Прескочи до съдържание

Япония за 19 дни - програма

Нели Ст.

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, пътешественици.

За първи път се престрашавам да пусна тема тук, въпреки че от години ви чета и сте ми адски полезни. Престрашихме се и ние - аз и мъжът ми /основно европейски пътешественици/ да се метнем в "дълбокото" и да видим мечтаната от детството ни Япония. Сдобихме се с билети онзи ден и вместо планираните 18, се оказахме с 19 дни престой там /цената на билетите е "виновна" 😄/.

Моля ви, да погледнете програмата, която съчиних с доста четене и смятане и да кажете дали съм я подредила правилно, изпълнима ли е, има ли какво да се добави и дали има нещо недопреценено. Остана ни един ден в повече, както написах по-горе и сега съм в огромна чуденка къде да го сложа дали в Токио или в някой от следващите градове /примерно към Осака, ако сметнете, че Кобе и Химеджи в един ден са неосъществими/. 

Принципно интересите ни са свързани с историята, традициите и природата на страната, освен настоящето.

Лично аз малко съм като дете в сладкарница - искам всичко 😄

Понеже това пътешествие ни се върти в главите от няколко месеца насам и общо-взето непрекъснато следене на цени на самолети и хотели, ми прави впечатление, че за този период се оказва, че има доста малко свободни хотели /поне в бюджета и разположението, които ме интересуват/. Имате ли идея дали това е защото хотелите още не са дали цени или прото търсенето е толкова голямо?

Приемам всякакви критики и предложения.

Ден 1 — 05.10.2026 (Пристигане в Токио, Narita 08:55)

08:55 — Кацане на Narita International Airport (NRT). Паспортен контрол и багаж: ~45–90 min. Трансфер: Narita Express до Tokyo Station (~60 min, 3,000 JPY / €17.05); Keisei Skyliner до Ueno (~45 min, 2,700 JPY / €15.34). Настаняване около 13:00–14:00. Следобед — лека разходка в Asakusa: Senso‑ji, Nakamise. Вечер — релакс и ранна вечеря.

Ден 2 — 06.10.2026 (Токио — класически ден)

09:00 – Imperial Palace East Gardens; Tsukiji Outer Market. 12:30 – Обяд. 14:30 – Hamarikyu Gardens. 16:00 – teamLab Planets (≈3,500 JPY / €19.89). 19:00 – Shibuya Sky (≈2,500 JPY / €14.2).

Ден 3 — 07.10.2026 (Еднодневна: Hakone / Fuji — по‑леката)

07:30 – Отпътуване от Shinjuku (Odakyu Romancecar ≈2,300 JPY / €13.07, ~85–90 min). 10:30 – Hakone Ropeway / Owakudani / Lake Ashi cruise (комбо ≈2,000–3,000 JPY / €11.36–€17.05). Връщане около 19:00–20:00.

Ден 4 — 08.10.2026 (Еднодневна: Nikko — по‑дългата)

06:50 – Отпътуване към Nikko (JR/Tobu, ~2 h). Toshogu Shrine (вход ≈1,300–1,500 JPY / €7.39–€8.52). 14:00 – Kegon Falls / Chuzenji Lake (автобус). Връщане около 20:30.

Ден 5 — 09.10.2026 (Токио — спокоен ден и подготовка за Kanazawa)

09:00 – Meiji Shrine, Harajuku. 12:30 – Обяд. 14:30 – Yanaka / Ueno (музей по избор). 17:00 – Опаковане и подготовка за трансфер.

Ден 6 — 10.10.2026 (Tokyo → Kanazawa, Hokuriku Shinkansen)

07:30 – Отпътуване от Tokyo Station (Hokuriku Shinkansen Kagayaki, ~2 h 30 min; ≈14,000 JPY / €79.55). 12:00 – Пристигане в Kanazawa. 14:00 – Kenroku‑en (≈320 JPY / €1.82).

Ден 7 — 11.10.2026 (Kanazawa — Shirakawa‑go )

08:00 – Екскурзия до Shirakawa‑go и Takayama (организирана препоръчително; ≈8,000–12,000 JPY / €45.45–€68.18).

Ден 8 — 12.10.2026 (Kanazawa → Kyoto)

09:00 – Отпътуване Kanazawa → Kyoto (Limited Express Thunderbird, ~2 h; ≈6,000 JPY / €34.09). 12:30 – Пристигане и настаняване. 14:00 – Gion / Yasaka / Kodaiji (вход ≈500–600 JPY / €2.84–€3.41).

Ден 9 — 13.10.2026 (Kyoto — източен маршрут)

08:00 – Kiyomizu‑dera (вход ≈600 JPY / €3.41). 10:30 – Sannenzaka / Ninenzaka. 15:00 – Fushimi Inari (безплатно).

Ден 10 — 14.10.2026 (Kyoto — Arashiyama / Nara опция)

07:00 – Arashiyama Bamboo Grove (преди 08:00). 09:30 – Tenryu‑ji (≈500 JPY / €2.84). 13:00 – Влак до Nara (~45 min; ≈900 JPY / €5.11).

Ден 11 — 15.10.2026 (Kyoto — Uji / резерв)

09:00 – Влак до Uji (~30 min; ≈800 JPY / €4.55). 10:00 – Byodoin (≈1,000 JPY / €5.68).

Ден 12 — 16.10.2026 (Kyoto — свободен / Koyasan опция)

Свободен ден или опция за Koyasan с шукубо (temple lodging) — ≈8,000–15,000 JPY / €45.45–€85.23.

Ден 13 — 17.10.2026 (Kyoto → Miyajima via Hiroshima)

07:30 – Shinkansen Kyoto → Hiroshima (~1 h 40 min; ≈13,500 JPY / €76.7). 10:30 – JR to Miyajimaguchi (≈520 JPY / €2.95). Ferry (≈180 JPY / €1.02). 12:00 – Itsukushima Shrine (≈500 JPY / €2.84).

Ден 14 — 18.10.2026 (Miyajima → Hiroshima → Osaka)

08:00 – Morning walk / Daishō‑in. 10:30 – Hiroshima Peace Memorial (≈300 JPY / €1.7). 15:00 – Shinkansen Hiroshima → Osaka (≈11,000 JPY / €62.5).

Ден 15 — 19.10.2026 (Osaka — гастро и модерна култура)

09:00 – Kuromon Ichiba Market. 13:00 – Dotonbori. 16:00 – Umeda Sky Building (≈1,500 JPY / €8.52).

Ден 16 — 20.10.2026 (Еднодневна: Himeji и/или KobeKobe+ Nunobiki Herb Gardens & Ropeway)

08:00 – Himeji Castle (≈1,000 JPY / €5.68).

Ден 17 — 21.10.2026 (Osaka )

10:00 – Shinsaibashi / Namba. 15:00 – Tempozan Ferris Wheel (≈800 JPY / €4.55). 18:00 – Ранна вечеря и подготовка за полет.

Ден 18 — 22.10.2026

Ден 19 — 23.10.2026 Отпътуване от KIX, полет 22:10)

Свободен ден за последни активности. Препоръка: тръгване към KIX ~18:30–19:00 (Nankai / JR / Airport Limousine ≈1,200–1,500 JPY / €6.82–€8.52).

Публикувано:

Програмата не мога да ти я коментирам, но забелязвам сериозно увеличение на нощувките в Япония за следващата година. Предполагам, че туризмът се е възстановил и вече мога да си позволят тези високи цени. 

Правя сравнение с преди 2 години, когато бяхме ние в Токио. За 6 нощувки в Daiwa Roynet Ginza Premier сме платили през октомври 437 евро. В момента нямат него за октомври 2026, но за август, ако искам да запазя пак 6 нощувки там, цената е 1083 евро, т.е. 2,5 пъти по-скъпо.

Пак в Гинза ако гледам, за вашите дати, т.е. за 5 нощувки, най-близкото като цена е 664 евро в Sotetsu Fresa Inn Ginza Sanchome, което е по-нисък клас хотел от Daiwa-та. Не можах да намеря някакви значими събития да има в Токио тогава, може би просто голям туристически поток вече пак.

• Харесвам 1
Публикувано:

Според мен програмата е доста изпълнима, на база на нашия опит от преди седмица 🙂 Даже на моменти е и спокойна. Можеш да погледнеш в моята тема, където съм споделил последната програма, която мога да кажа, че успяхме да изпълним в огромна степен (близо 90% от описаните неща). 

Така че ако нещо ти хареса от плана там, смело си взимай. За тези дни мога да кажа, че преспокойно може да направите всичките описани неща по-горе. Няколко много малки съвета:

• Задължително пробвайте истински Риокан с Онсен... ако харесвате такива неща, ще останете страшно доволни. Препоръчвам да си изберете такъв, който да има външна част сред природата (или поне някаква градинка). Невероятно усещане е и е толкова отпускащо.
  • Планувайте добре транспорта или по-скоро за къде има смисъл да използвате някоя карта или пас и за къде не. За нашето пътуване с добро плануване, успяхме да спестим доста прилична сума пари. И то буквално с един пас и 2-3 дневни карти за градския транспорт в самите градове. Там си трябва повече смятане.
  • В градовете наблягайте на използването на градския транспорт, защото разстоянията са наистина огромни.
  • Оставете си време да се насладите на храната и изобщо на самите градове - наистина този съвет беше безценен, който ми дадоха другите Магеланци.
  • Запазете си билети онлайн за местата, които са доста популярни, защото доста бързо свършват. Но тук вече зависи какво точно искате да видите.
  • Ако има национален празник - задължително си предвидете запазване на места за шинкансен с една идея по-рано (поне ден, но може и няколко часа по-рано). Малък пример от нашия опит - за 3-ти Ноември решихме да запазим билети от сега за някой от следващите шинкансени и буквално само следващите два имаха свободни места. Всичко беше препълнено (беше Понеделник и се събираше дълъг уикенд). За всички останали дни - не го мислете. Винаги може да се запази дори преди самото пътуване.
  • Запазените места за спане наистина са много важни откъм логистика. Определено препоръките във форума за безценни, защото иначе ще се губи страшно много ненужно време. А времето никога не стига 😄 
  • Ако искате да си закупите някаква техника, подгответе се още от тук - какво точно искате и колко струва в България/Европа. Някои неща са наистина на хубави цени. Това важи и за козметиката (доста хубава и на много прилични цени, според дамите в групата).

Това е на прима-виста 🙂 И това е просто от нашия личен опит и интереси! Когато поизчистите напълно програмата и ако имате някакви въпроси, с удоволствие бих помогнал 🙂 

И това, което @ivailo_radev е написал... е безспорен факт. Ние сравнявахме някакви хотели с хора, ходили предишни години, и наистина цените се повишават и то не малко. За догодина се очаква още по-голям скок на цените. След като избистрите програмата и местата за спане, колко по-рано успеете, запазете си някакви места.

Мога да ви пожелая само едно много интересно плануване (поне на мен за Япония ми беше доста сложно 😄 и на моменти ми беше трудно да продължа, тъй като исках да видим всичко... а то си е невъзможно), безкрайно здраве и хубаво време, за да си изкарате невероятно!

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравей! Относно хотелите - при организацията на нашето пътуване забелязах, че доста хотели отваряха резервациите само 6 месеца напред. Вашето пътешествие е почти след година, може ограниченият избор на места да се дължи донякъде и на това. Не пречи да си резервирате от наличните с възможност за безплатна отмяна и да хвърляте по едно око дали няма да излезе нещо по-удобно, когато вече сте в 6-месечния период.

Сигурно вече сте го обмислили, но на 9 и 10 октомври в Такаяма има есенен фестивал - ние бяхме на 9ти, когато има и дневен, и вечерен парад на едни много интересни украсени платформи, теглени от юнаци в различни традиционни костюми, в съпровод на музиканти, танцьори и всякакви чудесии. За мен лично беше магическо, като от филм на Ghibli. Без да съм подстрекател 🙂 това беше едно от любимите ми изживявания в Япония

IMG_4559.jpeg

IMG_4561.jpeg

IMG_4562.jpeg

IMG_4598.jpeg

IMG_4634.jpeg

IMG_4629.jpeg

IMG_4594.jpeg

• Харесвам 1
Публикувано:

ivailo_radev , така си помислих и аз.

Zdravko Nestorov, намислили сме риокан с онсен на Мияджима, даже имаме и резервация, от чиято цена леко ме втриса /с безплатна анулация е 😄/ Иначе за съвета за наслаждение на градове, гледки и храна - това е задължително, не сме от пътуващите, които ги влече просто да "отметнат" .

Eva eva, Нара е едно от основните неща, които искаме да видим, просто при оформянето нещо съм омазала с тази "опция". Намерих си и други грешки..

the7endless, видях че през Октомври има доста фестивали наоколо, ама пусто все се разминаваме с ден или два с тях. Ще трябва да пообмислим как точно да ги включим. Снимките са много интригуващи и бих била много доволна да видя нещо такова наживо. За хотелските резервации точно така мисля да постъпим, защото наистина много ме озадачи, че 11 месеца предварително почти всичко, което ме устройва е "няма наличност", пък ако междувременно излезе нещо - добре дошло.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Нели Ст. - едно допълнително нещо, за което се сещам и при нас просто не се получи заради датите са маркетите. През октовмри е пълно с такива нощни/дневни маркети на различни локации и според мен си заслужават.

Ако ви влече teamLabs, включете този teamLab Biovortex Kyoto - последният такъв в Киото, който отвори тази година (според всички коментари в Интернет е страшно различен от всички останали и много интерактивен). За жалост го отвориха точно преди да заминем и докато вземем билети, те свършиха и... така и не успяхме да го видим. Но пък вече бяхме запазили в Токио и все пак не останахме капо. Другото нещо в Киото, което според мен си заслужава е Arashiyama Bamboo Forest нощното светлинно шоу. Задължително билети предварително!

Относно риокан с онсен - ние си бяхме наели такъв в Яманоучи, където е пълно с такива и цените бяха страшно прилични. Но тук вече според мен всичко опира до логистиката при пътуването и къде ще ви пасне най-много. Относно цените... както и по-горе споменаха, ще се появат много повече опции като наближи вашето приключение и ще имате възможност за повече избор, на доста по-добри цени (аз мислех, че е около 4-5 месеца по-рано, но може и да е 6, както и @the7endless спомена по-горе).

Нара и според мен си заслужава страшно много. Много готина разходка и такова нещо не може да се види навсякъде. На мен определено ми допадна и в някои зони в парка не е тази лудница като на входа и можеш да се насладиш много поече.

В Киото също препоръчвам и Monkey Park Arashiyama Iwatayama - на нас ни хареса доста. Същото важи и за Otagi Nenbutsuji Temple - много по-малко хора, а невероятна атмосфера.

Яманоучи е също страхотна локация, като при нас решихме да заменим Каназава с нея. За жалост обаче нямам база за сравнение и дали изборът ни е бил прав. Но лично на нас страшно много ни хареса в това малко планинско градче - далеч от лудницата и пълно наслаждаване на природа и онсени 🙂 

И поздравления, че планувате толкова от рано!!! Ще има да си смените плановете много пъти, съдейки как беше при нас 😛 И тук отново огромни благодарности на всички, които помагаха толкова много!

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.