Прескочи до съдържание

От Чили до Перу

kafcheto

Препоръчани мнения

Публикувано:

Драги мои магеланци!

Поздрави от карнавална Аржентина :) Отне ми три дни, но научих името на тукашния еквивалент на Рио карнавала - Гуалегуачу и вече ме сърби обектива за края на седмицата, когато ще се развихри финалната вакханалия на танцьорите....

Дотук добре, нещата се развиват по план...Обаче заседнах на възможности за придвижване от Чили (Сантяго) до Перу (Куско). Бях намерила компания, която имаше автобусно пътуване до там, но се оказа, че вече не организират такова..Знам, че някои от вас са бродили по тези земи, та се надявам да ми дадете идеи как да се придвижа между двете места...Благодаря!

Верен пЪтиланчо!

• Харесвам 2
Публикувано:

Не е проблем за дните, но ми трябва някаква конкретна фирма, с която някой да е пътувал. Тази, която намерих от Терминала в ЧИли (чрез сайта им) се оказа, че не организират такова пътуване вече...Или пък ако е самолет - подскажете ми компания, моля :) Горещо благодаря!

Публикувано: (редактирано)

Конкретно, перуанските Cruz del Sur пътуват до Сантяго и имат онлайн резервация (не съм я пробвал, иначе съм пътувал с тази фирма в Перу, добри са)

http://www.cruzdelsur.com.pe/ трябва да има и много други.

За авиокомпании виж SkyAirline www.skyairline.cl , те са лоукост и предполагам имат свестни еднопосочни цени. Другите са LAN и TACA.

ПП Не става, SkyAirline искат отиване и връщане за международни билети.

Аз лично бих го разбил пътуването на части, примерно виж Сан Педро де Атакама, оттам може да се отиде по суша до Боливия и солника Уюни, Арекипа в Перу.

Редактирано от neuromancer
Публикувано:

Според мен няма смисъл да се ходи директно за Куско. Пътя би трябвало да се раздели на части , защото има изключително интересни места - Сан Педро ди Атакама, Арика с Лаука НП, Арекипа , Титикака и чак тогава - Куско..

Автобуси страшно много и доста комфортни. Не е никакъв проблем придвижването с тях.

• Харесвам 2
  • 4 години по-късно ...

Драги магеланци,

Имам нужда от вашата помощ и съвети. Има вероятност в края на април да летя до Сантяго, но бих искал да посетя Мачу Пикчу. Евентуално ще имам около 15 дни на разположение и идеята ми е да премина разстоянието от Сантяго през Атакама и Соленото езеро, през Ла Пас и Титикака до финалната точка - Куско и Мачу Пикчу. В главата ми се върти долу-горе следния план - Сантяго - Калама с вътрешен полет. Оттам да речем 2-3 дни някакъв тур из пустинята Атакама. После отново тур из Соленото езеро и автобуси по маршрут Уюни - Ла Пас - Пуно - Куско. Посещение на Мачу Пикчу, разглеждане на Куско и хайкинг до планината Рейнбоу. Колкото-толкова в рамките на 14-15 дни. Някой знае ли има ли директни бюджетни полети от Куско до някое от следните градове: Сантяго, Буенос Айрес, Сао Пауло или Рио де Жанейро? *Ако няма ще трябва да си хвана полет до Лима и оттам видях, че има на сносна цена до Сантяго, но не ми се иска да губя време до столицата на Перу.

• Постижимо ли е според вас в рамките на две седмици?
  • Някой посещавал ли е тези места в края на април/началото на май и какво време да очаквам? 
  • Задължително ли трябва да бъда с някакъв организиран тур из Атакама при условие, че НЕ наемам кола? Тук може би @Tedy ще знае. 
  • Туровете за Соленото езеро някъде от граничната зона ли започват и какви цени да очаквам?
Редактирано от Guinness
  • Харесвам 1
Публикувано:

От Куско има директен полет само до Сантяго (с ЛАТАМ) и Богота извън Перу. Те и тези са отскоро, преди нямаше никакви. Силно се съмнявам да е бюджетен, то общо взето сега прохождат по-евтините полети в района...

• Харесвам 1
Публикувано:

@Guinness, април/май е края на влажния сезон и времето в Перу ще е ок. Туровете в Атакама са организирани, друг транспорт в района мисля, че няма. За Салара тръгват от Уюни, т.е. първо трябва да вземеш автобус от Калама дотам. 

Публикувано:
преди 19 часа, Guinness каза:

Ако няма ще трябва да си хвана полет до Лима и оттам видях, че има на сносна цена до Сантяго, но не ми се иска да губя време до столицата на Перу.

Е, колко време ще изгубиш в Лима?  Кацаш в Лима в 14:30ч с Avianca и излиташ със Sky Airlinе в 17:35 ч  общо двата билета са 127 евро с вкл. багаж.  Този вариант, наистина, е най-бюджетен.

• Харесвам 2
Публикувано:

За салара има тридневни турове, които те взимат от Уюни и те оставят в Чили. Предполагам, че има в обратната посока...

Публикувано:

@Guinness

Пристигане в Сантиаго е добър вариант за такова пътуване, защото от посолството на Боливия може да си извадиш виза, която на границата е 100USD. Преди от посолство беше безплатна визата, в момента има май някаква такса. Ако някой е ходил по-скоро може да сподели.

14-15 дни ще стигнат за това, което си изброил. Задели 3 дни за Сан Педро, във фирмите дават пакетни цени с отстъпка за най-популятните турове. Без кола под наем, единственият вариант са турове, по спомен се пътуваше в минибуси.

3-4 дневни турове Салар де Уюни започват от самото Сан Педро. От Уюни цените за 3-дневен тур бяха от порядъка на 180-200USD през 2016, като от Сан Педро са по-скъпи, но не мога да кажа цена. Може би е добре да резервираш тур предварително, защото на място може да няма място точно за датата, която искаш.

От Уюни до Ла Пас може да погледнеш автобусите с таз фирма http://www.todoturismosrl.com Обикновеният автобусен транспорт в Боливия не е на ниво.

Вариантът Куско-Лима с някоя перуанска компания, Лима-Сантиаго със Sky, който са ти предложили е най-бюджетен.

• Харесвам 4
Публикувано:

Благодаря Ви за помощта!

Да разбирам ли, че повечето туристически пакети в Атакама са с включени нощувки, ако са за 3-4 дни? Нощувките само в градчето Сан Педро ли са или има и други места? Ако са само там, то значи мога да нощувам и да си буквам отделни дневни турове. Бихте ли препоръчали агенция и препоръчително ли е да се запази предварително или може и на място? 

За визата за Боливия и аз четох такава информация, но минусът е, че може би посолството няма да е отворено през уикенда, което автоматично няма да ми е от полза. Желанието ми е да прекарам възможно най-малко време в Сантяго и ако кацна в събота ще трябва да чакам до понеделник. По спомен знам, че във Виена има посолство, но трябва да използвам куриер (ако става по този начин).

Сан Педро е доста малко градче.По скоро е село с две,три главни улици.На място можеш да си букваш всякакви турове-всички предлагат.Почти всички правят Лунната долина и гейзерите Ел Татио(най-високо разположените в света).За Лунната се ходи по залез,а за Татио се тръгва по тъмно и се връщаш в 16.00-тоест можеш да ги направиш в един ден.Оттам има тридневни(можи и двудневни да имаше)турове до Салар.Ако искаш да се качваш на някой от вулканите обаче,ти трябва група.Искат минимум трима души.Самото Сан Педро е доста скъпо(с оглед на условията,които предлага).Заради туристо-потока индианците са се позабравили.Ако искаш джип под наем и да си обикаляш сам цената е доста солена-230-250$ на ден.Визата за Боливия беше 52$ на границата през 2015г.

Редактирано от malkia
Публикувано:

Не, пакетите са просто дневни и полудневни турове, които си закупуваш на веднъж от същата фирма, като дават отстъпка. Излиза доста по-бюджетно да букнеш всичко на куп, вместо всеки отделен тур с различна фирма например. Нощувките си ги букваш сам, туровете тръгват от Сан Педро, така че и нощувките трябва да са там. Турове на място.

За визата, ако не е отворено посолството в Santiago, завърти програмата, започни от Перу и извади визата от Лима или Пуно. Така и Салар де Уюни турът ще е по-евтин.

• Харесвам 1
Публикувано:

За пакетите са ти отговорили, че не включват нощувки /има и такива де, но не мисля, че ще ти излезе по-евтино/, но дават отстъпка ако букнеш няколко тура наведнъж от една фирма. 

Ние се отказахме от Атакама, тъй като времето не стига за всичко, което искаме да видим в Чили, но проучвах и за там, така че ето няколко линка на фирми, които предлагат турове там, ако може да са ти от полза /с уговорката, че не съм ползвала нито една от тях/:

https://www.keteka.com/tours/chile-tours/san-pedro-de-atacama-tours/el-tatio-geysers-tours/

https://sanpedroatacama.com/en/excursion/promotional-package-of-excursions/

https://www.denomades.com/en/san-pedro-de-atacama

https://www.rutaschile.com/tourlistado.php?ciudad=11-14

Със сигурност на място ще имаш много варианти /не знам дали има разлика в цените/, но и онлайн пазарлъкът върви, така че нищо не пречи да пробваш.  Аз писах на няколко различни фирми със запитване каква отстъпка ще ни направят за туровете, които искаме в Патагония ако вземем два от тях от съответната агенция /предпочетохме да букнем предварително, за да не губим време на място, тъй като времето ни е ограничено/ и няколко от тях предложиха отстъпки между 5 и 10% от обявените в сайта цени. Допълнително намалихме разходите с плащане в чилийско песо / в цената в долари е включена и някаква банкова такса, което правеше плащането в песо по-изгодно/. 

• Харесвам 1
Публикувано:

За Атакама, цените на туровете на място са по-евтини от тези онлайн. Букване от днес за утре, че и от сутрин за следобяд е в реда на нещата.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 8.01.2019 г. в 23:06, Carrie каза:

За визата, ако не е отворено посолството в Santiago, завърти програмата, започни от Перу и извади визата от Лима или Пуно. Така и Салар де Уюни турът ще е по-евтин.

Няма как да сменя маршрута. Единственото условие, което имам, е да летя до и от един от градовете Сантяго, Буенос Айрес, Сао Пауло и Рио де Жанейро. Полетът трябва да бъде директен с Ал Италия, а те летят само до тези градове. Ако имаше полети от Буенос Айрес до Лима на що-годе нормална цена щеше да е страхотно.

На 8.01.2019 г. в 23:05, malkia каза:

Почти всички правят Лунната долина и гейзерите Ел Татио(най-високо разположените в света).За Лунната се ходи по залез,а за Татио се тръгва по тъмно и се връщаш в 16.00-тоест можеш да ги направиш в един ден.

Ако успея да съчетая 2-3 трипа в един ден като примера, който дадохте, мислите ли, че ще успея да се класирам за 2 дни само в Сан Педро или най-добре да бъдат 3, както препоръча @Carrie ?

Ако имаш само 2 дни, може да направиш следното (по един тур сутрин и един следобяд):

- Valle de la Luna - half-day tour (тук стояхме по залез)

- Geysers del Tatio - half-day tour (прави се сутрин)

- Lagunas Altiplanicas - half day (някои фирми правят целодневен тур като включват и Piedra Roja, там не съм била)

- Laguna Cejar - half-day tour (тук също стояхме по залез на последната лагуна, мисля лагуна Tebinquinche)

Всичко зависи от това, какви трипове ще правиш.

За завъртането на програмата, имах предвид ако летиш до Сантиаго и започваш към Атакама и после ще се връща от Перу към Сантиаго пак, може първо да летиш до Перу и просто да си направиш плана в обратен ред - МП, Титикака,Боливия Атакама и оттам Сантиаго. 

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.