Георги Публикувано: 19 август, 2025 Публикувано: 19 август, 2025 Знам, че на много хора липсваха календарите от миналата година и обявяването на невъзможността да ги издам дойде твърде късно за да имат възможност доброволци да реагират и да запълнят празнината. За това тази година обявявам въпросната невъзможност от по-рано, за да може, ако се намерят надъхани да имаме време да организираме нещата 🙂 Какво се изисква за да стигнат календарите до собствениците си? Стъпките общо взето са следните: - Определяне на правилата за текущата година. В последните няколко години правилата бяха относнително стабилни, но например се замислям как трябва да се процедира с ИИ манипулирани снимки и как въобще може това да се контролира. Водене на цялостната дискусия с участниците и разплитане на възникнали казуси. - Събиране на кандидати снимки. Потвърждаване, че снимката е според изискванията и правилата, при нужда дискусия с автора, ако трябва да се нанесат корекции. - Организиране на първа тема с гласуване с харесвания за определяне на финалистите - Анкета за гласуване на финала и определяне на победителите - Събиране на оригиналните снимки и евентуални предпочитания на авторите в кой календар и кой месец искат да попаднат. - Предаване на снимките за предпечатна подготовка и потвърждение, че качеството им е приемливо поне за малкия календар. Съгласуване с Т... дали въобще ще има възможност да направи печатните файлове, цялата къщичка от карти зависи от нея. - Определяне коя снимка в кой календар и в кой месец ще попада. - Пускане на тема за предварителни поръчки, която да даде груба идея какъв ще е тиражът. - Определяне на тиража и пускане на запитване към печатницата за оферта. Предишни години сме ползвали iprint, с изключение на една издънка с малките календари са горе-долу ок и ни търпят с нашите малки тиражи. - Потвърждаване на офертата, заплащане и принтиране на мостра, чрез която да потвърдим че всичко е според очакванията. - След печат събиране на календарите и доставка, където намерите за добре (например по средата на хола, както стояха при мен всяка година в продължение на месец) - Събиране на поръчки, съобразяване с датите, на които може да се пратят, обработване, изпращане, разправии с еконт със закъснели, недоставени, върнати и т.н. поръчки. Някои хора предпочитат да ги вземат на живо, организаторът ще прецени дали да предложи такава опция. Аз мога да помогна с техническите неща, тези които грубо са маркирани със синьо в списъка отгоре. Категорично не мога да помогна за тези маркирани с червено и за тях се търсят ентусиаст(и). Относно финансовата част - пълна свобода за човекът/хората, които ще правят червените неща: определяне на цените, заплащане на първоначалните разходи, събиране на парите и какво ще се прави с печалбата. Имайте предвид, че печалбата е символична, цените които са определени(5/12лв за малък/голям календар) са общо взето на лимита и са грубо достатъчни да покрият разходите, безплатните календари за победителите и колкото да няма минус. Поне такова беше положението предишните години. Правете с печалбата, ако я има, каквото намерите за добре - финансирайте собствено пътуване (дано да е с уиз и да имате кредити), дарете я на инициатива, която поддържате, организирайте някаква томбола или просто я изпийте, ваша воля. Оставам отворен за конкретни въпроси, хем не искам да притъпявам ентусиазъм, хем и не искам да създавам впечатления, че процесът е разходка в парка. Нямам проблеми с даване на съвети и споделяне на ноу-хау, стига организаторът да ги иска, но решенията и действията ще са си от него/нея. За нормалното протичане на кампанията горе-долу трябва да започнем средата на септември, така че дотогава може да се дискутира колкото напоително искаме, да видим дали може да се бие темата с цените в кръчмите. Ако има повече доброволци, ще определим кой да е лидера на глутницата, или ако някой пък иска да е вълк единак също е възможно. Не ми се влиза в хипотези, където има толкова много желаещи, че се чудим какво да ги правим, по-скоро си мисля, че бихме имали обратния проблем. Но ако има много надъхани - добре дошло, ще намерим начин всеки да помогне. 7 1
neuromancer Публикувано: 19 август, 2025 Публикувано: 19 август, 2025 Аз мога да помагам със одобренията, анкетите, и прочие онлайн неща, както последните години, ама с печатница и дистрибуция не мога заради разстоянието. 3
MayaS Публикувано: 20 август, 2025 Публикувано: 20 август, 2025 Аз имам контакти с Iprint. Там си печатах фотокнигите. Доволна съм. Имаха една издънка но за 2 дни ми препечатаха дефектните книги безплатно. Георги ще огледам задачите по подробно и ще напиша какво мога да помогна. С печатницата със сигурност се включвам. 1 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега