ако един човек има китайска сим карта, хотспотът работи ли, така че други да могат да ползват нета? И още един тъп въпрос, но чета тук за това колко е полезно да имаш китайски телефонен номер и как за всеки билет трябва да се идентифицираш, та нали не е проблем един човек да купува за всички в групичката билети за влак или за забележителности? Да, хотспотът работи. Вече го направихме вчера. Незнайно защо на Люси интернетът изчезна, но аз споделих хотспот с нея безпроблемно. Да един човек може да плаща билетите на другите като представи паспортите на всички от групата. Всеки вход за забележителности се валидира с паспорта, за различните видове транспорт /лифтове, асансьори, лодки, метро, автобуси/ са физически билети. Хората на 60 + ползват отстъпка от 50% за входовете на забележителности. PS Тъпи въпроси няма, има незададени въпроси 9 2
lyusi Публикувано: 26 март Автор Публикувано: 26 март Продължаваме в ден трети с планината Tianmen. Оставили сме я за накрая тъй като е съвсем близо до града Zhangjiajie и летището и оттам директно поемаме към следващата точка в пътуването. Както е писала Мари, при билетния център има място за съхранетие на багаж- 10 юана за голям багаж, 5- за малък. И тук организацията е перфектна. Удивително е колко съоръжения са направени на такава височина- има дълъг лифт, който тръгва от билетния център в центъра на града и води до върха, високоскоростен лифт, който е по-кратък като маршрут и долната му станция е на друго място, но дотам возят автобуси от билетния център, ескалатори, изградени вътре в самата планина за всички, които да избегнат 999 стълби до Портата към небето, седалков лифт между Tianmen Temple и една сграда с 360 градусова гледка). Потоците са разделени в два маршрута (всъщност три, но пътят още се строи и маршрут С с автобусите не се предлага). Аз вече съм много зле с коляното и се старая да избягвам стълби, затова мислех да направим маршрут А (качване с дългия лифт, обиколка по пътеките до Портата към небето, слизане с експресния лифт, при маршрут B е обратното, но пътеката при маршрут А е по-кратка и с по-малко стълби), обаче Чен ни е резервирал маршрут B. В крайна сметка комбинирахме двете пътеки и го направихме така: скоростния лифт до пещерата (Портата към небето), ескалатори до върха на планината (плащат се отделно - 5 юана), обиколка по червената пътека на маршрут А + двете стъклени пътеки, от горната станция на дългия лифт продължихме до Tianmen Temple и оттам взехме седалковия лифт до панорамната платформа, която е близо до горната станция на дългия лифт, с който пък стигнахме долу до града. Избегнахме изцяло 999 стълби до пещерата, но пак си имаше стълби за преодоляване по пътеките, който има двигателни проблеми или е с дете, да го има предвид. Снимки по-късно. 18
lyusi Публикувано: 26 март Автор Публикувано: 26 март Гледките от планината са зашеметяващи, а и имахме късмет с прекрасно време. Има и няколко стъклени пътеки, по които подобавящо покифляхме:) Ето и обещаните снимки. А вечерта летим за Ченду, където ще видим какво? Следва ... 22 1
lyusi Публикувано: 27 март Автор Публикувано: 27 март Ден четвърти- Чънду- Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding Включихме Чънду в програмата по две причини: първата, естествено е пандите, но тъй като панди могат да се видят и на други места, основната причина беше логистична. Между Zhangjiajie и Guilin няма полети, пътува се 7 часа и половина с влак и се губи цял ден в пътуване. И от двата града обаче има полети до Чънду, което го прави много удобен за нашата програма. Не че няма какво да се види и в самия град, а и наблизо е най-голямата статуя на Буда, но ние нямаме време за всичко. За капак промяна в полетите съкращава престоят ни тук от две на една нощувка, но това е положението. Пристигаме с късен полет едната вечер, спим, а на другия ден гледаме панди и отлитаме към Гуейлин. За радост съм избрала страхотен хотел с чудна локация на историческа уличка, така че като се връщахме за багажа успяхме да се разходим и направим някоя друга снимка по улицата. В парка, който сме избрали има много панди, които живеят в среда близка до естествената. Билетите се купуват предварително онлайн, ние ги взехме от Trip - 7.5 долара на човек. Паркът е голям и много уреден- има и автобусчета, които возят между отделните секции в парка, плащат се допълнително. А за пандите какво да кажа- няма такива сладури! Сутрин са игриви - гледахме ги как си играят, как се гушкат, как си хапват, изобщо пълна програма, напълниха ни душите! Хапваме в парка, за да не губим време после, Didi до хотела да си вземем багажа, бърз тегел по уличката, на която е хотела ни и отново на летището за полет до Guilin. 20 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега