Lindt Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 преди 29 минути , Stryper каза: @Alexander Сашо, може ли да препоръчаш зехтин за готвене от сайта? Гледам, че в момента има намаление на някои зехтини и бих пуснала поръчка за София. Ако някой иска може да ми пише да се комбинираме. Най-лесно ще е плащането през revolut. Този е за готвене: https://www.mueloliva.es/en/alianza-olive-pomace-olive-oil-5l-pet/ Ако поръчваш, май ще е хубаво и аз да се включа за такъв 🙂 П.П. Александър много добре ме посъветва да взема тенекия от специалната селекция зехтин и да си я разделя с някой доброволец. Прекрасен е зехтинът, така че ако някой реши да си поръча и да си подправя морски дарове, сирена, пица... нещо си, определено си заслужава: https://www.mueloliva.es/en/venta-del-baron-25l-pdo-priego-de-cordoba-2/ 2 1
Alexander Публикувано: 1 август, 2025 Автор Публикувано: 1 август, 2025 Какво значи за готвене? Аз точно с този готвя също, на тази цена ще вземеш от кюспе у нас. Преди готвех с разни от България, купени на намаление, ама сега не си струва. Не съм купувал от Бг зехтин от 1-2 години вече. Може и другия в пластмасовата туба Almazara de Muela, който е от три сорта маслини и ще е идея по-лек, цената е пренебрежимо по-ниска.
Stryper Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 Цените в сайта са много добри. Така, че цената не е проблем. Четох, че не всички зехтини стават за готвене и затова питам. Пробвах с олио от авокадо, но вкуса му е ужасен и готвя с масло. Зехтина го използвам за салати и песто.
Alexander Публикувано: 1 август, 2025 Автор Публикувано: 1 август, 2025 Няма зехтин да не става за готвене, някои може да не са подходящи за пържене, но вкусово. 1
Stryper Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 преди 2 часа, Lindt каза: Този е за готвене: https://www.mueloliva.es/en/alianza-olive-pomace-olive-oil-5l-pet/ Ако поръчваш, май ще е хубаво и аз да се включа за такъв 🙂 П.П. Александър много добре ме посъветва да взема тенекия от специалната селекция зехтин и да си я разделя с някой доброволец. Прекрасен е зехтинът, така че ако някой реши да си поръча и да си подправя морски дарове, сирена, пица... нещо си, определено си заслужава: https://www.mueloliva.es/en/venta-del-baron-25l-pdo-priego-de-cordoba-2/ Аз бих си разделила с теб от специалната селекция.
new one Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 преди 1 час, Alexander каза: Няма зехтин да не става за готвене, някои може да не са подходящи за пържене, но вкусово. Абе шеф готвачите, на които не е платено да рекламират зехтин, други казват - зехтинът става за салати, не и за термична обработка на висока температура 1
Alexander Публикувано: 1 август, 2025 Автор Публикувано: 1 август, 2025 преди 18 минути , new one каза: Абе шеф готвачите, на които не е платено да рекламират зехтин, други казват - зехтинът става за салати, не и за термична обработка на висока температура А какво става? Сравнявам конкретно слънчогледово олио със зехтин. Вероятно единици пържат в по-специфични масла. все пак от пържене до пържене има разлика и зависи на каква температура се пържи. Който иска ще чете и разследва. Ако на шеф готвачите не е платено да говорят по телевизора, на мен ли е платено😏 Не смятам да влизам в подробности, отделям много време в готвене и четене и не смятам да обяснявам неща, за които ще ми трябват часове.
Blago Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 Разликата е в максималната температура, която дадена мазнина може да достигне преди да се разпадне. Като при зехтина има доста голяма разлика спрямо начина, по който е произведен. Студено пресованите зехтини наистина не са подходящи за високи температури, но при по-умерени няма проблем. Аз лично готвя предимно със зехтин, като единствено се старая да избягвам много високите температури. Определено ще разберете ако сте го нагрели прекалено много. Ето и малко обобщение на разликите: Максимални температури на нагряване (димни точки) Вид мазнина Приблизителна димна точка Рафинирано слънчогледово олио ~225–230°C Екстра върджин зехтин ~190–210°C Рафиниран/лек зехтин ~240–245°C Защо димната точка е важна Когато се нагрее над димната точка, мазнината започва да: Се разпада химически Излъчва дим и придобива горчив/изгорял вкус Освобождава вредни вещества – като свободни радикали и токсични алдехиди (например акролеин) Това означава, че: За готвене на висока температура (пържене, запечатване) използвайте мазнини с висока димна точка За ниска до средна температура (задушаване, сотиране) можете спокойно да използвате мазнини с по-ниска точка като екстра върджин зехтин Има ли значение как е произведен зехтинът? Да, и то голямо. Вид зехтин Начин на производство Димна точка Подходящ за Екстра върджин зехтин Студено пресован, нерафиниран 190–210°C Салати, овкусяване, леко сотиране Върджин зехтин По-малко чист ~215°C Среднотемпературно готвене Рафиниран / лек зехтин Пречистен, филтриран 240–245°C Готвене на висока температура (пържене, запечатване) Екстра върджин зехтинът съдържа повече аромати и антиоксиданти, но те се разрушават при висока температура Рафинираният зехтин има по-слабо изразен вкус, но е по-устойчив на топлина Обобщение Слънчогледово олио (рафинирано): Подходящо за пържене и готвене на висока температура (~225–230°C) Екстра върджин зехтин: Подходящ за салати, леко сотиране, овкусяване (~190–210°C) Рафиниран зехтин: Подходящ за готвене при високи температури (~240–245°C) 16
antea Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 тези дни и аз се интересувах от същото - дали може да се ползва активно за пържене, но се зачудих как да разберем температурата на пържене при тиган на котлон със степени /а не градуси/, някакви идеи?
Lindt Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 преди 2 часа, Stryper каза: Аз бих си разделила с теб от специалната селекция. Аз за щастие вече си имам, затова препоръчвам на непоръчвалите да си вземат 🙂 1
new one Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 преди 4 часа, Alexander каза: А какво става? Сравнявам конкретно слънчогледово олио със зехтин. Вероятно единици пържат в по-специфични масла. все пак от пържене до пържене има разлика и зависи на каква температура се пържи. Който иска ще чете и разследва. Ако на шеф готвачите не е платено да говорят по телевизора, на мен ли е платено😏 Не смятам да влизам в подробности, отделям много време в готвене и четене и не смятам да обяснявам неща, за които ще ми трябват часове. Аз не споря, казвам какво съм си говорил с шеф готвачи - нито един не препоръча зехтин за готвене. Единственият наистина вкусен зехтин, който съм пробвал, беше от монасите в Атон, всичко друго ми горчи и не го харесам, а не е квто да не се пробвал десетки зехтини от малки производители. Но пък всеки си има вкус преди 2 часа, antea каза: тези дни и аз се интересувах от същото - дали може да се ползва активно за пържене, но се зачудих как да разберем температурата на пържене при тиган на котлон със степени /а не градуси/, някакви идеи? Питай в Гърция дали някъде пържат със зехтин или предпочитат олио🤓 1
horus92 Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 190 градуса не са толкова ниска температута, предвид че понички например се пържат на 170-180. Това важи и за всякакви темпури и подобни. Италианците готвят със зехтин, не го ползват наистина за дълбоко пържене, но за сотиране на зеленчуци в началото на някоя манджа, да. Или пък доматен сос. Отделно че ако правиш сос или манджа например, няма абсолютно никакъв проблем, защото там заради водата в зеленчуците температурата няма да стигне 190, ако не го оставиш да загори. И все пак няма да тръгна да пържа мекици в зехтин, защото не искам да имат дъх на него. Или пък майонеза с него, да не говорим, че ще излезе златна. В последните години някои хора малко прекаляват с отричането на олиото, а то е чудесно и всъщност богато на моно ненаситени мазнини. Доста по добре от олиа от ядки, гроздови семки, кокос и т.н. 8
ivailo_radev Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 преди 3 часа, antea каза: тези дни и аз се интересувах от същото - дали може да се ползва активно за пържене, но се зачудих как да разберем температурата на пържене при тиган на котлон със степени /а не градуси/, някакви идеи? Инфрачервен термометър. Няма как иначе да разбереш дали е 180 или 200 градуса. 2
Гост Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 За пържене ме мога да дам мнение (абе всъщност мога, със сарказъм съм пържил немалко същества - и човеци и човекоподобни), ама този супер зехтин дали може да се ползва да си смазвам металните части, че малко ми омръзна това wd40 …
Bella A Публикувано: 1 август, 2025 Публикувано: 1 август, 2025 Посъветваха ме преди 4-5 години за пържене на зеленчуци да използвам царевично олио. Купувам от Гърция, Турция Египет. не остава мазнина по готовите продукти, намалява се вредната влияние върху холестерола. Сега си изпържих розови картофи, отличен резултат и за патладжан. 3
Alexander Публикувано: 1 август, 2025 Автор Публикувано: 1 август, 2025 Нямаше да пиша по темата с пържене и готвене, ама видях доста нови постове и реших да писна нещо и аз. По повод пърженето в зехтин, (за готвенето изобщо няма да говорим), нета е пълен със стотици статии по въпроса и всички пишат едно и също. Иначе митовете са ясни, вредно е. Засегнаха се точките на пушене, ама това не е цялата картинка. Не използвайте зехтин за пържене Дори тези, които не разбират нищо от готвене, знаят това. Но това не е вярно. Ето една статия с опити от английски професор химик по темата. Първия линк е по-съкратена версия, втория по -обстоен. https://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2015/july/dmu-research-on-healthiest-cooking-oils-revealed-on-bbcs-trust-me,-im-a-doctor.aspx https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/3t902pqt3C7nGN99hVRFc1y/which-oils-are-best-to-cook-with Иначе както някой каза, всеки си има вкус и глава ще добавя. Само не започвайте как в едни кое си село една баба прави най-хубавия зехтин и може да се добави вино, сланина и т.н. За сравнение мога да дам, как всеки на улицата, знае, че от посредник билет не се купува, ама на ние основно от тях купуваме. Аз лично пържа рядко, визирам картофи или риба, само за тях ползвам олио, защото отива поне 1/2л. 4
Captain45 Публикувано: 2 август, 2025 Публикувано: 2 август, 2025 И аз реших да дам моите пет стотинки по темата. От години си купуваме екстра върджин зехтин от Гърция за готвене и един който е за салати. Та в нас всичко готвим със зехтин, а салатата подправяме със лекия и ароматен зехтин. Рибата я приготвям на фурна или скара пак със зехтин. Пържена риба само в ресторант си поръчвам. От догодина почвам собствено производство на зехтин. 6 1
Stryper Публикувано: 2 август, 2025 Публикувано: 2 август, 2025 Пуснах поръчката. Мъжът ми каза да не поръчвам зехтина за готвене, тъй като ние почти не пържим. Затова взех само от Mueloliva Picuda Can 5L. Само една жена ми писа и тъй като доставката излезна доста, сложих една тенекия в повече, за да станат 4. Ако някой иска, мога да му я дам на цена 44 евро. Иначе ще я запазя за коледен подарък. 3
Stryper Публикувано: 2 август, 2025 Публикувано: 2 август, 2025 Преди 1 час, Stryper каза: Пуснах поръчката. Мъжът ми каза да не поръчвам зехтина за готвене, тъй като ние почти не пържим. Затова взех само от Mueloliva Picuda Can 5L. Само една жена ми писа и тъй като доставката излезна доста, сложих една тенекия в повече, за да станат 4. Ако някой иска, мога да му я дам на цена 44 евро. Иначе ще я запазя за коледен подарък. Уговорен е.
Madonna Публикувано: 3 август, 2025 Публикувано: 3 август, 2025 преди 12 часа, Stryper каза: Уговорен е. Ох, тъкмо се зарадвах. Ако някой има нужда да допълва, аз съм насреща. 1
Alexander Публикувано: 12 август, 2025 Автор Публикувано: 12 август, 2025 Оказа се, че съм задръстен със зехтин и имам доста. Остана ми излишна една туба 5л доставена в София. Зехтина е пикуда, от тези по-горе в тенекия. Цената е 90лв, който я иска да ми пише. Срока на годност е до 7/26
Alexander Публикувано: 13 август, 2025 Автор Публикувано: 13 август, 2025 преди 10 часа, Alexander каза: Оказа се, че съм задръстен със зехтин и имам доста. Остана ми излишна една туба 5л доставена в София. Зехтина е пикуда, от тези по-горе в тенекия. Цената е 90лв, който я иска да ми пише. Срока на годност е до 7/26 Запазен
Bore Публикувано: 30 август, 2025 Публикувано: 30 август, 2025 Да направим една поръчка? За сега виждащи темата, аз искам да взема 2 по 5л. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега