ДиянаВ Публикувано: 18 април Автор Публикувано: 18 април Връщайки се в Корк, имам време да поседна и позяпам градската атмосфера преди следващата цел. Не че ми се пиеше бира😜, но се сетих за @iMari и въпроса, който не й дава мира😄🍺 На 23.02.2025 г. в 9:00, iMari каза: А вие защо си снимате бирата? Снимам си моята, поствам я в Магеланци, но отговор не намирам и продължавам да мисля, и мисля🤔 И така няколко дни, когато философът @jorocontrola волно или не го намира На 31.03.2025 г. в 20:53, jorocontrola каза: …във ВИПа... Почти се пропих в опит да представя всичко достоверно и в детайли... За мен това е отговорът на философския въпрос за бирата😄 Знам си аз, че Магеланци са голяма работа 😃 с богато емпирично познание😆 9 1 13
ДиянаВ Публикувано: 18 април Автор Публикувано: 18 април Няма да съм аз, ако не подхвана някой баир за … залез. В Корк мястото за залези е на върха на Patrick's Hill. Има приятна градска поляна, където релаксират и други ентусиасти. Ако не се стои до сами края, при по-бърз ход залезът може да се хване и край реката на някой мост. Романтичен град е Корк, само очи да имаш😍 23 11
ДиянаВ Публикувано: 23 април Автор Публикувано: 23 април След залеза следва изгрев ☀️Имам последен предиобед до обратния полет и две възможности за оползотворяването му - да пообиколя още из Корк или да се напъна за нещо по-шантаво. И понеже човек е такъв, какъвто е на път, избрах второто😉 Денят е 30 март, неделя, сменя се часовото време от зимно към лятно. Може да не съм проверила разни изненадващи подробности за Ирландия, но това е да, проверено - в тази част на света също местят малката стрелка на часовника и в 01:00 часът прескача на 02:00. От лошата страна 1 час по-малко ще спя и пребивавам в този така чаровен край на Европа, но от добрата имам уникален шанс за изгрев. Прогнозата за времето също ме поощрява🤩 Събрах в основната си част малкия си багаж и легнах към полунощ с ясното съзнание, че след три часа, в 4:00 трябва да ставам, за да мога след един път отлагане на алармата, кафе, тоалет, досъбиране на багажа и заключване на къщата, да се придвижа до спирката за първия автобус в 5:50 към … Кинсейл🙂 Kinsale попада в зелената зона - гледа се автобус 226 по маршрут от-до или се взема дневна карта от 12€. Първата опция струва: from Cork Bus Station (Clontarf St) to Kinsale - 5.32€; from Kinsale to Cork Airport - 4.06€, т.е. общо 9.38€. Пътува се към 50 мин. от Корк до Кинсейл. Обръщам внимание, че 30.03.2025 е неделя и в делнични дни може да има и други варианти за транспорт. Така пристигам в Кинсейл в 6:40 и веднага се отправям към устието на река Бандън за по-близка среща с Келтско море и океана. Мапс дава пътя до там пеша 40 мин. Уж си знам да съм устремена, но то все има какво да ме забавя в тихата утрин, а изгревът е в 7:13. Накрая се налага да потичвам, без малко и каменна ограда да прескачам🙂 Добре че задните ми части натежаха, та се огледах за друг изход😄. Я, късмет, до мен имало вратичка - с табела “частна собсвеност” е, но такива подробности няма да ме бавят😛. Така де, да не са си купували “частна собственост” по най-прекия ми път😃 Имам кауза - изгрев на Dock Beach и ето го в 7:17 плюс следващите няколко минути. Слънцето е на моя страна и ме чака да пробие облачната пелена. Понеже се познавам, знам какви знаци ми дава😉 - съседният баир е мя-сто-то и има време да се покатеря на по-високо🙂 Пътьом плажът Dock Beach ми се струва още по-симпатичен и решавам да го снимам със семейството ентусиасти, престрашили се да поплуват по изгревно време. В същото време мъжът решил нещо друго …😛 Внимание! Само за дами - магеланки😉 След падането ми в гьола на Алхамбра вече имам втори шедьовър във фотографията😆 Между другото открих какво съм снимала постфактум със зуум😄… даже и отражение съм докарала в малката локва🙃 Но да се върна на природните пейзажи. Освен изгрев мястото предлага и исторически забележителности - руините на крепостта James Fort А така изглежда моята Ирландия в представите ми. Нито изгреви и залези, нито шарени къщи и изящни катедрали могат да размият тази картина. Заради нея бих повтаряла по няколко пъти “приключението Ирландия” 😍 За съжаление нямам много време за съзерцаване в морето на зелената шир. Слънцето е достатъчно нависоко и ми подсказва, че е време да поемам по пътя наобратно. След няма и час казвам чао на Dock Beach и неговите съседки от “частната собственост”😉 19 1 10
ДиянаВ Публикувано: 23 април Автор Публикувано: 23 април Виждам как светлината е преобразила пристаните и вече усещайки топлината й отново прекосявам моста в посока центъра на Кинсейл. Новата цел е цветни къщи, които признавам си лично за мен в онзи момент бледнееха пред изживяването на предходната разходка. На снимки може би е друго🤔 Преди кулминацията подгрявам и встъпвам от умерените цветове и закачки до “волната пеперуда” (кой ли живее тук, неминуемо се питам😉) Същото е и при вратите - замислям се какъв човек би отворил, ако почукам🙂 А кулминацията в Кинсейл е по малката главна търговска улица Market Ln🎨🙂 Кукленска хубост и радост - краткотрайна и на мига е усещането, поне за мен 😃 Капучиното в градчето не беше уау, но щом е в компания с цветчета, определено с наслада се пие😋 27 6
ДиянаВ Публикувано: 25 април Автор Публикувано: 25 април Пъбовете🍺 Пъбовете и уиски баровете са си своеобразна забележителност в Ирландия, без която страната не се брои за посетена😜 Не съм била в столицата Дъблин и не знам как е, но тук в Корк са през крачка, а в центъра - на всяка крачка. В някои има жива музика поне през почивните дни. За да намериш място в такъв обаче или трябва да имаш резервация, или да си се заредил още по светло, или и двете. В събота вечер влязох в два пъба с жива музика и тъй като вече беше по тъмно, навалицата стигаше почти до вратата. Прецених, че сам човек няма какво да прави на такова място. Дори и да се докопам до чаша бира, ще е тъпо да стоя права до вратата и бързо се изнизах. Така изглежда нощен Корк с нощните забележителности … … и нощните птици😉 Намерих си квартален пъб - The Constellation и двете вечери се отбивах там на по бира-две🍻 Клиентите му са 7-8 човека на възраст 50+, атмосферата е застинала във времето назад или казано по новому “old fashion”🙃 Има вътрешно дворче, където може да се пуши. Там шансът някой от местните да те заговори е голям, а след второто изречение си е мъка да разбереш какво те питат, ама нали си за малко, какво ти пука, забавно е🤭 В събота вечер жива музика нямаше, но пъбът се беше сдобил с жив диджей, приличащ ми по осанката на пенсиониран леприкон 😄 За да е напълно ретро преживяването, пускаше песни на грамофон с плочи😀 За краткия престой в Корк нямам много дегустации на бира, предвид че я почвах по следобедно-вечерно време: Murphy’s (първата ми след преживяната жажда през първия ден) Bleamish (с нашия човек - DJ) Guinness (специално за @iMari, защото е рекордьор във форума по умни въпроси😉😄😘) Redemption - червена и много пивка, но не снимана и една друга светла, която убий ме, не мога да се сетя как се казва. От тъмните най-много ми допадна Bleamish, а Murphy’s ми дойде тежка и плътна на вкус. Плащала съм м/у 6.00 и 6.70€ за pint. 24 2
ДиянаВ Публикувано: 25 април Автор Публикувано: 25 април Вместо финал - мото Корк и графството му определено ми влезе под кожата. Пристрасти ме да искам още от Ирландия - със сигурност западната част, може би още от тази южна, а едва ли няма какво да се намери и на изток. Смея да кажа, че след Мадейра и Сао Мигел (Азори) това е моето място. Да, супер кратко беше пътуването ми и не съм експерт по Ирландия, но така е - пристрастяваща е, дори и с недостатъци като високи цени /които между другото са съизмерими с Барселона/ и лош климат. С какво ще я свързвам? Вървя си от Dock Beach към центъра на Kinsale по крайбрежната алея и се разминавам с възрастна дама на разходка, която учтиво поздравявам. В отговор получавам мотото на моето ирландско пътуване: “What a beautiful morning”❣️ За 3 дни усетих 3 сезона в Ирландия, но независимо от времето цялостният ми заряд бе на свежестта на утрото - символ на новия ден и начало. Каква красива утрин е израз на моята любов по Ирландия 🥰 Не ми се тръгваше от тези земи, но идва момент, в който хубавите неща свършват. От добрата страна хубаво е да се прибереш вкъщи, за да можеш да подхванеш планове за следващото си пътуване🌍 21 11
iMari Публикувано: 25 април Публикувано: 25 април А,не, тази снимка повече ми харесва, има сюжет. Ирландска бира, черен джип пред червена кола - все едно си във филм на Гай Ричи. 😎 На 23.04.2025 г. в 23:09, ДиянаВ каза: замислям се какъв човек би отворил, ако почукам🙂 😀😛 1 15
jungfraujoch Публикувано: 25 април Публикувано: 25 април Благодаря за чудесния пътепис и снимков материал. Толкова красиви места. Пак да отидеш.Обаче в Дъблин. 3 1
ДиянаВ Публикувано: 25 април Автор Публикувано: 25 април @iMari, по повод поста ти се сетих за една случка, от която можеш да направиш сюжет за филм в твой стил😄 Последната вечер се прибирам от пъба към вкъщи и вървя, без да гледам мапс, като си мисля, че помня пътя. Само че съм отървала някоя пресечка и по едно време се озовавам сред малки долепени къщи и много тесни улички. Пускам навигацията с надеждата да ме изведе по-бързо от този участък, който не помня дали въобще е имал улично осветление или е било слабо. На фона на силния ми дискомфорт трябваше да мина покрай мъж, който беше излязъл пред къщата си по халат за баня да пуши🫢 Поздравихме се с по едно хай, ама … знам ли какъв е и колко е напушен, че да се разхлажда след баня при 5-6 градуса😯 Сърцето ми съвсем се разтуптя, когато следвайки най-прекия път на навигацията, се оказах пред заключена с катинар желязна врата с решетки и не мога да изляза оттук на главна улица😬 Ужас, алтернативата е да се върна назад, но по пътя е онзи мъж🫣 Какво ще си помисли? Върви обяснявай, че си се загубил😛 Добре че открих друга метална врата - отключена, та се измъкнах от тези катакомби без повторна среща с мъжа😆 През другото време не съм изпитвала дискомфорт за сигурността си🙂 6 7
traveler Публикувано: 25 април Публикувано: 25 април преди 7 минути , ДиянаВ каза: @iMari, по повод поста ти се сетих за една случка, от която можеш да направиш сюжет за филм в твой стил😄 Последната вечер се прибирам от пъба към вкъщи и вървя, без да гледам мапс, като си мисля, че помня пътя. Само че съм отървала някоя пресечка и по едно време се озовавам сред малки долепени къщи и много тесни улички. Пускам навигацията с надеждата да ме изведе по-бързо от този участък, който не помня дали въобще е имал улично осветление или е било слабо. На фона на силния ми дискомфорт трябваше да мина покрай мъж, който беше излязъл пред къщата си по халат за баня да пуши🫢 Поздравихме се с по едно хай, ама … знам ли какъв е и колко е напушен, че да се разхлажда след баня при 5-6 градуса😯 Сърцето ми съвсем се разтуптя, когато следвайки най-прекия път на навигацията, се оказах пред заключена с катинар желязна врата с решетки и не мога да изляза оттук на главна улица😬 Ужас, алтернативата е да се върна назад, но по пътя е онзи мъж🫣 Какво ще си помисли? Върви обяснявай, че си се загубил😛 Добре че открих друга метална врата - отключена, та се измъкнах от тези катакомби без повторна среща с мъжа😆 През другото време не съм изпитвала дискомфорт за сигурността си🙂 А защо не си помисли за миг, че ти си го изплашила. Може това да е било просто някакъв двор. Аз съм се озовавал на такива места, "като си мисля, че помня пътя", като съм прибрал телефона и 100% съм сигурен за пътя.😂 2
ДиянаВ Публикувано: 25 април Автор Публикувано: 25 април А вие ходили ли сте в други части на Ирландия и какви впечатления имате по този въпрос? Пътувайки извън Корк забелязах, че въпреки равнинния терен всичко наоколо са ливади. Климатът не е толкова лош, защото може и да имат по-студено лято от нашето, но зимата не е като тук, щом дръвчетата цъфтят преди нашите. Явно няма мраз. Въпреки това не видях нито едно парцелче с обработваемо земеделие - култури, зеленчуци или овошки. Единствено видях много крави да пасат по тучните поляни, досущ като на Сао Мигел. А в Мадейра и Тенерифе на какви ли не чукари имаше забодени разсади🤔 В другите части как е? Най-малкото тоя малц за бирата откъде идва? В района на Корк има не малко пивоварни, че и заводи за бира, също и за уиски. 2
Anna Kalinovska Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април На 10.04.2025 г. в 15:27, ДиянаВ каза: Летище Шарлероа ми допадна и с друго - не чакаш автобус да те извозва до терминала, а сам си прекосяваш пистата. Това + транзитния коридор дава добри шансове за прекачване при отделни билети. Идеално си е летището за магелански идеи🙂 И аз го обикнах.. Ако не беше именно така, направо си изпусках самолета през март. По традиция се качвам последна и затварям вратата, но тогава малко се притесних. За капак стюардесата ми каза, че има още време, и след десет минути излетяхме. 2
iMari Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април преди 10 часа, ДиянаВ каза: А вие ходили ли сте в други части на Ирландия и какви впечатления имате по този въпрос? Пътувайки извън Корк забелязах, че въпреки равнинния терен всичко наоколо са ливади. Климатът не е толкова лош, защото може и да имат по-студено лято от нашето, но зимата не е като тук, щом дръвчетата цъфтят преди нашите. Явно няма мраз. Въпреки това не видях нито едно парцелче с обработваемо земеделие - култури, зеленчуци или овошки. Единствено видях много крави да пасат по тучните поляни, досущ като на Сао Мигел. А в Мадейра и Тенерифе на какви ли не чукари имаше забодени разсади🤔 В другите части как е? Най-малкото тоя малц за бирата откъде идва? В района на Корк има не малко пивоварни, че и заводи за бира, също и за уиски. Ирландия се определя като икономическо чудо, защото за кратък период от време от бедна държава се превръща в рекордьор по БВП. Нейния модел се изучава в учебниците по икономика, за съжаление нашите управници явно не ги четата. Ако ти е интересно може да разгледаш информацията в мрежата по въпроса. Ето едно обобщаващо клипче: Относно климата - бях в началото на април преди години в Дъблин. Първо валя сняг, после дъжд. Много неприятно време,което идваше основно от силния вятър. Корк е по на юг, възможно е Гълфстрийм да оказва някакво влияние там. Чудесно, цветно пътуване си направила и то в район, който е по- малко известен.🙂 Щом имаш интерес към страната - около Дъблин също има какво да се види. 7 1
jungfraujoch Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април преди 13 часа, ДиянаВ каза: А вие ходили ли сте в други части на Ирландия Не съм ходила в Ирландия,но тя е една от 8-те държави,които искам да посетя.🥰 преди 3 часа, iMari каза: Много неприятно време Е,да,по-добре е да не вали,но пък и при дъждовно или снежно време си има чар. Аз по принцип съм метеорологично независима,нося си слънце в джобчето 🙂. В клипчето,което си публикувала има доста добра информация за Ирландия,определено има причини да се посети. @ДиянаВ,аз да попитам,дали някой магеланец ще получи от Корк, малко сладко пакетче в размяната на коледни подаръци 2025?😃 3
ДиянаВ Публикувано: 26 април Автор Публикувано: 26 април преди 50 минути , jungfraujoch каза: @ДиянаВ,аз да попитам,дали някой магеланец ще получи от Корк, малко сладко пакетче в размяната на коледни подаръци 2025?😃 Е как😃, ирландският късмет трябва да се разпространява😉 Друго за икономиката й, което разбрах, след като се прибрах- Ирландия е на второ място по минимална работна заплата в ЕС след Люксембург - 2200€ и отгоре. За времето - като цяло извадих късмет. Първият ден беше слънчев с много силен вятър и пориви, достигащи до 40-60 км/ч, вторият - тих, облачен и леко дъждовен преди обед, а третият - слънчев и топъл, но на обяд трябваше да си ходя. Температурите ги даваха минимални към 4-5 и максимални 12-14 градуса. На мен тук при 10 градуса ми е студено и си ходя със зимно яке, но там не беше така. Всички дни сядах на открито, че и с бира🙂. Обличах се с 3 ката - тениска, тънка блуза и по-дебела, тип суитчър, която в ранния следобед махах. Взех яке, което тук ползвам за преходното време между сезоните - с по-малко пух е, за зима се води, но италианска🙂 4
Роца Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април Ние бяхме в Дъблин преди 15ина години и много ми хареса. В Мармотника съм писала малко за него. И Ирландия много ми харесва и ми се ще да се върнем някой ден, и то именно около Корк. И бирата им ми харесва 😂. The Wild Atlantic Way (или поне част от него) ми е голям мерак, но вероятно ще си остана само с мерака. 4
Костов Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април Увлекателно разказваш @ДиянаВ! Четейки усещам емоциите които си изпитвала. Благодаря ти! Ще взема да поровя за добри цени до Ирландия, че нещо ми се приходи. 😉🙂 4 1
Fiordaliso Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април преди 8 часа, iMari каза: Ирландия се определя като икономическо чудо, защото за кратък период от време от бедна държава се превръща в рекордьор по БВП. Нейния модел се изучава в учебниците по икономика, за съжаление нашите управници явно не ги четата. Ако ти е интересно може да разгледаш информацията в мрежата по въпроса. Ето едно обобщаващо клипче: няма никакво чудо,а фискален рай за големите биг тех компании,тоест Ирлaндия изсмуква чуждите капитали в ущърб на останалия свят,прилагайки елементарна политика - минимални данъци за горепосочените гиганти,които проради неясни причини са олекотени от данъчната система.Дъблин е център на този цирк,където цените са с безброй нули. Който не работи в биг тех,няма висок стандарт,като прибавим тоталната липса на каквито и да е права на работещите,които по англо-стандарт биват уволнени от днес до утре,като прибавим несъществуващата здр.система ,за който не е милионер,пак по англо-стандарт,според който здравето е бизнес ,то освен за екскурзия няма с какво друго да привлече Ирландия а който изучава гореспоментата политика като икономическо чудо,явно е попаднал в грешното училище или университет.Нула икономика и чужди финанси са само финансови игри, които се движат според интереса за момента.
iMari Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април преди 4 минути , Fiordaliso каза: няма никакво чудо А бе как е възможно да имаш изградено негативно мнение по всяка тема, която някъде, някога подхванем във форума. Явно ти се губи смисъла на основни икономически индекси. Хайде остави точно тази тема да е цветна, позитивна, и без твоето участие. 9
ДиянаВ Публикувано: 26 април Автор Публикувано: 26 април преди 5 часа, Роца каза: Ние бяхме в Дъблин преди 15ина години и много ми хареса. В Мармотника съм писала малко за него. И Ирландия много ми харесва и ми се ще да се върнем някой ден, и то именно около Корк. И бирата им ми харесва 😂. The Wild Atlantic Way (или поне част от него) ми е голям мерак, но вероятно ще си остана само с мерака. Видях, че си споменала в Мармотника за хляб. Като тръгнах на разходка из Корк хванах за малко съботен пазар по Cornmarket St. Към 10:30-11:00 търговците вече вдигаха тарабите, но сварих една жена, която продаваше домашен хляб. Взех си едно парченце със сушени домати и червен лук, замесени в тестото, а коричката като я захапеш и пуска зехтин😃. Ммм, много вкусен, направо се нахраних с хляб😋 Иначе забележителност в града е The English Market - покрит пазар, но там не се отбих, че нямах излишно време, а и много не си падам по пазари😜 5
ДиянаВ Публикувано: 26 април Автор Публикувано: 26 април преди 3 часа, Костов каза: Увлекателно разказваш @ДиянаВ! Четейки усещам емоциите които си изпитвала. Благодаря ти! Ще взема да поровя за добри цени до Ирландия, че нещо ми се приходи. 😉🙂 И ръкопис имам на темата😄 Някой ден може да ме направи богата😉😆 След Мадейра за втори път практикувам първо с писане на ръка, като там не всички епизоди бяха така🙂 Наистина се постарах, защото имах вдъхновение от мястото, макар и за кратко. Ще се радвам, както и с Мадейра да го пренеса на двама-трима магеланци🙂, включително на теб🤗 п.п. Забележката към себе си е, че не знаех ще има ли финал темата и какъв. Та “изгърмях” най-хубавите си снимки преди това😅 6 2
jungfraujoch Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април преди 48 минути , ДиянаВ каза: И ръкопис имам на темата Чудо е! Практична си и ми е изключително приятно и уютно,когато чета твоите разказчета,изпълнени с емоция,цвят и позитивна енергия. 4 1
stotan Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април преди 23 часа, ДиянаВ каза: А вие ходили ли сте в други части на Ирландия и какви впечатления имате по този въпрос? Преди повече от 10 години ходихме с кола до остров Скай, Северна Ирландия и Ирландия. През май месец беше доста студено. Ще си позволя да сложа малко снимки, илюстриращи красотата на Ирландия. Конемара Движехме се по някакви тесни пътчета и изведнъж слънцето проби през облаците и колите започнаха да спират и да правят снимки. Абатството Килмор Скалите на Мохер Дингл Glendalough 13 2
Костов Публикувано: 26 април Публикувано: 26 април преди 2 часа, ДиянаВ каза: ... . Ще се радвам, както и с Мадейра да го пренеса на двама-трима магеланци🙂, включително на теб🤗 ... Поне при мен успяваш. Не че посетих Мадейра или скоро ще посетя Ирландия, но поне желание има. 🙂 А някога може и да се засечем на някоя дестинация ... 2
Zlatin Mitsov Публикувано: 14 май Публикувано: 14 май На 26.04.2025 г. в 21:09, stotan каза: Преди повече от 10 години ходихме с кола до остров Скай, Северна Ирландия и Ирландия. През май месец беше доста студено. Ще си позволя да сложа малко снимки, илюстриращи красотата на Ирландия. Конемара Движехме се по някакви тесни пътчета и изведнъж слънцето проби през облаците и колите започнаха да спират и да правят снимки. Абатството Килмор Скалите на Мохер Дингл Glendalough @stotan - лесно ли е промяната да караш по пътната мрежа в Ирландия спрямо тази в Бг(не съм карал с дясна дирекция автомобил 🙂 ). А питам, тъй като имам план за пътуване от Дъблин до Giant's Causeway, и след това до Galway.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега