Прескочи до съдържание

Размисли за новините и жажда за смислена информация.

Lindt

Препоръчани мнения

Публикувано:

Драга Елена, още от Омирово време възпитанието е било предимно мъжка работа. Римският период свенливо ще го прескочим... Няма да засягаме следосвобожденския - какви хора са били учители: Ботев, Вазов, Елин Пелин, Йовков...

Аз имам из-по-на-предвид, че в родното школо трябва да има много повече учители от мъжки пол, по толкова много причини, че като се видим с теб на магеланска среща, ще да ги обсъдим... :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Разбира се! От Омирово време възпитанието е било мъжка работа, а работата на жената е да чисти, готви и мълчи. И сега трябва да е така нали?

Да, няма да е лошо да седнем и да го обсъдим надълго и нашироко. Тамън ще имам време да ти обясня колко нелепо и сексиско звучи това ;) А ти да ми обясниш защо аз, като завършил учител никога не трябва да подхващам тази професия :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Разбира се! От Омирово време възпитанието е било мъжка работа, а работата на жената е да чисти, готви и мълчи...

Ех, мечтииииии.......... :blush:

• Харесвам 2
Публикувано:

Да, няма да е лошо да седнем и да го обсъдим надълго и нашироко. Тамън ще имам време да ти обясня колко нелепо и сексиско звучи това ;) А ти да ми обясниш защо аз, като завършил учител никога не трябва да подхващам тази професия :)

Елено, какво правиш, Елено? С Прасчо ще обсъждате феминизацията на учителската професия на магеланска среща, с мен ще си говориш за феминизма на някое летище... Разбира се, на мен надълго и нашироко няма да ми обясняваш каквото и да било, защото някой от двама ни ще си изтърве самальота...  :lol:

А феминизацията сред учителите е факт и е факт, че тази тема вече е в полезрението на специалистите. Забрави елементарното противопоставяне между половете, самата разлика в подхода на едните и другите към обучението и към учениците вече липсва... и се усеща.

• Харесвам 4
Публикувано:

кой , кой прогони мъжете- учители от училищата ?

изпуснах вълната от предишната страница  , но пак ще напиша .

никому няма да навреди малко смях .

ей сега прочетох следната задача в помагалото по математика на моя първокласник :

"Ради намислил число , което е с 5 по-малко от 13 . Кое число е намислил Стефан ?"

решение моля :biggrin:  ?

Публикувано:

Eми 8 е числото. 

Капитане, няма да продължавам повече в този спор. Но като ми писне да чета простотии се намесвам. Живейте си с представите, че дали е добър един учител зависи от пола му. И не, тук не визирам себе си, защото не работя по специалността си, но имам достъчно много наблюдения за да изказвам мнение.

Публикувано:

Сигурно не зависи от пола, и не искам да обидя никого, но в гимназията най-любимите ми учители бяха мъже (това беше преди 20 и кусур години де). За начални учители и в детската градина разбира се не смятам че мъжете са подходящи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Е как да са учители мъжете при това ниво на заплащане, като се очаква от тях да хранят семейство? Учителската професия като работно време и отпуски е по-подходяща за жена, която има/планира семейство, а не мъж.

• Харесвам 1
Публикувано:

Е как да са учители мъжете при това ниво на заплащане, като се очаква от тях да хранят семейство? Учителската професия като работно време и отпуски е по-подходяща за жена, която има/планира семейство, а не мъж.

Изпревари ме. 

Обаче съм съгласна, че ни трябват мъжки даскали- живеем в общество, в което рядко се признава женския авторитет. И едни гаменчета, отгледани с чалга, нищета и ракия, няма как да проявят респект към жена-учител.

Екскурзоводи-мъже предпочитам, някак си ги слушам с по-голям интерес. Това го казвам, само защото не познавам мъже-учители, в 7мо имаше 2ма перковци, всичко останало жени. 

Публикувано:

"Ради намислил число , което е с 5 по-малко от 13 . Кое число е намислил Стефан ?"

решение моля :biggrin:  ?

Ми, не e намислил.

Днешните деца се обучават да не разсъждават, а да приемат информацията за "непоклатима истина". Важното е да не задават въпроса "защо". В така наречения учебник по "Човек и общество", в уроците по история няма две изречения, които да обясняват причиннo-следствената връзка между историческите събития. Само гола информация, която затормозява децата.

И друго ми прави впечатление - наличието на отлични оценки никак не кореспондира с реални знания.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ми, не e намислил.

явно и аз мисля стереотипно . смях се много и от сърце . естествено , реших че е пропуск на редактора .

но сега ти ме умисли , може и да е уловка , провокация за ума .

ще питам госпожата им .

всъщност на този етап , по-добре да взема да спра да се изказвам по отношение на учебния материал .

моят опит и този на мъжа ми , от нашите ученически години е на път да се окаже безполезен .

подсмихвахме се на амбициозните родители край нас (а само такива познаваме) , обаче сега техните деца се справят перфектно , а нашето .... да кажем че е далеч от "перфектното".

и за това в момента не виня училището , учебните програми или учителите , а себе си .

Публикувано:

Ти пък, ако се оплачеш, не знам 99,99% от мъжете какво трябва да правят :rolleyes:

Винаги е необходимо да се оплакваш и да даваш вид на умряла лисица, за да не ти се наложи да правиш разни други работи после... :(

Публикувано:

Сигурно не зависи от пола, и не искам да обидя никого, но в гимназията най-любимите ми учители бяха мъже (това беше преди 20 и кусур години де). За начални учители и в детската градина разбира се не смятам че мъжете са подходящи.

На мен лично в гимназията най-любимата ми учителка беше тази по физика. Нищо не разбирах от физика, обаче тя носеше едни готини впити джинси, които ме караха да си представям наяве разни физични закони... :blush:

Публикувано:

Моят първи  класен пък беше един достолепен преподавател по биология. Още го помня как обикаляше между чиновете и ни гледаше дали си четем упражненията или си разменяме тайно бележки. Г-н Дряновски, ех.. machete-то сигурно и той ще го помни...

Всяваше страхотен респект и никой не смееше да шукне в неговите часове, иначе биваше наказан. Но това беше едно време..

Публикувано: (редактирано)

И за мен нещата са така. Някак си мъжката ръка...абе има повече респект към мъжете-учители и в интерес на истината те някак успяват по отстрани да гледат на децата и да не влагат толкова емоции. Както и по сдържат своята емоционалност и лично отношение към детето. Със сигурност има и жени, които го постигат, но са по-малко.

Мъжете-учители...ех... :)  малко са.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1

То принципно ние мъжете сме по-малко от вас жените и трябва да ни цените и да ни носите на ръце, ама всички ли го правите? :P

Редактирано от Duke
  • Харесвам 2
Публикувано:

„Пихме по два-три абсента, настроих я като китара или мандолина, за фина свирня, заведох я в моята квартира и там тя ми удари ритника. Не бутна. – Защо? – Защото и аз, като всеки българин, помислих да мина с три абсента, по левче – три лева. Хубавата жена не ще три лева, тя иска минимум три златни наполеона или три жълтици, с образа на Франц Йосиф... Това е българинът. Все иска да е*не без пари. Ама не дават така. Не се лъже българката. Тя е винаги по-умна от българина. Защото тя го ражда и възпитава. Тя му дава своя ум и своите навици.”

Още убавини от Буров на: http://megafon.blog.bg/politika/2013/05/17/vajno-vseki-da-go-prochete-atanas-burov-pocherpi-naroda-i-sl.1111177

• Харесвам 2

Разбира се! От Омирово време възпитанието е било мъжка работа, а работата на жената е да чисти, готви и мълчи. И сега трябва да е така нали?

Честно казано, имал съм добри учители, с авторитет, и от двата пола. Имал съм учителки-жени, вдъхващи много сериозен респект у учениците и при които дисциплината беше желязна!  Имал съм и учители-мъже, в чийто часове си беше малка анархия. Така че не правя пряка връзка между пола на учителя и това дали ще успее да наложи дисциплина, или, което е по-важно - да заслужи уважението на учениците си и да събуди интереса им към материята на съответния предмет.

Струва ми се обаче, че това, което иска да каже maialearrosto, не е в посока, че непременно мъжете са по-добри учители, или че трябва да има само мъже в класните стаи, а че би било добре да има по-балансирано съотношение  мъже/жени сред учителите, защото наистина като че ли много се феминизира професията последно време ...

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2

Прасчо, натиснах „Харесва ми“ заради последните три изречения. Но Буров дълбоко е бил в грешка, ако е разглеждал любовните или хайде - сексуалните отношения - като някакъв вид търговия. Разбира се, ако под „българката“ е имал предвид българката-шантонерка или българката-к??ветина (има такива и винаги е имало), тогава е бил прав.

Опитвам се да поставя в тия Бурови разсъждения не някакъв обобщен образ на „българката“, а конкретни личности - мои приятелки - и ми става мръсно на душата. Така установих, че иначе умният и интелигентен Буров тук, да ме прощава, не е познал.

Полът на учителя си има и предимства, и недостатъци. Ето, ние например, докато по физическо възпитание ни преподаваше жена, батковците от съседния техникум редовно ни обираха стотинките, и по някой шамар хвърляха. Но пък никой не казваше на най-добрата ми приятелка какъв задник е отпрала, докато правехме лицеви опори  :biggrin:

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 1
Публикувано:

„Пихме по два-три абсента, настроих я като китара или мандолина, за фина свирня, заведох я в моята квартира и там тя ми удари ритника. Не бутна. – Защо? – Защото и аз, като всеки българин, помислих да мина с три абсента, по левче – три лева. Хубавата жена не ще три лева, тя иска минимум три златни наполеона или три жълтици, с образа на Франц Йосиф... Това е българинът. Все иска да е*не без пари. Ама не дават така. Не се лъже българката. Тя е винаги по-умна от българина. Защото тя го ражда и възпитава. Тя му дава своя ум и своите навици.”

Още убавини от Буров на: http://megafon.blog.bg/politika/2013/05/17/vajno-vseki-da-go-prochete-atanas-burov-pocherpi-naroda-i-sl.1111177

Тоя Буров, не му прави чест, коджам банкеръ, а с три лева се пробва да мине, също като днешните банкери-мекерета! Малко му е ритникът... 

• Харесвам 3
Публикувано:

Миии това си е голям проблем, да. Затова и аз се опитвам да филтрирам максимално нещата, които стигат до мен. Новините чат пат си ги пускам за да не изпусна нещо важно, примерно да са ни присъединили към Евразийския съюз без да съм разбрал. Иначе разните там предавания на Слави-Мави и други БГ "звИзди" отличаващи се с максимално ниво на простотия тотално избягвам. Дори в крааааааааен случай нещо интересно да се случи някъде, разчитам на това, че някой ще го качи някъде в ютюб и все ще получа линк към него :) 

А що се отнася до децата и възпитанието им, може да прозвучи малко като синдрома на по-старото поколение, ама съм втрещен от неграмотността и пошлостта, която се шири сред днешата младеж! Като гледам и какъв "прироритет" са ни образователната и здравната системи, ме е страх да си помисля как ще изглежда България след 30-40 години ... Та затова е хубаво на децата да им се обръща внимание и от страна на родителите щото с училището май само няма да стане :) Прочетох тук-там и мнения за "националното самосъзнание", за което смятам, че е хубаво да се възпитава у младите, ама не е най-важното. Добре е да е с мярка, за да не залитнем в пещерния национализъм. Левски, Ботев, Списаревски и други са били истински герои, ама да не забравяме, че и другите народи си имат техни, и че преди всичко първо сме хора, а после българи, румънци, гърци и други ... Малко по-малко да се учи за традиционните "ценности", а да се предават повечко знания за науката и технологиите би било добре ;)

• Харесвам 7

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.