Прескочи до съдържание

Испания


Oldkozel

Препоръчани мнения

Привет на всички магеланци!

 

Препоръчаха ми този сайт и след няколко вечери четене на форума реших да се регистрирам и да почерпя малко лични впечатления от пътешествениците тук.

 

Със съпругата ми се каним от известно време да посетим с рентакар централна и източна Испания. Затова тази година закупихме билети до Мадрид, снабдихме се с лонли планет, преровихме всякакви адвайзори, форуми, снимкови форуми и започна чертане на стратегическия план. Измъдрихме маршрута (за 10 дни): Мадрид-Ел Ескориал-Сеговия-Сан Себастиан-Памплона-Сарагоса-Барселона-Валенсия-Куенка-Толедо-Мадрид.

 

Така че много бих се радвал ако някой може с 2-3 думи да каже какво си заслужава (поне според него, де) в тези градове или пък някое място наблизо, до което може да се кривне.

 

За колите видях, че има цяла тема с ренталите и Даниел. Бях се спрял на Юропкар, но пък може и да опитаме този път нещо ново :-)

 

И да не забравя - Честита Баба Марта, много здраве и крака да носят, че да има още дълги години обикаляне!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Доста амбициозен план за 10 дни. Само в Барселона са необходими поне четири дни. Мадрид и Валенсия също предполагат повече дни. Успоредно с това и ще пътувате. Според мен е добре или да увеличите престоя или да съкратите маршрута...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Действително маршрутът е "тираджийски", но преди време минах на тираджийски изследователски мисии и след това подробно разглеждане на това, което на мен ми е харесало. Защото ми бяха похвалили много Венеция и запланувах много време за нея, а лично за мен се оказа меко казано не толкова интересна (още ме топлят спомените от каналите на Амстердам и особено от Делфт). Както има и другата крайност - на майтап спряхме в Сиена, а се оказа разкошен град.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Ел Ескориал мога да ти кажа - много симпатично малко градче, ние разгледахме манастира, който е превърнат в музей, според мен си заслужава.

Там обядвахме в La Chistera bar, някъде в центъра беше, където благодарение на Панчо, който ни чу, че сме българи, разбрахме какво ще ядем (меню - само на испански, никой не говори английски, а имахме вегетарианец в групата и беше важно какво поръчваме) :)

Близо до Ел Ескориал има някакъв мемориал на Франко, който ние не можахме да видим, защото до там може да се стигне само с кола.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм посещавала всички тези освен Сан Себастиан. Като изключим пътя за всеки град от програмата ви е достатъчен един ден (за пътя не мога да преценя, защото аз съм пътувала главно с влак), но за Барселона и за Мадрид само по един ден ми се струва маратонско препускане; евентуално за Ел Ескориал и Куенка може да се отдели по половин ден. По-добре прочетете първо, за да видите какво би ви интересувало и тогава си направете плана - с препоръка за съкращение, за да може да се насладите на пътуването.

Аз отскоро си пиша нещо като дневник, та имам само за Валенсия, Сарагоса и Памплона, без да имам претенции към изчерпателност:

http://magelanci.com/topic/1604-дневник-испания-от-валенсия-до-овиедо/#entry28047

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Миналата година направихме 16 дневна ваканция из Испания, като по пътя си посетихме значително повече градове от плануваните от теб /около 22, като в процеса на пътуване включихме някои от местата/. Разбира се шофьорът имаше прекрасно чувство за ориентация и познаваше Испания в детайли, така че не сме губили никакво време да търсим забележителности или да объркваме пътя. От предвидените от теб посетихме само Барселона, Ел Ескориал, Сеговия и Толедо. Барселона с нищо не ме впечатли и съкратих престоя предвиден за там, но пък и ние бяхме точно на 11 септември /денят на Каталуния/ и общо взето беше абсолютен хаос. За Ел Ескориал са ти необходими 3-4 часа. Не помна дали винаги е така или ние хванахме определена промоция, но за гражданите на страни от Европейската общност беше безплатно. Не ни остана време да видим и мемориала на Франко, но пък и манастирът не беше включен предварително в програмата. 

Сеговия може да се разгледа за един ден. Ние включихме и двата замъка в близост до Сеговия- Рио Фрио и Гранха. В самата Сеговия задължителен е замъкът- крепост.  Там ядохме в рибния ресторант точно под крепостта срещу една църква, но не помня името й.

Толедо ми хареса много, но и там обиколихме почти всичко за 1 ден. Изкачихме де-що имаше кули, посетихме почти всички значими църкви, синагоги и катедрали. Посетихме музея на Ел Греко, но не го препоръчвам. Отказахме се от двореца Алказар, но нещо не ни грабна. Така и не разбрах точно в какъв музей е превърнат, но със сигурност имаше нещо общо с военните. Градът е много приятен, но пък си иска и доста катерене. Ако сте през лятото ще е голям пек и мухите са доста досадни. 

Като цяло мога да кажа, че при това пътуване имаше моменти, когато губех представа точно в кой град се събуждам сутрин. На място аз не усетих умората, но пък след като се върнах имах нужда от почивка от "почивката". Аз лично добих страхотна представа от южна Испания и си набелязах места, къедто да се върна. Имахме време дори да ходим 2 пъти на плаж, на представление на Кралското училище по езда и на фламенго. Дори последната вечер бяхме в хотел тип "парадор" и се отдадохме на почивка, масажи и джакузи. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Като цяло мога да кажа, че при това пътуване имаше моменти, когато губех представа точно в кой град се събуждам сутрин. На място аз не усетих умората, но пък след като се върнах имах нужда от почивка от "почивката". 

Точно така се чувстрах и аз - скоро си направих сметката, че сумарно съм изкарала 6 седмици в Испания на път, препускайки всеки ден нанякъде. И затова препоръчвам не толкова амбициозна програма, за да се наслади човек на пътуването и същевременно да си почине от ежедневието си. В Испания има много забележителности. С кола по пътя все има нещо за раглеждане, ако толкова има "дупки" в програмата.

Връзка към коментар

Childish, истината е, че който е свикнал да обикаля по цял ден и да не почива пак ще го прави дори и да си отдели само 2 града за 10 дни.  Наистина пътят и смяната на местата те обърква, но за себе си не мога да кажа, че ако съм 10 дни в един град ще се върна по- отпочинала отколкото, ако всеки ден съм на различно място. При мен така или иначе се става към 8 най-късно, в 9 вече сме по забележителностите и се ляга към 11 абсолютно пребити от обикаляне. Ако нещо отпадне веднага се намества нещо друго и така....  

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Ами аз, например, обикновено на път съм на режим излизане в 6 сутринта и прибиране в 10 вечерта, цял ден обикаляйки, през това време никакви ресторантчета, кафенца и пр. почивчици. Мисълта ми е, че така и така няма да успеят да видят всичко в Испания за 10 дни, по-добре да се насладят на пътуването и някой ден да се върнат пак и пак (Аз нямах никакви планове да ходя в Испания, просто отлагах Америките; и както нямах намерение, за 3 години 4 пъти бях там, и пак мога да отида сигурно още няколко пъти). А и си е индивидуално - на едни Барселона не им харесва, на други - да!, на други - Мадрид, на трети - не, Валенсия е друга бира и т.н. Да си набележат места за посещаване и да импровизират на място. Това е, което мога да ги посъветвам.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Със съпругата ми се каним от известно време да посетим с рентакар централна и източна Испания. Затова тази година закупихме билети до Мадрид, снабдихме се с лонли планет, преровихме всякакви адвайзори, форуми, снимкови форуми и започна чертане на стратегическия план. Измъдрихме маршрута (за 10 дни): Мадрид-Ел Ескориал-Сеговия-Сан Себастиан-Памплона-Сарагоса-Барселона-Валенсия-Куенка-Толедо-Мадрид.

 

Така че много бих се радвал ако някой може с 2-3 думи да каже какво си заслужава (поне според него, де) в тези градове или пък някое място наблизо, до което може да се кривне.

 

Покрай Барселона... аз бих препоръчал и манастирa Монтсерат, но пък и с това бързо препускане - надали ще има дори и 2 часа. А относно Барселона - лично за мен си заслужава. Мадрид ми е пó на сърце, но и Барселона си има своя чар. Аз лично 9 дни бях там преди 2 лета и си беше добра почивка - ник'во бързане, спокойно. Както споменах и в друг пост - мразя да се чувствам като турист.

 

А покрай Мадрид - то там от задължителните са и "Долината на падналите". Не пречи да се "свие" за час да се види какво е сътворил Франко.

Връзка към коментар

Още нещо:  имайте предвид, че тази година се отбелязват 400г от смъртта на Греко, особено в Толедо. Също тази година пещерата Аптамира ще бъде отворена отново за посещения след 12 годишно прекъсване:

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/26/altamira-cave-paintings-open-public-spain-cantabria

Връзка към коментар

И на мен ми се струва доста амбициозен маршрута, но ще видите различни части на Испания, всяка от тях горда със своята храна, обичаи и забележителности. Тъкмо ще видите контраста между Барселона и Мадрид, Сан Себастиян и Валенсия, например. Сарагоса не знам дали си заслужава чак толкова. Мадрид ми е любим, но харесвам много и Барселона, въпреки че са толкова различни. Сан Себастиян е най-хубавия град за мен в северната част на Испания, за храната там няма даже нужда да се споменава.

Сеговия и Толедо са си day trips от Мадрид, там наблегнете на червеното вино и на прасенцето и/или агнешкото, morcilla (извинявам се ако има вегетарианци, но тази част на Испания е малко нетолерантна към тях).

А кога точно ще ходите? По тези места със сигурност ще уцелите някой празник, мисля че ще е интересно.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен Испания ми е изключително любима страна, дотолкова, че съм я посещавал над 20 пъти, един от тях с 11 месеца престой в Сантиаго де Компостела с турове до различни части на страната.

 

Бих могъл да кажа, че съм доста специализиран и по дълги и по изключително бързи обиколки (само най-важното, всеки час разчетен), но по никакви стандарти човек не може да придобие ни най-малки представа за Барселона или Мадрид за един ден. Има градове, на които опитен пътешественник може "да им усети пулса" още в първите 10-15 минути (примерно Сан Себастиан, Сеговия, Сарагоса, Толедо), но Барса не е от тях, нито пък Мадрид. Няма как да знаете дали ви харесват тези градове преди да сте разгледали един минимум от места, за които са нужни поне два пълни дни (3 нощувки) на град.

 

Моят съвет би бил - направете си услуга, съкратете маршрута и си оставете повече дни в Барселона и Мадрид. Това е моят опит, но това си е вашето пътуване. :)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Форума е запознат със северната част на Испания.Някой може ли да пусне малко инфо за Севиля?:-)

2 дена в този чуден град ще ни стигнат ли(за най-важното)?

 

Имам предварителен план за обиколка на Андалусия (който отлежава вече няколко години) и по предварителен разчет два пълни дни за Севиля са напълно достатъчни... ;)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Форума е запознат със северната част на Испания.Някой може ли да пусне малко инфо за Севиля?:-)

2 дена в този чуден град ще ни стигнат ли(за най-важното)?

 

Според мен - да (два пълни дни). Горещо бих препоръчал хотел Murillo с чудна локация в старият град - прилича на музей и има открита тераса с бар на покрива, с невероятна гледка към известната катедрала. След полунощ бара затваря и мястото става много удобно за съзерцаване на старият град на бутилка вино и тапас - хамон, чурисо (купувате си ги сами от магазин). Може и преди полунощ, ако си ги купите от бара.

 

Снимка на хотел Murillo:

 

post-794-0-09140300-1393928918_thumb.jpg

 

Бих препоръчал и цял ден на двуетажният хоп-он, хоп-оф автобус. Не препоръчвам круиз по реката, не е както в Лондон, Париж или Прага, не се виждат много интересни неща.

 

Ако сте достатъчно вдетенени, има много хубав лунапарк с яки ролъркоустери и разни други адреналинови преживявания на "новото" Експо (има и "старо", което трябва да се види). С жена ми бая се въртяхме на тези (после чак разбрахме, че била бременна по това време) :) :) :)

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен - да (два пълни дни). Горещо бих препоръчал хотел Murillo с чудна локация в старият град - прилича на музей и има открита тераса с бар на покрива, с невероятна гледка към известната катедрала. След полунощ бара затваря и мястото става много удобно за съзерцаване на старият град на бутилка вино и тапас - хамон, чурисо (купувате си ги сами от магазин). Може и преди полунощ, ако си ги купите от бара.

 

Снимка на хотел Murillo:

 

attachicon.gifHotel_Murillo.jpg

 

Аз съм отсядал в апартаментите Murillo, които бяха на 50 метра на най-тясната уличка в Санта Круз - Casa Reinoso 6, също много добър вариант. Два дни са добре за важните неща, но в края на втория ден ще им се прииска да бяха останали три. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Форума е запознат със северната част на Испания.Някой може ли да пусне малко инфо за Севиля?:-)

2 дена в този чуден град ще ни стигнат ли(за най-важното)?

За този град бяхме предвидили 2 дни, но в крайна сметка останахме ден и половина. Много е приятен и на мен лично е градът, който ми допадна най-много в Андалусия.

Препоръчвам хотел B&B Casa Alfareria 59 в Триана. Хотелът е непретенциозен, но чист и достатъчно удобен. Собствениците Карло и Роза са създали семейна атмосфера, а стаите имат всичко необходимо и съвремено обзавеждане. Закуската е чудесна. В близост до него дори може да се намерят безплатни места за паркиране, ако сте с кола.

В Севиля препоръчвам задължително да се види площад Испания с градините, на мен много ми допадна Алказар и дали поради факта, че го видях преди Алхамбра или просто той е това, което си представях за мудехударския стил в архитектурата, го харесах значително повече. Да се види и Metropol parasol. Испанците много си го харесват. Като се качиш на него се вижда целия град, а с билета от Алказар изилиза направо безплатно. Може да се види и паметника на Дон Жуан, но мен той не ме впечатли. Задължително отидете на фламенго в музея на фламенгото. Там видях единственото класно фламенго с инпровизации. Не е онова туристическото фламенго дето се изпълнява от рускини. Танцува една двойка, има певица и музикант, който прави импровизации. Купете си билети предварително или поне направете резервация за представлението от 7.30 или 8 ч вечерта /не помня точно часа/. С билетите можете да разгледате и музея, а след това правят обиколка на вечерна Севиля. Естествено катедралата с кулата Хиралда. Предварително вижте работното време, че е малко странно и може и да го изтървете. В понеделник със сигурност работи до 3, а след това на другия ден отварят чак от 11. Кварталът Санта Круз и още множество улички и места. Атмосферата е невероятна. Горещо препоръчвам града. Аз бих се върнала и за седмица там.

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В Севиля препоръчвам задължително да се види площад Испания с градините, на мен много ми допадна Алказар и дали поради факта, че го видях преди Алхамбра или просто той е това, което си представях за мудехударския стил в архитектурата, го харесах значително повече. Да се види и Metropol parasol. Испанците много си го харесват. Като се качиш на него се вижда целия град, а с билета от Алказар изилиза направо безплатно. Може да се види и паметника на Дон Жуан, но мен той не ме впечатли. Задължително отидете на фламенго в музея на фламенгото. Там видях единственото класно фламенго с инпровизации. Не е онова туристическото фламенго дето се изпълнява от рускини. Танцува една двойка, има певица и музикант, който прави импровизации. Купете си билети предварително или поне направете резервация за представлението от 7.30 или 8 ч вечерта /не помня точно часа/. С билетите можете да разгледате и музея, а след това правят обиколка на вечерна Севиля. Естествено катедралата с кулата Хиралда. Предварително вижте работното време, че е малко странно и може и да го изтървете. В понеделник със сигурност работи до 3, а след това на другия ден отварят чак от 11. Кварталът Санта Круз и още множество улички и места. Атмосферата е невероятна. Горещо препоръчвам града. Аз бих се върнала и за седмица там.

 

Аз видях Алказар след Алхамбра и пак ми хареса повече. Първата ми реакция беше, че в Севиля не можеш да отидеш просто за два дни. Само като започнем да изброяваме - катедралата, която е готическата такава с най-голяма площ, Хиралда, до която задължително трябва да се качи човек, Алказар, градините му, архивът на Индиите, площад "Испания", паркът "Мария Луиза", Санта Круз, Златната кула, реката, паметникът на Кармен, портокаловите дръвчета по улиците, някое местно дерби между Севиля и Бетис, ХОРАТА - ми то седмица замина.

 

Изводът е, че два дни са едно добро начало на плановете за следващото посещение на Севиля  :) 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз видях Алказар след Алхамбра и пак ми хареса повече. Първата ми реакция беше, че в Севиля не можеш да отидеш просто за два дни. Само като започнем да изброяваме - катедралата, която е готическата такава с най-голяма площ, Хиралда, до която задължително трябва да се качи човек, Алказар, градините му, архивът на Индиите, площад "Испания", паркът "Мария Луиза", Санта Круз, Златната кула, реката, паметникът на Кармен, портокаловите дръвчета по улиците, някое местно дерби между Севиля и Бетис, ХОРАТА - ми то седмица замина.

 

Изводът е, че два дни са едно добро начало на плановете за следващото посещение на Севиля  :) 

 

Говорим за минимум време, за да разгледа човек горе-долу града и да добие добра представа, то иначе ясно, че можем да се кефим на атмосферата безкрайно дълго :) Ставаше дума, че за една обиколка из Испания с ограничено време, Севиля става за 2 дни, докато в една Барселона просто няма как физически и логистично да се видят важните неща, вече загубих нишката, но май се говореше за 1 ден престой...

 

Иначе за приятно прекарване, храна, атмосфера, култура, хора и пр. бих препоръчал месеци, даже и години в Испания, аз 11 месеца изкарах там и си тръгнах само защото бях започнал да свършвам парите и се налагаше да работя :) :)

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към коментар

Изводът е, че два дни са едно добро начало на плановете за следващото посещение на Севиля  :) 

Напълно съгласна. Градът ме плени и беше единственото място, от което съжалявах дълбоко, че си тръгвам.

 

Къде е този паметник на Кармен? Не помня нищо за него, ако въобще съм го видяла. Ама, то там бях като омаяна.

 

Значи за Алказар не съм единствената дето мисли, че превъзхожда Алхамбра. Мен ме беше малко страх да си го призная и го отдавах на факта, че го видях първи. Само за него бих отделила цял ден за разглеждане заедно с градините му. Имах чувството, че ще полудея от невероятната красота.

 

Сещам се и за една църква, но непомня името, дето вътре беше цялата позлатена. Нещо ми се върти из главата като Свети Серафим, но пък не вярвам да е било така.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Иначе за приятно прекарване, храна, атмосфера, култура, хора и пр. бих препоръчал месеци, даже и години в Испания, аз 11 месеца изкарах там и си тръгнах само защото бях започнал да свършвам парите и се налагаше да работя :) :)

Да, определено за атмосфера, култура и хора даже и няколко години не ми бяха достатъчни:) Бих се върнала да живея там определено. Но хората в този пост имат 10 дни и искат да ги използват максимално, ще им хареса много и после ще искат да се връщат пак и пак:) И според мен Мадрид и Барселона са им малко по 2 дни, но като няма повече, поне да вкусят!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря на всички за мненията и съветите за Севиля.Само един последен въпрос.Необходимо ли е да се купуват билети предварително за Алказар,така както за Аламбра?В момента всички билети за Аламбра за дати 1,2,3 май са изкупени,а за 4 има билети само след 14ч.Дали да не се разбързаме за Алказар,Севиля?

Връзка към коментар

Благодаря на всички за мненията и съветите за Севиля.Само един последен въпрос.Необходимо ли е да се купуват билети предварително за Алказар,така както за Аламбра?В момента всички билети за Аламбра за дати 1,2,3 май са изкупени,а за 4 има билети само след 14ч.Дали да не се разбързаме за Алказар,Севиля?

 

За Алхамбра часът на билетите се отнася само до двореца на Назаридите, а не за целия комплекс.

В Севиля нямаше такива ограничения.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.