stotan Публикувано: 26 февруари Публикувано: 26 февруари Към пътуване до Оман най- вече ме привлякоха фиордите в Мусандам. Успяхме да ги видим въпреки издънката с Oman Air - компания, която не препоръчвам на никого, но беше единствената, изпълняваща полети до Khasab. Когато планирах пътуването, все още мислех, че не може с кола под наем да се отиде от Muscat до Khasab. Може, просто колата трябва да има специален лиценз, за да мине през ОАЕ. Информация черпих освно от интернет и от разказите на @Mary и @ivailo_radev- благодаря. Полети (които се осъществиха) София- Дубай- Маскат FlyDubai Маскат- Дубай- София FlyDubai Настаняване Низва - Nima Guest House- не е нещо особено, банята и мивката не са най- чистите, но за homestay става. Сур -Sur Grand Hotel – хубав хотел с вкусна закуска Маскат -Swiss- Belinn Airport Muscat Oman- добър Khasab -Atana Khasab Hotel- много добър хотел с хубави гледки Маскат - Royal Tulip Muscat- хубав, но цените в менюто в ресторанта не са крайни и им добавят най- различни допълнителни такси Дубай -Premier Inn Dubai International Airport- An Emirates Group Company- нормален хотел до летището с безплатен шатъл. Коли под наем От Europcar- за 3 дни- Toyota Fortuner 4x4. И за още 3 дни (реално заради Oman Air се оказаха 2, но си платихме за 3 естествено)- Toyota Prestige. И инцидентно буквално за 1 час наехме от Shair Car Rental кола Hyunday Elantra, с която ходихме до Мусандам и обратно. И с трите коли нямахме проблеми, взехме ги с пълна застраховка и неограничени км. e-sim карта от aloSim- доволни сме. 03.02. Докато чакахме самолета за Дубай, се запознахме с двойка, заминаваща за Саудитска Арабия, за да живее там, тъй като мъжът е футболист и отива да работи. Може и да е някой известен, ама като не се интересуваме много от футбол...🙂 Учудващо, храната на FlyDubai в полета от София до Дубай беше доста добра- имаше даже агнешко с картофи и беше много вкусно. Кацнахме на терминал 3 и понеже имахме 10 часа до следващия полет, си намерихме седалки с подложки за краката. @Stotan Driver спа, а аз пазех багажа 🙂. Около 4 часа преди полета се преместихме на терминал 2 с безплатния транспорт от летището. Отне ни около 45 мин. С чакането на автобуса стана 1 час. Автобусите между терминалите минават на 30 мин. 04.02. Качихме се в самолета за Маскат и чух как стюардесата обяснява на един мъж, че това е полет за Маскат и че той се е качил на грешен самолет. Не знам как при всички проверки на бордни карти е възможно това. Бях до прозореца, но не се виждаше нищо интересно- само пустиня и облаци. Имаше огромна опашка при имиграционните и отвориха ново гише и ние се преместихме, но там опашката вървеше много бавно и се върнахме на първата, на която вече нямаше хора. Взехме колата и потеглихме. Минахме през едно change бюро и обменихме долари за омански риали, тъй като не бяхме взели от София. По планинските пътища @Stotan Driver не знаеше как да включи 4 х 4 и на един viewpoint пита един арабин с Тойота, който му обясни. Денят беше посветен на места с панорамни гледки в района на Jabal Al Akhdar. Планините Джебел Ахдар („Зелената планина“) са част от планините Хаджар. Известни са с лабиринта си от вади (речни долини) и терасовидни овощни градини, където нар, кайсии и рози растат в изобилие поради мекия средиземноморски климат. Най-високият връх Джебел Шамс с надморска височина от 3018 е най-високият връх в планинската верига Хаджар и в Оман. Най- много ни хареса гледката от Scenic point, отбелязана на картата по- горе. Diana’s Viewpoint, за който се минава през един хотел, е най- неатрактивният според мен. Залезът 05.02. Посетихме Nizwa Sultan Qaboos Mosque. По план след нея трябваше да се отправим към Jebel Shams, но @Stotan Driver се престрои в грешна лента на пътя и GPS-ът ни премаршрутира така, че решихме вместо да се върнем на кръстовището, където се объркахме, да посетим местата в обратен ред и да спрем първо до Бахла. Kрепостта Бахла от 13-ти век е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Гробниците тип „кошер“ в Ал Айн (Al Ayn Beehive Tombs) датират от периода Хафит (около 3100-2700 г. пр.н.е.), най-ранният период от бронзовата епоха на Оман (около 3100-1250 г. пр.н.е.). Гробниците са подобни на кошери структури, където биха могли да бъдат погребани до 30 магани, древните хора от съвременния северозападен Оман. Красотата на мястото се допълва от перфектния планински фон Jebel Misht (планината- гребен). Отвесната скална стена е спечелила на планината прякора Доломитите на Арабия и е едно от най-желаните места за катерене в цяла Арабия. Гробниците в Ал-Айн заедно с кулата Ал-Хутм и селището и некропола Бат са вписани в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1988 г. Няма директен път до гробниците, пресича се пресъхнала река и там си оставихме колата. После по една пътека през градини излязохме в подножието на хълма с гробниците. Видяхме, че има джипове, които са спрели по- близо, но вече беше късно. GPS-ът ни прекара по 15 км живописен неасфалтиран път покрай Wadi Damm, след което излязохме за кратко на асфалт и после следваше пак прашен път към viewpoints към Wadi Ghul (Grand Canyon of Oman), дълбок 1000 метра и разположен близо до Jebel Shams. Wadi Damm Спирахме на всички възможни места с панорамни гледки към каньона. На края тръгнахме по известния Balcony Walk W6, но само 200 м до кафето. В началото планирах да го извървим целия, но по Нова година клекнах и аз не знам как неправилно и после цял месец ме боля десният крак. Даже, когато тръгвахме, се притеснявах как ще стоя с часове в самолета и на летището в Дубай, а и после как ще пътувам в колата. За щастие кракът ми постепенно се оправи. Дали, защото го раздвижих или защото беше топло (навсякъде се радвахме на температури около 28 С), не знам. Но още в България се отказах от Balcony Walk W6 и го замених с Бахла и гробниците в Ал Айн, за което не съжалявам. Гробниците и мястото им ми харесаха много. Препопръчвам ги. Не знам какво повече щеше да допринесе откъм гледки няколко часовото ходене по пътеката, от която се откриват гледки към каньона от по- ниско, отколкото отгоре от различните viewpoints. Прахолякът, който вдигаха джиповете по пътя, на живо беше много по- голям.. На връщане към Низва минахме край Riwaygh, изоставено село от тухли от кал. Последната ни спирка за деня беше крепостта в Низва, построена в продължение на 12 години през 17-ти век от султан бин Саиф ал Яруба, първият имам на династията Я'аруба. 22 5
neuromancer Публикувано: 26 февруари Публикувано: 26 февруари Не искам да звуча като буквояд, но това там не се фиорди, а дълбоко врязани заливи. Фиордите са образувани от ледници и имат характерно сечение. До Арабския полуостров ледниците не са достигнали. 6
stotan Публикувано: 26 февруари Автор Публикувано: 26 февруари преди 1 час, neuromancer каза: Не искам да звуча като буквояд, но това там не се фиорди, а дълбоко врязани заливи. Правилно отбелязваш, че в геоложки смисъл тези заливи не са фиорди, образувани са от сблъсъци на тектонични плочи. По форма обаче силно напомнят такива, а и са известни под това име: "Фиордите на Арабия" или "Арабската Норвегия". Така ги рекламират и местните турове: "From Khasab: Fjords of Musandam Dhow Cruise", "Musandam Khasab The Land of Dolphins and Fjords" и т.н. Затова използвах такова заглавие като разговор между приятели, а не като заглавие на научна статия. 😜 11
Stotan Driver Публикувано: 27 февруари Публикувано: 27 февруари Ако някой се интересува как се отива до гробниците в Ал Айн: С червения цвят съм показал как сме слезли от шосето и сме паркирали нашата кола, със зеления- как се минава пеша през градините и пътя по хълма до гробниците, със синия- как може да се мине през пресъхналата река с кола и колата да се остави в подножието на хълма. В интернет ние намерихме само описание, че трябва да се пресече корито на река. 7
stotan Публикувано: 1 март Автор Публикувано: 1 март 06.02. Пътят от Низва до Wadi Bani Khalid са скучни 220 км, самото място е пълно с туристи и ако трябваше да избирам между него и Wadi Shab, щях да избера второто. Стигнахме и до пещера, но тя беше стръмна и неосветена и не влязохме в нея. Това животинче си стоеше на този камък, като минахме край него, и един час по- късно все още си беше там. След като се върнахме в България, видяхме на снимката човека във водата, който очевидно не го плашеше. Ей такива знаци за преминаващи пешеходци видяхме. След обяд пристигнахме в Сур и след кратка обиколка се настанихме в хотела. Лампи- лодки Sur Grand Hotel- хареса ни. 07.02. Закуската Този десерт Umm Ali много ми хареса За да се стигне до Wadi Shab, след паркиране под моста се взема лодка за 10 OMR до отсрещния бряг. Оттам поехме по пътеката. Отстрани кротко пасяха магарета. Пътеката не е трудна, но има хлъзгави камъни и много внимавах заради крака си и си помагах с една туристическа щека. Красиво беше наоколо. Често спирахме да правим снимки и затова ни отне 2,5 часа да стигнем до басейнчетата към пещерата. @Stotan Driver отказа да плува. Постояхме малко да се полюбуваме на гледката и тръгнахме обратно. Месните считат, че Bimmah Sinkhole е кратер, образуван от метеорит, който е пълен с вода. Поради това го наричат Hawiyat Najm („Падаща звезда“). Геолозите обаче казват, че се е образувал от ерозия. GPS-ът ни избра кратък път към Wadi Dayqah Dam, ама неасфалтиран, но си имаше предимства- пейзажът беше интересен и нямаше как да се объркаш- имаше си указателни табели. @Mary беше отбелязала този факт за пътя с гледки към Джебел Шамс, но там все пак е пълно с превозни средства. По тези 15-те км черен път срещнахме 3 коли. Wadi Dayqah Dam е красиво място с много беседки за пикник. На връщане пътят, избран от GPS-a към Маскат, беше само асфалт. Хотелът Swiss- Belinn Airport Muscat Oman беше приличен, избрали го бяхме близо до летището, защото на сутринта имахме полет (или поне така си мислехме) и трябваше рано да върнем колата. Привечер отидохме да я измием, защото беше толкова мръсна, че трудно можеше да се разбере какъв цвят е. Събота беше и имаше голяма опашка. Чакахме половин час и още половин, докато я измият. В ресторанта в хотела си поръчахме шиш тавук, телешки кебап, сок от диня. Нямаше Umm Ali.🙂 17
Миланка Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март преди 28 минути , stotan каза: Bimmah Sinkhole е естествен варовиков кратер От геоложка гледна точка бих казала, че не е кратер, а карст. Това е специфично "изветряне" във варовиците, като при него може да се образуват повърхностни форми като посоченото (въртоп или понор) и/или подземни форми (каверни, пещери и сложни системи от подземни реки и канали). 2
stotan Публикувано: 1 март Автор Публикувано: 1 март преди 1 минута , Миланка каза: От геоложка гледна точка бих казала, че не е кратер, а карст. Благодаря за уточнението, не съм геолог... Чичко Гугъл така твърдеше 😁
Миланка Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март Аз благодаря за всичко написано от теб. А чичко Гугъл понякога подвежда - кратер имат само вулканите. 2
stotan Публикувано: 1 март Автор Публикувано: 1 март преди 52 минути , Миланка каза: кратер имат само вулканите Не съм обърнала внимание, че пише кратер, малко го промених, но запазих думата кратер, за да не се чуди някой за какъв кратер става въпрос в коментарите. Нещо не ми достига времето, много задачи, а искам и да допиша за Оман... 1
stotan Публикувано: 2 март Автор Публикувано: 2 март Днес стигнах до видеата и направих няколко screenshot-a. Това се вижда от Diana’s Viewpoint- не е нещо различно от другите гледки. Началото на Balcony Walk W6 Кафето, до което стигнахме, Още от красотата на Wadi Shab Bimmah Sinkhole от друг ъгъл Беседките при Wadi Dayqah Dam Park 17 2
stotan Публикувано: 5 март Автор Публикувано: 5 март На 1.03.2026 г. в 22:13, stotan каза: след паркиране под моста се взема лодка за 10 OMR до отсрещния бряг Забелязах, че съм написала грешна цена. Всъщност е 2 OMR за отиване и връщане на човек. 1
stotan Публикувано: 5 март Автор Публикувано: 5 март 08.02. Станахме рано, върнахме колата на летището, предадохме си багажа, отидохме на гейта, пуснаха ни в салона на чакалнята, който беше по стълби до ръкава, самолетът стоеше на ръкава, стана 8:40 (часът, в който трябваше да излетим), стана 9 ч., 9:30. Качих се горе при служителите на гейта. В Khasab имало лошо време, в 10:40 щели да ни съобщят какво ще стане. По WhatsApp писах на човека от Dolphin Khasab Tours, с когото имахме два резервирани тура, да питам какво е времето там. Той отговори, че леко вали. Малко преди 10:40 видях в страницата на Oman Air, че полетът е canceled. Съобщиха ни го след 10:40. Завързахме разговор с две англоговорящи жени дали не искат да вземем кола под наем, да отидем заедно до полуостров Мусандам, ние да се върнем със самолета на 11.02., а те да върнат колата на 10-ти, защото тогава трябва да се върнат в Маскат. Те се колебаеха. @Stotan Driver веднага отиде да търси кола под наем, а аз се наредих на лентата за багажа. Когато го взех, жените ми казаха, че се отказват. Свързах се със @Stotan Driver, намерил беше кола под наем. Europcar му отказали, но от съседно гише се обадили на човек, който имал лиценз за пътуване през ОАЕ. Това беше фирмата Shair Car Rental. Няма да твърдя, че беше евтино или че фирмата беше перфектна (още си чакаме депозита от 30 OMR, уж днес ще го върнат), но бяха единствените, които за 1 час ни дадоха кола, която се движеше добре и можеше да премине през ОАЕ. В 12:30 ч. вече пътувахме към Мусандам. И отново се оказа вярно, че човек трябва да внимаваш какво си пожелава. В България @Stotan Driver се оплакваше: "Пак ли само ще летим. Искам да попътувам с кола." Ами отвори му се възможност за 500 км до Мусандам и обратно, плюс километрите с джипа и тези около Маскат. Още веднъж се свързах по WhatsApp с Dolphin Khasab Tours. Дъждът се бил засилил, но в 11 ч. вече бил спрял. Защо Oman Air не излетяха с по- голямо закъснение, не знам. Те са единствените, които летят от Маскат до Khasab 6 дни в седмицата без петък, а летището в Khasab приема само един полет на ден. На границата трябваше да слезем от колата, да отидем в сградата на имиграционните, където ни поискаха лиценза за колата и твърдяха, че нямаме застраховка за пътуване през ОАЕ. Shair твърдяха, че имаме, и ни дадоха един лист на арабски, но тук казаха, че това е разрешение на @Stotan Driver да кара колата. Не знаем арабски, а и не бяхме в положение да спорим така, че си платихме 200 AED и продължихме през ОАЕ. На границата с Оман пак ни пратиха при имиграционните и ни взеха такса 30 AED за това, че напускаме ОАЕ. На връщане пак ни взеха такава такса. Ама къде се намираме да напускаме арабските емирства...🤣 Най- после в 20:30 бяхме в хотела Atana Khasab Hotel. Хареса ни. Отидохме да вечеряме. Цял ден почти нищо не бяхме яли. Гладна бях като вълк. Нахвърлих се на храната и забравих да направя снимки. В стаята си отворих пощата (в ОАЕ нямахме интернет) и видях, че хубостниците от Oman Air ми пратили билети за полет за следващия ден в 11:30, без да ме питат искам ли ги. Отказах ги. Още спорим за това колко трябва да ми върнат, защото ми върнаха само около 1/7 от парите. 09.02. На времето, като бяхме за 3 дни в Дубай и наоколо, късно разбрах, че има еднодневни екскурзии до Мусандам, и съжалявах, че не съм отделила още един ден. Вече не съжалявам. Двата дни в Khasab бяха страхотни. За деня имахме резервация за целодневна разходка с лодка dhow из „фиордите“. Ако прилича на фиорд, красиво е като фиорд, цените са като за фиорд, какво е тогава... 😁😉 На лодката освен нас имаше само още двама туристи- немец с жена си украинка. Те ни запитаха откъде сме и когато казахме, издадоха възгласи на изненада. Мъжът бил 20 години висш мениджър в магазин Метро в София. Имали имот във Варна. Екипажът Разходката беше много приятна. Цареше тишина, лодките с туристи бяха малко. Наоколо плуваха делфини. От лодките свиреха на делфините, те следваха нашата лодка, минаваха под нея, появяваха се от другата страна, а ние тичахме ту от едната, ту от другата страна на лодката и се радвахме като малки деца. Ще рече някой, че за пръв път виждаме делфини. Красиви скали се издигаха над кристалната вода, която се плискаше в подножието им. Който искаше, плуваше, който не можеше, гледаше рибите. По обяд стигнахме до Two Seas Viewpoint, до който водят 440 стъпала. Кракът ми се справи добре. От едната страна е Оманско море, от другата- Арабският залив. Странична пътека водеше към малък връх. Покорихме го. 🙂 След като слязохме, ни дадоха обяд. Беше вкусен. Внимание! Продуктово позициониране. Една глътка и си там...😜 След обяд излезе вятър, излежавахме се на възглавниците и се любувахме на пейзажа. В 17 ч. бяхме в хотела. 14 1
stotan Публикувано: 9 март Автор Публикувано: 9 март 10.02. Хотелът ни направи безплатен upgrade на стаята, когато пристигнахме, с по- голяма и с гледка към морето. Сутринта не бързахме и се любувахме на гледката към басейна и към залива. Едва в 13 ч. имахме резервиран тур Mountain Safari със същата фирма с лодката. Не взех сутрешен, защото дълго се колебаех дали да не взема Overnight Dhow тур, но на края се спрях на целодневен без преспиване на лодката. След закуска отидохме до Khasab Castle, който е затворен за ремонт (това го знаех, но минахме да го видим отвън). Влязохме в Al-Kamzra Fort, за да убием времето. Върнахме се в хотела и @Stotan Driver се възползва от свободното време, за да поплува в басейна. В 13 ч. бяхме пред офиса на фирмата, откъдето ни взе джип. Първата спирка беше Khor Najd. Последва дълго изкачване в планината. Пейзажът е суров, на места все едно е имало бомбардировки- разпръснати са огромни каменни блокове. Когато завали, долината на реката се изпълва с вода и причинява наводнения. Стражът на планината по- отблизо. Шофьорът ни показа две къщи на местни отшелници, които живеели в тях. Единият починал преди време. Всяка седмица слизал пеш до долу за продукти и се връщал пеш. Нямал семейство. Другият имал семейство, но то се преместило в долината и той ги посещавал. Хайде и аз да сложа една коза. В Оман видяхме много. Високо в планината има зелена долина и селища. Улучихме цъфтеж на някакви дървета. Ако някой разпознава какво е дървото, нека каже, защото не разбрахме от обясненията на шофьора. Някога местността била дъно на море. Оттогава са останали фосили. На върха Jebel al Harim има военен обект и стигнахме само до подножието му. Шофьорът ни показа камък с петроглифи. Турът беше около 3, 5 часа. 11.02. В 7 ч. слязохме за закуска и в 8 без 15 потеглихме. Чакаха ни 500 км път. Изгрев в Khasab. В ОАЕ Този път минахме бързо през границите. Пак ни взеха 30 AED за напускане на ОАЕ. 🙂 В 14:30 бяхме в хотела. Оставихме си багажа и отидохме да върнем колата. Фирмата беше затворена. Писахме на шефа. Той ни убеждаваше да оставим колата на летището, но ние искахме някой да разпише в какво състояние е. Дойде човек от фирмата и я прие. Закара ни до летището, откъдето взехме от Europcar резервирана от България кола, не 4 х 4 . С тях се свързахме от Khasab, за да ги уведомим, че няма да можем да вземем колата между 11 и 12, както беше първоначалният план. Те имат поддръжка, която отговаря бързо, след като пишеш по WhatsApp. Уверихме ги, че ще платим за 3 дни, както сме резервирали, независимо кога ще пристигнем, и колата ни чакаше. Върнахме се в хотела. Вечеряхме в ресторанта. Това са местата, които посетихме в Мусандам. 12
stotan Публикувано: 10 март Автор Публикувано: 10 март Тъй като ми беше интересно какви бяха цъфналите дървета в Мусандам, пуснах снимка и стигнах до една арабска страница, която Google ми преведе: بالصور: ”كنز منسي“ في مسندم وخبير يُحذّر من التهديدات التي تواجهه Там дърветата на снимките бяха досущ като моето, но с повече цвят Дървото е "Al-Mazi" tree, Prunus arabica или арабски бадем, който расте в сурови планински райони и скалисти склонове на надморска височина между 850 и 1600 метра. Цъфти между февруари и април с бели до розови цветове. Плодовете му са били използвани като традиционен източник на храна, а дървесината му- в производството на селскостопански инструменти и традиционни пръчки, известни на местно ниво като „al-Jazr“. Дърветата са осигурявали сянка за временни жилища по време на пасищни сезони, сухите стъбла са били използвани като гориво в традиционни пещи и тези приложения все още са налице в някои планински села, където жителите предпочитат дървесината му, защото гори бавно и отделя малко дим, което я прави идеална за употреба в домовете. 9 1
stotan Публикувано: 12 март Автор Публикувано: 12 март 12.02. Искахме на рецепцията да си поръчаме закуска за следващия ден, но цената, която ни казаха, когато пристигнахме- 6 OMR, била само при check- in. Сега била 10 OMR на човек. Е, отказахме се. За деня имахме много натоварен график, защото трябваше да вместим и местата, които бяха планирани за предишния ден, ако се бяхме върнали със самолет. А не можехме да оставим джамията и операта за следващия ден, защото не работят в петък. Първа спирка- Sultan Qaboos Grand Mosque В операта ни казаха да дойдем в 13 ч., нямало да е отворена сутринта. Yiti Viewpoint Изкачихме Muscat Marine Tower- безплатна е за разлика от Al Murani Fort, входът за който е 10 OMR, но гледката от неговата кула е красива. Съществувал е преди португалското нашествие и по-късно е бил възстановен от португалците през 1587 г. и е първият в Оман, използващ оръдия. Riyam Censer на мен ми прилича не на кадилница, а на летяща чиния. Al Murani Fort Al Alam Palace- се гледа само отвън. Турът в операта беше с екскурзоводка и траеше около половин час. Музикални инструменти Свършихме рано след обяд и се отправихме към Mangrove forest viewpoint. GPS-ът успя да ни прекара през живописен пуст страничен път. Минахме край червено ферари с нещо като радар на покрива. @Stotan Driver предположи, че е полицейска кола, но после проверихме, че в Оман няма луксозни полицейски коли. Не успях да и направя снимка и да видим какво е било устройството на покрива. За да се стигне до Mangrove forest viewpoint от шосето има 200 м отбивка неасфалтиран път и после отново малък асфалтиран участък, който свършва в нищото. За Yenkit Bay Viewpoint трябваше да се отклоним от основния път и да изминем 3 км по неасфалтиран, но много приличен път. Последните 1,5 км обаче бяха неравен каменист път, затова оставихме колата край пътя и продължихме 20 мин. пеш до страхотна гледка. На връщане срещнахме последователно няколко джипа с араби, те спряха и ни питаха как сме и дали имаме нужда от нещо. Участъкът с път само за джипове Al Bustan Viewpoint 13.02. Приготвихме си багажа и напуснахме хотела. След интензивното разглеждане на забележителности ни беше останал само Националният музей на Оман, който отваря в 10 ч. Разхождахме се покрай брега, на пазара, купихме подаръци. Една чапла позираше сред чайките. След обяд върнахме колата. В Дубай кацнахме на време- около 22 ч. Имахме 23 часа до полета до София. Избрах такива билети, за да можем да отидем до Абу Даби, където не бяхме ходили. Тъй като имахме свързани полети, багажът ни беше чекиран направо за София и имахме право да отидем с автобуса от терминал 2 до терминал 3. А оттам излязохме и хванахме безплатния shuttle до хотела. Настанихме се малко след 24 ч. 10
stotan Публикувано: 16 март Автор Публикувано: 16 март 14.02. В 7:10 ни взе кола от Amazing Tours and Safari LLC, единствените, които предлагаха обиколка на Абу Даби от Дубай с гъвкаво време. Обикновено туровете тръгват в 9-10 ч. и са около 10 часа, което не ни устройваше- полетът за София беше в 20:55. А и ние казахме какво искаме да видим, не беше предварително определено от фирмата. За час и половина стигнахме Абу Даби. Гидът ни, пакистанецът Хафиз, знаеше английски и още няколко езика. Каза, че има 4 сестри и 4 братя. Голямата джамия в Абу Даби (Mosque of the First Sheikh Zayed Bin Sultan) е безплатна, но трябва да се регистрираш на едни машини или онлайн. Гидът ни регистрира и ни прати QR код, с който влязохме. Доста дълго се върви от входа до самата джамия. Даже има 5-6 движещи се пътеки като на летище. Отвън джамията е красива, но шарените полилеи вътре ми се видяха малко прекалени. От Ethihad Tower Observation Deck at 300 се открива 360 градусова гледка към града. Qaṣr Al-Waṭan ("Дворец на нацията") е президентският дворец на Обединени арабски емирства. Функционира като място за политически срещи. Emirates Palace Mandarin Oriental хотел- пускат туристи да го разглеждат. Абу Даби Обядвахме в близкия мол- нещо като мусака. На връщане към Дубай имаше голямо задръстване, но шофьорът избра друг път и в 17 часа бяхме на летището. 15.02. В София кацнахме навреме- 1:45 сутринта. 13 дни след завръщането ни започна войната в региона. По едно време обмислях тур до Kumzar, на края на Мусандам до Ормузкия пролие (предлагаха се такива), но не успях да го вместя във времето. Докато бяхме там, всяка вечер следях новините. Безпокоях се да не затворят въздушното пространство над Дубай. Успяхме да се приберем безпроблемно. Още ми е трудно да повярвам, че над Дубай и Абу Даби летят ракети и дронове, в Мусандам се чуват взривове от Ормузкия пролив, в Петра свирят сирени (имаше видео от наши туристи). Спомням си спокойствието, усмихнатите лица, туристите, правещи снимки... Болно ми е за хората там. Питам се какво ли прави нашият шофьор пакистанец от Дубай, който ме помоли да му напиша хвалебствено ревю (което и направих) и се притесняваше да не го уволни шефът му, защото няма да може да изпраща пари на семейството си в Пакистан и за болната си майка. Как ли е любезният индиец от Dolphin Khasab Tours, владеещият английски шофьор, който ни вози из планината и ни разказваше за местата, край които минавахме? Колебаех се дали да продължа разказа си след 28.02., но реших да го довърша с надежда нещата да приключат по- скоро, а и да запазя спомена за Оман такъв, какъвто го видяхме: красив, спокоен и гостоприемен. 8
stotan Публикувано: 17 март Автор Публикувано: 17 март Да се похваля- Shair Car Rental най- после ни върнаха депозита през MoneyGram. 🙂 Мислехме, че това няма да се случи, понеже имаше отзиви, че не връщали депозити. Сега, ако и Оman Air ни върнат парите за неосъществените полети... 😉 2 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега