Прескочи до съдържание

Мароко с тийнейджъри през Декември

Madonna

Препоръчани мнения

Публикувано:

Купих билети за Маракеш – 13.12 . 2025 г до 20.12. 2025 г.
Била съм там преди 15 години на една ветеринарна конференция, но за семейството ми ще е първи път.

Искаме да уплътним седмицата максимално:
– Нощувка в пустинята (в хубав лагер, с атмосфера)
– Водопадите, малко джамии, една медина
– Още какво?

Чудим се:
– Да наемем ли кола с шофьор или да караме сами?
– Да останем ли позиционирани в Маракеш с дневни екскурзии или да преспиваме по пътя?
– Има ли хубави апартаменти или къщи под наем (Airbnb или други), или е по-добре рияди и хотели?

Ще се радвам да чуя личния ви опит – любими места, които са ви оставили без думи, и препоръки за нощувки.

Публикувано:
преди 26 минути , Madonna каза:

Купих билети за Маракеш – 13.12 . 2025 г до 20.12. 2025 г.
Била съм там преди 15 години на една ветеринарна конференция, но за семейството ми ще е първи път.

Искаме да уплътним седмицата максимално:
– Нощувка в пустинята (в хубав лагер, с атмосфера)
– Водопадите, малко джамии, една медина
– Още какво?

Чудим се:
– Да наемем ли кола с шофьор или да караме сами?
– Да останем ли позиционирани в Маракеш с дневни екскурзии или да преспиваме по пътя?
– Има ли хубави апартаменти или къщи под наем (Airbnb или други), или е по-добре рияди и хотели?

Ще се радвам да чуя личния ви опит – любими места, които са ви оставили без думи, и препоръки за нощувки.

Като начало прегледай темата за Мароко - има полезна информация. Ние сме с билети след вас и сме семейно също за първи път в Мароко, но за 4 дни та ще следя темата.Запазихме апартамент в Маракеш,като за толкова време планираме само Маракеш и евентуално дневна екскурзия до нещо наблизо. Примерно това :https://www.viator.com/tours/Marrakech/From-Marrakech-Quad-Biking-Camel-Ride-and-Dinner-Show-in-Agafay/d5408-5587549P7

• Харесвам 1
Публикувано:

Направете си еднодневен тур до Уарзазате и Айт Бен Хаду, гледките из Атласките планини са много красиви. Има доста завои по пътя, но се преживяват. 

От Маракеш може да отидете и до Есауира, градът е много приятен и има какво да се види.

• Харесвам 6
Публикувано:

Не мисля, че ще имате нужда от кола с шофьор, може да си шофирате сами. За мен Fes и Chefchaouen са задължителни за Мароко. Запазете си нощувки в риади, обстановката е много приятна. Ние кацахме в Агадир, оттам Есауира, Казабланка, Мекнес, Фес, Синия град, 2 нощувки в Мерзуга с турове през деня, каньона на Тодра, Уарзазате, Аит Бенхаду, прохода Tizi-n-Tichka, Маракеш и обратен полет.

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря. Започнах да чета теми, ИИ ми направи някаква програма.  Това, за което моля е вашия опит - какво на всяка цена бихте посетили в Мароко извън големите туристически места.  Не съм отсядала никога в Риад...какво да гледам, къде е добре да бъде?  С коя фирма сте били в пустинята , от които сте доволни...ей такива неща...

Публикувано:

Повечето места за настаняване, които ще намериш ще са риади - традиционни къщи, с голям вътрешен двор, декориран с растения, фонтанчета, канапета, шаренийки разни:

FB_IMG_1755463809190.jpg

В Мерзуга спахме в Golden Camp Luxury Merzouga. Не съм гледала сега с какъв рейтинг е, но тогава останахме много доволни - разнообразна храна, посещение на номадски лагер, оазис, разходка с камила, традиционни песни и танци вечерта. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Наемете кола, така ще сте най свободни, а движението в Мароко извън градовете е нормално. Има доста засади от полиция с радари, като често стоят на места където обикновено се превишава - слизане от рампи, в началото на ограничения и подобни номера. Мен ме спираха два пъти, но ме глобиха само веднъж, като платих глобата с фиш на място. Никъде не сме имали проблем с паркирането, като сме използвали платени паркинги или сме спирали по улиците. В Маракеш има едни, които ти пазят колата, разпределили са се на зони, което струвше десетина дирхама.

Препоръчвам ви да направите кръгов маршрут с автомобила вместо да седите на едно място и да ходите по екскурзии и да ставате в ранни доби. Дните са малко за детайлна обиколка на Мароко, за това е добре да помислите над следната тематика - природа (море/планина), градове или някакъв микс от двете. Ние избрахме следния маршрут за същото време, като бяхме с деца на 2 и 9 ,което беше в средата на юни 2024-та: Кацане в Маракеш, като пътувахме (около 250 км) директно до Казабланка (2 нощувки) - Шефшауен (1 нощувка) - Фес (1 нощувка) - Макнес- Рабат (1 нощувка) - Маракеш (2 нощувки). За природата сме набелязали друго пътуване до там. Намирахме нощувките ден за ден, като само в Казабланка бяхме планирали първите две. Не мога да кажа, че сме намерили най - изгодните места, но това ни дава доста добра гъвкавост при пътуването, но определено мога да препоръчам с две ръце следните места, които търсете в букинг.ком, airbnb или извън тях.

Казабланка - Atlantic View Appart Hôtel. Намира се на пешеходно разстояние от всичко. Паркиране безплатно пред хотела

Шефшауен - Hotel Alkhalifa. Включва традиционна закуска, предлагат безплатно чай на панорамната тераса. В началото на пешеходната зона. Паркиране в етажен платен паркинг на 50 метра, с отстъпка за хотела.

Фес - Riad Jamaï. В началото на медината, сред целия хаос много приятно спокойствие вътре с панорамна покривна тераса и закуска. Паркиране наблизо в платен паркинг Parking Bab El khokha

Рабат - Riad Dar Saidi. В самата медина на метри от главната улица, включва закуска. Паркиране в подземен паркинг на 500 метра в началото на медината Parking bab el had.

Настаняването в Маракеш беше в апартамент в квартал Gueliz, който е модерен квартал в близост до медината, където може да се видят мароканки с надути джуки, силиконови гърди и много къси поли. Паркирането е по улиците където изскачат помагачи за паркиране, които пазят колите срещу такса. Не мога да препоръчам апартамента, защото не беше от най хубавите места, но пък си свърши работата.

Всички места, които посетихме по мое мнение са задължителни, с тази особеност, че единствената по автентична медина е във Фес, което е пътуване назад във времето. Рабат е много модерен, чист и поддържан град с медина, която е твърде излъскана. Казабланка и Маракеш са една идея по автентични, но и те са понаправени за туристи. Там най - голямата забележителност е джамията. Шефшауен не трябва да се пропуска на никаква цена. Макнес, целия беше в мащабен ремонт и заради това почти нищо не беше отворено, но сега може да са поприключили ремонтите. 

Надявам се да съм бил полезен.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 18.08.2025 г. в 13:13, Shlosera каза:

Наемете кола, така ще сте най свободни, а движението в Мароко извън градовете е нормално. Има доста засади от полиция с радари, като често стоят на места където обикновено се превишава - слизане от рампи, в началото на ограничения и подобни номера. Мен ме спираха два пъти, но ме глобиха само веднъж, като платих глобата с фиш на място. Никъде не сме имали проблем с паркирането, като сме използвали платени паркинги или сме спирали по улиците. В Маракеш има едни, които ти пазят колата, разпределили са се на зони, което струвше десетина дирхама.

Препоръчвам ви да направите кръгов маршрут с автомобила вместо да седите на едно място и да ходите по екскурзии и да ставате в ранни доби. Дните са малко за детайлна обиколка на Мароко, за това е добре да помислите над следната тематика - природа (море/планина), градове или някакъв микс от двете. Ние избрахме следния маршрут за същото време, като бяхме с деца на 2 и 9 ,което беше в средата на юни 2024-та: Кацане в Маракеш, като пътувахме (около 250 км) директно до Казабланка (2 нощувки) - Шефшауен (1 нощувка) - Фес (1 нощувка) - Макнес- Рабат (1 нощувка) - Маракеш (2 нощувки). За природата сме набелязали друго пътуване до там. Намирахме нощувките ден за ден, като само в Казабланка бяхме планирали първите две. Не мога да кажа, че сме намерили най - изгодните места, но това ни дава доста добра гъвкавост при пътуването, но определено мога да препоръчам с две ръце следните места, които търсете в букинг.ком, airbnb или извън тях.

Казабланка - Atlantic View Appart Hôtel. Намира се на пешеходно разстояние от всичко. Паркиране безплатно пред хотела

Шефшауен - Hotel Alkhalifa. Включва традиционна закуска, предлагат безплатно чай на панорамната тераса. В началото на пешеходната зона. Паркиране в етажен платен паркинг на 50 метра, с отстъпка за хотела.

Фес - Riad Jamaï. В началото на медината, сред целия хаос много приятно спокойствие вътре с панорамна покривна тераса и закуска. Паркиране наблизо в платен паркинг Parking Bab El khokha

Рабат - Riad Dar Saidi. В самата медина на метри от главната улица, включва закуска. Паркиране в подземен паркинг на 500 метра в началото на медината Parking bab el had.

Настаняването в Маракеш беше в апартамент в квартал Gueliz, който е модерен квартал в близост до медината, където може да се видят мароканки с надути джуки, силиконови гърди и много къси поли. Паркирането е по улиците където изскачат помагачи за паркиране, които пазят колите срещу такса. Не мога да препоръчам апартамента, защото не беше от най хубавите места, но пък си свърши работата.

Всички места, които посетихме по мое мнение са задължителни, с тази особеност, че единствената по автентична медина е във Фес, което е пътуване назад във времето. Рабат е много модерен, чист и поддържан град с медина, която е твърде излъскана. Казабланка и Маракеш са една идея по автентични, но и те са понаправени за туристи. Там най - голямата забележителност е джамията. Шефшауен не трябва да се пропуска на никаква цена. Макнес, целия беше в мащабен ремонт и заради това почти нищо не беше отворено, но сега може да са поприключили ремонтите. 

Надявам се да съм бил полезен.

Благодаря ти за подробната информация! Задължително за нас е нощ в пустинята само, всичк останало каквото наредим. Но май самата пустиня е далеко от Маракеш.  Мъжът ми иска да е по лежерна програма, а аз искам да видя колкото се може повече. Обичайното 🙂 та ясно е, че ще направим компромис - въпросът е какъв.

• Харесвам 1
Публикувано:

Извинявам се за оф топика, ама всеки път като видя заглавието на темата и си мисля да пусна тема "Как пътувате с тийнейджъри и изнервят ли ви много? " 😀😀

• Смея се 8
Публикувано:

Изобщо не ви е нужна кола под наем, но пък може и така да ви е по-спокойно. За мене при първо ходене до Маракеш не само че не е задължително, ами си е направо престъпление да се ходи в северната половина от страната. Има предостатъчно други възможности за полети и до Фес, и до Рабат, и до Танжер. Ако видите една медина, това е предостатъчно. Защо да гледате еднотипни неща? Туровете са евтини, пътува се в малки бусчета, по около 15 души. Хем да се запознаете с хора, хем да не се чувствате в калабалък. Единственото неприятно е, че на всеки от туровете ще ви надуват главите за аргановото масло, накрая можех и аз да я водя тая лекция 😄

Еднодневен тур до Есауира. Крайбрежният град е лежерен и много различен от глъчката в Маракеш. Ако сте с кола, по-добре е и да пренощувате там. Еднодневен тур до водопадите Узуд. Приятна разходка е, мястото е туристическо, но има много очарование. И тридневен тур до Мерзуга със спане в пустинята, по път ще минете през Атласките планини, Аит-бен-хаду (за мене ТОВА е задължителният обект в Мароко, който е уникален (освен ако не отидете в Мали), а не направеният за туристи синичък Шефшауен) и каньона Тодра с берберските села... Е, там ще се опитат да ви продадат килими. Ако не са летящи килимчета, не ме интересуват. 😉

Ако досега не сте били в пустиня, язденето на камила по залез в съчетание и със сендбординг по дюните е незабравимо преживяване. Заслужава си абсолютно всяка минута от ужасно дългото пътуване дотам. В самия Маракеш спокойно се запълват два дни без напрежение. Освен стандартните туристически забележителности, с две ръце препоръчвам да пиете кафе в Dar el Bacha. Даже аз, дето кафе не пия, останах възхитен. И имайте предвид, че наглед шокиращите цени са за кана, а не за чаша.

Това е: нарисувана програма за седем нощувки 🙂 

Нощувките в рияди в Маракеш. Задължително.🙂 Мароко е за за усещане и потапяне в духа на Магреба, не за препускане. Аз се ужасих направо от програмите, които бяха описани по-горе в темата...

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 минути , master_of_germs каза:

Е, там ще се опитат да ви продадат килими. Ако не са летящи килимчета, не ме интересуват

Купени от там, всички килимчета са летящи - нали летят после със самолета до дом' си  ти 😉 

• Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 минути , iaia_mama каза:

Купени от там, всички килимчета са летящи - нали летят после със самолета до дом' си  ти 😉 

Бе ти забравяш, че аз съм ОР (оптимизатор на разходи). Целта е да се отиде до Маракеш еднопосочно с УИЗ, а килимчето да ти спести обратния полет. 😄

• Смея се 9
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Благодаря ви много за препоръките!
Изчетох няколко теми, включително и съседната „Мароко за 4 дни през Декември“.
Едно е ясно – искам да стигнем до пустинята.

И тук ми изникват няколко чуденки:

• По-добре ли е да шофираме сами до Меруза и обратно, или е по-разумно да вземем организиран тур?

• Ако е тур – 3-дневен или 4-дневен вариант е по-подходящ според вас?

• И какво друго да вмъкнем, ако имаме 3-4 дни за пустинята?

На 20.08.2025 г. в 18:48, Бръмбар каза:

Извинявам се за оф топика, ама всеки път като видя заглавието на темата и си мисля да пусна тема "Как пътувате с тийнейджъри и изнервят ли ви много? " 😀😀

Относно пътуванията с тийнейджъри – въпросът е напълно резонен. Колко да ни изнервят 3ма тийнейджъра?  Всеки път, още на летището с билетите за тръгване, си казваме с баща им: „Никога повече няма да го правим.“ А после, щом се приберем, вече започва да ни липсва и отново планираме  следващото пътуване.

Причината е, че вярваме, че пътуването е най-голямото училище. То поставя децата в ситуации, които не могат да бъдат отработени у дома – непознати места, неочаквани предизвикателства, избори, които трябва да направят. И точно в тези моменти виждаме как растат – как стават по-уверени, по-смели, по-независими.

Да, има мрънкане и умора. Но с всяко пътуване децата излизат по-сигурни в себе си, а ние – по-готови да им позволим да поемат сами по своя път. Именно заради тези малки, но дълбоки трансформации пътуването оправдава всичко останало. 

И да, много изнервящо е пътуването с тийнейджъри, но ние знаем защо го правим.

• Харесвам 6
  • Браво 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 23 минути , Madonna каза:
  • По-добре ли е да шофираме сами до Меруза и обратно, или е по-разумно да вземем организиран тур?

• Ако е тур – 3-дневен или 4-дневен вариант е по-подходящ според вас?

Ние запазихме камп в Мерзуга като стигнахме до там с рент-а-кар. Уговорката беше да си оставим колата пред едно заведение, където ни чакаше служител на кампа с джип. Можехме да избираме да стигнем до палатковия лагер с камили или с джип 4х4. Честно казано се двоумихме кой вариант да изберем, впоследствие, когато се качих на камила и моментално поисках да сляза, разбрах, че сме избрали по-комфортния вариант. С джип по дюните е емоционално преживяване. Според мен 4 дни за пустинята са много. Ние имахме 2 нощувки и през двата дни бяхме догорили няколкочасови турове - да ни закарат до номадски лагер, да разгледаме места с фосили и да посетим оазис. В единия ден привечер правихме разходка с камили по дюните. Или по-скоро мъжът ми, защото на мен усещането върху гърба на камилата изобщо не ми допадна. 

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 6.09.2025 г. в 19:22, chandni каза:

Ние запазихме камп в Мерзуга като стигнахме до там с рент-а-кар. Уговорката беше да си оставим колата пред едно заведение, където ни чакаше служител на кампа с джип. Можехме да избираме да стигнем до палатковия лагер с камили или с джип 4х4. Честно казано се двоумихме кой вариант да изберем, впоследствие, когато се качих на камила и моментално поисках да сляза, разбрах, че сме избрали по-комфортния вариант. С джип по дюните е емоционално преживяване. Според мен 4 дни за пустинята са много. Ние имахме 2 нощувки и през двата дни бяхме догорили няколкочасови турове - да ни закарат до номадски лагер, да разгледаме места с фосили и да посетим оазис. В единия ден привечер правихме разходка с камили по дюните. Или по-скоро мъжът ми, защото на мен усещането върху гърба на камилата изобщо не ми допадна. 

Дали помниш от коя рента а кар взехте кола? И къде запазихте нощувка в пустинята.  Гледам, че има във Viator and Get your guide разни. Още не съм резервирала, а тръгваме след 6 дни.

Публикувано:
преди 17 часа, Madonna каза:

Дали помниш от коя рента а кар взехте кола? И къде запазихте нощувка в пустинята.  Гледам, че има във Viator and Get your guide разни. Още не съм резервирала, а тръгваме след 6 дни.

Мъжът ми не помни за колата под наем (може би Budget). Лагерът в пустинята запазвахме през букинг.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Пътуваме от Мерзуга обратно към Маракеш, ще пиша подробно детайли за пътуването . Пиша набързо понеже знам че има хора които ще пътуват тези дни и може да им помогне за организацията. Попаднах на прекрасен лагер в пустинята, това е телефона на човека, с който говорих +212 631-251200, 60 евро на вечер на човек включващо трансфер, закуска и вечеря, гореща вода и топли стаи, чисто , ново, много мили хора. В Мароко  вечер е по студено от колкото аз предполагах. Спахме на отиване към пустинята в Dades Valeys в риад и беше ужасен студ. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Прибрахме се от Мароко и мога спокойно да кажа, че това беше една от най-хубавите ваканции, които сме имали с децата.

Престрашихме се и наехме ван за девет човека,  и пътувахме с него от Маракеш до Мерзуга. Спряха ни 2 пъти полицаи и ни глобиха 2 пъти - един път едно от децата беше без колан, а другия път минахме с 67 километра при ограничение 60. Движението извън града е съвсем спокойно, но в Маракеш беше предизвикателство.

Останахме една нощ в пустинята и това се оказа едно от най-силните преживявания за всички ни.

Беше много студено на места, особено в риадите в планинските райони, но в пустинята ни изненадаха – попаднахме на лагер с гореща вода и наистина топли стаи. Контрастите бяха навсякъде. За мен гледката на дюните в този суров и едновременно неописуемо красив свят е нещо, което трудно се побира в думи. Толкова красиво, че не ми се тръгваше оттам.

Бяхме два дни в Маракеш преди пустинята и още един след това – вече с усещането, че се прибираме „у дома“. Ядохме три пъти в Snack Toubkal, който ми беше препоръчан тук, и останахме много доволни. Опитахме и улични сандвичи, но като цяло храната не е нещо, което ни хареса особено. Бяхме много стриктни в хигиената,  използвахме собствени прибори, постоянно се дезинфекцирахме с мокри кърпи и дезинфектант. Това проработи и всички бяхме ОК.

Не успяхме да отидем в Café Bacha – когато стигнахме, имаше огромна опашка и ни казаха, че всичко е пълно за деня и няма свободни резервации. 

Мароко за мен е прекрасна дестинация за сетивата – природа, светлина, мащаб. Пътят към пустинята се сменяше точно както е описано в пътеписите: предпустиня, после снежни планини, после отново предпустиня, зелени оазиси… и изведнъж – дюните пред теб. Този момент е магия.

Сега вече започваме да планираме следващото си пътуване – Азия. Мислим за Тайланд, но май сме закъсняли с билетите, защото целим средата на 22 февруари до около 12 март.

• Харесвам 10
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 6.09.2025 г. в 19:22, chandni каза:

Аз имам въпроси относно пустинята. Пуснах пост и пействам част от текста на питането тук: Как става влизането в пустинята? Кога и как да направя резервация - от резервирания камп ли ще ме посрещнат или ...? И в тази връзка ако може да кажете кой е кампа, в който сте отсядали и цени по спомен, че Booking е пълен с такива, но ме смущава разликата в цените (диаметрално противоположни са), а оценките са твърде малко на брой. Имам опит с Wadi Rum в Йордания и имам идея какво да очаквам от лагер в пустинята - палатки, организирана вечеря, разговори край огъня... Предпочитам е по-бюджетен вариант за нощувка (около €25-30), като се има предвид, че ще се плащат камили, АТВ, джип за сафари.. Простете, ако въпросът ви се струва глупав! 🙂

Публикувано:

Уговаряш се с кампа да те вземат от някъде. Ние бяхме преди няколко години, нямам прясна информация. Лагерът ни беше Golden Camp Luxury Merzouga и останахме много доволни от базата и туровете, които ни предложиха. Всичко запазихме и уговорихме предварително. Нека някой, който скоро е ходил в Мароко, да даде своите препоръки за камп. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.