Прескочи до съдържание

Тайланд – 17 дни, с тинейджъри през Април

Madonna

Препоръчани мнения

Публикувано:

Много нерационална и разхвърляна ми изглежда програмата - три пъти ходене до Бангкок е чиста загуба на време и ресурси, освен ако не гониш някакви рекорди 😉 . Щом билетите са финализирани и не са open jaw , аз бих предложил да се фокусираш единствено върху Тайланд . Голяма страна , голямо нещо - тоест има неща за всеки вкус . При пристигане в BKK , вземете полет същият  ден до Чанг Мей , буфер от минимум 4 часа за да сте спокойни . Преди това вижте Йорданците как се представят като закъснения последните две седмици по вашият маршрут във flightaware . 

- 4-5-6 дни в Чанг Мей . След това вземете директен полет до Ко Самуи , но ако са ви скъпи полетите , заменето го с Краби.  Полетите до Ко Самуи традиционно са скъпи , заради пълният монопол на Бангкок Еъруейс, които са собственици на летището и не позволяват на други а/к да летят до там.

- 6-7 дни плажна ваканция Ко Самуи или Краби 

- останалите 4-5 дни в Бангкок 

Аз съм в лагера на противниците срещу издевателствата над слоновете и не препоръчвам тур .

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 часа, Madonna каза:

Май само аз си пиша в темата 🙂 

От няколко дни гледам настаняване на Ко Самуи и Ко Панган и  малко съм раздвоена дали да е бунгало на плажа и съответно далече от рибарското селище и пазарите и уличната храна (момчетата са нонстоп гладни) или да е близо до манджата и по далеко до плажа, но с басейн.  Гледам в airbnb разни вили и не мога да реша.  Питах тинейджърите и те казаха, че предпочитат вила на плажа, понеже като са гладни ще отидат до места за хранене, но до плаж може и да не стигнат, ако не е наблизо. Не мога и да си го представя - никъде по снимките не виждам чадъри и шезлонги, а не мога да си представя да отидем на плаж на 35 С без чадър.  

Какъв е вашия опит? Или съвет?

@Георги Матеев ти сподели, че си в Тайланд сега, какво препоръчваш?

Най-хубавото на морето в Югоизточна Азия е, че спиш в хубави бунгала на плажа, без да платиш безбожни пари. И басейн да има, в градина. В Европа подобен вид настаняване не е особено достъпно.

Абсолютно безмислено е да се спи в някакъв градски калабълък, и да се чудиш как да се превозят 5 човека всеки ден по няколко пъти за плаж, какво да правят там, само за да се ядат някакви глупости от улицата. Взимате торба тропически плодове, пиете по един плодов шейк, когато сте гладни и обядвате в залива. Когато се стъмни (рано е), отивате да си експериментирате с храната. 

Може вече да не е така, но чадъри и загрозяващи неща по плажовете в Тайланд не бяха позволени когато ние ходихме. Сянката ти е или растителността на кафенето, или градината на хотела. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Не съм бил в Тайланд, но предполагам по плажовете има заведенийца, където да се обядва. Поне тук в Бразилия е така. Практически дори да има обособена зона със заведения в селото, хората носят обяда до плажа. Освен ако е див плаж на километри от населено място.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, stanislavpp каза:

Много нерационална и разхвърляна ми изглежда програмата - три пъти ходене до Бангкок е чиста загуба на време и ресурси, освен ако не гониш някакви рекорди 😉 . Щом билетите са финализирани и не са open jaw , аз бих предложил да се фокусираш единствено върху Тайланд . Голяма страна , голямо нещо - тоест има неща за всеки вкус . При пристигане в BKK , вземете полет същият  ден до Чанг Мей , буфер от минимум 4 часа за да сте спокойни . Преди това вижте Йорданците как се представят като закъснения последните две седмици по вашият маршрут във flightaware . 

- 4-5-6 дни в Чанг Мей . След това вземете директен полет до Ко Самуи , но ако са ви скъпи полетите , заменето го с Краби.  Полетите до Ко Самуи традиционно са скъпи , заради пълният монопол на Бангкок Еъруейс, които са собственици на летището и не позволяват на други а/к да летят до там.

- 6-7 дни плажна ваканция Ко Самуи или Краби 

- останалите 4-5 дни в Бангкок 

Аз съм в лагера на противниците срещу издевателствата над слоновете и не препоръчвам тур .

Благодаря, че писа 🙂  тя програмата се промени няколко пъти от началото на планирането  🙂 

Вслушах се в съвета тук и решихме да не ходим в Чанг Мей по това време – заради горящите полета. Така че Чанг Мей и Чанг Рай отпаднаха.

Засега планът е следният: Банкок – три нощувки, после Аютая за една, Канчабури за две. От Канчабури отиваме в Као Сок за две нощувки, а след това слизаме на море. Там ще сме шест дни, като накрая пак се връщаме в Банкок за една буферна нощувка.

Още не съм решила как точно ще се придвижваме между местата.

Разгледах и по-изолирани плажни варианти, но реално – с трима тийнейджъри с много енергия – няма как да сме само на плажа и да общуват единствено помежду си. Трябва да сме близо до цивилизация, за да могат сами да излизат – за храна, фитнес, общуване.

Честно казано, шест дни само плаж за трима с гореща кръв (и двама родители) е трудна работа 😄 за да не ни е последно пътуване заедно 🙂

Публикувано:
преди 4 часа, Lindt каза:

Най-хубавото на морето в Югоизточна Азия е, че спиш в хубави бунгала на плажа, без да платиш безбожни пари. И басейн да има, в градина. В Европа подобен вид настаняване не е особено достъпно.

Абсолютно безмислено е да се спи в някакъв градски калабълък, и да се чудиш как да се превозят 5 човека всеки ден по няколко пъти за плаж, какво да правят там, само за да се ядат някакви глупости от улицата. Взимате торба тропически плодове, пиете по един плодов шейк, когато сте гладни и обядвате в залива. Когато се стъмни (рано е), отивате да си експериментирате с храната. 

Може вече да не е така, но чадъри и загрозяващи неща по плажовете в Тайланд не бяха позволени когато ние ходихме. Сянката ти е или растителността на кафенето, или градината на хотела. 

Благодаря ти, Марти 🙂 

Ти нямаш идея за какво ядене става въпрос 🙂 тримата са спортисти - първия е 196 см и се занимава с бодибилдинг, втория е лекоатлет и бяга  по 10 км всеки ден + тренировка в зала, третия е баскетболист, сега влиза в пубертета, но да не остане по назад от братята си се конкурира даже и в яденето 🙂 Хладилникът се отваря по 100тина пъти на ден и е ПОСТОЯННО ядене. 

Публикувано:

@stanislavpp е прав за Бангкок Еъруейс ! Най-евтините полети до Ко Самуи са от порядъка на 100 долара на човек в посока,  заради монопола!

Ако сте пет човека, двупосочно излиза около 1000 долара. Ако много държите да отидете на Ко Самуи, има и по-бюджетен вариант – кацане на летище Сурат тхани, трансфер до пристанището и оттам с лодка до острова. Със сигурност ще спестите, но ще се удължи времето за пътуване.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ами..погледнах, че директно на и около плажа, на който ние бяхме на Ко Панган, Salad beach, има поне 45 настанявания. С две думи това да спите на плажа, да имате сянка и басейн, изобщо не предполага да сте сами на света или да умрете от глад. Нямам идея какво очакваш и търсиш като изхранване, но това да си на плажа в заведение не предполага да е особено скъпо, а уличната храна не е безплатна или зашеметяваща.

Разумно е да се насочите към Пукет или Краби, откъдето плажуването да ви е на дневни турове, а настаняването в градска среда с възможност за забавления. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Ами..погледнах, че директно на и около плажа, на който ние бяхме на Ко Панган, Salad beach, има поне 45 настанявания. С две думи това да спите на плажа, да имате сянка и басейн, изобщо не предполага да сте сами на света или да умрете от глад. Нямам идея какво очакваш и търсиш като изхранване, но това да си на плажа в заведение не предполага да е особено скъпо, а уличната храна не е безплатна или зашеметяваща.

Разумно е да се насочите към Пукет или Краби, откъдето плажуването да ви е на дневни турове, а настаняването в градска среда с възможност за забавления. 

Искам да знаеш , че това, което пишеш ми е много полезно и ми дава ориентир!  И аз нямам идея и въобще не можех да си го представя, но след твоя пост си пуснах googlemaps live и вече имам някаква представа.

преди 1 час, palioto каза:

@stanislavpp е прав за Бангкок Еъруейс ! Най-евтините полети до Ко Самуи са от порядъка на 100 долара на човек в посока,  заради монопола!

Ако сте пет човека, двупосочно излиза около 1000 долара. Ако много държите да отидете на Ко Самуи, има и по-бюджетен вариант – кацане на летище Сурат тхани, трансфер до пристанището и оттам с лодка до острова. Със сигурност ще спестите, но ще се удължи времето за пътуване.

Да, това го предвиждам. Мислех си и за Ко Чанг или Ко Липе , но логистиката е още по -сложна до тях. Ко Панган също разглеждах , но не си харесах настаняване. Мисля, че Ко Самуи е някакъв компромис от къч логистика идвайки от Као Сок и красиви плажове и цивилизация. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 часа, Lindt каза:

Резервирах бунгало на плажа Lamai Beach.  На 5-10 мин от там има много места за хранене, така че младежите гладни няма да останат. Благодаря ти, Линдче за посоката!

А в Банкок къде да резервирам?  Направила съм 2 резервации с право на отмяна - едната е хотел в Китайския квартал, за където отзивите са че е шумно, но пък всичко е наблизо. И още един, който е на 30 мин от центъра. Вторият е 5 звезден  на много ниска цена.

Публикувано:
На 21.01.2026 г. в 18:11, stanimir каза:

Запали купчина сено и дишай за да придобиеш усещане.

Небето става мрачно , хората са с маски ...не че много не носят по всяко време , но в тоя период съвсем.

Ние се отказахме от Чианг Мей и Чианг Рай за в това пътуване и търсим с какво да ги заменим. За момента Аютая и Канчабури сякаш могат да ги заменят. 

Някакви предложения?

Публикувано:
46 minutes ago, Madonna said:

Ние се отказахме от Чианг Мей и Чианг Рай за в това пътуване и търсим с какво да ги заменим. За момента Аютая и Канчабури сякаш могат да ги заменят. 

Някакви предложения?

Не , знам.Не съм бил и на двете места , но ако отново отида някога в Тайланд ще е нещо морско , че ми накърти от храмове.Може би само Аютая в твоя случай и бих отпрашил направо по островите.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 32 минути , stanimir каза:

Не , знам.Не съм бил и на двете места , но ако отново отида някога в Тайланд ще е нещо морско , че ми накърти от храмове.Може би само Аютая в твоя случай и бих отпрашил направо по островите.

А може  и да ги разделя, да не ни накърти и нас 🙂 

Може от Банкок до Канчанабури за 2 нощувки, после Као Сок за 2-3 нощувки, от там Ко Самуи за 7 нощувки , Банкок - Аютая за дневен трип и си отиваме в Шумен...  през Аман и Истанбул 🙂 

Къде другаде сте ходили? @T.E.Lawrence  ти имаш скрити козове за Азия 🙂 моля те, подскажи ни. 

@Alexander нещо интересно за ядене за ни препоръчаш? ( днес четох в темата за кулинарния туризъм твои постове , и съм УАУ...къде ги намираш ) 

Публикувано:
Преди 1 час, Madonna каза:

А може  и да ги разделя, да не ни накърти и нас 🙂 

Може от Банкок до Канчанабури за 2 нощувки, после Као Сок за 2-3 нощувки, от там Ко Самуи за 7 нощувки , Банкок - Аютая за дневен трип и си отиваме в Шумен...  през Аман и Истанбул 🙂 

Къде другаде сте ходили? @T.E.Lawrence  ти имаш скрити козове за Азия 🙂 моля те, подскажи ни. 

@Alexander нещо интересно за ядене за ни препоръчаш? ( днес четох в темата за кулинарния туризъм твои постове , и съм УАУ...къде ги намираш ) 

Закъде да препоръчам, че нещо не разбрах?

Публикувано:
преди 15 минути , Alexander каза:

Закъде да препоръчам, че нещо не разбрах?

Дам, няма как да си в моята глава 🙂 ще пътуваме до Тайланд - Банкок, Аютая, Канчабури, Ко Самуи или поне за сега е това, до като не съм го променила пак. Дали си останал впечатлен от някоя кръчма  там, където ще ходим. 

Мнооого ми хареса как описваш опита си с храната на различни места по света 🙂 и ти благодаря, че го правиш!

Публикувано:
преди 23 минути , Madonna каза:

Дам, няма как да си в моята глава 🙂 ще пътуваме до Тайланд - Банкок, Аютая, Канчабури, Ко Самуи или поне за сега е това, до като не съм го променила пак. Дали си останал впечатлен от някоя кръчма  там, където ще ходим. 

Мнооого ми хареса как описваш опита си с храната на различни места по света 🙂 и ти благодаря, че го правиш!

Не съм ходил в Тайланд.

Публикувано:
преди 8 часа, Madonna каза:

Резервирах бунгало на плажа Lamai Beach.  На 5-10 мин от там има много места за хранене, така че младежите гладни няма да останат. Благодаря ти, Линдче за посоката!

А в Банкок къде да резервирам?  Направила съм 2 резервации с право на отмяна - едната е хотел в Китайския квартал, за където отзивите са че е шумно, но пък всичко е наблизо. И още един, който е на 30 мин от центъра. Вторият е 5 звезден  на много ниска цена.

Не знам къде в Банкок, зависи сигурно какво ви се разглежда и каква градска среда предпочитате. А ние сме били преди десетилетие, едва ли е адекватно да давам акъл. Тогава се вълнувахме от шнорхелинг, после основно от планини и природа, последните 6 години фокус са птици и животни, но градският туризъм въобще не е в сферата ни на интереси.

Април ще е горещо, спомените ми от Банкок са, че е адски напечен и всеки повей се усеща като сешоар срещу теб. Мокрех си косата през половин час, за да оцелеят и истински съчувствах на Жижо, че няма достатъчно, че да му държи хладно и 5 минути 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:

Аз предпочитам модерната част - около Сиам.В китайския също става.Има транспорт , но Сиам е по-комуникативен район.Минах отново през Каосан Роуд ...станало е съвсем тъпо място пълно с напушени Z-тки, гледай да не си там.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, Madonna каза:

Направила съм 2 резервации с право на отмяна - едната е хотел в Китайския квартал, за където отзивите са че е шумно, но пък всичко е наблизо. И още един, който е на 30 мин от центъра. Вторият е 5 звезден  на много ниска цена.

Гледайте да сте близо до линиите на метрото. В Китайския близо е синята линия и реката, примерно Ratchawong, откъдето може да се хване корабче.
Хората спят в Сиам, ама на мен ми е прекалено градска средата, пак зависи де. На тийновете вероятно ще им хареса. В Китайския има някаква екзотика, особено вечер като наизвадят софрите. 😃

Хотелът на 30 минути от центъра, ако няма наблизо релсова линия, бих го пропуснала.
За шума - има и шумни, и тихи места, въпрос на късмет. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 часа, Argentique каза:

Гледайте да сте близо до линиите на метрото. В Китайския близо е синята линия и реката, примерно Ratchawong, откъдето може да се хване корабче.
Хората спят в Сиам, ама на мен ми е прекалено градска средата, пак зависи де. На тийновете вероятно ще им хареса. В Китайския има някаква екзотика, особено вечер като наизвадят софрите. 😃

Хотелът на 30 минути от центъра, ако няма наблизо релсова линия, бих го пропуснала.
За шума - има и шумни, и тихи места, въпрос на късмет. 

Добре, оставям хотела в Китайския квартал.  

Имаме  запазено бунгало на плажа в Ко Самуи.

Не знам с какво да запълня един ден и половина между  Канчанабури и Као Сок. Гледам че има някакъв парк Khao Yai:,  който ни е по път и се чудя дали там да останем една нощ , дали няма да ни стане прекалено много джунгла. Ние досега не сме били в джунгла и не знам точно какво да очаквам. Гледам клипове, чета по форуми, но не е като да знам. 

...от Банкок - 3 нощувки  до Канчанабури за 2 нощувки, после Као Сок за 2 нощувки, от там Ко Самуи за 7 нощувки , Банкок  - 1 нощувка - Аютая за дневен трип и си отиваме в Шумен...  през Аман и Истанбул 🙂 

Какво мислите?

П.С. И акомодейшъна си е съвсем стандартен от Агода и AIRBNB. Не смея да питам дали мога да оптимизирам бюджета по някакъв начин без да предизвикам вълни 🙂

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

От 10 дни сме в Тайланд и все едно винаги сме живяли тук.  Само с жегата не можем да свикнем - в Банкок беше 38 С, много горещо, влажно, тежко за дишане.  Ходихме до Канчанабури - много ни хареса спокойното малко градче, околностите, хората, отношението, съботния пазар на реката... Не харесахме усещането на Erewan waterfalls.  Да, красиви са водопадите, но с всичкия този народ , който се беше изсипал там - не, мерси.  Водата нямаше нищо общо с цвета по снимките, които съм гледала. В реалността за нас беше сиво - кафява, най вероятно размътена от всички хора, които се баха натопили с дрехите. Стихнахме до 5 ниво, нямахме време за повече понеже се забавихме в сафари парка. Не бихме отишли отново знаейки какво е.  И това е нашето усещане, не убеждавам или ангажирам никого с него.  След това отидохме в Као Сок за 2 нощувки  - направихме еднодневен трип, вклюващ лодка, пещера, трек в джунглата, обяд, свободно време за къпане.  После се върнахме до Сурат Тани с такси и трансфер до Донсак пиър, от където взехме фери за Ко Самуи.  

Още първия ден тук наехме кола и разглеждаме острова. Това е нашия начин - непрекъснатото чакане на голяма XL кола, отказване, пак чакане не ни харесва. Освен това установихме, че най много пари от както сме тук даваме за транспорт. И най-удачния вариант е да имаме кола и да се придвижваме сами. Ние обичаме да пазаруваме, да ядем местни специалитети, да ходим където ходят местните, да се разхождаме с колата и просто да спираме, където решим..., да разглеждаме, но и да сме на хладно - най приятно ни се получава, когато имаме кола. Пробвахме за 2 дни и със скутери в Као Сок - ужасно е за мен. Ужасно страшно. 

Много благодаря на Жоро Матеев и на всички, които споделиха своя опит с карането в чужбина, когато планирахме Мароко преди няколко месеца. Колата за нас се оказа game changer.  Но ние пътуваме като семейство - всеки ден пускаме една пералня поне с дрехите на всички , понякога 2, когато решат да бягат вечер. Сега сме за седмица на острова и напълнихме хладилника с  екзотични плодове , бира и снакс за децата между храненията.  Всеки ден вземаме една торба/чувал буквално с 8-10 млад кокос от Макро Маркет, които свършват за няколко часа. 

Мога да си представя да прекарваме няколко месеца тук зимата. С лекота. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Пътуването ни е към своя край. Благодаря на всички, които търпеливо отговаряха на безумните ми въпроси!

Помощта ви ми беше много ценна! Имахме прекрасно пътуване - може би най-хубавото до сега.

Ще напиша подробности в следващите дни, които може да са полезни на други пътуващи с тийнейджъри.

Това, което искам да споделя са 2 мои осъзнавания, които ме изненадаха. 

Четейки ви във форума, гледайки снимки на морски дестинации някак си мислех, че другите морета и плажове са много много по-хубави от нашето.  А, аз нашето море го имам за даденост. И преди съм споделяла, че имаме вила на Северното Черноморие и децата ни са отгледани там - всяка година по 4-5 месеца на просторните, чисти плажове около Шабла, Дуранкулак, Крапец. Но когато имаме нещо, обикновено не го ценим.

Казват, че Самуи има едни от най-красивите плажове в Тайланд.  Ами аз през цялото време имах усещането, че сме на нашите плажове 🙂 разликата бяха палмите по плажа и неземно красивите залези и изгреви. Или просто такива, с които не сме свикнали. 

И това осъзнаване ме изненада. Разбрах, че през летните месеци няма нужда да ходим другаде - (освен в Гърция ), но зимате е добре да сме на топло - не е задължително да е море, просто да е топло. 

Осъзнах и каква разлика направи за нас вземането на кола под наем. Толкова леко, лесно, приятно и много по -наситено на възможни преживявания стана пътуването ни.  Не знам как досега не сме го правили. И да, това е нашият начин - това ни кара да се чувстваме свободни да правим каквото искаме. 

Даже не искам да си спомням чакането на 36 С, които се усещат като 45 С, по 30 мин за да вземем XL кола от Болт/Граб...

Големият ни син взе шофьорска книжка преди 3 месеца , в седмицата, в която стана на 18 и има огромно желание да шофира - това прави пътя още по лесен, а и по-смислен за нас, защото той трупа опит до като сме заедно. 

Много внимателно четох мнията ви за шофирането в Тайланд преди да се решим да вземем кола - изводът - аз не бих шофирала там, изглежда ми много страшно. Но съпругът ми и синът ни се справиха с лекота. 

Така, че хората сме различни - благодаря на всички, които допринесоха за прекрасното ни първо пътуване в ЮИ Азия !

• Харесвам 10
Публикувано:

А, колата няма съмнение че прави разлика от земята до небето.

Кола не взимам само в големи градове, където е повече проблем, отколкото решение

Рим, Лондон, Ню Йорк...

А за морето, то ако имаш вила на морето, та дори и българското, си с едно гърди напред от останалите

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.