Прескочи до съдържание

Walkers Haute Route - от Шамони до Цермат трек и още нещо?

Ваня Кърпарова

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте!

Предстои ни в средата на юли описаното в заглавието преживяване.

Пътуваме за Шамони на 15.07. (през Бергамо и с Фликс до Шамони) и се връщаме на 30.07. (пак Фликс от Лугано до Бергамо).

Началото на трека от Шамони е предвидено на 17.07. и планът е да го направим за седем дни. Ако всичко излезе по план и на 23.07. сме в Цермат, искаме да останем там за три нощи, за да имаме време за един пълен ден почивка и един пълен ден разходка в района.

Ще Ви споделя предварителните ми идеи за дните, за да помоля за за мнение и други предложения и насоки какво, къде и как:

- Шамони -  Цермат трек - 17-23 юли.

- Пристигане в Цермат на 23-и вечерта, мисля да запазим нощувки последните дни, за да видим как се движим, а и може да имаме ден с лошо време.

- В Цермат - 23-26 юли (много е скъпо, но май сме склонни да останем там, и да налеем едни мангизи, за да сме на хубавото 🙂).

- 24.07. си почиваме и се разхождаме в Цермат.

- 25.07. - разходка до Hörnlihütte (искаме да видим Матерхорн отблизо).

- 26.07. - потегляне за някъде, като тук се чудя между тези две опции: 

1. Да идем на минерални басейни (Brigerbad) за ден с нощувка (26-27), на 27-и пътуване с влак(ове) до Bellinzona и нощувка там. На 28-и пътуване Bellinzona - Lugano и две нощувки в Lugano, отпътуване на 30.07. към Бергамо. Този вариант е с лежерно изкарване след трека. 

2. На 26.07. да хванем влак към Lauterbrunnen и да сме в района 26-28.07., като на 28.07. се отправим към Lugano.

Чуденето ми е дали след повече от седмица планински гледки и умора, ще ни се ходи пак към планини (вариант 2) или да заложим на по-лежерен вариант.

Моля и за други идеи какво да видим в районите, без много да се отклоняваме от Вале и Тичино.

Желая хубаво лято и преживявания на всички Ви!

Публикувано:

По стар български обичай ще се изкажа само по първата част за която не питаш 🙂

7 дни е много , ама много амбициозен план , освен ако не сте наистина много опитни или не ползвате транспорт между някой от етапите. При 7 дни среднодневното изкачване ще е около 2000 метра , слизането не го броя ... 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

По стар български обичай ще се изкажа само по първата част за която не питаш 🙂

7 дни е много , ама много амбициозен план ако не ползвате транспорт между някой от етапите.

@stanimirвероятно си прав, но ние щото малко имаме самочувствие от миналото лято, когато направихме GR20 на Корсика за 7 дни. То е идентично като разстояние и денивелация, но е доста по-технично (на Корсика).

Може и да не стане за 7 дни де, такъв е плана 😊. Нали трябва да има планче...

• Харесвам 2
Публикувано:

Да , имате достатъчно буферни дни в края за промени в движение.Правилно си решила да не резервирате нищо предварително в Цермат.Може да вместите и една нощувка горе при езерата между Europahutte и Цермат.2-3 дни релакс в града накрая е повече от добра идея.Ще прочета сводката с интерес.Много красив преход !

• Харесвам 2
Публикувано:

Мислим да не ползваме транспортни услуги по трека, ако всичко е наред с нашето състояние (особено моето, че аз съм по-кекава от партньора). 

Даже нямаме резервации по хижи, защото искаме да го направим нещо като автономно - с палатка и част от храната (лиофилизирана). Ще го видим дали ще стане, де. Дано планината и времето са благосклонни, а коленете ми - послушни.

• Харесвам 1
Публикувано:

То за хижи вече е и късно. Иначе и нормална храна има откъде да купувате по етапите.Дивото къмпингуване не е проблем. Може би само около Europahutte е по-сложно да се намери равно място.

Предполагам вече си попаднала на тази група, която се администрира от автора на най-пълния пътеводител за WHR.В реално време има информация за състоянието на пътеката , времето , заснежени участъци и т.н.  :

https://www.facebook.com/share/g/16oXr7zgVH/

• Харесвам 3
Публикувано:
7 minutes ago, Ваня Кърпарова said:

Да, благодаря, вътре сме. Сега се чудим за място около Cabane du Mont fort, но никой не отговаря. 

Има съвсем наблизо равни участъци.Точно там бях отседнал в хижата , но имаше и къмпингуващи.Разбира се официално не е позволено , но ти си наясно с правилата. Ако не им се навираш много в очите никой няма да направи проблем.

Мисля и в книжката имаше инфо за точното място или някъде в ютуб го бях видял , но ще минете покрай него и няма как да го пропуснете.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.