Прескочи до съдържание

Отнесени от hallyu* (корейската вълна) – 18 дни в Южна Корея – октомври-ноември 2025

Роца

Препоръчани мнения

Публикувано:

Преди няколко години щерката ме нави да изгледаме заедно един корейски сериал по Нетфликс. Съгласих се малко на шега, щото, нали, к’во пък толкова им е интересното на тия сериали? Първият сериал прерастна във втори, вторият – в трети ... и изгледан четрицифрен брой епизоди по-късно, положението е:Здравейте, аз съм Роца и съм пристрастена към корейските сериали“. От сериалите интересът ми се разпростря и към кухнята, козметиката, културата и историята на страната. Само К-попът засега остава извън сферата на вниманието ми. Но пък мога (с малко запъване) да изброя имената на седмината от групата BTS.

Накратко, беше само въпрос на време да организирам пътуване до Страната на утринното спокойствие, за да проверим на място дали мъжете наистина са толкова хубави, колкото и на екрана.

Понеже миналата година много слушках (а още повече папках😄), дядо Коледа ми донесе билети Париж – Сеул – Чеджу – Бусан и обратно до Париж. Тръгваме на 16 октомври вечерта и се връщаме на 04 ноември 2025 от Сеул. След което започна истински трудната част – да успея да вместя всичко, което съм набелязала „само“ в 18 дни на място. Както и за Япония, кастренето е чутовно, за да успея да сглобя една що-годе стройна програма, в която да има от всичко по малко. И много кафенета. И шопинг.

Пътуваме по женски – аз и щерката. Разликата в годините е 30+, но нагласата е една – „fan-girl mode: full ON!“. Излишно е да казвам, че пътуването е планувано около поне три от четирите „К“ – K-Drama, K-Food, K-Beauty и пренебрежими количества K-pop.

Маршрутът с основните спирки е:

- Полет Париж – Сеул, трансфер на летищата, втори полет Сеул – остров Чеджу и пристигане в Чеджу късно вечерта (ден 0-1);

- Чеджу (с наблягане на северната част на острова), хотелът е в Чеджу Сити;

• Ден 2 – Gyeomneong Beach, Hyopjae Beach, Hallim Park, шопинг, пазара Dongmun;
  • Ден 3 - Seongsang Ilchulbong, Seopjikoji, плюс още 2-3 места по пътя на връщане към Jeju City (ще наема такси за деня);
  • Ден 4 - планът за сутринта е или Arte Museum Jeju (понеже харесваме имерсивни преживявания) или да се излангъркаме с транспорта до Seogwipo, където да видим един от водопадите, следобед – още няколко места, които искам да видя от Jeju City (Yongduam Rock, Dodu Rainbow Coastal Road, Jejumok Gwana)

- Бусан, хотелът е в „центъра“, доколкото има такъв – на пресечната станция на две линии на метрото;

• Ден 5 – рано сутринта полет до Бусан, следобед – Busan Tower, Bosu Book street, BIFF Square, Jagalchi market;
  • Ден 6 - Haeundae Beach (Busan Sky, Sky Capsule), Haedong Yonggungsa, привечер - разходка с катамаран по морето;
  • Ден 7 - Gamcheon village, Songdo beach, Lotte Dept Store с вътрешния фонтан;
  • Ден 8 - Hocheon village, ходене на спа, Gwangalli Beach с Gwangan Bridge и светлинното шоу вечерта;

- Гьонджу (Gyeongju), спането ще е в традиционна къща (ханок)

• Ден 9 - пристигане от Бусан сутринта с автобус, основните забележителности – гробниците, Обсерваторията, Woljeonggyo Bridge, езерото;
  • Ден 10 - Yangdong village, останалата част от Гьонджу, придвижване към Сеул привечер ;

Сеул, с прибежки към ДМЗ (или алтернатива, която ми е много мерак...), Суон и, ако остане време, Инчон (но май няма да остане); хотелът е в квартал Jongno:

• Ден 11 – площада Gwanghammun, двореца Gyeonbokgung (със смяната на караула), Bukcheon, Insa-dong, Ikseon-dong;
  • Ден 12 – Jamsil (Seokchon Lake, Seoul Sky), Gangnam, Banpo Hangang Park привечер;
  • Ден 13 – двореца Deoksugung, Changyechon Stream, Dongdaemun, DDP, Itaewon;
  • Ден 14 – Namsan, Yeoido, разходка с корабче по река Хан по залез;
  • Ден 15 – щерката ще се разкрасява в някой салон, аз съм в двоумение между екскурзия до ДМЗ или да се разходя до Нонсан (там ми е меракът), в късния следобед – шопинг в Myeongdong;
  • Ден 16 – двореца Changdeokgung, университета Songkuyngkwan, Ihwa mural village, Jongno;
  • Ден 17 – Suwon за деня;
  • Ден 18 – Sincheon и Hongdae;

- Ден 19 – полет Сеул-Париж

В детайли (тук си оставям място да прикача по-късно файла с подробностите, когато реша кой ден в какъв цвят да го оцветя 😂) :

Големите ми въпросителни все още са за транспорта на багаж и за полезността на WOW-Pass-a в сравнение с картата T-money.

Много не-магелански ще пътуваме и двете с по един чекиран куфар и с по един ръчен багаж (всички билети са с тази опция, като килограмите варират леко между Париж - Сеул и Чеджу – Бусан). Не защото ще имаме много дрехи, а защото ще ни трябва място за всичката козметика, сувенири, посуда, снаксове и пиене, които ще носим наобратно. С наблягане на козметиката и снаксовете. Може и на пиенето. Затова идеята ми е да си тътрузим куфарите до Чеджу и Бусан, но да пратя багажа от Бусан до хотела в Сеул и за два дни да пътуваме до Гьонджу само с по една раница. Засега установих, че транспортът на багаж в Корея е по-слабо застъпен (и доста по-скъп!) в сравнение с Япония. Изпращането на два големи и два малки куфара между хотелите в Бусан и Сеул ще ми излезе вероятно около 100 долара (колкото платих горе-долу за транспорта на куфарите ни из цяла Япония).

Чудя се все още дали наистина ще ми трябва WOW-пас. Ще дойдем с малко кеш, да има с какво да плащаме хот-договете по уличните щандове, а за останалото ще карам с Т-Money и моята банкова карта. Ако все пак поръчам WOW-пасове и за двете ни, сигурно ще са с опцията да ги изтеглим на летището в Чеджу, тъй като дотогава практически няма да ни трябват, а за плащанията междувременно (примерно, билети за влака между двете летища) ще ползвам или кеш, или „нормалната“ ми карта.

Част от придвижването ще бъде с такси, особено на Чеджу. Някой пробвал ли е приложението Kakao-taxi и Uber на място? Тъй като няма да вземам временен корейски номер, чудя се дали Uber е достатъчно застъпен (най-вече в Сеул и Бусан). За Чеджу вече разбрах, че Uber е загубена кауза и ще трябва да ползвам „нормални“ таксита, стига някой да се навие да ни вземе.

*hallyu – 

Спойлер

термин, с който се означава нарастващата популярност на южнокорейски културни продукти (музика, сериали, филми, книги, манхуа) от края на 90тте години насам. Идва от китайски, от думите „Han“ (Корея) и ryu“ (вълна). Популярността на корейските продукции първо се разпространява в съседните страни (Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван), което е първата „вълна“, а някъде откъм 2010 започва да се разпростира и извън Азия (втората „вълна“).

И като казах „hallyu“ и „BTS“, за загрявка:

https://youtu.be/yL1jh7RyRMw?si=8y7uBkc90mjuFxys

• Харесвам 10
  • Браво 3
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Тъй като не мога вече да редактирам първия пост, слагам Програмата отделно. Тя е що-годе сглобена, но съм сигурна, че до октомври ще претърпи някои промени. Особено като започна да резервирам забавленията тук-таме.

Korea_program.xls

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.