nrjize Публикувано: 18 януари Публикувано: 18 януари Здравейте съфорумници, Търся поредното експертно мнение от Вас относно първото ми посещение във Филипините, защото естествено искам да видя всичко, но нямам време и трябва да избера най-доброто. Чувствам се изгубен след четене тук и по-други форуми, клипове, хиляди промт-ове с всевъзможни AI и т.н. Моля, за малко помощ по изготвяне на оптимален план за 14 дневен трип от 27 април 2026. За момента съм се спрял на следният вариант: Маршрут: Манила (1 нощувка) → Ел Нидо (4 нощувки ) Полет: Манила → Ел Нидо. Основно: Nacpan Beach, Tour A (Island Hopping), El Nido Beach и маркет, Tour C (Hidden Beach, Matinloc Shrine) → Корон (3 нощувки) Ферибот: Ел Нидо → Корон. Там: Mt. Tap, ULTIMATE TOUR, Coron town → Себу (2) Полет: Корон → Себу, директен, въпреки, че чата ме лъжеше да мина през Манила. Основно: Kawasan Falls + Moalboal → Бохол (3) Ферибот: Себу → Тагбиларан. Основно: Countryside Tour, Balicasag Island, Virgin Island, Alona Beach, Hinagdanan Cave → Манила Полет: Бохол → Манила .. отказах се от Боракай заради трудната комуникация. Но какво мога и трябва да оптимизирам. Да вадя ли нещо, въпреки, че по-скоро ми се иска да добавя? Благодаря предварително на отзовалите се в моя помощ!
stoyan.gotsev Публикувано: 24 януари Публикувано: 24 януари Привет, Два пъти съм правил Филипини. Планът според мен изглежда добре. Като съвет бих дал да резервираш туровете предварително. По време на първото ми пътуване там се бях подготвил всичко да резервирам на място като се пазаря с местните, но за голяма изненада се оказа че на много места (напр. Себу) няма от къде на място да се букне. Всичко става онлайн и обикновено е с депозит или пълно плащане. От посочените места не съм ходил на Корон само, а на Себу заради тази дезорганизация пропуснахме Kawasan Falls. Ел Нидо - всичко е супер там! Боракай - силно препоръчвам за лежерен туризъм. Супер лесно се стига, има полети от много места (вътрешни), а там трансфера с бус и лодка отнема не повече от час с цялата процедура. Не знам какво те притеснява комуникацията там.
nrjize Публикувано: 25 януари Автор Публикувано: 25 януари On 1/24/2026 at 2:48 PM, stoyan.gotsev said: Привет, Два пъти съм правил Филипини. Планът според мен изглежда добре. Като съвет бих дал да резервираш туровете предварително. По време на първото ми пътуване там се бях подготвил всичко да резервирам на място като се пазаря с местните, но за голяма изненада се оказа че на много места (напр. Себу) няма от къде на място да се букне. Всичко става онлайн и обикновено е с депозит или пълно плащане. От посочените места не съм ходил на Корон само, а на Себу заради тази дезорганизация пропуснахме Kawasan Falls. Ел Нидо - всичко е супер там! Боракай - силно препоръчвам за лежерен туризъм. Супер лесно се стига, има полети от много места (вътрешни), а там трансфера с бус и лодка отнема не повече от час с цялата процедура. Не знам какво те притеснява комуникацията там. Благодаря много за отговора и съветите! Не знам точно къде бях сложил Буракай, може би след Себу и не успях да намерия директни полети, затова трябваше да се откажа от едно място. Така или ниначе няма да има врееме за всчико и прецених, че ще е голямо препускане, а след много излегани клипчета и комуникации с висчки възможни AI, реших да се откажа от Буракай и да остава всичко друго. Сега имам проблем с полети от Манила до Ел Нидо (и обратно), няма директни и на няколко пъти прекроявах целят план зарди това. За сега съм оставил Палаван за последните дни, като ще съм в Ел Нидо и последният ден ще се придвижа до Пуерто Принцеса за да мога да си хвана директен полет до Манила.
nrjize Публикувано: 25 януари Автор Публикувано: 25 януари On 1/24/2026 at 2:48 PM, stoyan.gotsev said: Привет, Два пъти съм правил Филипини. Планът според мен изглежда добре. Като съвет бих дал да резервираш туровете предварително. По време на първото ми пътуване там се бях подготвил всичко да резервирам на място като се пазаря с местните, но за голяма изненада се оказа че на много места (напр. Себу) няма от къде на място да се букне. Всичко става онлайн и обикновено е с депозит или пълно плащане. От посочените места не съм ходил на Корон само, а на Себу заради тази дезорганизация пропуснахме Kawasan Falls. Ел Нидо - всичко е супер там! Боракай - силно препоръчвам за лежерен туризъм. Супер лесно се стига, има полети от много места (вътрешни), а там трансфера с бус и лодка отнема не повече от час с цялата процедура. Не знам какво те притеснява комуникацията там. между другото ние се познаваме .. пиша ти на лично 🙂
HUNT Публикувано: 25 януари Публикувано: 25 януари преди 25 минути , nrjize каза: Благодаря много за отговора и съветите! Не знам точно къде бях сложил Буракай, може би след Себу и не успях да намерия директни полети, затова трябваше да се откажа от едно място. Така или ниначе няма да има врееме за всчико и прецених, че ще е голямо препускане, а след много излегани клипчета и комуникации с висчки възможни AI, реших да се откажа от Буракай и да остава всичко друго. Сега имам проблем с полети от Манила до Ел Нидо (и обратно), няма директни и на няколко пъти прекроявах целят план зарди това. За сега съм оставил Палаван за последните дни, като ще съм в Ел Нидо и последният ден ще се придвижа до Пуерто Принцеса за да мога да си хвана директен полет до Манила. От Себу до Боракай има 3-4 директни полета на ден със Cebu Pacific. От Манила пак с тях има с прекачвания до Ел Нидо, с престой около час-два. Така или иначе полетите са кратки така че не е драма. Ако искаш контакти за турове на Бохол мога да препоръчам.
nrjize Публикувано: 25 януари Автор Публикувано: 25 януари 29 minutes ago, HUNT said: От Себу до Боракай има 3-4 директни полета на ден със Cebu Pacific. От Манила пак с тях има с прекачвания до Ел Нидо, с престой около час-два. Така или иначе полетите са кратки така че не е драма. Ако искаш контакти за турове на Бохол мога да препоръчам. Проверих, наистина има от Себу до Боракай, но не и през Ел Нидо. Проблема е, че явно след март/април спират директните полети Ел Нидо-Манила и обратно и сега това ми е драмата как от Палаван да се предвижа до Манила. Това наложи да преосмисля и да отхвърля Боракай от листа си. Мисля, че щеше да стане прекалено наситена програма с него. Но сега се чудя дали да не го върна след Себу и да се откажа от Бохол, въпреки ,че жена ми като е казала шоколадови хълмове и ония малкък примат .. 🙂 Вие какво бихте посъветвали което трябва задължително да се види при първо посещение?
HUNT Публикувано: 25 януари Публикувано: 25 януари преди 1 минута , nrjize каза: Проверих, наистина има от Себу до Боракай, но не и през Ел Нидо. Проблема е, че явно след март/април спират директните полети Ел Нидо-Манила и обратно. Това наложи да преосмисля и да отхвърля Боракай от листа си. Мисля, че щеше да стане прекалено наситена програма с него. Но сега се чудя дали да не го върна след Себу и да се откажа от Бохол, въпреки ,че жена ми като е казала шоколадови хълмове и ония малкък примат .. 🙂 Вие какво бихте посъветвали което трябва задължително да се види при първо посещение? Шоколадовите хълмове не са нещо особено, но все пак гледките са красиви. Tarsier парка е красив и си заслужава. Круиза по река Лобок на мен лично доста ми допадна. Balicasag island също е добър избор за полудневна екскурзия с ранно ставане.
randi Публикувано: 25 януари Публикувано: 25 януари Преди 1 час, nrjize каза: Сега имам проблем с полети от Манила до Ел Нидо Има по около 7 директни полета на ден от летище Кларк(1:30 - 2 от Манила) до Ел Нидо.
nrjize Публикувано: 25 януари Автор Публикувано: 25 януари 29 minutes ago, randi said: Има по около 7 директни полета на ден от летище Кларк(1:30 - 2 от Манила) до Ел Нидо. Благодаря много, не го бях проверявал това летище .. това ми спестявя едно излишно ходене до Пуерто Принцеса 1
T.E.Lawrence Публикувано: 26 януари Публикувано: 26 януари Боракай не си заслужава изобщо, предвид лимитираното време и другите места, където ще ходиш, един Слънчев бряг вповече. Плажът на Ел Нидо не си заслужава да му се отделя ден. Супер е за база, вечер хапване на морска храна, сувенири. Най- добре още един трип из островите или пак Накпан бийч за плаж. На Бохол поне един ден трип до водопади е задължителен, красиви са и супер за къпане.
nrjize Публикувано: 26 януари Автор Публикувано: 26 януари 6 hours ago, T.E.Lawrence said: Боракай не си заслужава изобщо, предвид лимитираното време и другите места, където ще ходиш, един Слънчев бряг вповече. Плажът на Ел Нидо не си заслужава да му се отделя ден. Супер е за база, вечер хапване на морска храна, сувенири. Най- добре още един трип из островите или пак Накпан бийч за плаж. На Бохол поне един ден трип до водопади е задължителен, красиви са и супер за къпане. Благодаря за съветиъе, ще се съобразя с тях!
develko Публикувано: 26 януари Публикувано: 26 януари Едно от местата, на които бих се върнал е Сикихор. Не ни омръзна всеки ден да се мотаме из рифовете и да гледаме залеза от Палитон. Докато се усетим беше се изнизала седмица. Почувствах се ограбен и излъган, когато трябваше да си тръгна от този остров и да се върна към цивилизацията. Може би единствен недостатък е, че няма дуриан на него, но можете да си носите от Бохол или Цебу. А, и има вещици. 1
palioto Публикувано: 26 януари Публикувано: 26 януари Аз лично не бих зачеркнал Боракай, защото ние там си прекарахме страхотно осем дни. Препоръчвам района на Япак, а не Station 2, където е голямата лудница. Точно поради тази причина първите три дни резервирахме бюджетен хотел, който ни даваше достъп до плажа. До Punta Bunga стигахме по една козя пътечка за около пет минути, но на практика на този плаж бяхме само ние, тъй като от едната страна беше хотел Shangri-La със собствен плаж, а от другата – хотел Mövenpick, който беше в ремонт. Именно поради тази причина избрахме този хотел. Следващите пет дни прекарахме в хотел Alta Vista, който е съвсем наблизо – страхотен хотел. Всяка сграда носеше името на японски вулкан. Осигуряваха шатъли до близкия плаж Пука Шел и до Station 2, но вечерно време може да отскачате дотам за пазар, разходки и забавления. Най-много бях впечатлен от самите филипинци. Тогава нашето дете беше на две годинки и половина. Нямаше филипинец, който поне да не му каже „Приятел, дай ми пет!“, или да го погали по главата, да го щипне по бузката, или най-малкото да му се усмихне 😀. Детето беше със статут на рокзвезда, а в хотелите стигаха до крайности – направо ни го взимаха от ръцете, искаха да го гушкат, дондуркат и да си правят селфита с него 😀. С жена ми се споглеждахме и се чудехме какво се случва. Малко се отплеснах.
nrjize Публикувано: 26 януари Автор Публикувано: 26 януари След Вашите препоръки и според удобните полети разместих плана както следва: Маршрут: кацам в Манила и веднага летя към Себу . → Себу (3 нощувки). Основно: Maribago или Paradise Beach (Mactan Island), Kawasan Falls & Moalboal → Бохол (3 нощувки). Ферибот: Cebu → Tagbilaran, Bohol. Основно: Chocolate Hills, Tarsier Sanctuary, Loboc River Cruise, Island Hopping около Панглао, Dumaluan или White Beach → Корон (3 нощувки). Полет: Бохол → Корон. Основно: Ultimate Island Hopping (Корон). Тук се чудя дали да не ги съкратя на 2 нощувки и да увелича Ел Нидо → Ел Нидо (3 нощувки). Ферибот: Корон → Ел Нидо. Основно: Nacpan Beach, Tour A (Island Hopping), El Nido Beach и маркет, Tour C (Hidden Beach, Matinloc Shrine) → Манила (1 нощувка). Полет Ел Нидо → Clark. Основно: Fort Santiago, San Agustin Church, Manila Bay Вече съм на етап запазване на самолетни билети, затова приемам предложения за задължитрлни за посещения места по маршрута и такива които мога да се пропуснат. Чудя се дали да не съкратя Корон от 3 на 2 нощувки и да увелича нощувките в Ел Нидо от 3 на 4. Благодаря на всчики за помощта!
T.E.Lawrence Публикувано: 26 януари Публикувано: 26 януари За дългопетите, са две места, иди тук и кажи специално на шофьора: https://maps.app.goo.gl/DcpiNs5duQdRTBsy5?g_st=ac Иначе ще те заведе на другото масовото и пренаселеното.
Madonna Публикувано: 26 януари Публикувано: 26 януари преди 3 часа, nrjize каза: След Вашите препоръки и според удобните полети разместих плана както следва: Маршрут: кацам в Манила и веднага летя към Себу . → Себу (3 нощувки). Основно: Maribago или Paradise Beach (Mactan Island), Kawasan Falls & Moalboal → Бохол (3 нощувки). Ферибот: Cebu → Tagbilaran, Bohol. Основно: Chocolate Hills, Tarsier Sanctuary, Loboc River Cruise, Island Hopping около Панглао, Dumaluan или White Beach → Корон (3 нощувки). Полет: Бохол → Корон. Основно: Ultimate Island Hopping (Корон). Тук се чудя дали да не ги съкратя на 2 нощувки и да увелича Ел Нидо → Ел Нидо (3 нощувки). Ферибот: Корон → Ел Нидо. Основно: Nacpan Beach, Tour A (Island Hopping), El Nido Beach и маркет, Tour C (Hidden Beach, Matinloc Shrine) → Манила (1 нощувка). Полет Ел Нидо → Clark. Основно: Fort Santiago, San Agustin Church, Manila Bay Вече съм на етап запазване на самолетни билети, затова приемам предложения за задължитрлни за посещения места по маршрута и такива които мога да се пропуснат. Чудя се дали да не съкратя Корон от 3 на 2 нощувки и да увелича нощувките в Ел Нидо от 3 на 4. Благодаря на всчики за помощта! А към коя АК си се насочил/а?
nrjize Публикувано: 26 януари Автор Публикувано: 26 януари преди 13 часа, Madonna каза: А към коя АК си се насочил/а? Насочил .. Теодор се казвам. Та според цената; 1. Полет Манила - Себу Philippines AirAsia. 2. Бохол → Корон Philippines Airlines 3. Ел Нидо → Clark Sebu Pacificair преди 14 часа, T.E.Lawrence каза: За дългопетите, са две места, иди тук и кажи специално на шофьора: https://maps.app.goo.gl/DcpiNs5duQdRTBsy5?g_st=ac Иначе ще те заведе на другото масовото и пренаселеното. Благодаря за препоръките! Като експер за Азия (от Вас получих много ценни съвети за Тайланд) как мислите дали да остана 2 нощувки на Корон и 4 на Ел Нидо, или и на Корон има много каво да се види и да ги раздля 2 на 3
T.E.Lawrence Публикувано: 26 януари Публикувано: 26 януари Ами, Корон е повече за гмуркачи. Дори този топ кадъра отвисоко, който е навсякъде из нета, отиваш правиш го и това е, ако не се гмуркаш толкова. От друга страна, толкова път да се блъска за два дни не си заслужава. Така и така ако ходите, останете поне три. Има все пак и един плажен топ трип там на място подобно на Снейк айлънд, който е към триповете на Ел Нидо. Ел Нидо абсолютният минимум е три целодневни трипа, даже добре е да са четири. Моето субективно мнение е (не съм гмуркач) Филипините са Ел Нидо и всичко останало. Да, големи са, навсякъде има какво да се види, но предвид ограниченото време, сложна логистика, големи разстояния, за всяко място един или два полета вповече... халайтът е там.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега