Прескочи до съдържание

Равена за няколко часа. Заслужава ли си?

Bellaero

Препоръчани мнения

Публикувано:

Имам две нощувки и общо ден и две къси половинки в района. Имам идея с кацането в Римини да отида в Сан Марино. Ще бъде късен следобед около шест часа. Нощувка там. На другата сутрин да разгледам каквото има и да се върна до Римини, от където да хвана влак за Равена. Примерно пристигане около два по обяд. Вечерта да се върна за нощувка в Римини, а него да разгледам набързо на другата сутрин преди полета.

Смятате ли, че е възможно и дали си заслужава.

В Равена вероятно няма да посетя всички обекти с мозайки. Има ли някой, който е must see повече от другите?

В Сан Марино доколкото разбирам има платен роуминг. Възможно ли е да се вържа ръчно към италианска мрежа и да я ползвам там?

Публикувано:

В Сан Марино изцяло сте на италиански мобилен оператор. Половин ден за Равена стига. Ще успеете да разгледате града и мозайките. Заслужава си. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз планирам в събота да летя по обяд за Римини, но изцяло да го прескоча. Директно към Сан Марино (3-4ч), после нощувка някъде по пътя за Равена. Вторият ден основно Равена (5-6`) и прибиране неделя късно от Болоня (2-3ч). Римини го гледах-гледах, но нищо не му харесах и май ще е само спирка по пътя...

Ако стане работата, ще докладвам в темата за забежките 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз ще се прибирам от Римини с полет в 13:10. И затова му оставям една сутрин. Май ще врътна едно кръгче, ще пия кафе и ще трябва да тръгвам към летището. 

На пристигане за малко ще изпусна по-ранния автобус за Сан Марино. Доста тъпи като часове полети взех, но ми е единствената възможност за месец напред поне за смяна на обстановката.

• Харесвам 1
Публикувано:

Едно приятно местенце, където да се прекарат час-два у едната половинка ден след кацане или преди отлитане, е Сантарканджело /ди Романя/ само на 7 минути с влака от Римини.

Равена е много удобна с влак и от Болоня за час. Затова при първо ходене до Римини бих я заменил с Урбино. Малко повече логистика и прекачване в Пезаро се иска дотам, но родният град на Рафаело определено си струва. В Равена има доста за гледане, не са само мозайки. Ако идвате с влака от Римини, преди Равена е Классе, където базиликата също е с много красиви мозайки.

• Харесвам 4
Публикувано:

Равена си заслужава вниманието. В района загледах и Пезаро. На 40 ина минути е от Римини и ми се видя интересно за разходка. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря за предложенията! 🍺

Купих си билети за две минути докато пиех кафе вчера и между поръчки на чанти и парцали от разни сайтове. Изобщо не се сетих да погледна за късен полет за връщане от Болоня. Часовете наистина са тъпи, пристигам след три, тръгвам си в един. Сега обмислям кое да скипна, Сан Марино или Равена. Трябва да се строша от бързане, за да видя и двете места плюс нощувка на неприятни цени в Сан Марино.

Публикувано:

Сан Марино отпада в това лошо време, днес валеше сняг на парцали. Ще спя в Римини и ще реша дали в Равена да изкарам целия пълен ден, или в Урбино ( по предложение на master-a). В Равена наистина има много за гледане, утре ще разгледам и Урбино и ще реша. 

• Шок 1
Публикувано:

Урбино обаче също е на баир. Не висока, ама все пак планина.  Дворецът е доста празен, та не го препоръчвам. И улиците са с едни големи и неравни павета. В лошо време Равена ще е по-разумният избор.

• Харесвам 1
Публикувано:

По въпроса ми от темата - заслужава си. В единствения ми цял ден се замотах и отидох на гарата към десет. Какво бях гледала предишните дни, не знам, но се оказа, че след сутрешните влакове има голяма дупка и следващият за Равена е в 13:40. Ами отидох в Сан Марино. Разгледах кулите, катедралата, имах и музеи в билета, но не ми бяха интересни. В понеделник Палацо публико не беше отворен за посетители, магазините и аутлета също не ми представляваха интерес. Метнах се на обратния рейс за Римини и точно успях да хвана влака в 3:20 за Равена. До 19:30 разгледах всички пет отворени обекта с мозайки. Ако не бях изморена, ако не бях сама, вероятно щях да остана за лежерно хапване и пийване. Но и там и в Римини концентрацията на тъмнокожи хора е огромна до степен на неприятно. Принципно нямам проблем с никакви раси и цветове, но и в двата града след пет-шест полицията изцяло изчезва от улиците. Стъмни ли се, и италианците изчезнаха зад пуснатите си ролетни щори. В десет вечерта в Римини и коли нямаше по улиците.

Равносметката е изминати пеша 39 км и 4 часа пътуване с влак и рейс. Много съм доволна.

А, и времето беше чудесно, топло и слънчево от време на време. Прогнозите за 80-90% дъжд не се сбъднаха.

• Харесвам 4
Публикувано:

@jorocontrola, не скипвай изцяло Римини. Старият град е много приятен, а най-готиното за мен място е кварталчето след моста Тиберио. Там вечерях първата вечер, втората в Стария град. Но се върнах за кафе и снимки последната сутрин преди полета, много е готино и цветно, а мостът е жесток за снимки. В квартала с хотелите под гарата пък има разкошни къщи. Много е подредено, но там са също и хотелите, а сега не е сезон и беше пусто. Свястна храна също няма там, скъпо и туристическо, а и малко работят извън сезон. 

• Харесвам 3
Публикувано:

От многото италиански градове, които съм посетилa, Равена несъмнено е любимият ми и завинаги ще остане запечатан в сърцето ми. Има три основни причини: близостта му до морето, многобройните атракции за посещение и най-вече богатата му история.

Равена е известна като градът на мозайките и е била столица три пъти през цялата си история: първата столица на Западната Римска империя (402-476), на Остготското кралство (493-553) и на Византийската екзархия (568-751).

В историческия център ca осем обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, които разказват историята и свидетелстват за величието на този град. Сгради, пряко свързани с най-важните исторически и религиозни събития, положили основите на съвременна Европа,построени между V и VI век от несравними художници и строители.

това са : Il Mausoleo di Galla Placidia, il Battistero Neoniano, la Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, il Battistero degli Ariani, la Cappella Arcivescovile, il Mausoleo di Teodorico, la Chiesa di San Vitale e la Basilica di Sant’Apollinare in Classe.

ако целта е селфи пред красиви фасади и постване в соц.мрежи,всеки град или село в Италия става.
Ако целта е допир до уникална истрия,изкуcтво и култура ,то бърза разходка из центъра не стигат.

• Харесвам 4
Публикувано:

Фано е много по-интересен за разглеждане както от Пезаро така и от Римини. Така че ако имате повече време го препоръчвам с две ръце.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 часа, Bellaero каза:

@jorocontrola, не скипвай изцяло Римини. 

Италия си е хубава (почти) навсякъде.

Просто имам само ден и половина по план. Кацам на обяд и тръгвам за Сан Марино, а точно тук не искам да претупвам. За спане съм си харесал Cesenatico. От там другият ден към Равена. После път до Болоня и просто така се получава... 😞

Публикувано:
преди 2 часа, Moin_26 каза:

От многото италиански градове, които съм посетилa, Равена несъмнено е любимият ми и завинаги ще остане запечатан в сърцето ми. Има три основни причини: близостта му до морето, многобройните атракции за посещение и най-вече богатата му история.

Равена е известна като градът на мозайките и е била столица три пъти през цялата си история: първата столица на Западната Римска империя (402-476), на Остготското кралство (493-553) и на Византийската екзархия (568-751).

В историческия център ca осем обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, които разказват историята и свидетелстват за величието на този град. Сгради, пряко свързани с най-важните исторически и религиозни събития, положили основите на съвременна Европа,построени между V и VI век от несравними художници и строители.

това са : Il Mausoleo di Galla Placidia, il Battistero Neoniano, la Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, il Battistero degli Ariani, la Cappella Arcivescovile, il Mausoleo di Teodorico, la Chiesa di San Vitale e la Basilica di Sant’Apollinare in Classe.

ако целта е селфи пред красиви фасади и постване в соц.мрежи,всеки град или село в Италия става.
Ако целта е допир до уникална истрия,изкуcтво и култура ,то бърза разходка из центъра не стигат.

Не е въпросът за едното селфи. Баптистерият на Неон и "мавзолеят на Гала Плацидия" (Гала Плацидия е погребана в Рим) са фамозни , но са с точно определено време за влизане и престоят е ограничен до 5-10 минути във всеки от тях. Баптистерият на арианите е съвсем мъничък и той не отнема повече време. Мавзолеят на Теодорих е извън историческия център, а Классе е даже извън града. Ако човек си разпредели правилно времето, е напълно в състояние да ги разгледа всичките осем в рамките на един ден и няма да е претупано. Обаче тези обекти са еднотипни и наистина може да се получи пресищане, особено ако се започне с Неон и Гала Плацидия най-напред, останалите бледнеят след тях. Само че в Равена има и много други обекти, които си струват посещението, особено тези свързани с живота и творчеството на Данте.  Все пак поне една нощувка в Равена е за предпочитане. Иначе отвън Равена си е един от най-невзрачните градове в Италия и ако ще е само заради разходка, без да се влиза по обекти, има стотици други по-удачни места.

• Харесвам 5
Публикувано:

Да, не успях всичко да видя, но пак съм много доволна. Пристигнах в 16:35, влакът закъсня с 15-ина минути заради някакъв ремонт. Информацията в Гугъл за работното време на обектите не е вярна. Мислех, че ще мога да посетя само два, а всъщност посетих Basilica di Sant'Apollinare, където бяхме пет човека и на излизане дойдоха голяма група ученици. От там отидох до мавзолея на Данте, където се наложи да поразбутам голяма група от първокласници, за да погледна вътре. От бързане да стигна до мавзолея на Гала Плацидия, съвсем изключих да вляза в Basilica di San Francesco, която всъщност ми беше интересна. Също и Biblioteca Classense остана за следващо посещение. В мавзолея на Гала Плацидия бяхме само аз и двама англичани без ограничение на времето.
Basilica di San Vitale ме впечатли много силно. Там имаше десетина човека. От там през централните улици и площади отидох до Баптисерия на православните. Това бяха отворените по това време обекти. Разходих се още по улиците, надзъртах в разни приятни дворчета, пих кафе, разгледах и меркато Коперто и реших да се прибирам заради написаните в предишния ми пост причини. 

@jorocontrola, много хубава идея за Чезенатико, бях решила там да сляза на прибиране към Римини по първоначалния ми план, пък било и само за да пия едно питие с тази гледка.

Честно казано в Сан Марино като се разгледат кулите и гледките (за мен също беше интересен и Палацо публико ако беше отворен), освен да ядеш и да купуваш парфюми, друго не виждам какво може да се прави там повече време.

Screenshot_2026-04-02-21-25-49-015_com.google.android.apps.maps-edit.jpg

Screenshot_2026-04-02-21-25-30-642_com.google.android.apps.maps-edit.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.