Bib Gourmand Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Здравейте, Магеланци! Първи мой пост в този прекрасен сайт и се обръщам към вас за съвет 😊 Кой град и регион според вас е по-добрият избор във всяко отношение – храна, атмосфера, забележителности, плажове и възможности за забавление: Малага, Майорка(Палма, но и острова като цяло) или Валенсия? Планирам престой от около 7–10 дни през лятото. Интересите ми са разнообразни, така че ще се радвам на всякакви препоръки. Попаднах на мнения в други форуми, където често съветват да се пропусне Валенсия, но без особени аргументи, което ми се видя странно предвид това че плажа изглежда добре, родното място на паелята + Oceanographic, City of Arts and Sciences, Bioparc и още толкова много други неща. Да не би да има нещо под повърхността което да е толкова лошо? Та ако мога да задам по-конкретни въпроси - къде ви е по-вкусно, къде ви е по-плажно, къде ви е по-интересно и красиво? И малко инфомрация за мен - не ме е страх от жега, не ме е страх от ходене на големи разстояния, няма да пътувам с малки деца и ъ.н, т.е. нямам други подобни ограничения Ще съм благодарен, ако споделите кой вариант бихте избрали и защо 🙂
Bib Gourmand Публикувано: 20 март Автор Публикувано: 20 март Малага and Валенсия няма ли да е too much, за толкова кратък trip? Като гледах са на около 600 км един от друг ?
Doctor Who Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Всяко място е различно и красиво, на всяко място за седмица е добре. Човек или се влюбва в Испания ако я почувства или не, а VS за мене поне не се вписва, защото предполага противопоставяне, а посещаването на нови места е отвореност и приемане. 1
Alexander Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Доста различни места са и трите. Най-грубо някои от характеристиките им 1. Малага, пълно с англичани и туристи, най-зле от тази гледна точка, възможно е да е много топло юли/август. Морето е съвсем обикновено, не е прозрачно имам предвид. Обаче има най-много неща наоколо за посещение и гледане, Севия, Кордоба, Гранада и т.н. 2. Валенсия, в последните 3-4-5 години стана много модерна сред българите. Климата е като в Малага или може да се уцели много топло време, морето също е идентично с това в Малага, имат голям плаж, но водата не е уау, нито е такава в близост до града. Като град обаче е с най-много неща за гледане от трите и най-добър за градски туризъм. 3. Майорка, града има най-малко неща за гледане, но пък наоколо по острова са едни от най-добрите плажове в Европа, значително по-хубави от тези в Малага и Валенсия. Понеже е остров, не може да стане прекалено горещо, както в предните две места. Ценово обаче всички е по-скъпо в Майорка, хотели, коли, гориво и т.н. 6
Bib Gourmand Публикувано: 20 март Автор Публикувано: 20 март Съгласен съм, просто ме изненадаха коментарите в един друг форум, на които всички казваха на питащата - пропусни Валенсия и вместо това отиди еди къде си. За това ми стана любопитно има ли нещо толкова неприятно там, което не се вижда с "просто око" от далече преди 18 часа, Alexander каза: Доста различни места са и трите. Най-грубо някои от характеристиките им 1. Малага, пълно с англичани и туристи, най-зле от тази гледна точка, възможно е да е много топло юли/август. Морето е съвсем обикновено, не е прозрачно имам предвид. Обаче има най-много неща наоколо за посещение и гледане, Севия, Кордоба, Гранада и т.н. 2. Валенсия, в последните 3-4-5 години стана много модерна сред българите. Климата е като в Малага или може да се уцели много топло време, морето също е идентично с това в Малага, имат голям плаж, но водата не е уау, нито е такава в близост до града. Като град обаче е с най-много неща за гледане от трите и най-добър за градски туризъм. 3. Майорка, града има най-малко неща за гледане, но пък наоколо по острова са едни от най-добрите плажове в Европа, значително по-хубави от тези в Малага и Валенсия. Понеже е остров, не може да стане прекалено горещо, както в предните две места. Ценово обаче всички е по-скъпо в Майорка, хотели, коли, гориво и т.н. Много благодаря за изчерпателния отговор. Даде ми представа какво да очаквам от местата. Thank you
Alexander Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март преди 6 минути , Bib Gourmand каза: Съгласен съм, просто ме изненадаха коментарите в един друг форум, на които всички казваха на питащата - пропусни Валенсия и вместо това отиди еди къде си. За това ми стана любопитно има ли нещо толкова неприятно там, което не се вижда с "просто око" от далече Интересно ми е от чисто любопитство, къде са писали да отидеш, като пропуснеш Валенсия. Реално в окръга няма кой знае какво и основното е точно Валенсия. Забравих да напиша, че гладен няма да останеш никъде в Испания. 1
Bib Gourmand Публикувано: 20 март Автор Публикувано: 20 март 3 minutes ago, Alexander said: Интересно ми е от чисто любопитство, къде са писали да отидеш, като пропуснеш Валенсия. Реално в окръга няма кой знае какво и основното е точно Валенсия. Забравих да напиша, че гладен няма да останеш никъде в Испания. В Редит. Една жена планираше испанска обиколка (мисля почит за месец) и беше предложила примерен план. Голяма част и пишеха да пропусне Валенсия и Мадрид, без особена обосновка, освен че щяла да види по-добри плажове из Испания, а в Мадрид било тъпо ;д. Та понеже реално нищо не научих от тези отговори реших да попитам тук
Alexander Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Демек не са дали съвет къде да отиде, само къде да не..😀 2
jorocontrola Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март преди 18 минути , Bib Gourmand каза: мисля почит за месец... а в Мадрид било тъпо Повече не чети там. Да отида за месец до Испания и да не отида в Мадрид. Това може да е разговор само м/у американци... 🙂 Относно началното питане - за 10дни трябва да може да се комбинират и 2 от местата. От Валенсия за Палма примерно има много полети. Значи може примерно да се отиде до Валенсия, после до Палма и оттам обратно към БГ. 3
Bib Gourmand Публикувано: 20 март Автор Публикувано: 20 март преди 17 часа, Alexander каза: Демек не са дали съвет къде да отиде, само къде да не..😀 Дадоха за някои по-малки градчета, отоново без да обяснят защо. Обаче аз на хартия като гледах, във Валенсия освен плаж има и доста неща за правене, и добри ресторанти и барове (включително от топ 50 барове и топ бургери да речем) и въобще доста неща и супер много се изненадах как повечето пишеха - не ходи във Валенсия. Викам си - ха, тука има нещо което явно само ходилите го знаят. Та така се стигна и до поста ми общо взето преди 17 часа, jorocontrola каза: Повече не чети там. Да отида за месец до Испания и да не отида в Мадрид. Това може да е разговор само м/у американци... 🙂 Въобще не е изключено, честно казано не обърнах внимание, но най-вероятно са точно таквиа хахах
Doctor Who Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март преди 20 минути , jorocontrola каза: Повече не чети там. Да отида за месец до Испания и да не отида в Мадрид. Това може да е разговор само м/у американци... 🙂 Относно началното питане - за 10дни трябва да може да се комбинират и 2 от местата. От Валенсия за Палма примерно има много полети. Значи може примерно да се отиде до Валенсия, после до Палма и оттам обратно към БГ. Аз бих предложил Валенсия да си остане само тя и окръга и. При време от 10 дни може да се отиде към плажовете на Oropesa del Mar, Torrenostra или Peñíscola / на мене много ми хареса крепостта, двата плажа около нея и 6 .. 7 километровата плажна ивица широка някъде до 100 метра/ на север или на юг до Gandia и Dénia, като първите са по-добри според мене, но навсякъде има чар и испанска топлина. 3
bad kid Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Най-плажно ми е Майорка, има и забележителности. Най-интересно/красиво е в Андалусия. Но лятото жегите са брутални в Севиля например. Имам един кратък престой от вечерта до обяд през юни, беше нетърпима сауна около 40 градуса. В близост до морето мисля че е по-приятно. Подозирам и че опашките за забележителностите ще са безкрайни в тоя сезон. Около Валенсия не съм ходил, само в града. Плажът е мега безинтересен. Но в околностите може да има нещо интересно. 1
neuromancer Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Преди 1 час, Bib Gourmand каза: В Редит. Една жена планираше испанска обиколка (мисля почит за месец) и беше предложила примерен план. Голяма част и пишеха да пропусне Валенсия и Мадрид, без особена обосновка, освен че щяла да види по-добри плажове из Испания, а в Мадрид било тъпо ;д. Та понеже реално нищо не научих от тези отговори реших да попитам тук Такива препоръки са глупости, това са лични предпочитания. И не се разбира култура ли се търси, плажове ли, планини ли... То ясно, че в Мадрид няма плажове 🙂 1
deian Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Ходил съм в района на Валенсия. Ходил съм и в Андалусия. Андалусия е испанският юг - цялата област е красота! За първо ходене, бих препоръчал Андалусия. Но в никакъв случай само и единствено Малага. Разгледай за Malaga, Benalmádena, Mijas Pueblo, Marbella, Ronda, Cordoba (има бърз влак от Малага), Estepona, Antequera. Да не говорим, че може да си направите еднодневка до Гибралтар! Но не препоръчвам нито Валенсия, нито по на юг в Испания в разгара на лятото. 2
Bib Gourmand Публикувано: 20 март Автор Публикувано: 20 март 14 minutes ago, neuromancer said: Такива препоръки са глупости, това са лични предпочитания. И не се разбира култура ли се търси, плажове ли, планини ли... То ясно, че в Мадрид няма плажове 🙂 Плажовете бяха отностно Валенсия
iMari Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Ако не ставаше въпрос за лятото, веднага бих те посъветвала да избереш Андалусия с Малага. За мен предлага много повече от другите два района. Но наистина са брутални жеги там. Валенсия е супер, нямам идея какво са търсили коментаторите, че да съветват да се пропусне. Не знам дали ще има съществена разлика в температурите, но ако се спреш на нея може да се комбинира с Аликанте и близките Вила Хойоса и Алтея. И да, има голям избор на авиокомпании, коите летят между Валенсия/Аликанте и Палма де Майорка с по няколко полета на ден, така че за 10 дни дори и острова може да включиш. Но зависи дали ти се обикаля или търсиш почивка. Който и каквото да те посъветва трябва си четене и проучване, за да прецениш коя локация ще е най-подходяща за теб. 🙂 Форума предлага много и актуална информация и за трите дестинации. Например: 4
Bib Gourmand Публикувано: 20 март Автор Публикувано: 20 март 7 minutes ago, iMari said: Ако не ставаше въпрос за лятото, веднага бих те посъветвала да избереш Андалусия с Малага. За мен предлага много повече от другите два района. Но наистина са брутални жеги там. Валенсия е супер, нямам идея какво са търсили коментаторите, че да съветват да се пропусне. Не знам дали ще има съществена разлика в температурите, но ако се спреш на нея може да се комбинира с Аликанте и близките Вила Хойоса и Алтея. И да, има голям избор на авиокомпании, коите летят между Валенсия/Аликанте и Палма де Майорка с по няколко полета на ден, така че за 10 дни дори и острова може да включиш. Но зависи дали ти се обикаля или търсиш почивка. Който и каквото да те посъветва трябва си четене и проучване, за да прецениш коя локация ще е най-подходяща за теб. 🙂 Форума предлага много и актуална информация и за трите дестинации. Така е, благодаря
new one Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март преди 5 минути , Bib Gourmand каза: Плажовете бяха отностно Валенсия малко по на север от Валенсия е Коста Дорада - бяхме миналата година в началото на юли и много ни хареса градчето Салоу (то реално е по-близо до Барселона, де, но и Валенсия не е толкова далеч и има варианти за транспорт) и Порт Авентура, ако си падате по атракции. А плажовете бяха доста добри, морето е плитко и има едни златисти проблясъци във водата, които са доста впечатляващи. Въпросът е вие какво търсите и искате, но и аз подкрепям колегите, че на юг от Валенсия през лятото, е абсолютно самоубийство. Виж, за пролетта - ех, Андалусия е несравнима 1
Bib Gourmand Публикувано: 20 март Автор Публикувано: 20 март преди 16 часа, new one каза: малко по на север от Валенсия е Коста Дорада - бяхме миналата година в началото на юли и много ни хареса градчето Салоу (то реално е по-близо до Барселона, де, но и Валенсия не е толкова далеч и има варианти за транспорт) и Порт Авентура, ако си падате по атракции. А плажовете бяха доста добри, морето е плитко и има едни златисти проблясъци във водата, които са доста впечатляващи. Въпросът е вие какво търсите и искате, но и аз подкрепям колегите, че на юг от Валенсия през лятото, е абсолютно самоубийство. Виж, за пролетта - ех, Андалусия е несравнима Благодаря за предложенията, със сигурност ще ги проверя, а и ми давате и добри идеи за следващата пролет хахаха преди 16 часа, iMari каза: Ако не ставаше въпрос за лятото, веднага бих те посъветвала да избереш Андалусия с Малага. За мен предлага много повече от другите два района. Но наистина са брутални жеги там. Валенсия е супер, нямам идея какво са търсили коментаторите, че да съветват да се пропусне. Не знам дали ще има съществена разлика в температурите, но ако се спреш на нея може да се комбинира с Аликанте и близките Вила Хойоса и Алтея. И да, има голям избор на авиокомпании, коите летят между Валенсия/Аликанте и Палма де Майорка с по няколко полета на ден, така че за 10 дни дори и острова може да включиш. Но зависи дали ти се обикаля или търсиш почивка. Който и каквото да те посъветва трябва си четене и проучване, за да прецениш коя локация ще е най-подходяща за теб. 🙂 Форума предлага много и актуална информация и за трите дестинации. Например: Благодаря и за линковете. Така като гледам коментарите Малга и Андалусия, ще останат за някога не на лято, така че ми спестихте доста голяма част от главоболията 2
Balkanka Публикувано: 20 март Публикувано: 20 март Здравейте! Съдейки по никнейма Ви, трябва да цените доброто похапване (надявам се, че не Ви засягам 😉 ). В Испания е вкусна храната, напоследък ми се видя доста поскъпнала, преди беше на доста места по-евтино от България. Навсякъде ще намерите широки и дълги плажове, не съм наясно какво търсите. Лятото е много горещо, особено във вътрешността. Най-късно съм ходила в средата на юни и то в Барселона и на север от нея и ми се видя безобразно горещо. На Майорка съм била през май и също беше горещо. Ходя в Испания от октомври нататък до към април. В Мадрид обаче може и да е доста студено през нелетните месеци. (все пък е във вътрешността). Ако сте за културен туризъм - най-малко има за гледане на Майорка, макар че и там има какво да се види в Палма и из острова изобщо. С обществен транспорт са постижими всички градчета, които се спрягат като задържителни. Най ми хареса в Деа - много е живописно разположен и има музей на Робърт Грейвс (Аз, Клавдий). Учудвам се на негативния коментар относно Валенсия, но все пак "всеки сам си преценя". На мой колега синът учи там и то по негово настояване, след като е пътувал и до други градове си е избрал именно този (не заради университета, а заради излъчването на града). "Градът на Калатрава" е нещо, което няма с какво да се сравни, уникално е...в самия център има много църкви, в катедралата е Граалът (така твърди християнската ни религия)...Имат богат художествен музей с много заслужаващи си картини. Има много заведения, има и вкусен сладолед. Общо взето не търсете мнения, пътувайте и сам преценете кое Ви харесва и кое не. Андалусия е много богата и любопитна, но Малага определено не е моето място, макар и да има интересни неща в града (музей на Пикасо, катедрала и разни други църкви, крепост и прочие). Пренаселена ми е, независимо по кое време, тъпканица в транспорта, тълпи, които ще те смачкат. Май само сутрин по-раничко може да позяпа човек. Там съм попадала и на най-неприятния хост в опита ми на самоорганизиран пътуващ. 2
Bib Gourmand Публикувано: 23 март Автор Публикувано: 23 март On 3/20/2026 at 3:55 PM, Balkanka said: Здравейте! Съдейки по никнейма Ви, трябва да цените доброто похапване (надявам се, че не Ви засягам 😉 ). В Испания е вкусна храната, напоследък ми се видя доста поскъпнала, преди беше на доста места по-евтино от България. Навсякъде ще намерите широки и дълги плажове, не съм наясно какво търсите. Лятото е много горещо, особено във вътрешността. Най-късно съм ходила в средата на юни и то в Барселона и на север от нея и ми се видя безобразно горещо. На Майорка съм била през май и също беше горещо. Ходя в Испания от октомври нататък до към април. В Мадрид обаче може и да е доста студено през нелетните месеци. (все пък е във вътрешността). Ако сте за културен туризъм - най-малко има за гледане на Майорка, макар че и там има какво да се види в Палма и из острова изобщо. С обществен транспорт са постижими всички градчета, които се спрягат като задържителни. Най ми хареса в Деа - много е живописно разположен и има музей на Робърт Грейвс (Аз, Клавдий). Учудвам се на негативния коментар относно Валенсия, но все пак "всеки сам си преценя". На мой колега синът учи там и то по негово настояване, след като е пътувал и до други градове си е избрал именно този (не заради университета, а заради излъчването на града). "Градът на Калатрава" е нещо, което няма с какво да се сравни, уникално е...в самия център има много църкви, в катедралата е Граалът (така твърди християнската ни религия)...Имат богат художествен музей с много заслужаващи си картини. Има много заведения, има и вкусен сладолед. Общо взето не търсете мнения, пътувайте и сам преценете кое Ви харесва и кое не. Андалусия е много богата и любопитна, но Малага определено не е моето място, макар и да има интересни неща в града (музей на Пикасо, катедрала и разни други църкви, крепост и прочие). Пренаселена ми е, независимо по кое време, тъпканица в транспорта, тълпи, които ще те смачкат. Май само сутрин по-раничко може да позяпа човек. Там съм попадала и на най-неприятния хост в опита ми на самоорганизиран пътуващ. Здравейте! 😊 Много благодаря за изчерпателния и подробен отговор, наистина ми беше много полезен! И изобщо не ме засягате, напротив 😄. Качествената и вкусна храна са важни за пътуванията ми (но за щастие далеч не приличам на Bibendum хахах).Съгласна съм с Вас, че човек най-добре сам трябва да усети дадено място, но е безценно да чуе и чужд опит преди това. Благодаря Ви още веднъж, че отделихте време да напишете всичко толкова подробно!
Shlosera Публикувано: 23 март Публикувано: 23 март Зависи какво ще правите. Ако ще ходите по плажове, препоръчвам до към средата на юли Валенсия. Пясъка е жълт и приятен, а водата много топла, като изключим Аликанте и Бенидорм, както и уикендите, по плажовете около Валенсия, цялата Коста Бланка е супер. Коста дел Сол, където е Малага, водата до средата на юли е адски студена... слънце пече, топло е, но водата е ледена, под 20 градуса. Малко по топла става след Тарифа на Атлантическия океан, но опита ми сочи, че Балтийско море през юли е по топло. 😄 Ако ще се правят градски обиколки и трябва да избирам между двата района, определено бих заложил на Малага. Защо? Защото Андалусия на мен по ми допада с тази мавританска атмосфера. Валенсия е страхотен град. Музеите, паелята и цялата атмосфера са прекрасни. С голямата дъщеря прекарахме цял ден в Града на изкуството и науките - от отварянето до затварянето, накрая всичко давах да си тръгнем, но детето имаше още енергия. Но наоколо не е това, което е Андалусия. В района прекарахме близо два месеца миналата година, като на мен по ми допада като плажна дестинация. Аликанте е много хубаво също, а в Бенидорм е най - добрия увеселителен парк в който съм бил и в който не сме прекарали 2/3 от времето в чакане по атракциите. Има и голям аквапарк, но там чакането е адско. Аз имам фетиш към градове с високи сгради, за това Бенидорм е задължително място, макар че освен гореизброените няма какво толкова да се прави там. Ако има някакви въпроси на които мога да отговоря в дълбочина съм насреща. 1
Bib Gourmand Публикувано: 23 март Автор Публикувано: 23 март 45 minutes ago, Shlosera said: Зависи какво ще правите. Ако ще ходите по плажове, препоръчвам до към средата на юли Валенсия. Пясъка е жълт и приятен, а водата много топла, като изключим Аликанте и Бенидорм, както и уикендите, по плажовете около Валенсия, цялата Коста Бланка е супер. Коста дел Сол, където е Малага, водата до средата на юли е адски студена... слънце пече, топло е, но водата е ледена, под 20 градуса. Малко по топла става след Тарифа на Атлантическия океан, но опита ми сочи, че Балтийско море през юли е по топло. 😄 Ако ще се правят градски обиколки и трябва да избирам между двата района, определено бих заложил на Малага. Защо? Защото Андалусия на мен по ми допада с тази мавританска атмосфера. Валенсия е страхотен град. Музеите, паелята и цялата атмосфера са прекрасни. С голямата дъщеря прекарахме цял ден в Града на изкуството и науките - от отварянето до затварянето, накрая всичко давах да си тръгнем, но детето имаше още енергия. Но наоколо не е това, което е Андалусия. В района прекарахме близо два месеца миналата година, като на мен по ми допада като плажна дестинация. Аликанте е много хубаво също, а в Бенидорм е най - добрия увеселителен парк в който съм бил и в който не сме прекарали 2/3 от времето в чакане по атракциите. Има и голям аквапарк, но там чакането е адско. Аз имам фетиш към градове с високи сгради, за това Бенидорм е задължително място, макар че освен гореизброените няма какво толкова да се прави там. Ако има някакви въпроси на които мога да отговоря в дълбочина съм насреща. Много благодаря за коментара и интересната инфомрация в него. Особено ползна ми беше инфомрацията за температурата на водата и за Бенидорм. Благодаря още веднъж 😊😊😊 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега