Прескочи до съдържание

Амстердам, Брюж и Люксембург. Малко съветчета?

Ваня Кърпарова

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте! 

Ще пътуваме с чавето (19 годишна студентка с интерес към географията, не към планините като майка си) до Нидерландия, Брюж и Люксембург, на градски туризъм. Общо 5 нощувки за всичкото. Знам, че ще кажете, че е на тъгъдък, но това е положението :). Вече съм платила хотели (3 нощи в Амстердам, една в Брюж и една в Люксембург), като на отиване сме до Айндховен, а на връщане от Шарлероа. Планирам да пропуснем въобще Брюксел. 

Аз не съм била в Нидерландия от трите страни, дъщеря ми не е била в нито една от тях. Не мисля, че за толкова кратко време си заслужава нещо друго в Белгия, освен Брюж. Не ме питайте защо ще бием път до Люксембург - искам да го види, че "колекционира" страни, пък и едва ли ще идем скоро специално натам без да имаме работа. Впрочем офтопик: Харесала съм си един трейл там (Люксембург), някой да го е правил, да каже дали си струва, моля - Mullethal trail

Ta имам някои чудения и моля за съвети:

1. Идеи за транспорт и ако има някакви финтове, за Айндховен - Амстердам - Брюж - Люксембург - Брюксел Шарлероа. 

2. Добра идея ли е или е ту мъч за ден Ротердам от Амстердам (или нещо друго)?

3. Предложете някакви скрити яки местенца по тези градове.

4. В Амстердам има много музеи - какво да посетим (1-2 макс)?

5. Струва ли си с лодка по каналите или е по-добре много мотане пеш покрай каналите, или е различно?

6. Фликсбусовете и Флибко добра опция ли са или са рисковани (от гледна точка на закъснения)? Има ли трафик? С влак по-добре ли е?

Благодаря Ви предварително!

Публикувано:
преди 12 часа, Ваня Кърпарова каза:

1. Идеи за транспорт и ако има някакви финтове, за Айндховен - Амстердам - Брюж - Люксембург - Брюксел Шарлероа. 

Няма финтове, влакове и така. До Шарлероа сигурно ще са шътъли. Провери все пак разписанията на фликсбусове и подобни, но последно аз като ги гледах (преди доста време честно казано), бяха много на рядко.

От Айндховен до Амстердам има по-редовни автобуси, но нямаше особена разлика в цената, а според мен влака също си е изживяване.

Супер добра идея е, 3 дни на Амстердам са му много. Избери си две от Хага/Делфт/Ротердам, можеш да ги вместиш в един ден. Аз бих избрал първите 2.

Не е точно скрито местенце, но отидете до плажа на Схевенинген, нищо че е студено. Или до Hoek Van Holland, където е входът към ротердамското пристанище. В Амстердам скритите местенца са просто да кривнеш от големите улици с големия поток от хора в нещо малко и привидно незабележимо.

Ами зависи какво ви интересува, дано да няма големи опашки и да е организирано с онлайн достъп, от много време не съм се интересувал. Класиките са Rijskmuseum, Ван Гог и къщата на Ане Франк. Избягвайте разни туристически капани от рода на музей на марихуаната, проституцията и т.н.

5. Струва ли си с лодка по каналите или е по-добре много мотане пеш покрай каналите, или е различно?

Гледната точка е различна и според мен си струва. За един час нито е много скъпо, нито ще загубите много време. Направете и двете, и лодка и мотане пеш.

6. Фликсбусовете и Флибко добра опция ли са или са рисковани (от гледна точка на закъснения)? Има ли трафик? С влак по-добре ли е?

Пак, не знам до колко за читави разписанията на фликсбусовете, с влак може да има закъснения, но не са ежедневни, по-скоро е късата клечка. Планирайте така че да не е всичко изпилено до милимундата, в най-лошия случай ще стигнете където сте тръгнали след час-два.

• Харесвам 4
Публикувано:

До Ротердам/Делфт не бих пътувал специално, по-скоро може да минеш оттам по пътя към Белгия, ако пътуваш с влак, да спестиш малко път...

• Харесвам 1
Публикувано:

Преди месец пътувахме Айндховен - Амстердам и обратно с влакове. Беше удобно и пак бих избрала този вариант за придвижване. Към музеите бих добавила Heineken Experience, ако сте фенове на бирата. 

• Харесвам 1
Публикувано:
13 hours ago, Ваня Кърпарова said:

Здравейте! 

Ще пътуваме с чавето (19 годишна студентка с интерес към географията, не към планините като майка си) до Нидерландия, Брюж и Люксембург, на градски туризъм. Общо 5 нощувки за всичкото. Знам, че ще кажете, че е на тъгъдък, но това е положението :). Вече съм платила хотели (3 нощи в Амстердам, една в Брюж и една в Люксембург), като на отиване сме до Айндховен, а на връщане от Шарлероа. Планирам да пропуснем въобще Брюксел. 

Аз не съм била в Нидерландия от трите страни, дъщеря ми не е била в нито една от тях. Не мисля, че за толкова кратко време си заслужава нещо друго в Белгия, освен Брюж. Не ме питайте защо ще бием път до Люксембург - искам да го види, че "колекционира" страни, пък и едва ли ще идем скоро специално натам без да имаме работа. Впрочем офтопик: Харесала съм си един трейл там (Люксембург), някой да го е правил, да каже дали си струва, моля - Mullethal trail

Ta имам някои чудения и моля за съвети:

Мога да дам някакви съвети за транспорта, тъй като ходя доста често в тези държави. 

В Холандия, влаковете имат отстъпка от 20-40% в off peak часове. Тези билети се купуват предварително само през ns.nl, освен това ако пътувате група от поне 2ма, може да ползвате групов билет който също е с отстъпка. Понякога отменят влакове, но като цяло са начесто и не би трябвало да имате проблеми с придвижването.

Фликсбус и двете държави също са сравнително редовни и обикновено на доста по-добра цена от влаковия транспорт. Може да им следите локацията в реално време и стига да ви устройват часовете и да не бързате за летище примерно, аз бих предпочел тях.

За влаковете в Белгия, ако пътувате през уикенд, може да ползвате ретърн билет - примерно Брюксел - Брюж на половин цена. Тинейджърката пътува с юношески билет от 6-7€ за целия ден. Бруж - Люксембург вероятно ще е с комбинация от влакове, ако има автобуси вероятно ще са от Брюксел, може да хвърляте по едно око и на бла-бла кар - хората там доста го ползват и, често има удобни курсове. Люксембург - Шарлероа ще е с флибко шатъл. 

Бруж е идеален за един ден, за Люксембург не мога да кажа, а на мен лично Амстердам ми е много любим град и бих останал там и 3те дни. Евентуално може да включите Ротердам на път за Белгия. Повечето музеи в Амстердам, не съм ги посещавал, но съм чувал много добри отзиви за Rijksmuseum и музея на Van Gogh, имайте предвид, че са много големи и разглеждането отнема 4+ часа. И за двата трябва предварително купуване на билети седмици по-рано. Ако са свършили може да следите ticketswap за хора, които продават техните. Къщата на Ане Франк не бих казал, че е нещо впечатляващо, може да я пропуснете, ако нямате специален интерес.

Лодките по канала бих казал, че си заслужават, но резервирайте от малките, които събират по 10тина души.  Ако не вали, могат да махнат и покрива и е много приятна разходката. Има и такива, които включват местни сирена, вино, бисквити и други неща. Коренно различно преживяване от големите лодки тип автобус.

Конкретни места, няма да препоръчвам тъй като не знам какви са ви интересите, но има предостатъчно информация за Амстердам навсякъде и със сигурност ще откриете нещо което ви допада.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 часа, Ваня Кърпарова каза:

Относно влаковете в Нидерландия, много зависи по кое време на деня пътувате. Ако пътувате през уикенда или off-peak часовете през делнични дни, може да се възползвате от групов еднопосочен билет, който тази година струва 36 евро независимо от отсечката и важи за трима души. Тоест, проверете цената на еднопосочен билет за един човек, умножете по три и ако сумата е под 36 евро, ползвайте групов:

https://www.ns.nl/kaartjes/groepsticket-daluren

Принципно аз не съм особено голям фен на Амстердам и препоръчвам посещение на друг град (например, Утрехт), за да усетите духа на Нидерландия, но осъзнавам, че няма как при първо посещение да се мине без Амстердам...

Според мен си струва, предоставя друга гледна точка към Амстердам от каналите...

Добра идея са за придвижване от Амстердам към Брюж, Люксембург и обратно към Шарлероа...

П.П.: Не знам по каква причина, но когато започнах да отговарям не видях нито едно мнение в темата и дори леко се изненадах. Сега вече виждам, че има достатъчно отговори и може би леко се повтарям по-горе...

• Харесвам 2
Публикувано:

Само да кажа, че в момента има ремонт някакъв по линията за Ротердам. Влакът стига централна гара Хага и от там с нещо като метро се стига до Ротердам.  Не знам дали това е обичаен маршрут, но в неделя го видях като съобщение по гарите (разходихме се до Хага). 

Признавам си, че аз не съм фен на Ротердам,  но всеки с предпочитанията си. 

По същия начин, ако трябва да избирам, не бих отделила цял ден на Брюж. И Гент, и Антверпен си заслужават. 

Всичко останало вече са го казали експертите по ниските земи преди мен. 

Един непоискан съвет, особено ако сте по-топлолюбиви: не вярвайте когато видите информация, че температурата ще е напр. 15С. Вятърът и влагата (че често и дъждът) правят преживяването не особено приятно. Затова шапка или яке (ветроустойчиво) с качулка, че чадърите не вършат работа.  

Общо взето, пригответе се за по-студено, отколкото си представяте. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 часа, Ваня Кърпарова каза:

Благодаря ви! 
А как ви се струва Ротердам - Делфт с колело под наем? Гледам по карта е 15 км🤔.

Почти навсякъде в Нидерландия има изградени специални велоалеи, които дублират главни и второстепенни пътища и магистрали. Струва ми се леко екстремно, но предварително е добре за проучите дали между Ротердам и Делфт има изградена велоалея. Ако обаче си мислите, че ще видите някакви гледки, жестоко се лъжете...

• Харесвам 2
Публикувано:

Има не само велоалеи дублиращи магистрали, но и такива минаващи през паркове, добре обозначени и т.н. Даже са с различен цвят - червените са по най-краткия път и дублират големи пътища, зелените са през паркове - по-обиколни, но и по-красиви. И там разходката с колело би била перфектна, стига времето да е хубаво. Карал съм колело между Хага и Ротердам десетки пъти и по поречието на канала е дълга алея, от едната страна на която е реката с корабите, от друга е зеленина и няма никаква кола наоколо. Минава се и покрай едно от големите инженерни чудеса - Maaslantkering. Просто няма да е 15 км и ще отнеме време.

Само желание да има ще сглобя и маршрут конкретно за Делфт-Ротердам.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 20 часа, Георги каза:

Има не само велоалеи дублиращи магистрали, но и такива минаващи през паркове, добре обозначени и т.н. Даже са с различен цвят - червените са по най-краткия път и дублират големи пътища, зелените са през паркове - по-обиколни, но и по-красиви. И там разходката с колело би била перфектна, стига времето да е хубаво. Карал съм колело между Хага и Ротердам десетки пъти и по поречието на канала е дълга алея, от едната страна на която е реката с корабите, от друга е зеленина и няма никаква кола наоколо. Минава се и покрай едно от големите инженерни чудеса - Maaslantkering. Просто няма да е 15 км и ще отнеме време.

Само желание да има ще сглобя и маршрут конкретно за Делфт-Ротердам.

Благодаря Ви предварително.

Аз си правя gpx тракове за планините, признавам, за колело не съм, допускам, че е същото. Кое приложение ползвате? Мога да кача и ползвам готов gpx track на часовник Garmin. 

Просто не знам какво си струва, като погледна картата, за да го задам като точки от маршрута, затова бих се възползвала.

На 12.11.2025 г. в 23:57, Lyubina каза:

Само да кажа, че в момента има ремонт някакъв по линията за Ротердам. Влакът стига централна гара Хага и от там с нещо като метро се стига до Ротердам.  Не знам дали това е обичаен маршрут, но в неделя го видях като съобщение по гарите (разходихме се до Хага). 

Признавам си, че аз не съм фен на Ротердам,  но всеки с предпочитанията си. 

По същия начин, ако трябва да избирам, не бих отделила цял ден на Брюж. И Гент, и Антверпен си заслужават. 

Всичко останало вече са го казали експертите по ниските земи преди мен. 

Един непоискан съвет, особено ако сте по-топлолюбиви: не вярвайте когато видите информация, че температурата ще е напр. 15С. Вятърът и влагата (че често и дъждът) правят преживяването не особено приятно. Затова шапка или яке (ветроустойчиво) с качулка, че чадърите не вършат работа.  

Благодаря за полезните съвети. Аз съм посещавала Брюж, сега искам да идем заради дъщеря ми. Мисля, че ще има даже Коледни базари вече, харесва ми атмосферата им, особено на места  като Брюж. 

Въобще - благодаря на всички Ви за предложенията! От доста от тях ще се възползваме.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 48 минути , Ваня Кърпарова каза:

Благодаря Ви предварително.

Аз си правя gpx тракове за планините, признавам, за колело не съм, допускам, че е същото. Кое приложение ползвате? Мога да кача и ползвам готов gpx track на часовник Garmin. 

Просто не знам какво си струва, като погледна картата, за да го задам като точки от маршрута, затова бих се възползвала.

Поразгледай какво има в спортните приложения - komoot е популярно, но е въпрос на личен вкус. Едва ли има друга държава, в която маршрутите да са толкова добре разписани, ще си намерите нещо да отговаря на вашите изисквания. Ето примерен маршрут, можеш да направиш само част, ако ви е много: https://www.komoot.com/tour/802956654

Колела се превозват лесно във влаковете в извън пикови часове, купува се билет, който важи за цял ден. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ротердам, ако не сте за мач на Фейернорд, няма какво да правите там. Брюж, Гент, Атверпен са в пъти по фотогенични. В Люксембург предимството е, че транспорта е безплатен. Автобуси, трамваи, влакове, всичко е фрии. За един ден освен в града, който с струва отвсякъде, може да скочите и до Вианден - паспорта на Люксембург, гордостта им.  Флибкото от Люксембург до Шарлероа е точно като разписание, но за момента е преместено на един паркинг в края на града. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз бях наскоро в Амстердам, много ме очарова, както са описали по-нагоре с влак се предвижвахме от Айндховен до Амстердам, свалете си приложението най-добре (NS), единствено, което бях забелязала е, че от време на време разменят пероните на пристигане и заминаване, но са съседни и на таблата пише всичко така, че няма проблеми. Преди имаше директен влак от Айндховен до Амстердам, но преди месец правиха ремонт и бяха с няколко прекачвания, не знам сега как е. Бях взела карти за 48 часа за 90 евро, I amsterdam city card, която дава възможност за безплатно посещение на музеи, отстъпки при други места, безплатно използване на градския транспорт - автобус, метро, трамвай, тъй като искахме да посетим определени места, но накрая добавихме и още и още и така за 2 дена с картата, включихме доста места, а междувременно се разхождахме и безцелно из уличките, за да усетим атмосферата, като избягвахме тълпите. За музеите Райксмузеум (на мен ми хареса, но за него трябва да имаш много време, за да му се насладиш), моят фаворит обаче е морския музей, но зависи какви са ви предпочитанията. Задължително бих препоръчала разходка по каналите, избрах я да е надвечер и беше уникално преживяване, ако купите билети през сайта е по евтино, отколкото на място. Също така ако ползвате градски транспорт трябва при качване и слизане да си маркиране дебитна/кредитна карта, за да не ви таксува повече. 

В Белгия също влакове съм използвала и веднъж Флибко, нямаше проблеми и с тях. Мисля че от Брюж до Шарлероа имаше директен автобус на Флибкото. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, kakadu каза:

...За един ден освен в града, който с струва отвсякъде, може да скочите и до Вианден - паспорта на Люксембург, гордостта им....

Тъкмо разглеждах Вианден в Гугъл Мапс и ми направи впечатление нещо особено. Реката Our, която тече през градчето, на юг и на север от Вианден представлява границата между Германия и Люксембург. Само че граничната линия не тече както границата между БГ и Румъния да речем, някъде по средата, а е от двете страни - едновременно по двата бряга. Получава се така че самата река е ничия територия. На юг "ничията" река продължава чак до Шенген, където се срещат Люксембург, Германия и Франция.

image.png.7b2adf6f1fd56288f0886a9f415c2855.png

Стана ми любопитно и се порових да разбера малко повече. Оказва се, че за голяма част от граничните реки между Люксембург и Германия, включително Our (и по-големите реки Sauer/Sûre и Мозел), границата не е строго фиксирана по една от бреговите линии или по средата на реката, а е установен т.нар. кондоминиум или съвместен суверенитет. Това означава, че цялата река, включително водното ѝ корито и повърхността, е под съвместна юрисдикция на двете държави – Люксембург и Германия. И двете държави упражняват еднакви права и задължения върху целия участък на реката, без да има строго определена "люксембургска" или "германска" половина. Правната основа за този статут е Договорът от 1815 г., който установява границите след Наполеоновите войни, и Трирският договор от 1816 г., който дефинира по-точно границите, включително съвместния суверенитет върху Мозел, Сауер (Sûre) и Our.

• Харесвам 10
Публикувано:

@Ваня Кърпарова Тук съм писала някои неща за музеите в Амстердам и можете да си прецените по интересите. На мен лично Кралският дворец, Музеят на Ван Гог и Rijksmuseum са ми фаворитите. 

Написала съм и няколко неща, които не посетихме поради липса на време 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 14.11.2025 г. в 12:57, vorbis каза:

Тъкмо разглеждах Вианден в Гугъл Мапс и ми направи впечатление нещо особено. Реката Our, която тече през градчето, на юг и на север от Вианден представлява границата между Германия и Люксембург. Само че граничната линия не тече както границата между БГ и Румъния да речем, някъде по средата, а е от двете страни - едновременно по двата бряга. Получава се така че самата река е ничия територия. На юг "ничията" река продължава чак до Шенген, където се срещат Люксембург, Германия и Франция.

image.png.7b2adf6f1fd56288f0886a9f415c2855.png

Стана ми любопитно и се порових да разбера малко повече. Оказва се, че за голяма част от граничните реки между Люксембург и Германия, включително Our (и по-големите реки Sauer/Sûre и Мозел), границата не е строго фиксирана по една от бреговите линии или по средата на реката, а е установен т.нар. кондоминиум или съвместен суверенитет. Това означава, че цялата река, включително водното ѝ корито и повърхността, е под съвместна юрисдикция на двете държави – Люксембург и Германия. И двете държави упражняват еднакви права и задължения върху целия участък на реката, без да има строго определена "люксембургска" или "германска" половина. Правната основа за този статут е Договорът от 1815 г., който установява границите след Наполеоновите войни, и Трирският договор от 1816 г., който дефинира по-точно границите, включително съвместния суверенитет върху Мозел, Сауер (Sûre) и Our.

Toва е много интересно! Благодаря!

Публикувано:
На 14.11.2025 г. в 16:55, darinamarinova каза:

@Ваня Кърпарова Тук съм писала някои неща за музеите в Амстердам и можете да си прецените по интересите. На мен лично Кралският дворец, Музеят на Ван Гог и Rijksmuseum са ми фаворитите. 

Написала съм и няколко неща, които не посетихме поради липса на време 🙂 

Благодаря, ще чета с удоволствие!

Публикувано:

Имам въпрос, свързан с билети, закупени през сайта на белгийските железници (https://www.belgiantrain.be/en/), от Брюж до Люксембург, през Брюксел. В баркода пише, че е билет, който може да се ползва през целия ден, има и дискаунт за младеж. 

Питането ми е може ли при прекачването в Брюксел да се помотаем из града за няколко часа и да хванем след това влак за Люксмбург? Звучи логично да може, щом билета може да се ползва през целия ден, по-скоро как се заверяват? 

Свалих апа на телефона, но пише, че нямам валидни билети, пък на имейла получих баркод за покупката. Вероятно трябва да издадат билети на гарите с този код? Пишете, моля, как се действа.

Публикувано:
преди 2 часа, Ваня Кърпарова каза:

Някой знае ли отговорите 🙂

Имам въпрос, свързан с билети, закупени през сайта на белгийските железници (https://www.belgiantrain.be/en/), от Брюж до Люксембург, през Брюксел. В баркода пише, че е билет, който може да се ползва през целия ден, има и дискаунт за младеж. 

Питането ми е може ли при прекачването в Брюксел да се помотаем из града за няколко часа и да хванем след това влак за Люксмбург? Звучи логично да може, щом билета може да се ползва през целия ден, по-скоро как се заверяват? 

Билетите не се заверяват предварително. Когато мине контрольор, проверява дали има валиден билет по маршрута. Също така няма машина или отваряне на преграда за достъп до коловозите чрез сканиране на баркода на билета. Поне така беше преди 4 години.

Аз съм пътувала от Антверпен до Шарлероа със смяна в Брюксел. По-скоро не беше смяна, а някои вагони продължаваха до Шарлероа. Нещо не сме разбрали и останахме в Брюксел. Взехме следващия влак и нямаше проблем. Аналогично е, освен ако няма някаква специфика с международните отсечки.

Ето в тази тема е обсъждан транспортът в Белгия и има подобни въпроси на твоя:

• Харесвам 1
Публикувано:

Мога да кажа за района Мюлертал в Люксембург, наречен "Малката Швейцария", но не е особено заслужено - пътеките са през гора и красиви скални образувания. Този маршрут е достъпен и с транспорт до Бофор, а началото му е от руините на замъка Beaufort, който е едно от любимите ми места в цялата страна. Local hiking trail - B7 - Mullerthal. Има описание, снимки и gpx файл.

Ако се интересувате от средновековни замъци, Вианден е много запазен, както са казали и по-горе, но без кола не е леснодостъпен от столицата. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 12.11.2025 г. в 14:57, Lyubina каза:

Много практичен съвет, в Белгия съм брала повече студ на 12С отколкото на други места с по -27С. 

На 11.11.2025 г. в 13:19, Ваня Кърпарова каза:

Най-любимото ми място в Брюж е галерията с графики на Салвадор Дали в централната част. THE TOUR – Dalì Museo Bruges И както са посъветвали по-горе, могат да се посетят и Брюж, и Антверп в един ден.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, в Белгия ако пътувате в една посока и слезете на междинна гара, после не можете да продължите със същия билет, за разлика от Нидерландия, където преди можеше, а сега не знам. И още едно непоискани мнение, но по пътя от Брюж в посока Шарлероа  можете да видите Гент. Той дори повече ми харесва от Брюж, но е по-голям и иска повече време. Също така, ако имате някакви дъждобрани, носете ги, няма да са ви излишни.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 20.11.2025 г. в 20:43, Катя мравката каза:

Здравейте, в Белгия ако пътувате в една посока и слезете на междинна гара, после не можете да продължите със същия билет, за разлика от Нидерландия, където преди можеше, а сега не знам. И още едно непоискани мнение, но по пътя от Брюж в посока Шарлероа  можете да видите Гент. Той дори повече ми харесва от Брюж, но е по-голям и иска повече време. Също така, ако имате някакви дъждобрани, носете ги, няма да са ви излишни.

Купих билети Брюж - Брюксел - Люксембург. Предполагам той може да се ползва за целия ден (престой в Брюксел)?

Публикувано:

Така мисля и аз, защото нали се прекачвате на друг влак в Брюксел. За Брюксел Люксембург на билета Ви сигурно пише за кой конкретен номер на влак в еди колко си часа се отнася,  или не е така?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.