Прескочи до съдържание

Първото ни пътуване до Италия

Deja Vu

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте и от мен. Плануваме първото ни (и вероятно последно) пътуване до Италия в началото на лятото. Планът ни засега е следният:

Кацаме в Неапол (това ни е най-удобният полет).
Ден 1-2-3: Нощувки в Соренто с посещение на Помпей, Амалфи (като Амалфи може да се удължи с още един ден).

Ден 4:  Матера (добавено от мъжа ми за този ден, но сякаш ще трябва промяна)
Ден 5-6-7: Рим

Ден 8-9: Флоренция

Ден 10-11: Пиза -> Ла Специя.

Ден 12-13: Комо 

Ден 14-15-16: Доломити

Ден 17-18: Венеция

Ден 19: Полет от Венеция

Ще сме с кола под наем. Ще приема всякакви предложения за промяна/отмяна/добавяне. Нямаме проблем с пътуване на бързи обороти и разстояния - така обичаме и обикновено ни се получава. 
Ще сме четирима човека и препоръки за апартаменти с климатик са добре дошли. 

Също изпитани хубави места за хранене и въобще всякакви съвети по програмата.

Благодаря предварително. 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, Deja Vu каза:

Здравейте и от мен. Плануваме първото ни (и вероятно последно) пътуване до Италия в началото на лятото. Планът ни засега е следният:

Кацаме в Неапол (това ни е най-удобният полет).
Ден 1-2-3: Нощувки в Соренто с посещение на Помпей, Амалфи (като Амалфи може да се удължи с още един ден).

Ще сме с кола под наем. Ще приема всякакви предложения за промяна/отмяна/добавяне. Нямаме проблем с пътуване на бързи обороти и разстояния - така обичаме и обикновено ни се получава. 
Ще сме четирима човека и препоръки за апартаменти с климатик са добре дошли. 

Също изпитани хубави места за хранене и въобще всякакви съвети по програмата.

Благодаря предварително. 

Матера изобщо не ви пасва в уравнението. След Рим по път ви е Сиена. Щом сте в Ла Специя, логиката подсказва Чинкуе Тере и Генуа. Доломитите през лятото ми идва too much.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Deja Vu каза:

Прекалено еклектична ми идва тази програма...

Аз бих направил три бази - Соренто (две нощувки с обиколка на Амалфи и посещение на Помпей), Рим (поне четири нощувки с оглед три пълни дни за разглеждане на Вечния град) и Флоренция (четири нощувки с един пълен ден за Флоренция и два пълни дни за обиколки на Тоскана - Сиена, Сан Джимияно и евентуално Пиза). От моя гледна точка, езерата и Доломити са предмет на отделно пътуване. Вместо тях, по-скоро разделете останалите нощувки между Сан Марино и Равена (пасва като пътуване след Флоренция) и Венеция. Не разбирам защо не направите цялото пътуване с личен автомобил - Италия е близко и подобна обиколка е възможна и напълно постижима, като в едната посока се пътува сухопътно, а в другата с ферибот през Бари/Игуменица. Това с наемане на кола от едно място (Неапол) и връщане на друго (Венеция) ще излезе доста скъпо удоволствие...

• Харесвам 6
Публикувано:

На мен ми изглежда леко разпиляна програмата. Но аз като цяло не обичам обиколки от типа всичко по малко, защото няма да се върна. Особено в Италия, която е супер разнообразна и достъпна от София. Помислете добре дали искате да се разпръсквате така, защото както се спомена ще е лято, пълно с туристи, а вие и ще препускате през цялата страна 19 дни. Според мен човек се уморява след втората седмица и вече му е все едно какво гледа. Аз бих пропуснал Матера, която е чудесно място със страхотна храна и бих я включил едно пътешествие до Пулия, въпреки че реално не е в областта. А Пулия е страхотна. Доломитите също смятам, че заслужават отделно пътешествие, особено ако обичате планински разходки. Там спокойно човек да изкара седмица, безумно красиво е и има нужда от време. Вариантът на Duke го подкрепям. Районите на Неапол, Рим и Флоренция. От Флоренция може, както се спомена Пиза, Геноа, където крайбрежието е не по малко красиво от Амалфи. От там Милано. Или от Флоренция друг вариант е към Болоня, Модена, Парма, за истинско балсамико и пармиджано реджиано, и страхотно вкусна храна.

А иначе съвет за храната, не се подхлъзвайте по мега промоции написани на табелки, 3 степени за 10 евро или подобно. На главните улици рядко има нещо читаво. Леко в страни винаги има по-добри.

На мен Италия винаги ми е била опцията за бягство, когато ми е писнало вкъщи и искам нещо лесно и близо.

• Харесвам 4
Публикувано:

Тук всеки както винаги си мисли от неговата гледна точка, ама ми се струва, че жената живее в САЩ.
Иначе и аз такива обиколки не прая, че не са моето.

• Харесвам 5
Публикувано:

Благодаря на тези, които се включиха. Пропуснах да отбележа, че живеем на около 9 хиляди километра от Италия. По някаква негова си причина, нашето летище не е особено щедро откъм практични и лесно достъпни полети до Европейските дестинации. Да не кажа направо, че изборът клони към минус. 

Напълно ми е ясно, че замисълът ни изглежда нереалистичен. Възможно е да е заради това, че искаме да видим колкото се може повече за отделеното време, или пък заради това, че сме свикнали на интензивен начин на живот с огромните разстояния, които за нас са ежедневие. Гостите ни от България се ужасяват с каква лекота приемаме часове преход с кола за бълха ни ухапала. Харесваме и така да пътуваме - иначе ни стяга шапката застоим ли се някъде по-дълго.

След съветите ви програмата претърпя лека метаморфоза. @Duke страхотно включване, хиляди благодарности! Матера, Комо и Доломите отпаднаха (@Nayden Bondzhev ще се радвам да разбера защо Доломите лятото е too much - да знаем за евентуалното бъдеще). На този етап програмата изглежда така:

Първите три нощи с база Соренто (Амалфите са близо и удобно от Неапол и задължително остават). Посещение в Помпей включен. Кажете нещо за Помпей? Единственият човек, който познавам и е бил там не е останал особено впечатлен.

(От @Dukeси откраднах Trattoria Da Emilia. ) 🙂

След това: Четири нощувки в Рим (задължително посещение при папата). Две нощувки във Флоренция. Две нощувки в Ла Специя (Чинко Терре) със стоп в Пиза. Оттам към Венеция. Болоня, Равена са по пътя - тях ще ги помислим допълнително. Не казахте нищо за Венеция? Не мога да си представя да отида за първи път в Италия и да не видя Венеция.  Нещо като да отида в Рим и да не видя папата:)

Благодаря отново за предложенията и включването на всички. @horus92, мерси за съвета да не се храним по главните улици! Между другото, ще сме там някъде 22-23 Май, с надеждата, че ще изпреварим донякъде тълпите. Или пък да не се надяваме?

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Тълпите може да се избегнат от ноември до март с изключение на празници, фестивали и подобни.  Евентуално в Южна Италия може да имате късмет.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Deja Vu каза:

Не казахте нищо за Венеция? Не мога да си представя да отида за първи път в Италия и да не видя Венеция.

Независимо кой какви изживявания е имал там (лоши, добри или му е ухаело на канал), Венеция трябва да се посети.

• Харесвам 10
Публикувано:

Според мен Венеция е ок. Ден за основната част стига. Ако искате Мурано и Бурано още един. 3ти ден е за лежерно посещение и обхождане на всичко. Интересно е да се види, но и доста скъпо, там съм плащал може би най скъпото си спане предвид какво получих. 170 евро за бейсик стая със споделена баня и то преди 3 години. Там наистина се усеща колко много хора има заради тесните улички. Съвет за Венеция, там пицата не е традиционна. Яде се морско, имаха някакъв черен дроб също. Като цяло Италия се маркетира с пица и паста, но всеки регион си има различна традиционна форма паста със сос. Правят страхотни плата със сиренца и колбаси от регионите си, може направо с тях да се наядеш.

За Доломитите аз ходих в началото на юли и не беше толкова претъпкано, там ми се стори всичко много добре организирано като в Австрия, но с вкусна италианска храна. Имаше проблем с паркирането само на лифта за Cinque Torri. Там натовареният сезон се води, че започва от 5-6-7 юли или нещо такова. Поне от тогава се изискваше резервация за едно от езерата. Но дори през юли си валеше и си ставаше хладно предвид височината.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Deja Vu каза:

След това: Четири нощувки в Рим (задължително посещение при папата). Две нощувки във Флоренция. Две нощувки в Ла Специя (Чинко Терре) със стоп в Пиза. Оттам към Венеция. Болоня, Равена са по пътя - тях ще ги помислим допълнително. Не казахте нищо за Венеция? Не мога да си представя да отида за първи път в Италия и да не видя Венеция.  Нещо като да отида в Рим и да не видя папата:)

От Рим към Флоренция може да погледнете Orvieto за попътен стоп. Евентуално и Сиена и поне някое място с гледки из  Тоскана (Gladiator Homecoming Scene, Punto Panoramico Cipreces en Zigzag или Cipressi di San Quirico d'Orcia). Пиза и стигат 3-4ч, така че може да видите и нещо друго наоколо този ден - примерно Лука ако идвате от Флоренция. Абе доста е трудно да се каже какво да се сложи и какво да отпадне. Отбележете всичко по пътя, което искате да видите и вижте какво ще може да се вмести. За много от местата (освен Рим, Флоренция и Венеция) и по няколко часа стигат да се види основната забележителност и да се изпие по едно кафе (все пак е Италия). Има опастност от пресищане, но вие си се знаете най-добре и как да го направите, че да е оптимално за вас...

• Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Не знам какво точно се визира с началото на лятото, но в Сиена на 2.07. и 16.08 всяка година се провежда Il Palio. Ако съвпадат датите, бих направила опит да отида. Наистина е страхотно преживяване. Ние го улучихме без да искаме или да сме знаели за него, имаше много хора, но си заслужаваше. 

Не бих пропуснала областта Кианти по винения маршрут на Кианти - The SR 222, known as Chiantigiana, Замъка Сан Верацано https://www.verrazzano.com/

Венеция си е задължителна, без значение от тълпите. 

При нас нещата изкристализираха - запазих нощувки в Рим и Соренто. Намерих бързи ферита от Соренто до Амалфи/Позитано. Сега трябва да купя билети с Уиз и само да не се издънят с разписанието си, че програмата разчита на тяхната точност - пристигане в четвъртък вечерта и връщане понеделник късно вечерта. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Две нощувки във Флоренция.

Не е ясно за кой период става дума, но на 24 юни всяка година се провежда Calcio Storico Fiorentino на Санта Кроче. Площадът е покрит с пясък и трибуни. Събитието не е за всеки, но вечерта след него има фойерверки, които се гледат от брега на реката. 

• Харесвам 4
Публикувано:

На този етап програмата изглежда така:

Първите три нощи с база Соренто (Амалфите са близо и удобно от Неапол и задължително остават). Посещение в Помпей включен. Кажете нещо за Помпей? Единственият човек, който познавам и е бил там не е останал особено впечатлен.

Благодаря отново за предложенията и включването на всички. @horus92, мерси за съвета да не се храним по главните улици! Между другото, ще сме там някъде 22-23 Май, с надеждата, че ще изпреварим донякъде тълпите. Или пък да не се надяваме?

Помпей е различен за всеки, аз например го свързвам с определено събитие и за мен беше от изключителна важност поне веднъж да посетя това място:

Относно нощувките във Флоренция отново препоръчвам да установите база в града. Според мен е подходящо място за разходки в Тоскана. По-горе @DaBo вече е споменала за любимия ми SR222 с уникалните винарни разположени по неговото протежение. Да си в Тоскана и да не посетиш Сиена и Сан Джмияно е престъпление от моя гледна точка...

Относно размисълът след Флоренция - или минавате през Болоня или пресичате Апенините към Сан Марино, Римини и скритата перла Равена в посока Венеция. Относно Венеция, както се казва напоследък "всеки сам си преценя". Имаме няколко посещения там - един път ни харесва, друг път не ни харесва. Въпрос на настроение и тълпи.....много тълпи...

И последно, да изокам и аз като един бивш премиер - за бога братя, не яжте пица в Италия! Пицата е еднаква навсякъде... В Италия се яде паста и типични италиански манджи за съответната област, обилно поляти с каза ди вино и любимите ми ликьорчета с десерта... 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 часа, Deja Vu каза:

Благодаря на тези, които се включиха. Пропуснах да отбележа, че живеем на около 9 хиляди километра от Италия. По някаква негова си причина, нашето летище не е особено щедро откъм практични и лесно достъпни полети до Европейските дестинации. Да не кажа направо, че изборът клони към минус. 

Напълно ми е ясно, че замисълът ни изглежда нереалистичен. Възможно е да е заради това, че искаме да видим колкото се може повече за отделеното време, или пък заради това, че сме свикнали на интензивен начин на живот с огромните разстояния, които за нас са ежедневие. Гостите ни от България се ужасяват с каква лекота приемаме часове преход с кола за бълха ни ухапала. Харесваме и така да пътуваме - иначе ни стяга шапката застоим ли се някъде по-дълго.

След съветите ви програмата претърпя лека метаморфоза. @Duke страхотно включване, хиляди благодарности! Матера, Комо и Доломите отпаднаха (@Nayden Bondzhev ще се радвам да разбера защо Доломите лятото е too much - да знаем за евентуалното бъдеще). На този етап програмата изглежда така:

Един цял ден обикаляхме из Помпей, дойде ми множко. Но за нас най-интересната част беше в края. Просто влязохме през изход към по-неинтересната част,а излязохме през по-интересната.  И 2-3 часа ще ви стигнат при стегнато темпо. На угасналия Везувий няма какво толкова да му се гледа. Но ако имате време и харесвате дворци, отидете до Казерта. Дворецът е до жп гарата.

• Благодаря 1
Публикувано:

Deja Vu, 

"La vita lenta e una vita dolce", казват италианците. Сиреч в Италия като местните, без бързане и без фаст фуд 🙂 

Ужас, даже и в прилични тратории и остерии наред с типични, класически за даденото място блюда почнали да предлагат бургери. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако ти е интересно как са живели римляните, Помпей е много интересен. Обаче е добре или да се прочете много, или да вземете гид/аудиогид, иначе може би няма да разберете много

Вероятно е от значение и дали е 38 градуса или 25...

• Харесвам 7
Публикувано:

@Deja Vu

Във Флоренция започва (за първи път изобщо) ремонт на купола на Брунелески. Камбанарията на Джото също ще е в ремонт. И това ще продължи дълго.

Та, помислете, какво точно ви се прави във Флоренция и да не се разочаровате. Според мене има предостатъчно и без обектите на катедралата. Аз така и не съм влизал в нея, нито в камбанарията.

Още един глас за Сиена и Сан Джиминяно. Вместо Пиза...

Директно бих изрязал частта от Пиза до Комо. Удължава се пътят. Ла Специя изобщо не разбрах, защо я мислите... Чинкуе Тере през лятото ще е най-голямата тъпканица, която може да си представите. Повече от където и да е другаде в Италия. Не че има повече хора. Просто...липсва пространство...

След Флоренция бих продължил Болоня, Ферара и Верона, преди Доломитите. Като някои от тези също търпят пропускане, без да е фатално.

Даже езерото Гарда би паснало идеално там вместо Комо.

Вие си го решете, какво и как. Само не пипайте Доломитите 🙂

В едно толкова дълго пътуване имате нужда от разнообразие, а дори и Италия ще втръсне, ако е само градско пътуване.  Доломитите ще ги помните, дълго след като всичко останало ще ви се е сляло.

П.П. Ако времето в е кът (което е много вероятно) директният ми съвет е да смените Помпей с Херкулан. Много по-запазен е, а два часа стигат да го разгледате целия без бързане.

• Харесвам 1
Публикувано:
21 hours ago, DaBo said:

Не знам какво точно се визира с началото на лятото

Кацаме в Италия някъде 22 Май. Ще пропуснем споменатите фестивали, благодаря на всички, които ги предложиха като опция.

21 hours ago, DaBo said:

Намерих бързи ферита от Соренто до Амалфи/Позитано

Може ли да ги споделиш. Макар, че сме с кола, ще се ориентираме към феритата засега. 

17 hours ago, Nayden Bondzhev said:

Вие не летяхте ли на връщане от Бергамо?

Не, връщане от Венеция.

19 hours ago, Duke said:

Относно размисълът след Флоренция - или минавате през Болоня или пресичате Апенините към Сан Марино

Убеди ни! Пресичаме Апенините към Сан Марино, на път към Венеция ще

минем и през Равена. Ла Специя и Пиза отпаднаха и на тяхното място ще сложим Тоскана - Сиена и Сан Джиминяно. 

6 hours ago, master_of_germs said:

Ла Специя изобщо не разбрах, защо я мислите..

Да ти кажа и аз не разбрах. Пиза и Ла Специя в крайна сметка отпаднаха. Тоскана, Флоренция, Сан Марино, Венеция остават.

6 hours ago, master_of_germs said:

Само не пипайте Доломитите 🙂

В едно толкова дълго пътуване имате нужда от разнообразие, а дори и Италия ще втръсне, ако е само градско пътуване.

Благодарение на твоето включване и защото съм напълно съгласна, смятам Доломитите да не ги пипаме. Cortina d’Ampezzo, не толкова далеч от Венеция - за четири нощувки. Би бил страхотен завършек. 

Отново, много благодарности на всички!!! “La vita lenta e una vita dolce” и да живее пастата!

Сега следва най-трудното - резервациите…

• Харесвам 4
Публикувано:

Ето тук гледам за феритата - https://www.ferryscanner.com/en/ferry/results?dep=RRO,POS,AMA&arr=AMA,RRO,POS&date=2026-06-06,2026-06-06,2026-06-06&tripType=multiTrip

Аз съм се спряла на тези, които пътуват около 1 час от Соренто до Амалфи. Толкова горе-долу е и автобусът, но като си купиш билет за ферито предварително, качването е гарантирано. С автобусите може да не успеете да влезете и да качате следващия.

Връщането ни е от Позитано до Соренто. Между Амалфи и Позитано или пак с лодка, или с автобус. Този детайл още не съм го измислила. Ние сме първия уикенд на юни, ще се разминем за малко с вас. По това време все още тълпите няма да са чутовни. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Сан Марино... Ако ви се бройкат държави, гъделичка си, да. Иначе... де да знам. Хубави гледки. Разходка нагоре-надолу. Но си е бая отклонение и по моему там няма какво толкова да се прави. Не че не ми  харесало, даже напротив; аз си обичам баирчета. Но все пак аз не бих го включвал в първо, второ или трето пътуване в Италия.

Равена си я подгответе предварително. Тя отвън си е направо невзрачна. Смисъл има единствено, ако посещавате обектите с мозайки. Имаше един комбиниран билет. Струва си много. Просто не очаквайте, че е град само за бърза разходка, защото не е.

След Равена на север по път ви е Падуа, който вече наистина си струва няколко часа разходка, дори и да не влизате по обекти. А ако влизате, още по-добре. 

За града Кортина нямайте големи чак очаквания. Ако го приемате само за база нощувки, ОК, но е най-малко интересното място в Доломитите. Районът наоколо обаче ще ви обездуми (бях написал по погрешка обезСУМИ... което всъщност не е грешка 😀 ). 🙂

Аз все пак бих предпочел някое по-малко градче или село в Доломитите с по-запазен дух.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 3
Публикувано:

За мен доломитите извън ски сезона са загуба на време. Преди Венеция са Болоня и Ферара, отделно с леко отклонение е Верона, я до нея класиката Сирмеоне.

• Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Nayden Bondzhev каза:

За мен доломитите извън ски сезона са загуба на време. Преди Венеция са Болоня и Ферара, отделно с леко отклонение е Верона, я до нея класиката Сирмеоне.

Аз също много харесвам Ферара. И Верона. За Болоня съм с особено мнение. Почнах да я харесвам чак на четвъртото си ходене там. И всеки път проблемът беше, че я оставях за края на пътуването. 

Та, честно, как виждаш Болоня в едно дълго пътуване СЛЕД Рим, Сиена и Флоренция. Ами, аз не я виждам...Но, разни хора - разни магеланци... 🙂

След като ми премина шокът, мнението ти за Доломитите го оставям без коментар. Понеже не се сещам за коментар, който да замести куршум... 😉

@Deja Vu

Няма нужда да "опъвате каиши".

Доломитите са наслада дори само да пътуваш, спираш и съзерцаваш.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
На 20.02.2026 г. в 4:30, DaBo каза:

Сега трябва да купя билети с Уиз и само да не се издънят с разписанието си, че програмата разчита на тяхната точност - пристигане в четвъртък вечерта и връщане понеделник късно вечерта. 

Вероятно си знаеш, но полет с Уиз в края на деня е гарантирано закъснял. Моя полет към Рим закъсня 2 часа, после 1 час търсихме багажа и стигнахме хотела към 1 сутринта, което способства за неприятни преживявания при твърда програма на другия ден.

• Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, master_of_germs каза:

Та, честно, как виждаш Болоня в едно дълго пътуване СЛЕД Рим, Сиена и Флоренция. Ами, аз не я виждам...Но, разни хора - разни магеланци... 🙂

Правил съм го по обратната ос - Венеция - Сиена - Ливорно - Ла Специя - Генуа

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.