Прескочи до съдържание

В кои държави е задължително да имаме чадър, а не дъждобран?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Знам, че вие сте ми спасението, помагайте!

Купих за подарък на колежката миниатюрен чадър. Тя обича да пътува и идеята да й взема 15 сантиметров чадър е, че влиза във всеки багаж.

( Off-topic: От 20 години работим заедно, подарявали сме си почти всичко дето да не е прекалено голямо, но и прекалено малко.)

И сега идва въпросът ми:

В кои държави е задължително да имаме чадър, а не дъждобран?

Знам, че неотдавна някъде бях попаднала на коментари, че има държави, в които дъждобранът не върши работа и задължително ви трябва чадър. Струва ми се, че бяха изредени някакви азиатски държави, но не помня кои и защо. Помогнете ми, моля?

Публикувано:

Не бих използвал силна дума като "задължително", ама то си е на лично усещане. Аз дъждобрани предвиждам, само на места, където евентуално бих попречил на видимост с чадъра - концерти, спортни събития и т.н. Иначе дъждобранът те пази сух отвън, но те прави мокър отвътре.

Аз ползвам основно качулка и чат-пат чадър, както тук, така и по света.

• Харесвам 2
Публикувано:

Чадърът за мен се оказа неочаквано полезен и в ролята си на слънчобран, та може да се ползва и при разходки на плажа (и не само) при силно слънце и забравена в хотела слънцезащита 😀.

Но е неудобен за държане по време на снимки, та имайте го предвид, ако колежката обича да снима.

• Харесвам 2
Публикувано:

Да, аз самата също предпочитам качулка. Обаче "дреха" не е влиза в рамките на подходящия за случая подарък. А и чадърът вече е купен и трябва да го оправдая 😉 

И ми се върти, че някъде (може и из фейсбук групи да е било...) бях чела коментар в стил "Ако отидеш еди-къде-си, чадърът е задължителен, не можеш да караш с качулка/дъждобран."

Разбира се, ако не открия такова място, ще си остане обикновен подарък чадър, но много ми се искаше да е чадър с пожелание да посети точно това място. 

Публикувано:

Чак задължителен, по-скоро дъждобрана би бил задължителен на места заради много по-силен вятър/дъжд - примерно в Исландия, където чадърите са безполезни, или може би по островите, или в Азия, където има дъждовни периоди. 

Аз лично видях доста добро приложение на чадъра в Япония - там освен всичко имат и култура в почти всеки магазин/ресторант/хотел да има поставка за чадъри на входа, така че да не се мокри, когато влезеш вътре и да не се чудиш какво да го правиш чадъра на масата, примерно. 🙂 Малко късно разбрахме, че това всъщност не са безплатни чадъри, които взимаш от едно място и оставяш на друго, докато ти е удобно, но дано са ни простили хората. 😄 

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Аз, като човек, живеещ на много дъждовно място (по-дъждовно от Лондон примерно), доскоро нямах чадър. Сега сме купили вкъщи няколко, понеже гостите от България обикновено питат за чадъри. 

3-годишният ми син като види дядо си да изкарва чадъра и го пита: "А как ще караш колело, дядо?". Дядото пък го пита: "Е как колело в такова време". И синът ми си носи непромокаемото яке и казва "Ми лааш каулката и хоп калаш".

Защо го пиша ли? Ами защото къде трябва и не трябва чадър е много индивидуално. Аз още не съм бил на място и в дъжд, където да мисля, че ми трябва чадър вместо дъждобран. Баща ми, както писах, при първи капки вади чадъра.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:

Не съм чувал някъде да е задължително чадър, по закон примерно. Иначе според мен обратно, чадър понякога е по-непрепоръчителен заради вятъра 

• Харесвам 1
Публикувано:

Синовете ми и техните семейства не ползват и нямат чадъри (в Нидерландия).

Донякъде ги разбирам - с този вятър.

Но не разбирам защо и ютии нямат.

Преди няколко дни внучката ми така се зарадва като ме видя да гладя. 

"Дайо, искам и аз" ...

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
29 minutes ago, ven62 said:

Синовете ми и техните семейства не ползват и нямат чадъри (в Нидерландия).

Държава с много проблеми.

Иначе според мен е добре човек да притежава и двете , а вече според ситуацията да избира какво да грабне.На планина няма да тръгна с чадър , но по улиците рядко някъде съм ползвал дъждобран.

• Харесвам 6
Публикувано:

В Шри Ланка жените масово носеха чадъри, като ги изпозваха както за дъжд, също така и за слънце. С дъждобрани хора  не видях:) Разбрах, че имало  и специални сватбени чадърчета.

• Харесвам 2
Публикувано:

Два различни случая с един и същ чадър в два града на една държава - Франция.

Имах точно такъв малък, алуминиев сгъваем чадър на фирма Арт 93. Във Версай при дъжд от типа “плюе” свърши идеална работа бързо да го извадиш, ползваш, изсъхне и прибереш. Същият чадър обаче в Лил не издържа на поривите на силен вятър, огъна се няколко пъти и след време се счупи.

• Харесвам 4
Публикувано:

Не очаквах да видя и такава тема във форума 😄 

Ако трябва да поразсъждавам, може би има логика чадърът да е по-предпочитан на места, където вали начесто и помалко.

Малкият чадър ще е удобен ако го прибираш в чанта и го вадиш набързо ако започне да превалява, след това го прибираш когато спре. Дъждобранът е много по-неудобен за слагане и махане.

Със сигурност обаче не бих използвал думата "задължителен". По-скоро за дъждобрана бих ползвал тази дума, например в Исландия 😄 

• Харесвам 3
Публикувано:

Живях 10 месеца във Франция, в силно дъждовен район. Децата изобщо нямаха чадъри- само дъждобрани + гумени ботуши. Аз рядко излизах с чадър, просто свикнах.  Има хубави марки дъждобрани, които са непромокаеми. Според мен, това е по-як подарък. 

Публикувано:
преди 14 часа, П.Кръстев каза:

Не очаквах да видя и такава тема във форума 😄 

И аз.

Предпочитам чадър пред дъждобран. Но някъде  дъждобранът би бил по-практичния избор.

• Харесвам 2
Публикувано:

Чудесна анкета се получи.

Дойде време да си формулирам пожеланието и вероятно ще се възползвам от идеите за Шри Ланка и Япония.

Благодаря на отзовалите се!

Нямам нищо против да се заключи темата.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.