Blagovesta78 Публикувано: 13 януари Публикувано: 13 януари Здравейте магеланци!Обмислям пътуване до кейп таун,и когато започнах да проучвам се хванах за главата🙂По принцип знам,че Южна Афпика не е най сигурното място на света,но Кейп таун едва ли не е лидер по въоръжени грабежи и убийства(според стятистиката). Питането ми е към тези който са били там,наистина ли постоянно трябва да си нащрек докато се разхождаш?Как сте обикаляли с рент а кар,или наемате шофьор?Къде е по добре да се отседне Waterfront или Camps bay?Всякакви препоръки ще ми бъдат от полза.Благодаря предварително! 1
Дани Магелани Публикувано: 13 януари Публикувано: 13 януари преди 1 час, Blagovesta78 каза: Здравейте магеланци!Обмислям пътуване до кейп таун,и когато започнах да проучвам се хванах за главата🙂По принцип знам,че Южна Афпика не е най сигурното място на света,но Кейп таун едва ли не е лидер по въоръжени грабежи и убийства(според стятистиката). Питането ми е към тези който са били там,наистина ли постоянно трябва да си нащрек докато се разхождаш?Как сте обикаляли с рент а кар,или наемате шофьор?Къде е по добре да се отседне Waterfront или Camps bay?Всякакви препоръки ще ми бъдат от полза.Благодаря предварително! От приятели, които живеят в Йоханесбург, зная че не е желателно при тях да си на улицата, без кола. Излизаш от охраняемия си двор с колата, влизаш с колата близо до институции, заведения, магазини. И обратно, все на колела. Иначе може да те нападнат, ограбят или да отнесеш заблуден куршум. За Кейп Таун не зная как е. 3
Роми Публикувано: 13 януари Публикувано: 13 януари Предполагам е на райони. Два пъти съм била и не съм била особено притеснена. Спазваш определени правила, но чак да не може да излезеш. не е по-опасно от Рио например. И двата района, за които питаш са напълно ок, но ако най-вече те вълнува безопасността - райна на V&A Waterfront е супер безопасен. А Camps bay си близо до плажа и има по-евтини за настаняване добри опции. 3 1
Цвете Публикувано: 13 януари Публикувано: 13 януари Най-добрият начин за обикаляне на града и околностите е с кола и го препоръчвам. Вземете си кола, дамската чанта да не е на задната седалка, и се насладете на един от най-красивите градове в света. А ако тръгнете и наоколо, дори да не сте винолюбители, красивите ферми и винарни ще ви изпълнят с възсторг. Франшук и Стеленбош си струват много за ден. И двата посочени района за настаняване са ок. Въпросът е в бюджета. В Кейп таун са може би най- многото предлагани в airbnb апартаменти. Самият град е разпрострян на огромна площ и е важно да си харесате и сполед бюджета място. Кейп таун е нормален град, доста по- сигурен от Йоханесбург, но като на всякъде по света трябва да сте внимателни. Уотърфронт е подновен тази година и има още повече добри ресторанти. 2 1
polyglota80 Публикувано: 13 януари Публикувано: 13 януари преди 6 часа, Цвете каза: Най-добрият начин за обикаляне на града и околностите е с кола и го препоръчвам. Вземете си кола, дамската чанта да не е на задната седалка, и се насладете на един от най-красивите градове в света. А ако тръгнете и наоколо, дори да не сте винолюбители, красивите ферми и винарни ще ви изпълнят с възсторг. Франшук и Стеленбош си струват много за ден. И двата посочени района за настаняване са ок. Въпросът е в бюджета. В Кейп таун са може би най- многото предлагани в airbnb апартаменти. Самият град е разпрострян на огромна площ и е важно да си харесате и сполед бюджета място. Кейп таун е нормален град, доста по- сигурен от Йоханесбург, но като на всякъде по света трябва да сте внимателни. Уотърфронт е подновен тази година и има още повече добри ресторанти. Аз лично не се наемам да карам с десен волан, който може да се пробва. И без кола се обикаля, живял съм там 2 месеца. За мен най-красивият град заедно с околността до нос Добра Надежда! 1
Цвете Публикувано: 13 януари Публикувано: 13 януари Абсолютно никакъв проблем не е обратния волан. За 10-15 минути се свиква. Само с пускането на чистачките , вместо мигач е по- честата грешка😀. 1 1
Svetulche Публикувано: 13 януари Публикувано: 13 януари преди 10 часа, Blagovesta78 каза: наистина ли постоянно трябва да си нащрек докато се разхождаш? Най-вероятно има значение къде се разхождаш. За скромните два дни и половина в Кейп Таун преди години изобщо не съм била нащрек и не съм се чувствала застрашена по някакъв начин. Но само из същинския център (Bo-Kaap и V&A Waterfront) щъках пешком, а с Hop-On-Hop-Off бусчета до разни набелязани места. В края на първия ден, вече на смрачаване, прибирайки се към AirBNB-то (което беше на 30тина мин пеш от V&A Waterfront) ми направи впечатление, че улиците са странно пусти, всички магазини – затворени, вратите и витрините им – с тежки вериги и решетки. Не си бях написала домашното и не знаех за „славата“ на Кейп Таун. Добре че не го научих по трудния начин 🫣 2 1
Asenster Публикувано: 14 март Публикувано: 14 март Планирам 5 дни в Кейп Таун през ноември и ще се радвам на съвети от хора, които са били там. Кои са абсолютните must-see / must-do неща за този период? Интересуват ме както природни забележителности, така и добри места за храна, гледки, интересни квартали и еднодневни екскурзии. Също така – кой район е най-добър за настаняване? Бюджетът не е решаващ, по-скоро търся хубав квартал с атмосфера, ресторанти и удобна локация за разглеждане. Ще съм благодарен и за всякакви други полезни съвети (транспорт, безопасност, винени райони, ресторанти и т.н.). Благодаря! 1
Mary Публикувано: 14 март Публикувано: 14 март преди 18 минути , Asenster каза: Също така – кой район е най-добър за настаняване? Без да съм особен специалист за района, но пък изкарахме три дни този месец там, за мен най-доброто място за отсядане е в района на Victoria & Alfred Waterfront. Ние бяхме отседнали на Long St, но беше много шумно, а миризмата на марихуана денонощна. преди 20 минути , Asenster каза: Ще съм благодарен и за всякакви други полезни съвети (транспорт, безопасност, Ползвахме за придвижване Болт. За съжаление малките коли качват до 3 пътника, а ние бяхме 4, затова се налагаше да взимаме по-голяма кола. Централните райони ми се видяха безопасни - има си около гарата разни субекти, но не са натрапчиви. преди 22 минути , Asenster каза: Кои са абсолютните must-see / must-do неща Table Mountain и Boulders Beach бяха моите. Boulders Beach го правихме с еднодневен тур, включващ още неща по полуострова, но ако бяхме с кола, щеше да е по-добре, че ще си разполагаме с времето както си искаме ние. преди 25 минути , Asenster каза: и добри места за храна Има такива, резервация предварително е добра идея, защото ние не успяхме да отидем тук-там, поради липса на места. Винарни не сме обикаляли, поради липса на време. 4 1
Яничка Публикувано: 14 март Публикувано: 14 март Относно сигурността - Кейптаун не е Йоханесбург. По-спокойно място е, но и трябва да се внимава. Не сме се филмирали излишно, но и не сме привличали внимание с излагане на показ на телефони и ценни неща. По тъмно не сме се разхождали. Бяхме компания от 8 приятели и бяхме с 2 рент-а-кара. На светофари държахме заключено в колите, но никой не ни е притеснявал по светло. Като забележителности най-много ме грабна Lion`s Head - невероятни гледки към Table Mountain, Twelve Apostles и въобще 360 градуса. Денивелацията е 669 м. Посрещнахме залеза там, препоръчват го и за изгрев. Ако го правите преди стъмване, носете си челник. Тогава е добре да не сте сами. Иначе трекът е много популярен и има доста хора горе. Table Mountain е задължителна забележителност. Още ме държи гледката, която се разкрива към планината, докато просто си вървиш по улицата. Нос Добра надежда също е знаково място, въпреки че не ме впечатли толкова. За плажове с пингвини по-горе е писано - страхотно е наистина. Друго популярно туристическо място е Bo-Kaap - кварталът с шарените къщички. Много красив залез посрещнахме на Chapman's peak по препоръка на @Цвете: Отново по нейна препоръка посетихме 2 ресторанта. Първият ми беше highlight - Tintswalo Atlantic. Менюто беше 4-степенно, гурме. Задължително с резервация от по-рано. Запазването на маса става през техния сайт, където се плаща депозит. Оставихме колите на паркинга на ресторанта, а оттам ввзимат гостите с бусче. Изключително вкусна и качествена храна! Вторият ресторант по нейна препоръка беше собственост на българин - Zest restaurant. Резервации се правят тук: https://account.dineplan.com/widgetframe/Sz6DjV2k https://account.dineplan.com/widgetframe/Sz6DjV2k . Отново качествена храна и удоволствието да отидеш чак в ЮАР и да си поговориш с някой местен на български 🙂 Специални благодарности на @Цвете за всички препоръки и съвети! И накрая една активност за любители на адреналина, която винаги съм свързвала с ЮАР - в клетка сред акули. Да се има в предвид, че корабчето много клати и не е за хора с морска болест. До мястото пътувахме 2,5 часа с кола от Кейптаун. Турът включва закуска. 11 1
Цвете Публикувано: 14 март Публикувано: 14 март преди 4 часа, Asenster каза: Ще съм благодарен и за всякакви други полезни съвети (транспорт, безопасност, винени райони, ресторанти и т.н.) Както писах в една фб група, вероятно на Вас, ресторанти да иска човек там. На VA Waterfront има много хубави също. Ако искате истинско винено изживяване, вземете кола и обиколете за ден два в района на Stellenbosch, Franschhoek - има много винарни с чудесни ресторанти. Ето една винарна с превъзходен ресторант, съвсем близо, направо в града De Grendel Wine Estate and Restaurant. 2 1
rosi0102 Публикувано: преди 1 час Публикувано: преди 1 час На 14.03.2026 г. в 17:58, Яничка каза: И накрая една активност за любители на адреналина, която винаги съм свързвала с ЮАР - в клетка сред акули. Да се има в предвид, че корабчето много клати и не е за хора с морска болест. До мястото пътувахме 2,5 часа с кола от Кейптаун. Здравейте, кое е мястото?
Яничка Публикувано: преди 55 минути Публикувано: преди 55 минути преди 55 минути , rosi0102 каза: Здравейте, кое е мястото? Турът тръгна от Kleinbaai, а фирмата, с която правихме активността, беше Marine Dynamics · Shark Tours. До Kleinbaai мъжът ми шофира около 2,5 часа в посока от Кейптаун. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега