Прескочи до съдържание

Фарьорски острови - земя на легенди и изумителна природа

Mary

Препоръчани мнения

Публикувано:

Както споменах и преди, за този и следващия ден, имахме резервиран ферибот към остров Калсой - при резервацията се отбелязва един автомобил, към него си върви шофьора и се добавят допълнително останалите пътници, в нашия случай кола + 3 пътника. Резервацията се прави по-рано, особено в сезон бързо свършват местата. Ние бяхме малко извън сезон, та имахме избор, но въпреки това по-рано си направихме резервация. Задължително е да се посочи номера на автомобила - ние естествено не го знаехме при резервацията и написахме случаен номер, който е задължително да се промени, когато вече си знаете номера. По номера на колата проверяват в тяхната система и така те допускат на ферибота.

Наблюдавахме прогнозата от доста време и за този ден беше най-благоприятна на теория. Времето следях в приложението на норвежците - YR. Сравнително точни бяха прогнозите му. Вероятно има и някакъв местен сайт, но този който намерих, някак не можах да се сработя предварително с него, а на място забравих да го тествам. 

Станахме всички и дружно решихме днес да се отправим към Калсой, предвид надничащото слънце през прозореца:

IMG_8115.JPG

Приготвихме багажа, всякакви ветро и дъждо предпазни дрехи, храна за обяд и с много усмивки и добро настроение се отправихме на път към ферибота.

Докато пътуваме, видяхме и намръщени облаци, както и дъга:

IMG_8120.JPG

IMG_8122.JPG

Щом има дъга, значи има и дъжд, но ... норвежците обищават да стане слънчево. :wink:

Много бързо стигнахме до първия подводен тунел за деня - Eysturoyartunnilin - пуснат в експлоатация през 2020г. Дълъг е 11,240 км и слиза на дълбочина 187м под морското равнище. Най-интересното в него, че това е първият тунел с подводно кръгово в него, наречено "кръгово кръстовище на медузите". Цена на преминаването в едната посока 250 крони(това беше нашата цена с колата под наем, но местните и колите им, плащат по-малко). От толкова мерак да направя хубави снимки ... имам само размазани, че ми се включваше нощен режим на снимане, а той не е подходящ за снимки в движение. Ами ... шанс. Повече е минахме през този скъп тунел, та това съм снимала:

IMG_8133.JPG

Табелата преди кръговото:

IMG_8143.JPG

И самото кръгово, освенето с многоцветни светлини, оградено със стоманена композиция от хора, държащи се за ръце, символизиращо обединението на всички острови посредством тунела. Тук имам записка да се пусне радиото на 97,0, за да се слуша звуков сигнал, но ние не го направихме - просто забравих. 

IMG_8152.JPG

Излизаме след тунела и отново виждаме пухкави облаци - първо бели, после и сиви.

IMG_8154.JPG

IMG_8170.JPG

Стигаме до следващия подводен тунел - Norðoyatunnilin - пуснат в експлоатация през 2008г., има дължина от 6,2км. и слиза на дълбочина от 160м. под морското равнище. Цената му е 100 крони двупосочно за нас с автомобил под наем. Поредна размазана снимка, като тук може и да имам по-хубава от някой друг ден, но ви показвам първата:

IMG_8186.JPG

Скоро след това стигаме до фериботния терминал в Клаксвик. От мерак сме пристигнали доста рано. Поглеждаме табелата и се подреждаме.

IMG_8188.JPG

В първата колона се редят местните - те са винаги с ппредимство и първо качват тях на ферибота. Във втората и третата колона се редят тези с резервации, в четвъртата такива без резервации.

Ние застанахме първи в колона 2. След малко до нас в колона 4 се подредиха още коли, после дойдоха и още с резервации. В колона 1 не дойде никой - нямаше местни з този час и в тази посока. Понеже имахме време отидохме в близката бензиностанция хем да си купим нещо, хем да ползваме тоалетна. 

Като така и така соменах тоалетните, да кажа че във всяко населено място има църква и почти винаги до нея е тоалетната - изключително чисти с всичко налично в тях. На бензиностанциите също могат да се ползват тоалетни, отново много чисти и добре оборудвани.

Помотахме се малко и отидохме към ферибота, а той ни очакваше:

IMG_8194.JPG

Видно и от снимката не е много голям - побира точно 12 коли с нормален размер. Сложно става ако има камион, тогава значително намалява броя на свободните места. Това предполагам е предвидено при резервациите, защото не видях да има повече от 7 места за продажба. Пътниците без кола не знам дали и какво ограничение имат. Имаше доста такива, като май си купуваха илети на място, но не мога да го твърдя на 100%. 

Пъри са качихме на ферибота, първи и слезнахме - той се отваря и от двете страни в зависимост от посоката на движение - лесно се качваш и слизаш, просто е по-сгъстено, отколкото на пракинг.

Тук вметвам, че може да се качва отгоре на частта в дясно на снимката - няма много места, но ако ти е мерак на видиш нещо и от по-високо - възможно е. В задната част на ферибота - на снимката в черно - палубата е подходяща за гледане и без да се катериш. 

Веднага се залепихме на перилата и чакахме с нетърпение да огледаме всичко по време на 20-минутния превоз. 

В началото времето ни се усмихваше:

IMG_8201.JPG

IMG_8204.JPG

IMG_8214.JPG

Но след малко започна да припръсква дъжд и да ни собсипва с дъги - този ден беше ден на дъгите - навсякъде бяха и все едно можеш да ги пипнеш, толкова близко бяха някои. 

IMG_8222.JPG

IMG_8234.JPG

Бързо минаха 20-те минути, като последните изкарахме в колата, че вятър в комбинация с дъжд някак не е много приятна. 

След като слезнахме първи, веднага дадохме газ към целта - Trøllanes - отправна точка на днешната ни разходка. 

За какво да внимавате по пътя - на първо място за свободно разхождащите се овце:

IMG_8261.JPG

Пътят често е в близост до океана, има красиви гледки, но изисква и внимание при шофиране, осовено като има вятър. тук беше и адно от малкото места, където асфалтът приличаше на нашия в някаква далечна прилика:

IMG_8265.JPG

Следващата особеност на пътя са тунелите - 4 на брой и само за една кола. 

IMG_8270.JPG

Кой е с предимство е оказано пред тунела, в случая отиващите към Trøllanes са с предимство, на връщане е обратното. Тунелите вътре изглеждат така:

IMG_8276.JPG

Знакът "М" показва, че там има разширение, където може да се разминават колите. В случая срещу нас се движи кола, която трябва да отбие на такова разширение, за да преминем ние. Тези места са през 100м и има доста време откакто видиш колата, докато се разминете.  Ето и как става това:

IMG_8280.JPG

Те са отбили, ние преминаваме и после те си продължават пътя. 

Като цяло няма много движение на този остров, което е разбираемо - фериботите на са толкова много, а колите на тях само по 12. 

Докато пътуваме заваля... Алооооуууу, норвежците, нещо прогнозана ви е сбъркана! 

Преди време е можело да се влезе с колата и в самото селце, но сега туристите са приканени да паркират извън селото - вижда се паркинга на картата. 

Виждат се паркиралите коли и на снимката ми в дясната част. В ляво, където има група хора на асфалта до къщичка, има бариера и там всеки плаща по 200 крони за удоволствието да мине през терена на собственика. Плаща се с карта.

На Фарьорите всичката земя е на някого и някои собственици са решили да изкарват пари от туристите, направили са пропусквателен пукт и ако не платиш, не можеш да влезеш. Не и по познатите пътища.

Малко множко ми се виждат 200 крони, но меракът е по-голям от малко повече от 25 евро на човек. 

IMG_8297.JPG

Стана доста дълга увертюрата ми, затова спиам до тук - дъждът още вали, ние сме в колата и се чудим колко още да чакаме сбъдването на прогнозата за слънчево време?! 

Следва... 

• Харесвам 33
  • Благодаря 4
  • Браво 8
Публикувано:

Направо съм изненадан как острови с 55000 население имат 4 подводни тунела. Стандарт...

Тука в град около половин-един милион тепърва ще се строи 

• Харесвам 3
Публикувано:

Чакаме в колата да спре дъждът, но сърца юнашки не траят, та навличаме водонепропускливите панталони и якета и тръгваме към  Kallur Lighthouse. Това е едно от най-красивите места на острова. Дори си мислех, че започваме с най-хубавото и после всичко ще ми бледнее, но не беше съвсем така, макар все още да си мисля, че това е едно от най-хубавите места на Фарьорите. 

Готови - старт, платихме си по 200 крони и няма връщане назад, че никак не искаме да ги плащаме още веднъж на това място. 

IMG_8225.JPG 

Нашите планове бяха да обиколим три точки на това място. Червената линия е обща за всички и това е пътят от паркинга до фара. Жълтата и лилавата са приятни за ходене пътеки, но оранжевата не е никак приятна, особено на хлъзгав терен, какъвто беше нашият - тясна пътека, под наклон в двата края с издълбани нещо като стъпала, но в калната земя, а от двете страни пропаст.  Показвам ги схематично:

1.jpg

Тръгваме по червената пътека(цветовете са си мои за схемата, на място няма такова разделение, а пътеката е обозначена със сини колчета). 

Не знам доколко ще се види на снимката ми, че нямам снимана пътеката в началото, но е прилична, насипана с чакъл.

IMG_8298.JPG

За да се стигне до фара се прави неголям трек - около 2км с денивилация около 200м, което дори за мен, която никак не съм планинар, не е непосилно, стига да не трябва да вървиш по тази пътека: 

IMG_8302.JPG

Дъждът, който вече почти беше спрял, е сътворил една голяма кална пътека, която почти всички заобикаляха. Видях точно двама човека, които крачеха мило по нея с високи планински обувки и ни гледаха странно, пълзящите наоколо. 

А всички останали търсехме своето място за преминаване около пътеката, но повярвайте ми, беше ужасно. Хлъзгаво и под наклон, ако паднеш, доста ще попътуваш по склона. За щастие не ни се случи(точно там). 

IMG_8305.JPG

Имаше още една пътека, долу в ниското, та тя изглеждаше по-малко кална, но вече крачехме по тази и нямаше как да слезем на другата. 

А наоколо - красота! Чудиш се дали да си гледаш в краката, или да се наслаждаваш на околността. Все пак бяхме доволни, че не трябва да превземаме тази височина:

IMG_8307.JPG

Не след дълго на хоризонта се показа нашата цел - фарът:

IMG_8311.JPG

А аз пък ще ви покажа защо са "овчи" тези острови:

IMG_8316.JPG

IMG_8329.JPG

IMG_8576.JPG

Пътеката до фара след калната си част, става приятна за ходене и без голям наклон. Ако е сухо, би било приятна разходка от паркинга до фара.

На самия фар не отделихме много време, че погледът ни веднага залепна към издадената напред част - оранжевото на моята схема. Бих искала да съм снимала по-отблизо за каква пътека става дума, но трябваше да оцелявам и не ми беше до снимки. Ето част от пътеката:

IMG_8353.JPG

От горната снимка не личи как е пространствено, та ето такава дъга е, като в двата края са се оформили нещо като стъпала в земята, но в случая баха кални и хлъзгави:

IMG_8440.JPG

А ето и снимка отдалече, за да види околността на пътечката:

IMG_8447.JPG

Сега да не си помислите, че е нещо много староховито?! Когато не е мокро не е трудно, освен психологически гледайки настрани. 

Все пак щом аз съм я минала, значи всеки може да я мине, понеже аз нямам опит в планината, но не се отказвам. Както се шегува една приятелка с мен: " Ти по планини не ходиш, само до Фиц Рой и Тонгариро си наминала". :laugh: 

Та както казах на вид е по-гадно, отколкото реално. На върха(почти) се чувстваш накрая на света, но като духне вятър, бързо те "приземява" и ти напомня къде си. Като казах вятър, силно е препоръчително освен температурите и слънцето, да обръщате внимание и на прогнозите за вятъра. Безкрайно сме щастливи, че в този ден нямаше силен вятър. 

Наснимахме се здраво във всечки посоки, наснимахме и околността без нас и беше време да поемем обратно към фара - мислех си, че ще е много по-неприятно от идването, но за щастие доста бързо и лесно се озовах до фара и поехме по жълтата линия към другото възвишение.

До там беше сравнително равно, сравнително не кално и доста лесно за ходене. Еееей там, където са малките човечета в края отиваме:

IMG_8349.JPG

И там последва нова фотосесия - то четири жени какво да правят - снимки, разбира се. 

Накъдето и да погледнеш от тази точка все е красота. Ето два погледа:

IMG_8446.JPG

IMG_8486.JPG

Взеха отново да се появават облачета и се забързахме и към третото място, което бяхме планирали - James Bond Headstone - лилавата линия на схемата ми. Ето в тази посока сме тръгнали:

IMG_8352.JPG

Кратка разходка с тук-там кални места, едно от което опитах лично цопвайки по задник и прихлъзвайки се с изненада по склона, но за кратко. И падането ми беше от мерак да се покатеря на тази скала за снимка(долу в дясно):

IMG_8537.JPG

Да се върнем на Джемс Бонд.

Който е гледал филма No Time to Die - „Смъртта може да почака“, вероятно ще познае мястото - тук са снимани сцени и е поставен ритуален надгробен паметник на Джеймс Бонд с надпис: "The proper function of man is to live, not to exist"  - "Правилното предназначение на човек е да живее, не да съществува". 

Вярвам повечето пишещи тук са съгласни с написаното. 

IMG_8501.JPG

Надолу от паметника като погледнеш изглежда едно примамливо:

IMG_8515.JPG

А всъщност са огромни скали:

IMG_8516.JPG

Тук, когато е сезон, могат да се видят пъфини - инфото ми е от предната група магеланци, които бяха там. Ние нямахме шанс да видим пъфини, защото вече бяха отлетели - свършил им е сезона през август.

Какво не съм ви показала?! Ами дъгите - както казах, беше ден за дъги:

IMG_8524.JPG

IMG_8487.JPG

Нямаше пъфини, видяхме всичко, насладихме се на красотата и беше време да тръгваме обратно. Този път решихме да ходим по долната пътека и не газихме особено много в калта.

Кратка спирка за да обядваме - обикновен обяд - тортила + краставица, но пък с гледка за милиони:

IMG_8602.JPG

Май не го написах по-рано - билетите за ферибота ни бяха тръгване в 10 часа и връщане в 17,30 - бяхме си дали достатъчно време и ако трябва да чакаме някъде заради дъжд и ниска видимост, ако се бавим по пътя и не ни спори ходенето. Реално около 13,30 бяхме приключили и тръгнахме обратно, като спряхме да обядваме по пътеката. 

Благополукно стигнахме до колата, като преди това се отбихме до мястото, където и кралят ходи сам, да се поизмием и тръгнахме към следващата точка в плана ни за деня - към Mikladalur , а там имахме да видим две места - Marjunar hav и Kópakonan

Marjunar hav - разбира се, има легенда.

"Хав" е фарьорският термин за тежък камък, който хората вдигат, за да покажат силата си. Тези видове камъни се срещат навсякъде на Фарьорските острови, ние видяхме само този.

Легендата за Марджунар Хав разказва за домашна прислужница в Норднастову през 16 век, която забременява неомъжена. Един ден, когато тръгнала да се грижи за кравите в полето, тя спряла до един голям камък, който вдигнала от земята. Когато другите прислужници се опитаха да я спрат, тя каза: "Знам какво ме очаква: предпочитам да загубя живота си. Затова това ще бъде единственото ми наследство". В онези дни жените получавали смъртно наказание за раждане на извънбрачно дете, но легендата не казва какво се е случило с Марджун. Хавът е преместен в селото и легендата за Марджун продължава да живее. Камъкът тежи около 270 кг. Изображение на Марджун от Оли Скардени украсява горната страна на къща по пътеката към брега. Камъкът е пред изображението.

IMG_8643.JPG

Kópakonan(Жената тюлен)

Следващата история също е с легенда:

Смята се, че тюлените са хора, които доброволно търсят смъртта в океана. Една нощ в годината им било позволено да идват на сушата и да се забавляват отново като хора. Легендата разказва, че в една такава нощ рибар зърнал момиче тюлен, лишено от тюленовите си кожи. Той открадна кожата ѝ и я заключил, принуждавайки я да остане с него. Те се женят и тя му ражда две деца. Един ден, когато рибарите били в морето, тя намерила ключа, извадила кожите си и скочила обратно в морето, събирайки се отново с тюлена, който бил неин партньор в подводния свят. За съжаление, тази народна приказка не свършва щастливо тук – минали години и рибарите планирали да влязат в пещера, за да ловуват тюлени. Жената тюлен дошла насън при фермера и го помолила да не убива мъжът ѝ, защото той бил неин съпруг, нито двете малки вътре, тъй като били нейни деца. Той не се вслушал в думите й и всички били избити. Разгневена, тя посетила хората от Микладалур, обещавайки им да им отмъсти: "Някои ще се удавят в морето, други ще паднат от скалите и така ще продължи, докато не загинат толкова хора, колкото могат да свържат оръжията около целия остров Калсой". 

Малко страшничка е тази история, но тук са много и много тези останали легенди и хората вярват в тях. Та за жената тюлен е направена скулптура на брега:

IMG_8672.JPG

Самотна стои тя там, а наоколо водопади си спускат към водата:

IMG_8662.JPG

Бърза спирка за снимка на Húsar Church:

IMG_8701.JPG

И се отправихме към пристанището да чакаме ферибот за обратния път. Имаше доста голяма опашка и вероятно извънреден ферибот, защото в този чяс нямаше обявен такъв. Показха ни къде да се наредим с обещанието ако има място да ни качат в идващия по-рано ферибот. За съжаление място нямаше и си почакаме още час до резервирания от нас. Дори и с чакането, мисля че беше добър избора ни, защото предния редовон ферибот го бяхме изпуснали.

Докато чакахме времето се намръщи и облаци обсипаха небето. Качвайки се на ферито заваля. Този път дори не излизахме от колата.

Имахме план да видим още нещо в Клаксвик, но времето беше неподходящо.

Ето как изглеждаше околността в мъгливото и дъждовно време:

IMG_8708.JPG

IMG_8724.JPG

Покрай пътя сързярхме една красива църква и спряхме за снимка, а вятърът фучеше около нас неприветливо.

IMG_8728.JPG

Прибрахме се благополучно в апатамента, този път малко заобикаляйки, за да избегнем нови 250 крони за скъпия тунел. Ползва се минаването през този мост   Nordskala Bridge

Денят ни беше чудесен, прибрахме се на топло и започнахме да следим прогнозата за другия ден.

Следва... 

• Харесвам 25
  • Благодаря 7
  • Браво 12
Публикувано:
преди 38 минути , Mary каза:

Кратка спирка за да обядваме - обикновен обяд - тортила + краставица, но пък гледка за милиони:

Точно потвърждава написаното по-горе,а именно  "The proper function of man is to live, not to exist"  - "Правилното предназначение на човек е да живее, не да съществува". 

Благодаря за споделената красота!

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 часа, neuromancer каза:

Направо съм изненадан как острови с 55000 население имат 4 подводни тунела. Стандарт...

Тука в град около половин-един милион тепърва ще се строи 

Между Лофотенските острови също има такива  и даже са безплатни.

• Харесвам 2
Публикувано:

Нов ден, нови посоки и все така прекрасни гледки.

Посоката е остров Видой(Viðoy) и най-северното населено място на Фарьорските острови - Viðareiði.

Разбира се задаваме на навигацията маршрут без скъпия подводен тунел през моста Nordskala Bridge, а след него редовно се отбивахме да пием кафе на бензиностанцията Magn или да ки купим нещо в супермаркета Bónus Norðskála - отбелязвам, че тази верига супермаркети не работят в неделя. На бензиностанциите обикновено има нещо топло за похапване(хот-дог, сандвичи, дори пържени картофки) както и машина за кафе, няколко маси за сядане, също и тоалетна. Добър вариант е за кратка почивка.

Докато си пътуваме, не спирам да щракам с телефона - тези водопади навсякъде около нас винаги ме изумяваха.

IMG_8743.JPG 

Времето ... леко смръщено, но се държи и в този ден, но лисва видимост на по-голяма височина, та е било добро решението ни още в първия ден да направим Калур.

Минаваме покрай разни селища и заливчета:

IMG_8748.JPG

IMG_8758.JPG

А почти преди да стигнем целта ни, пред нас се открива тази гледка:

IMG_8767.JPG

Виждам, че има място за спиране Viðareiði Viewpoint - спираме и ... вятърът направо иска да ни отнесе. Много се забавлявахме с рошавите си физиономии и невъзможността да стоиш изправен за снимка. Пак напомням да си държите вратите при слизане и качване в колата - на някои места беше брутален вятъра.

Гледките наоколо са разкошни:

IMG_8805.JPG

Поемаме към селището, а то е разположено напречно на острова и е почти по цялата дължина - едните гледат океана на изток, другите на запад:

IMG_8819.JPG

IMG_8824.JPG

Спираме ... до църквата разбира се, където има паркинг и тоалетна. Камъните около църквата са събрани от жителите от околните поляни. Жителите са около 350.

IMG_8843.JPG

Трудни са били отминалите времена, а животът за някои доста кратък. По надгробните плочи около църквата имаше много надписи на съвсем млади хора, дори бебета. Което отново предизвиква възхищението ми към хората, които са живяли тук и към тези, които сега живеят и поддържат всичко, а стандартът им вече и много, много висок.

IMG_8864.JPG

Като стана дума за стандарт и за тоалетните на островите, ето една, която снимахме за показно - някаква преносима е вероятно, просто поставена на мястото. Вътре ще видите и на снимката си има всичко, включително печка, бойлер, топла вода, сапун, тоалетна хартия и хартия за ръце. 

IMG_8876.JPG     IMG_8883.JPG 

Гледките от пътя до църквата са чудесни - вече се чудя какви епитети да използвам, но наистина е много красиво. Природата е сурова, но впечатляваща. 

IMG_8840.JPG

IMG_8855.JPG

Къщи има освен в централната зона, така и съвсем самотни по поляните.

IMG_8862.JPG

Тук също могат да се правят някакви трекове, предвид че на север е третата по височина планина на островите - Villingardalsfjall - извисявайки се на цели 844м. 

Не бяхме планирали тук трекове, затова поснимахме, погледахме и се качихме отново в колата по път за друго интересно място на Фарьорите. 

По пътя отново снимки на водопади, тунели и вятър, вдигащ водопадите във въздуха.

IMG_8899.JPG

IMG_8910.JPG

IMG_8919.JPG

Посоката ни беше към все още непосетен от нас остров - Куной, като преди това направихме спирка в Árnafjørður - за това място си бях записала, че е едно от малкото с плаж, както и че през Втората Световна Война тук са изплавали много мини и хората дълго време са се страхували да влизат в морето. Пясъкът е черен, както повечето в тази посока.

IMG_8926.JPG

IMG_8935.JPG

Под една от къщите, където паркирахме, две зайчета се гонеха игриво. Снимката ми е доволно размазана, но приближаването към тях, ги подтикна да се скрият. 

IMG_8950.JPG

На път за Куной отново минаваме в тунел - абсолютно прав три километров тунел, прокопан през скалите, за да се стигне до едно единствено селище - Kunoy - с население 83 души. 

Тунелът е тесен и разминаването в него е само с отбивки.

IMG_9043.JPG

Веднага след тунела се откриват чудни гледки към съседния остров Калсой, на които дори и овцете искат да се насладят:

IMG_9046.JPG

Ето го и китното селце Куной:

IMG_9053.JPG

С емблематичната църква с червен покрив:

IMG_9059.JPG

Селището е много приятно за разходка, а вниманието ми към него привлече следната забележителност - горичка, засадена през 1914г. - точно като забележителност беше отбелязана. Има пътека до там, но ние не проявихме мерак за разходка до тази забележителност.

IMG_9083.JPG

Зад селцето са разположени величествени скали, които сякаш го обгръщат в прегръдка.

IMG_9082.JPG

Къщите са като от филм - спретнати и поддържани.

IMG_9062.JPG          IMG_9071.JPG

Поразходихме се по уличките, без да се натрапваме на живущите там, но нямаше как да пропуснем да снимаме рибката, която сушат:

IMG_9056.JPG

Овцете са досами селцето, като тези овньве спореха звучно, блъскайки се с рогата:

IMG_9109.JPG

Време беше за обяд, който се носехме в раниците - в малките населени места няма къде да се купи нещо за ядене - нито заведения има, нито магазини.

Поогледахме се и си избрахме ееей тази пейка в центъра надясно от църквата:

IMG_9100.JPG

Докато хапвахме се любувахме на природата.

IMG_9137.JPG

IMG_9140.JPG

Следва...

• Харесвам 28
  • Благодаря 3
  • Браво 4
Публикувано:

След Куной се отправяме към остров Ейстурой в посока Funningur.

IMG_9164.JPG

Там сме планирали кратка разходка за поглед отвисоко, а пътят е примамливо засукан. 

IMG_9181.JPG

IMG_9183.JPG

IMG_9190.JPG

Целта ни е Gongutúrur / Hvithamar Trailhead. От там обещават прекрасни гледки, а ние сме мераклии да проверим дали е така.

Спираме на импровизирания паркинг и през тази стълба, поемаме към гледките:

IMG_9271.JPG

За да стигнем до гледките, първо малко трябва да се окаляме, но това е нищо, в сравнение с предишния ден на Калур.

IMG_9197.JPG

Като избираш по-внимателно къде да вървиш, почти избягваш голямата кал, но също толкова внимателно трябва да се пазиш и от вятъра, който вече е доста по-силен. Особено трябва да се внимава в края на скалите, където само приятелките ходят наперено:

IMG_9199.JPG

А гледките са наистина хубави, като за да стигнеш до тях се върви около километър, а има и още един вюпойнт нагоре по хълма, но аз там не се качих. Гръговете, които се виждат на следващата снимка са рибарници.

IMG_9204.JPG

IMG_9218.JPG

Ето го и самото селище Funningur, където ще отидем по-късно:

IMG_9207.JPG

Пообрули ни вятъра там, поснимахме и отново към колата, като връщането беше доста по-бързо от отиването, може би заради вятъра, който ни побутваше вече в гърбовете.

Поемаме към още едно китно селце - Gjógv - в сезона на пъфините, там могат да се наблюдават също. При нас както разбрахте пъфини вече няма, но прекрасни гледки има.

IMG_9272.JPG

IMG_9276.JPG

IMG_9282.JPG

Паркирахме съвсем близо до Gjógv Natural Harbour - паркинга се вижда на картата. 

Тук вече имаше доста туристи и беше направо неприятно - големи компании, носещи пиене в ръце, шумни и дразнещи. Ясно е, че няма как да сме сами на такива туристически места, но все пак е хубаво да срещаш по-кротки пътуващи, за да можеш да се насладиш на природата напълно.

IMG_9287.JPG

Селището е доста симпатично. 

IMG_9295.JPG

IMG_9301.JPG

IMG_9313.JPG

IMG_9366.JPG

Гледка от по-ниската част:

IMG_9305.JPG

Една интересно декорирана къща, която никой не пропуска да снима:

IMG_9332.JPG

А там да се суши освен риба, имаше закачено месо и торба с лук:

IMG_9335.JPG

Продължихме към църквата, която уж беше заключена, пък след малко видяхме една голяма група да влиза вътре, оставяйки си питиетата навън, а след тях се носеха алкохолни изпарения, но внимателно слушаха беседа в църквата. Ние само направихме по една снимка и излязохме.

IMG_9385.JPG

В повечето църкви има макети на лодки - лодките, риболова са били важни за живота на островите и са тясно свързани с религиозните храмове.

IMG_9393.JPG

Нямаше вече какво да правим в това селце и се отправихме към Funningur, който вече видяхме от високо.

По пътя още и още гледки:

IMG_9405.JPG

А това селце е сгушено в малка долчинка на брега:

IMG_9413.JPG

Най-интересното място в него е църквата - бях я запомнила от снимки, като плуващата църква над водата. Илюзия е, разбира се, но от определени ъгли на снимане, църквата изглежда като поставена над водата. 

IMG_9452.JPG

До църквата има скулптура на ирландския овчар - Grímur Kamban, за когото се твърди, че е първият заселник, дошъл тук около 825 г., и сред фарьорските острови винаги е имало поверието, че той е слязъл на брега във Фунингур. Дори името му е интересно, тъй като Гримур е скандинавско име, докато Камбан е келтско и означава „куц“. Това показва, което науката по-късно е потвърдила с различни генетични тестове, че фарьорските острови и исландците са както от келтски, така и от норвежки произход – особено жените.

IMG_9426.JPG

Много е фотогенична църквата, мястото също е хубаво. Наоколо хората си вършеха техни си неща, други туристи нямаше и цялата обстановка беше като нереална - някак извън днешното време и пространство.

IMG_9442.JPG

Това беше последната ни цел за деня и поехме към апартамента ни, където пак и пак надничахме за сиянието, което виждахме в приложението, но не и ясно в небето.

IMG_9465.JPG

Следва...

• Харесвам 21
  • Благодаря 1
  • Браво 7
Публикувано:

Вчерашният ден отново ни предложи сравнително добро време, та успяхме да видим повечето неща от плана за деня.

За днешния ден прогнозата беше лоша. Сигурно ви писна да се обяснявам за времето, но на Фарьорите то е от съществено значение за трекове и за гледки. 

Отворих подробната прогноза за всички непосетени от нас места с надеждата някъде да има поне малко хубаво време. Навсякъде дъжд и вятър с един съвсем малък промеждутък на север. Обличаме се бързо и газ към Eiði. Симпатично градче, разположено на север, като интересните места са в близост до селището.

Карайки покрай брега на остров Ейстурой се открива хубава гледка към най-големия водопада да Фарьорите - Фоса. В Гугъл не е отбелязано мястото, но е точно срещу водопада, през пролива и е на остров Ейстурой. Има къде да се спре и при хубаво време се вижда водопада в цялата му височина. Какво видяхме ние ли?! Видяхме водопад, чиято вода се опитва да тече нагоре. Вятърът вече беше доста силен и дори на снимката се вижда накъде върви водата. Това, което се вижда отгоре не са изпарения, а вода, която вятърът подема и праща с метри нагоре. Това е мястото, откъдето може да се види целия водопад. На следващия ден го видяхме и отблизо, но тогава не се вижда височината.

IMG_9492.JPG

IMG_9503.JPG

Следващата ни спирка беше Risin og Kellingin viewpoint - място с панорамна гледка към Вещицата и Гигантът. Още като чуете името, ясно е че ще има легенда.

Митове и легенди подхранват въображението на жителите на Фарьорските острови от векове. Истории за гиганти и вещици, крале и битки, скрити хора и магически създания се срещат на всичките 18 острова.

Това е историята на Рисин и Келингин, Гигантът и Вещицата от Исландия, които се опитали да откраднат Фарьорските острови.
В древни времена, когато островите и държавите, сушата и морето и всичко на нашата планета са живели и дишали по различен начин от този, който познаваме днес, Исландия решила, че иска да притежава Фарьорските острови и да ги премести чак до ледените си брегове.
За да изпълни тази специална задача, Исландия изпратила Гиганта и съпругата му, Вещицата, през морето със заповед да завлекат Фарьорските острови чак до Исландия.
Някои хора казват, че причината Исландия да иска да премести Фарьорските острови е била, че времето там било толкова лошо, слънцето никога не греело, а дъждът и бурите правили невъзможно обитаването на тези отдалечени острови.
И така, след като прекосили бурно море, Великанът и жена му стигнали до най-отдалечения планински връх на северозапад, наречен Ейдисколур. Вещицата бързо се изкачила на върха на планината и завързала въже около нея, подготвяйки Великана, който стоял здраво в морето под планината, да започне да дърпа.
Но това не било лесна задача. Колкото и усилено да работели и двамата: Вещицата бутала от върха на планината, а Великанът дърпал отдолу, островите оставали здраво закрепени под земята и не се движели.
Всичкото това дърпане и бутане създавало огромен натиск, така че самата планина се разцепила, като и днес все още можем ясно да видим отвора в планината, където Вещицата за първи път се опитала да затегне въжето. По-нататъшни опити също били неуспешни и те се борили през нощта, но основата на планината била твърда и не можели да я преместят. Легендата разказва, че ако слънцето огрее гиганта или вещица, той се превръща в камък.
Така, докато продължавали да се борят, те не забелязали как минава времето и когато се зазорило, лъч слънчева светлина спрял усилията им, като ги превърнал в камък на място. Оттогава те стоят там, гледайки с копнеж през океана към Исландия
.

Не знам Вещицата и Гигантът какво са дърпали, но ние със сигурност имахме нужда някой да ни върже, за да не излетим от силния вятър, който брулеше неудържимо на това място. Не съм някакво миньонче и смятам си тежа на мястото, но тук се подпрях на една бетонна плоча, за да мога да фокусирам телефона за снимка. Още с излизането от колата имах проблем - с огромни мъки успях да си отворя вратата - вятърът я блъскаше на затваряне, което е по-добрият вариант от обръщането в другата посока... 

На снимките може да се види цепнатината, която според легендата е станала от дърпането на острова. 

IMG_9514.JPG

IMG_9525.JPG

За пореден път, приятелките са пълни непукисти - хрупат си тревица и ни вятър им пречи, ни задаващият се дъжд.

IMG_9537.JPG

Тъкмо се наснимахме и стовариха един автобус с нови кандидати за летене, но се изнесохме набързо, та не им гледахме смешните пози.

Като обърнеш глава в другата посока, виждаш(обикновено) най-високият връх на Фарьорите - Slættaratindur, извисяващ се на цели 880м. Нито е бил в плановете ни, нито пък в това време някой би тръгнал към него. Разбира се при нас връх не се виждаше, но за времето вече казах, за съжаление вятърът няма как да се предаде чрез снимки, но идващият дъжд си личи. Това беше краткият прозорец без валежи.

IMG_9542.JPG

Тръгнахме към града под дъждовните капки. Виждате новия стадион, има и стар такъв, но го няма на снимката ми, мисля като къмпинг работи. 

IMG_9558.JPG

Вече разбрахте, където и да ходим, целта е църквата и паркинга до нея, а той е доста пълен.

IMG_9564.JPG

Денят е неделя и в църквата има служба. Пълно беше с хора, които слушаха литургията и припяваха. Ние се повъртяхме малко, снимахме уж незабележимо вътре в църквата, за да видите и вие важните неща там - погледнете над олтара и към тавана - овцете и корабоплаването са тясно свързани с житието и битието на островите, та дори и с църковните дела.

IMG_9568.JPG

IMG_9569.JPG

Като излязохме от църквата, дъждецът вече беше се усилил. Показвам една типична къща за района - всички къщи са спретнати, дворчетата поддържани.

IMG_9577.JPG

В това селище дори имаше магазин и кафене. Кафенето отваряше в някакво странно време, но магазинът работеше и надникнахме. Беше по-малък, с доста по-ограничен избор от столичните магазини, но въобще че го имаше си е хубаво.

Има още едно-две неща които могат да се видят в селището като Látrið á Eiði - Eidi Museum, но разбира се в неделя не работи. В неделя доста неща не работят и направо да им се чудиш на фарьорците как и мола не работи - къде се разхождат не знам?! :wink: 

Качихме се отново в колата в чудене накъде да поемем в дъжда, бруталният вятър и липсата на видимост и не можахме да го измислим - в дъждовно време е добре да се мотаем на закрито, но ... повечето ресторанти не работят, мола и той, дори супермаркетите Бонус не работят. Решихме да се приберем и да видим дали ще има някаква промяна във времето, че да поемем в друга посока, но за съжаление дъждът продължи до късно вечерта. Толкова ме е подразнило времето, че дори не съм снимала плющенето на дъждовните капки по прозорците ни и това, че града не се виждаше.

Понеже няма какво друго да кажа за този ден, ще ви покажа малкото ми снимки от един магазин и цените на съвсем малко неща.

Почвам със скъпото - телешко на стойност около 80 лв за половин кг.

IMG_9471.JPG

Кайма - 20лв за половин кг. и пилешки гърди за 15лв половин кг.

IMG_9472.JPG

Свинско за около 10лв половин кг.

IMG_9474.JPG

Пилешки хапки на промоция за около 12 лв половин кг.

IMG_9475.JPG

Червени чушки за около 9 лв

IMG_9476.JPG

Домати за около 6,50 половин кг

IMG_9478.JPG

И други домати по 1лв бройката, като изобщо не бяха големи - като топка за голф:

IMG_9479.JPG

Дотук добре - скъпо е, но се преживява, ако не ядеш луксозни ястия и не обичаш много зеленчуци.

Обаче при цветята вече загубих ума и дума...

Букет на стойност 97лв изглежда така:

IMG_9481.JPG

IMG_9482.JPG

Обаче ако много обичаш жена си, гаджето или любовницата, трябва да бръкнеш по-дълбоко в джобчето... Този е за 130лв:

IMG_9483.JPG

С тези битовизми приключвам днешния ден, с надеждата следващият да е по-добър, че доста изоставаме от графика ни.

Следва...  

• Харесвам 23
  • Благодаря 4
  • Браво 1
Публикувано:

На следващата сутрин рано-рано с Деси надничаме през прозореца и дори не ни се вярва, че след вчерашната обстановка с много дъжд и без никаква видимост, днес виждаме небето, че даже и слънце наднича.

IMG_9580.JPG

Пием кафе, закусваме и газ на север - днес ще започнем с обикаляне на северната част на нашия остров - Streymoy. Съвсем друг вид имат местата, покрай които минаваме, когато слънцето се показва - зеленото е още по-зелено, а водата искри.

IMG_9585.JPG 

IMG_9593.JPG

Спираме в подножието на водопада Фоса(Fossá) - място за спиране има веднага след водопада като минете по моста от лявата страна. Не е голям паркинг, но няколко коли спират без проблем. То и няма много какво да се прави там, освен да се снима водопада - не става за разходки, нито за дълго съзерцаване. В днешния ден вятърът е още кротък и ни позволява да се порадваме на дъгите от водните капки, без да падат върху нас.

IMG_9623.JPG

IMG_9628.JPG

Нафоткахме се доволно и продължихме по пътя, а от другата страна на фиорда се виждаше Eiði, където бяхме вчера:

IMG_9669.JPG

Посоката ни е към Tjørnuvík. Това е едно от най-уединените селца на Фарьорите, сгушено в дълбока долина. Има не повече от 55 къщи и красив черен плаж, където карат сърф през летните месеци - не че водата тогава е топла. 

На височината преди селцето има светофар, както и в селото в обратна посока. Дори да ви изглежда, че показва доста време и като да не работи, всъщност си работи, а чрез него пътят се регулира като еднопосочен. 

IMG_9671.JPG

IMG_9707.JPG 

Когато приближавахме селцето, знаехме за светофара, но не знаехме, че ще е преди мястото, на което искаме да спрем. Точно около завоя под прав ъгъл преди наближаването на селото. Въпреки колебанието ни спряхме да снимаме с надеждата, че ще дойде и някоя друга кола след нас, която да спре на светофара и да тръгнем с нея, защото светофара остана назад. Вариант беше и някой да се върне пеша, но имахме късмет и докато снимаме, дойде един микробус. Ето какво виждахме от тази гледна точка - добре познатите ни от вчера Вещицата и Гигантът, но от другата страна:

IMG_9672.JPG

IMG_9674.JPG

IMG_9677.JPG

Спускайки се по пътя, селото също се виждаше добре: 

IMG_9701.JPG

В самото селище няма кой знае какво да се прави - както казах, има черен плаж, има и сърф, но нито едно от двете не ни беше в мераците. Поразходихме се между къщичките, надникнахме в затвореното кафене, проверихме как върви сушенето на рибата...

IMG_9736.JPG

IMG_9752.JPG

IMG_9764.JPG

IMG_9751.JPG

Слязох и до черния плаж:

IMG_9713.JPG

IMG_9769.JPG

IMG_9775.JPG

В понеделник църквата очаквано не работи:

IMG_9789.JPG

Според туристическата карта в селото, на следващата снимка има викингско гробище(коя съм аз, че да се съмнявам в това):

IMG_9796.JPG

Около селцето има различни туристически пътеки, които ние не бяхме включили в плановете си. От едната се вижда селото от високо, другата отива до Саксун и не помня дали имаше и друга пътека.

Над самото селце са надвиснали планини, които през зимата дори не позволяват да се покаже слънцето там. 

Нямаше какво повече да правим там, изчакахме да светне зелено и газ нагоре по баира. Приятелките винаги са наблизо и е необходимо внимание, че не е ясно дали ще тръгнат по пътя или ще ходят да плуват:

IMG_9802.JPG 

Продължаваме към следващата набелязана цел - Саксун(Saksun) - малко селце с едва 11 жители, но разположено живописно край лагуна, която е била естествено пристанище дълги години, но след голяма буря и нанос от пясък е станала неизползваема за кораби и лодки. Сега е по-скоро атракция за хората, където два пъти дневно навлиза вода от Атлантическия океан при прилив.

По пътя за Саксун минахме покрай сладководно езеро, където рибари бяха нагазили в търсене на улов:

IMG_9825.JPG

IMG_9831.JPG

Наближавайки Саксун първото, което виждаме е бяла църква с тревен покрив:

IMG_9838.JPG

Два паркинга има на пътя преди отклонението за църквата, а от другата страна на пътя има малък музей Dúvugarðar Saksun Heritage Farm - цена за вход 150д.крони, билети се купува от кафенето на входа. 

Много красива гледка има с постройките на фермата, където се суши овче месо и лагуната(гледката е след бариерата за вход, та само с билет може да ѝ се насладите:

IMG_9847.JPG

Пейзажите наоколо са много красиви, а има и пътека, по която се стига до брега на Атлантика с около 2км ходене, но трябва да се предвиди кога ще е прилива, ако планирате да ходите. Ние нямахме план за тази разходка, понеже вчерашният ден "изяде" разни екстри и се налагаше да съкращаваме.

IMG_9856.JPG

IMG_9868.JPG 

Тръгваме отново по пътя, а сега други приятелки не знаят коя им е лентата за движение и кой е с предимство: 

IMG_9884.JPG

Шеговито ги показвам всички животинки по пътищата, но винаги трябва внимание, особено за рунтавите другарки, които неочаквано тръгват нанякъде. 

Следващата ни спирка е само от високо да видим  Kvívík - нямахме време за него. 

IMG_9891.JPG

IMG_9894.JPG

И за обяд пристигнахме в Vestmanna.

IMG_9899.JPG

IMG_9900.JPG

Паркирахме до  Vestmanna Tourist Centre.

Много хубав тур с лодка тръгва от тук, който води до скалите край града, където гнездят много птици. Турът ни беше силно препоръчан от преждебилите магеланци, но за съжаление ние не го направихме.  

В туристическия център има магазин за сувенири и ресторант, където предлагат местна храна.

А по пристанището си е шаренийка:

IMG_9905.JPG

IMG_9912.JPG

Следва..

• Харесвам 20
  • Благодаря 3
  • Браво 5
Публикувано:

Времето напредва, а още не сме видяли една от топ-забеежителностите на Фарьорите - Плуващото езеро.

Напускаме Vestmanna и се отправяме през тунела към остов Вагар и по-точно към Miðvágur. 

Колата оставяме на пракинга срешу входа - да, има вход за езерото и то никак не щадящ - 200 датски крони на човек. Може да се плаща с карта и в брой.

Тук ще вметна малко предистория - предния ден нещо си чета из телефона и мяркам новина - "Трима човека изчезнаха на Фарьорите". Стана ми интересно какво се е случило и научихме, че един мексиканец и две корейки са изчезнали. Мексиканецът не е ясно къде точно е изчезнал, но е на Вагар, а двете млади корейки са изчезнали точно на скалите, където отиваме днес. Тази новина меко казано ни стресира, а в допълнение към ураганния вятър направи разходката ни доста по-кратка и още по-внимателна.

На касата попихах дали има някакви новини за тримата, но нямаше такива - все още не бяха намерени телата. Откакто се върнахме не съм търсила информация допълнително.

Защо го пиша това ли?! Да напомня още веднъж, че няма нито една снимка, която да струва живот! 

Започвам по същество сега. 

Ето картата, която висеше някъде около павилиона за билети. Вижда се, че в началото пътеката е само една, после се разклонява на няколко лъча. Ние не обходихме всички пътеки - нямаше смисъл в този вятър. Беше невъзможно да се доближиш до ръба на която и да било скала, освен ако не пълзиш лежешком, което ние не сме направили. Вятърът те подмества в момента, в който се опиташ да направиш крачка. Като дойде силен порив на вятъра или сядаш на земята, или заемаш скиорска стойка с присвити крака и с гръб към вятъра, за да не те бутне.

IMG_0000.JPG

От мястото с разклоненията тръгнахме надясно и стигнахме до първата точка. Нагоре не ставаше за изправяне в цял ръст. После се върнахме и продължихме по средната пътека към скалите, но не стигнахме до крайната точка - точно там бяха изчезнали корейките. 

Пътеката е сравнително равна и много лесна за ходене. Отнема време, но не е изморително. В края има малко изкачване, но не е трудно. Лошото беше вятъра.

IMG_0002.JPG

Ето и как изглежда пътеката в по-голямата си част:

IMG_0003.JPG

Като споменах вече много пъти вятъра, ето какво става, като не си държиш добре облеклото. Запокити якето на стотина метра от собственичката му, но пене не беше във водата:

IMG_0004.JPG 

Стигнахме до Trælanípa - скалите на робите. От това място преди много години са хвърляли в океана болните и немощни роби...

IMG_0005.JPG

Не знам дали от снимките може да се види колко е бурен и океана:

IMG_0006.JPG

IMG_0007.JPG

IMG_0007-1.JPG

Това трябва да е плуващото/висящото езеро(Sørvágsvatn) в океана, но беше изключено да се приближа повече към ръба на скалите и да направя по-хубави снимки:

IMG_0008.JPG

IMG_0017.JPG

IMG_0029.JPG

Колкото - толкова. Видхме го, надуха ни и заприпкахме надолу по склона.А океанът блъска вълните в скалите неудържимо.

IMG_0010.JPG

IMG_0013.JPG

IMG_0048.JPG

Долу също доста духаше, а на скалите всяко пристъпване накриво не е желателно. Затова се скрихме под едни по-ниски скали и от там направихме малко снимки за спомен в другата посока:

IMG_0089.JPG

Не направихме дори опит да видим водопада Bøsdalafossur - твъъъърде силен беше вятърът. Помотахме се още малко по скалите и закрачихме обратно - наполовина доволни, че видяхме каквото искахме, но някак условията не позволиха много да се насладим на гледките. Връщането го взехме доста по-бързо с вятър в гърба.

За приятелките няма лошо време, кожухчетата им топлят, те са ниско до земята и яденето продължава:

IMG_0152.JPG

Отвреме-навреме се обръщах назад да видя как изглежда езерото при снижаването на слънцето, защото бях прочела, че е хубаво при изгрев и при залез. Бива си я гледката, но намаше шанс в този вятър да чакаме залез. И по снимката на езерото си личи вятърът, който духа наудържимо.

IMG_0159.JPG

Едно самолетче ни напомни, че скоро и ние ще видим езерото от високо на път към дома.

IMG_0167.JPG

Последна снимка на езерото в контражур вече:

IMG_0171.JPG

По пътя към паркинга се виждаше още една забележителност, която пропуснахме - Trøllkonufingur  - Трьолконуфингур се превежда като Пръстът на жената трол. Острият камък се издига на 313 метра от морето. Само 11 човека са изкачили тази скала.

Пръсти, тролове, какво мислите че следва?! Легенда разбира се.

Легендата разказва, че Трьолконуфингур е пръстът на вещица/трола, дошла да хвърли Фарьорските острови в Исландия. Когато тя стигнала до морето южно от Вагар, слънцето изгряло и тя се превърнала в камък и паднала в океана. Тя била толкова голяма, че когато стигнала дъното на морето, задната част на главата ѝ и пръстът ѝ били над повърхността. Задната част на главата ѝ е остров Колтур, а пръстът е Трьолконуфингур.

За да се стигне до вюпойнта се паркира в Sandavágur и после има 1,4 км в посока(това го знам само теоретично, че не отидохме до там).

IMG_0178.JPG 

Последната ни спирка в този ден беше в Sandavágur до симпатичната църква Sandavágs Kirkja. До църквата има паркинг. Вече не работеше, но я снимахме поне отвън. За съжаление от едната страна имаше скеле за ремонт, което криво-ляво изтрих.

IMG_0204.JPG

Върнахме се в къщата ни доволни и от този ден, но беше време да стягаме дисагите.

Следва... 

• Харесвам 19
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Публикувано:

Ден последен от пътуването ни до Фарьорите.

Ставаме рано, оправяме багажа, товарим го в колата, освобождаваме апартамента и отиваме за разгледаме поне малко столицата, за която не ни стигна време в другите дни. Започваме да ровим за паркинг - прочели сме, че на повечето има някакво безплатно време за паркиране, но се различава в зависимост от самия паркинг.

Ние избрахме този паркинг. За отбелязване е, че е разделен на две части с два знака за паркиране - на едната част има безплатно два часа, на другата част има безплатни 8 часа. Ние доста рано паркирахме, но въпреки това в частта за повечето часове имаше съвсем малко свободни места, а на този за 2 часа безплатно всичко беше свободно. Часовете се отбелязват на "часовник", поставен на предното стъкло на колата. Всеки сам си отбелязва часа. 

Из стария град видяхме значи и за по-кратко безплатно паркиране - 20-30 минути. И понеже не сме плащали за паркирането, не знам цените какви са.

1.jpg

Нямахме много време, но направихме едно бързо разглеждане на старата част на Tórshavn. Там също има много стари запазени къщи. На доста места има табели да не се безспокоят местните жители и да не се наднича през прозорците им. Стараехме се да не притесняваме никого, а рано сутринта и хора нямаше.

Хайде да покажа и снимки:

IMG_0222.JPG

IMG_0225.JPG

Пристанището и доста голямо.

IMG_0228.JPG

И тук е пълно с къщи, които изглеждат като декор за филм:

IMG_0240.JPG

IMG_0241.JPG

IMG_0243.JPG

IMG_0247.JPG

IMG_0254.JPG

Личи си, че живеят хора, а не са декори, но са наистина много симпатични:

IMG_0252.JPG

Някои много оригинални пощенски кутии видяхме, снимала съм ето тази - пощата е като къщичка, а живущите са като китове:

IMG_0291.JPG

Една кръчма в старинен стил(затворено е толкова рано):

IMG_0272.JPG

Парламента - един от най-старите в света и все още действащ:

IMG_0304.JPG

Министерство на финансите:

IMG_0307.JPG         IMG_0322.JPG

Пристанището от другата страна:

IMG_0333.JPG

Църквата:

IMG_0348.JPG

И стана 9 часа, когато отвориха първите кафенета:

IMG_0350.JPG          IMG_0351.JPG

Снимала съм цените в едно от тях:

IMG_0356.JPG

След като изпихме по кафе, беше време да тръгнем към летището. Последен път през подводния тунел:

IMG_0361.JPG

Трябваше да заредим колата, да я върнем и да си чакаме самолета. Както обикновено отидохме два часа преди полета, но е напълно излишно - дори отварят за полета един час преди него. Повъртяхме се из безмитния магазин - цените на сувенирите в него са като на другите места. Цените на алкохола предполагам са по-ниски, защото при идването доста хора си купиха от там. Ето две снимки с най-ниските цени, които видях на уиски и на вино - 169 и 55 крони(около 44 лв и 14 лв):

IMG_0377.JPG

IMG_0390.JPG

Първи полет, с който казваме довиждане на Фарьорите(този път летим през Копенхаген):

IMG_0402.JPG

IMG_0411.JPG

И вече сме около Копенхаген:

IMG_0427.JPG

Кратък престой и втори полет към Амстердам:

IMG_0438.JPG

Там имахме цяла нощ престой, затова си взехме хотел - евтин, близо до летището и с безплатен шатъл до/от хотела. Повече от една нощувка лично аз трудно биз издържала в такъв хотел, но за целта ни ставаше. Сутринта си хванахме шатъла и след десетина минути бяхме на летището. А там едно спокойно, едно лежерно, народ няма, всички нас чакат. Защо ли?! 

IMG_0466.JPG

Ей такова табло като видя и всичко ми се обръща. За щастие този път не ни засягаше - България Еър си летяха.

Имахме време за кафе в празните кафенета:

IMG_0468.JPG

И с огромно удоволствие видяхме, че самолетът ни вече е тук:

IMG_0471.JPG

Довиждане, Нидерландия:

IMG_0473.JPG

Здравей, България:

IMG_0477.JPG 

Това беше всичко за краткото ни, но наситено с много красота пътуване! 

Благодаря за прекрасното шофиране на @Цвете и за чудесната компания на @desislavna и @Ивайла:wub: :wub: :wub: 

Сигурно има моменти, които съм пропуснала да разкажа и покажа, но основното споделих с вас. Надявам се освен за наш си спомен, написаното да е полезно и за други пътуващи към тази дестинация.

Край! 

ПП Темата винаги е отворина за въпроси и мнения.

• Харесвам 10
  • Благодаря 4
  • Браво 14
Публикувано:

@Mary❤️. Благодаря, че описа прекрасното ни пътуване! Едно от най-красивите ми!

Единствено необяснимо за мен остана какво работят местните. Живеят в разни изолирани села, в  големи къщи,  почти не се мяркат навън. Знам за риболовът, за овцете - сами се гледат….

Да кажа две думи за шофирането. Абсолютно спокойно, с малък трафик. Щом можех да гледам красотите  около пътя спокойно, показателно е. Еднопосочните тунели ме притесняваха, но се оказа напразно. 
Бях чела преди да отидем, че може въобще да не срещнеш кола. Е, това явно се е променило, защото макар и слаб, трафик си има.

Планирайте Фарьорите, едно от най- красивите кътчета на света! 

• Харесвам 13
  • Браво 1
  • 7 месеца по-късно ...
Публикувано:

Благодаря ти за страхотния разказ, @Mary. Изкарали сте си страхотно!!! 🙂 Благодарение на вас мили дами и твоят прекрасен разказ, @Mary, и ние се престрашихме да отидем до това вълшебно място (пустото стигане до там е проблемът 😄) и както писах и в другата тема, тези острови станаха една от най-любимите ни с @Madlen Ivanova дестинации... И заедно с това сбъднахме и една наша мечта, която се породи обикаляйки Исландия, опитахме да сбъднем в Нова Зеландия, ама пустите цени ни спряха, но се случи на Фарьорските Острови, а именно да обикаляме с кемпер!!!

Благодарим ви отново, дами! Малко или много, благодарение на вашето приключение и ние успяхме да видим красотите на това вълшебно място!!

Бъдете здрави и не спирайте да приключенствате заедно - изглеждате като много яка групичка от тези разкази!!!!

П.С. За нас също остава мистерия какво точно работят местните и как успяват с този толкова висок стандарт. Няколкото туриста, с които се заговорихме (те не са много по това време на годината), от различни точки по света, само затвърдиха, че не само за нас е скъпо (от България сме, това си е по подразбиране), ама и за тях 😄

• Харесвам 5
  • Браво 3
Публикувано:
преди 7 часа, Zdravko Nestorov каза:

тези острови станаха една от най-любимите ни

И за нас тези острови останаха завинаги в съзнанието ни и са една от любимите ми дестинации.

Бих се върнала там с огромно удоволствие. 

Благодаря ти за хубавите думи, винаги се радвам да съм подтикнала някой за пътуване или пък да съм помогнала поне малко. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.