Stanimir_81 Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март Здравейте, Планираме кратко пътуване до Милано, с престой от 28 март сутринта до 30 март сутринта (първата нощувка е в Милано, втората – в Бергамо). Идеята ни е единият ден да е в Милано, а другият – на езерото Комо. Моля за съвет: – Какво е оптимално да се види в рамките на един ден около Комо (мислим за Varenna / Bellagio)? – Как най-добре да се организира придвижването с фериботи между населените места? – Кои са актуалните сайтове с разписания и има ли смисъл от предварително купуване на билети? Ще сме без кола и ще разчитаме на влакове и фериботи, както и без деца). И другият ми въпрос е, втората ношувка, преди полета към София, ще спим в района на Via Greppi 8, 24122 Бергамо, и трябва да сме около 5 на летишето (полетът е 7) дали работят автобуси по това време, толквоа рано? Както и за тези ден-два в МИално/ Комо/ Бергамо, нещо като Milan pass/ card трябва ли ни или не е ОК? За двама. Благодаря предварително!
Duke Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март Аз бих направил първата нощувка в Griante вместо в Милано. Мястото е чудесно от гледна точка на ползване на фериботи между градчетата на езерото - Bellagio, Varenna и Menaggio. Цялото кръгче отнема около шест часа заедно с разходките в самите градчета и се прави съвсем лежерно с градските фериботи. Не знам обаче дали по това време няма да е леко хладно около езерото... П.П.: Не пишеш на кое летище кацате - Бергамо или Милано, но във всички случаи е възможно да се придвижите до езерото с някакъв обществен транспорт... 1
jorocontrola Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март Не е проблем да се направи за ден комбинация Bellagio, Varenna и Menaggio (аз го направих за ден от София без нощувка, но с наем на кола от Бергамо). Включете и Menaggio, там беше най-спокойно и без тълпи. Билети за феритата на място, за да не го мислите кога и как ще дойде точно. Има доста редовно и на място може да нагласяте програмата по градчетата. Имайте предвид, че има ремонт на влака по линията от Бергамо и реално няма директен влак, а трябва да се хване и автобус и се губи време. Не мисля, че ще е студено, средата на октомври беше слънчето и по обяд беше като за тениска. Края на март предполагам ще е сходно. Но може да вали и тогава обикалянето на езерото малко се обезмисля. Измислите си алтернатива на програмата за езерата и ако вали сменете плана (според мен). Ако стигнете до Varenna, може да се качите до Castello di Vezio. 20-30мин ходене нагоре, но има чудна гледка 🙂 За автобуса за летището гледай тук: https://www.atb.bergamo.it/en/public-transport/routes-stops-and-timetables https://atb-cdn.dp365.it/public/atb/Linee orari/2024/invernale/linea-1_-27-ottobre_.pdf 1
Stanimir_81 Публикувано: 18 март Автор Публикувано: 18 март Bergamo кацаме, пропуснал съм да напиша, мерси
Duke Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март Тогава директно към езерото, въобще ни ви трябва Милано. Изнамерих си график на феритата от последното ни пътуване през 2019 г. Нямам представа дали е актуален, но съм записал, че сме взели дневни билети (тогава по 15 евро), с които ползвахме всички отсечки: Фериботи – Комо – 21.09.2019 г.: 13:00 ч. – Cadenabbia – Bellagio 14:35 ч. – Bellagio – Varenna 16:15 ч. – Varenna – Menaggio 18:00 ч. – Menaggio – Bellagio 18:25 ч. – Bellagio – Cadenabbia 2
jorocontrola Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март Графиците на всички ферита са на сайта им: https://www.navigazionelaghi.it/en/tickets-and-timetables-lake-como/ Вървят средно на 30мин до час, така че според мен всичко се планира динамично на място. Да, може да се вземе дневна карта и да не го мислите, че стават и опашки понякога. 3
lyube Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март В Bellagio, Varenna и Menaggio има вили и градини, в които спокойно може да се прекарат няколко часа, ако времето е хубаво. Трите в един ден ми се вижда като препускане. Преценете според начина ви на пътуване. 1
Eva eva Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март Ще спите в Милано и докато се придвижите до езерото, на практика ви остава по-малко от половин ден за Комо, нали така? Аз гласувам за 2 нощувки в Лекко и от там обиколки по езерото 🙂 Билети за ферито ние взимахме на място, никакви проблеми. Bellagio, Varenna и Menaggio са постижими за един цял ден. Предния ден за градчето Комо и готово 🙂 Това езеро заслужава и повече от 2 нощувки, насладете му се 🙂 Лично мнение 🙂 7
jorocontrola Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март преди 3 часа, Eva eva каза: Ще спите в Милано и докато се придвижите до езерото, на практика ви остава по-малко от половин ден за Комо, нали така? Ами не или зависи какво точно разбираме под половин ден. Влакът от гарата в Милано пътува 70мин до Varenna, което значи че може да са там около 10ч и без да се става много рано. Ако се спи около езерото, нека да е поне в Lecco. Кво правим в малките градчета, ако се случи 2 дни да вали, което не е невъзможно края на март? След като се пътува на 28ми сутринта, не пречи да се разходят до Милано, да се спи там или вечерта да се отиде към езерата. Или да се направи и малко планина около езерото - Piani d’Erna Cable Car (по идея на @master_of_germs), за да се отпътнят 2 дни. Но пак зависи какво време ще се случи и какви са интересите... 4
master_of_germs Публикувано: 18 март Публикувано: 18 март преди 7 часа, jorocontrola каза: Ами не или зависи какво точно разбираме под половин ден. Влакът от гарата в Милано пътува 70мин до Varenna, което значи че може да са там около 10ч и без да се става много рано. Ако се спи около езерото, нека да е поне в Lecco. Кво правим в малките градчета, ако се случи 2 дни да вали, което не е невъзможно края на март? След като се пътува на 28ми сутринта, не пречи да се разходят до Милано, да се спи там или вечерта да се отиде към езерата. Или да се направи и малко планина около езерото - Piani d’Erna Cable Car (по идея на @master_of_germs), за да се отпътнят 2 дни. Но пак зависи какво време ще се случи и какви са интересите... А, мене ако питаш, за района на езерото Комо и околните баири и седмица не стига. Но по описаните от тебе причини (и не само) на няколко пъти са ми се проваляли ходенията до там при вече взети самолетни билети... 😕 2
Stanimir_81 Публикувано: 19 март Автор Публикувано: 19 март Здравейте и благодаря! Първа нощувка сме планирали в МИлано (още не е резервирана, макар че то...не остана). Втората е резервирана вече и е за Бергамо, че рано на 30 март летим .... Наистина не знаем какво ще е времето, преди 2 дни го даваха само дъжд, а сутринта излитане от София ...в порядъка на 5.45 сутринта, и въпреки че ще сме разбити, не изключваме първия ден да е Комо, а вторият Милано, вместо обратното. Не съм бил в Милано, струва ми се доста има какво да се види....
Anna Kalinovska Публикувано: 19 март Публикувано: 19 март В Милано нощувахме в хотелче MIU, четири метростанции от центъра. Влаковете за Комо Лаго тръгват през половин час от другата гара, онази с вдянатата игла на площада пред нея, не от централна. Пътува се под час. Оттам с фуникуляра се качих в Брунате, при Пенчо Славейков и Мара Белчева, прекарах на терасата с гледка на Bella Vista hotel, където го е сварила неканената гостенка, и във фоайето към два часа, Там е устроен красив кът, посветен на поета. Навръщане обядвах в ресторант на брега на езерото, после отидох в Стария град в района на катедралата. Разходих се из тесните улички с кафепиене и сладоледи и към 19 часа бях в миланския хотел. Разбира се , може да се направи и разходка по езерото, пристанището е срещу гарата. 2
Stanimir_81 Публикувано: 23 март Автор Публикувано: 23 март На 19.03.2026 г. в 19:34, Anna Kalinovska каза: В Милано нощувахме в хотелче MIU, четири метростанции от центъра. Влаковете за Комо Лаго тръгват през половин час от другата гара, онази с вдянатата игла на площада пред нея, не от централна. Пътува се под час. Оттам с фуникуляра се качих в Брунате, при Пенчо Славейков и Мара Белчева, прекарах на терасата с гледка на Bella Vista hotel, където го е сварила неканената гостенка, и във фоайето към два часа, Там е устроен красив кът, посветен на поета. Навръщане обядвах в ресторант на брега на езерото, после отидох в Стария град в района на катедралата. Разходих се из тесните улички с кафепиене и сладоледи и към 19 часа бях в миланския хотел. Разбира се , може да се направи и разходка по езерото, пристанището е срещу гарата. Здравейте, и благодаря за информацията. Не разбрах, от коя точно гара тръгват влаковете за Комо? Мислех, че е от централна гара Милано и близо до нея си запазихме нощувка...
blueriver Публикувано: 23 март Публикувано: 23 март преди 17 минути , Stanimir_81 каза: Здравейте, и благодаря за информацията. Не разбрах, от коя точно гара тръгват влаковете за Комо? Мислех, че е от централна гара Милано и близо до нея си запазихме нощувка... Аз съм ходила в Комо от централна гара Милано. Влакът спира на гара Комо Сан Джовани. В Комо има няколко гари.
neuromancer Публикувано: 23 март Публикувано: 23 март Зависи от жп компанията, но има и от Чентрале. Другите са от Cadorna.
Stanimir_81 Публикувано: 24 март Автор Публикувано: 24 март Благодаря, Не мога да се ориентирам в кой сайт да видя разписанието и цените на влакове от Бергамо до Милано (кацаме в бергамо, в 6.45 сутринта, местно време, вероятно ако има гара от летище Бергамо), съответно от Милано до Комо. Въобще, излизат хиляди предложения за някакви бусове, таксита.....някой, ако знае интернет сайта на тези гари? 1
neuromancer Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Няма гара на летище Бергамо, има автобуси до гара Бергамо. Влаковете в Италия са на trenitália.com 1
master_of_germs Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Специално за тая част на Италия може да гледаш и в trenord Ако ви устройва, погледнете и тази карта за пътуване в регион Ломбардия. Не включва корабчета в езерото Комо, но пък включва градския транспорт в Милано и другите градове в областта, всички регионални влакове и всички лифтове. Откровено казано, вариантите за един и за два дни не са особено изгодни и имат смисъл, само ако планирате да ползвате лифтове и фуникуляри. https://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/DettaglioServizio/servizi-e-informazioni/Cittadini/Muoversi-in-Lombardia/biglietti-e-agevolazioni/Io-viaggio/01-io-viaggio-ovunque-in-lombardia-biglietti-giornaliero-settimanale/01-io-viaggio-ovunque-in-lombardia-biglietti-giornaliero-settimanale 1
СимЕон I Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март 3 hours ago, master_of_germs said: Специално за тая част на Италия може да гледаш и в trenord Ако ви устройва, погледнете и тази карта за пътуване в регион Ломбардия. Не включва корабчета в езерото Комо, но пък включва градския транспорт в Милано и другите градове в областта, всички регионални влакове и всички лифтове. Откровено казано, вариантите за един и за два дни не са особено изгодни и имат смисъл, само ако планирате да ползвате лифтове и фуникуляри. https://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/DettaglioServizio/servizi-e-informazioni/Cittadini/Muoversi-in-Lombardia/biglietti-e-agevolazioni/Io-viaggio/01-io-viaggio-ovunque-in-lombardia-biglietti-giornaliero-settimanale/01-io-viaggio-ovunque-in-lombardia-biglietti-giornaliero-settimanale Много са удобни тези карти. Освен от автоматите и от касите могат да се купуват и от мобилното приложение на Trenord. И наистина са по-неизгодни за ден-два, но за пътуващи с деца до 14 години не е точно така, защото децата пътуват безплатно, когато са придружени от възрастен с валидна карта (иска се предварително попълнена декларация само, но почти никой не я проверява). 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега