Прескочи до съдържание

Първото ни пътуване до Италия

Deja Vu

Препоръчани мнения

Публикувано:

@master_of_germs но все пак в Рим и Венеция се ходи с големи очаквания. Колкото и невероятно да е, може да ти се стори малко. А в Болоня се отива просто така и може да ти допадне много повече… 😉

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, neuromancer каза:

Вероятно си знаеш, но полет с Уиз в края на деня е гарантирано закъснял. Моя полет към Рим закъсня 2 часа, после 1 час търсихме багажа и стигнахме хотела към 1 сутринта, което способства за неприятни преживявания при твърда програма на другия ден.

Мда... За съжаление, с тях единствено ми се връзва програмата. Че и с тях се връщаме. 🫣

Публикувано:

Поне можеш да разчиташ, че ще се постараят с всички сили закъснението да не мине 3 часа 😀

• Смея се 6
Публикувано:
7 hours ago, master_of_germs said:

Няма нужда да "опъвате каиши".

Доломитите са наслада дори само да пътуваш, спираш и съзерцаваш.

Страхотен разказ и снимки! Каиши не мисля, че ще опъваме. Ние сме по по-леките разходки, но ще си открадна някои идеи. 🍻 Кортина смятахме да е база, но ще се огледаме за по-малък град/село. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Сан Джиминяно е страхотно, ама кой кога за последно е бил там? Защото аз бях през 2013 и през 2025 и разликата в тълпите е потресаваща. И двата пъти беше през юни, даже през 2013 беше в края на юни, т.е. повече "в разгара". Почти всяко "китно" или "магическо" място вече е показано от няколко стотин хиляди инфлуенсъра или на милиони инстаграм постове и всеки иска да отиде там. Не казвам това, за да ви "развалям" плановете, аз се чувствам много добре абсолютно навсякъде в Италия, но само за да ви подготвя, че безкрайни тълпи няма да има само по "най-изтърканите" топ дестинации, а и по уж по-специфични места, до които не се стига направо от летището. При всички положения - където и да отидете, както и да промените програмата - ако нямате драма с много трафик, все пак имате много километри, би трябвало да си изкарате чудесно. 

• Харесвам 4
Публикувано:
На 20.02.2026 г. в 5:24, Deja Vu каза:

Благодаря на тези, които се включиха. Пропуснах да отбележа, че живеем на около 9 хиляди километра от Италия. По някаква негова си причина, нашето летище не е особено щедро откъм практични и лесно достъпни полети до Европейските дестинации. Да не кажа направо, че изборът клони към минус. 

Напълно ми е ясно, че замисълът ни изглежда нереалистичен. Възможно е да е заради това, че искаме да видим колкото се може повече за отделеното време, или пък заради това, че сме свикнали на интензивен начин на живот с огромните разстояния, които за нас са ежедневие. Гостите ни от България се ужасяват с каква лекота приемаме часове преход с кола за бълха ни ухапала. Харесваме и така да пътуваме - иначе ни стяга шапката застоим ли се някъде по-дълго.

След съветите ви програмата претърпя лека метаморфоза. @Duke страхотно включване, хиляди благодарности! Матера, Комо и Доломите отпаднаха (@Nayden Bondzhev ще се радвам да разбера защо Доломите лятото е too much - да знаем за евентуалното бъдеще). На този етап програмата изглежда така:

Първите три нощи с база Соренто (Амалфите са близо и удобно от Неапол и задължително остават). Посещение в Помпей включен. Кажете нещо за Помпей? Единственият човек, който познавам и е бил там не е останал особено впечатлен.

(От @Dukeси откраднах Trattoria Da Emilia. ) 🙂

След това: Четири нощувки в Рим (задължително посещение при папата). Две нощувки във Флоренция. Две нощувки в Ла Специя (Чинко Терре) със стоп в Пиза. Оттам към Венеция. Болоня, Равена са по пътя - тях ще ги помислим допълнително. Не казахте нищо за Венеция? Не мога да си представя да отида за първи път в Италия и да не видя Венеция.  Нещо като да отида в Рим и да не видя папата:)

Благодаря отново за предложенията и включването на всички. @horus92, мерси за съвета да не се храним по главните улици! Между другото, ще сме там някъде 22-23 Май, с надеждата, че ще изпреварим донякъде тълпите. Или пък да не се надяваме?

Защо отпадна природната част? Навън има простор и въздух, романтика, спокойствие, което в напечен град, превзет от туристите, не можеш лесно да откриеш. Доломитите са извънредно добър избор в началото на лятото, езерата също. Там ще ви трябва кола. 

Не вярвам, че ви е последното ходене в Италия. Но дори и да е, според мен останете в района на Амалфи, вижте и Капри, оставете Помпей за друг път. Чинкуе Тере според мен може да се пропусне, Амалфи и примерно езерото Гарда ще компенсират напълно. 

Рим е разкошен, разбира се, както Флоренция и Венеция. Други големи градове в това пътуване са излишни, отдайте се на малки градчета и гледки. 

Мисля си, че не ви трябва кола за цялото пътуване. Нито в Рим, нито във Флоренция или Венеция. Не може ли да вземете за малко и после да направите отсечка с полети или бързи влакове до следващата точка? Италия е доста лесна за обикаляне, с евтини полети и регионални влакове, с бързите също. Да вземете кола в Неапол и да я върнете във Венеция, търсейки все настанявания с паркинг в най-туристическите градове, ми се вижда сложно, неудобно и скъпо. 

П.П. А, недогледала съм, че има прилично развитие на плана и няма да кърша ръце като гледам оформящата се програма 🙂 

• Харесвам 6
Публикувано:

щом е с кола, може да се спи в покрайнините на големите градове, където не е чак такъв проблем паркирането

иначе да взимаш кола, връщаш, бърз влак за 4 човека, пак кола може да не е по-изгодно и със сигурност не е удобно

аз съм привърженик на разделението - няколко кратки пътувания, всяко с кола или без, според местата, които се посещават, ама явно тук ще е друго

• Харесвам 3
Публикувано:
На 21.02.2026 г. в 6:34, Deja Vu каза:

Убеди ни! Пресичаме Апенините към Сан Марино, на път към Венеция ще

минем и през Равена. Ла Специя и Пиза отпаднаха и на тяхното място ще сложим Тоскана - Сиена и Сан Джиминяно. 

Тук е нужно едно леко пояснение. Разглеждайте Сан Марино като спирка по маршрута. Градчето е интересно, но реално не предлага нищо кой знае какво. За сметка на това именно там вечеряхме в един от най-добрите рибни ресторанти, които сме посещавали. Именно покрай ресторанта, собствениците бяха направили и хотел над него, в който пренощувахме. Самото пътуване през Апенините от Флоренция към Сан Марино е интересно, минава и покрай един от най-известните манастири на францисканците. След Сан Марино можете да спрете за около час в Римини, най-малкото, за да видите една от най-широките плажни ивици в Италия. Равена е превъзходна, но....................отвътре. Там се ходи заради уникалните мозайки, така че преценете дали имате интерес към подобни забележителности. Впрочем Флоренция също е интересна отвътре, а не толкова отвън. Предварително се подгответе на тема Уфици, иначе няма да има смисъл от посещение. И последно, стремете се да се придвижвате по регионалните пътища в Италия и избягвайте магистралите от които не се вижда нищо...

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравей и от мене! Вече са ти дали доста полезни съвети, а аз бих добавил само да погледнеш ето този разказ със снимки. Има голяма част от местата, които евентуално би желала да посетиш.

П.П. Където и да отидете,все ще си заслужава!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
6 hours ago, krasen_denev said:

Здравей и от мене! Вече са ти дали доста полезни съвети, а аз бих добавил само да погледнеш ето този разказ със снимки. Има голяма част от местата, които евентуално би желала да посетиш.
П.П. Където и да отидете,все ще си заслужава!

Страхотен разказ и снимки, пишеш много увлекателно! Запазих го (както и на другите магеланци предложенията), в някой хубав почивен ден ще препрочета всичко и ще си извадя някои неща. Много благодаря!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.