travelss Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март От няколко години климата верно полудя. От Май до Октомври в цяла южна Европа е около 40 градуса. Португалия, Испания, Гърция, Италия, целите балкани си е мор. Дори Франция и Германия стигат 35 гр. България също-тоже. Следя често Севиля там 45+ гр си е норма. И къде да ходим на хладно тогава на по-нормални цени? Форумния естествен интелект какво мисли? 4
Argentique Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Прибалтика. Има и море за по-екстремно настроените. В края на юни на Куршската коса водата беше +14, в началото на август + 18. Литва и Латвия са с по-ниските цени от Естония. 9
iMari Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Съвсем логично - на Север. Прибалтийските републики, Скандинавието, UK, Ирландия, Северните части на Германия - над Хамбург, планините, Полша - дори през деня да става топло за няколко часа, много бързо разхлажда и вечерите са си студ. 8
stanimir Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Ако става въпрос за Европа, логично възможно по на север. Прибалтика , Скандинавия , Ирландия , Русия.Друг вариант е някъде в планината. 6
Asenster Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Не си въобразяваш – това вече е новата нормалност. Южна Европа лятото става все по-трудна за понасяне, особено юли–август. 40+ вече не е изключение, а редовно явление, а места като Севиля с 45°C вече са си стандарт. Аз лично затова тръгнах да бягам на север: Миналата година бях юли в Исландия и Гренландия – топ време за разходки, хладно и супер приятно. После август в Швеция – пак идеално, никаква жега. Тази година съм планирал пак в същия стил – юли: Швеция, Дания и Фарьорските острови, а за август – Занзибар (там поне е сух сезон и се диша повече от Средиземноморието). Да, не е бюджетно, но честно казано май това е единственият сигурен вариант да избегнеш 40-градусовия ад. Иначе като по-достъпни алтернативи – планини (Алпи, Пирин/Рила) или Атлантическо крайбрежие (северна Испания/Португалия) – там все още може да се живее нормално лятото. ... Или бягаш на север, или търсиш височина – югът юли–август вече е изпитание. 7
master_of_germs Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Лятото е за баири. По света и у нас 🙂 А за море... ами аз не съм забелязал някога да ми е било екстремна жега в Каварна, че чак па да не мога, след като съм работил в градината на село, да се метна на колелото и да сляза до плажа за едно топване пред залез. 11
iMari Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март преди 2 минути , master_of_germs каза: някога да ми е било екстремна жега в Каварна За Шабленска тузла се сетих, плажа е чудесен, езерото с лековитата кал е бонус. Въпреки, че мин. лято беше пресъхнало от жега. :) А за планините - лятото опитвахме да се спасяваме на високото, ама пак с променлив успех. Помня как в началото на юли бяхме тръгнали от спортната база на Белмекен към Равни чал, вярно че беше един от най-топлите дни, а ние се натуткахме с тръгването чак към обяд, ама все пак над 2000м трябваше да е по-поносимо. Направо окапахме от жега, чак към върха стана по-хладно. 4
master_of_germs Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март преди 12 минути , iMari каза: За Шабленска тузла се сетих, плажа е чудесен, езерото с лековитата кал е бонус. Въпреки, че мин. лято беше пресъхнало от жега. :) А за планините - лятото опитвахме да се спасяваме на високото, ама пак с променлив успех. Помня как в началото на юли бяхме тръгнали от спортната база на Белмекен към Равни чал, вярно че беше един от най-топлите дни, а ние се натуткахме с тръгването чак към обяд, ама все пак над 2000м трябваше да е по-поносимо. Направо окапахме от жега, чак към върха стана по-хладно. Към Шабленската работа нямам. Аз на Балчишката Тузла ходя, с малка отбивка, че постоянно циркулираме с кола между къщето в Добрич и другото в Каварненската околия. Ама не на платения вход, а с един подход откъм рибарските къщички. Там има и прясна течаща вода като импровизиран душ, че аз пък хич не трая сол по себе си. Качва се едно хълмче петнайсетина метра и се спускаме от задната страна на езерото. Бая изровено е и може да се подхлъзне човек надолу, но сме сложили едно въже да помага за спускането и качването 😄 В планина само веднъж съм изпуквал от лятна жега - в Албанско Проклетийе. Тая година обаче още от началото ми е със зверски проблеми с коленете и кръста, та планинските бягства може и да не ги бъде. ... Следя темата, дет се вика. 😄 9
ДиянаВ Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март На мен по моретата не ми е горещо. Севиля и аз я следих година и нещо. Горещо си беше чак до октомври-ноември, но това не значи, че към Кадис и океана, че и по-настрани морето не е под 30 градуса. Същото си мисля и за Португалия към Фаро. Преди 2 лета през юли почивахме на Тенерифе с температури към 23-28 градуса. Тази година сме предвидили отсечката Бордо - Сантандер и очаквам да е около 20-25. Та в Испания не винаги е горещо лятото, както и в Португалия. Обаче това не са плажни дестинации тип Гърция в представите на балканците. Ако се търсят други емоции, като при мен, лятото е времето, с недостатъка в по-високите цени🙂 6
travelss Публикувано: 24 март Автор Публикувано: 24 март Да де то ясно, че ще е северна Европа. Ама ще трябва да се взима 2ра ипотека на апарта. 🙂 Прибалтика само е една идея по-нормално, ама колко пъти там? Другите сверни са по ~300Е/ден, галиба. Билбао и около миналата година беше до 32 гр. Иначе да, там доста ходя. Аз плаж не ща. И всичко на 28 гр ми иде байгън. 2 1
stanimir Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Гарантирано студено - само в южното полукълбо.Южна Африка , Нова Зеландия , Чили , Аржентина ... 6 1
travelss Публикувано: 24 март Автор Публикувано: 24 март 1 minute ago, stanimir said: Гарантирано студено - само в южното полукълбо.Южна Африка , Нова Зеландия , Чили , Аржентина ... Даже прекалено студено. Има билети Париж - Буенос Айрес за 592Е през Богота за май-юни сега. Ама...
master_of_germs Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март преди 2 минути , travelss каза: Да де то ясно, че ще е северна Европа. Ама ще трябва да се взима 2ра ипотека на апарта. 🙂 Прибалтика само е една идея по-нормално, ама колко пъти там? Другите са по ~300Е/ден, галиба. Ами, две поредни лета по баирите /и не само/ в Средна Азия ни излизаше по под сто лева на ден. Това с всички възможни разходи, включително самолетни билети, кола /и шофьор/. 6
travelss Публикувано: 24 март Автор Публикувано: 24 март Just now, master_of_germs said: Ами, две поредни лета по баирите /и не само/ в Средна Азия ни излизаше по под сто лева на ден. Това с всички възможни разходи, включително самолетни билети, кола /и шофьор/. А по не-баирите там не е ли също страшна жега?
Captain45 Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Ако се търси плажна дестинация без жега през лятото, канарските острови са много добра дестинация. Около 6-7 часа чист полет с прекачването става 8-10 часа. Цените са добре. 2
ДиянаВ Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Ми кажи, че си търсиш нова дестинация за лятото, не че ти е горещо 😉 3 4
Alexander Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Португалия от Лисабон нагоре и цяла Северна Испания е повече от добре и няма нужда да се ходи по Скандинавието 6
Asya Assenova Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Преди 1 час, master_of_germs каза: Към Шабленската работа нямам. Аз на Балчишката Тузла ходя, с малка отбивка, че постоянно циркулираме с кола между къщето в Добрич и другото в Каварненската околия. Ама не на платения вход, а с един подход откъм рибарските къщички. Там има и прясна течаща вода като импровизиран душ, че аз пък хич не трая сол по себе си. Качва се едно хълмче петнайсетина метра и се спускаме от задната страна на езерото. Бая изровено е и може да се подхлъзне човек надолу, но сме сложили едно въже да помага за спускането и качването 😄 В планина само веднъж съм изпуквал от лятна жега - в Албанско Проклетийе. Тая година обаче още от началото ми е със зверски проблеми с коленете и кръста, та планинските бягства може и да не ги бъде. ... Следя темата, дет се вика. 😄 Не е много по темата, ама много помага за колене и кръст. Потвърдено от различни източници на възраст от 30+ до 60+. 3 2
Иван Попов Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Да дам и аз малко инфо по темата, че вече и аз бягам от топлото 🙂 Ако търсиш бягство от жегата, най-сигурните варианти са северът и планините. Шотландия, Норвегия и Исландия са топ избор – прохладно време и много природа. Балтийските държави (Естония, Латвия, Литва) също са много добър вариант – умерени температури, зеленина и море без жега. Ако искаш нещо по-близо – Словения, Австрия, Швейцария или Доломитите са отлични заради планините и по-свежия климат. Румъния (Трансилвания) също е подценен вариант. Като цяло – северът и планините са най-доброто решение, ако искаш да избягаш от жегата в България. 5
stanimir Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Като че ли имахме най-нормалната зима от доста години насам , може пък и лятото тоя път да е без аномалии. 3 1
iMari Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март преди 2 часа, master_of_germs каза: Тая година обаче още от началото ми е със зверски проблеми с коленете и кръста, та планинските бягства може и да не ги бъде. Със сигурност знаеш, че сега е идеалния момент да направиш един курс физиотерапия. 🙂 Понеже и на мен са ми проблемни кръста и едното коляно - невролог ми предписа по два пъти в годината за два, три месеца да взимам едновременно Уримил форте, Хондросейв и Мобилфлекс. Определено има ефект. И на слизане задължително с наколенка. Темата малко стана кьораво и сакато дават акъл, ама одъртехме, кво да правиш...😂 5 1
Георги Матеев Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март Полша, целият район между Гданск, Гдиния и Сопот. Поносими цени (значително по-ниски от Исландия, Норвегия и прочие), сравнително хладни температури, приятни плажове, много опции за забавления, евтина храна/алкохол и изгодни полети от България. Ако основна цел е бягство от жегата спокойно бих изкарал там няколко седмици. Също така според мен е доста по-интересно от Прибалтика. Плажът в Сопот: В краен случай и в България с добър климатик не е чак толкова зле 🙂 14 1
stanimir Публикувано: 24 март Публикувано: 24 март 17 minutes ago, Георги Матеев said: Полша, целият район между Гданск, Гдиния и Сопот. Поносими цени (значително по-ниски от Исландия, Норвегия и прочие), сравнително хладни температури, приятни плажове, много опции за забавления, евтина храна/алкохол и изгодни полети от България. Ако основна цел е бягство от жегата спокойно бих изкарал там няколко седмици. Също така според мен е доста по-интересно от Прибалтика. Плажът в Сопот: В краен случай и в България с добър климатик не е чак толкова зле 🙂 +1.На практика са свързани и лесно достъпни с евтиното крайградско влакче. И идеалният пример как всеки търси това което няма. 5
Дани Магелани Публикувано: 25 март Публикувано: 25 март преди 10 часа, master_of_germs каза: Към Шабленската работа нямам. Аз на Балчишката Тузла ходя, с малка отбивка, че постоянно циркулираме с кола между къщето в Добрич и другото в Каварненската околия. Ама не на платения вход, а с един подход откъм рибарските къщички. Там има и прясна течаща вода като импровизиран душ, че аз пък хич не трая сол по себе си. Качва се едно хълмче петнайсетина метра и се спускаме от задната страна на езерото. Бая изровено е и може да се подхлъзне човек надолу, но сме сложили едно въже да помага за спускането и качването 😄 В планина само веднъж съм изпуквал от лятна жега - в Албанско Проклетийе. Тая година обаче още от началото ми е със зверски проблеми с коленете и кръста, та планинските бягства може и да не ги бъде. ... Следя темата, дет се вика. 😄 Подкрепям за района Балчик - Каварна, а и на север. Последните две лета прекарах там по над месец и не усетих жега. Има постоянно ветрец. Не е бетонирано като на юг. И е дивичко, точно по мой вкус. Дано не се застрои! В София лятото не се диша, а от както построиха нова кооперация, точно срещу нашата, спряха движението на въздушните потоци и вдигнаха поне с 1 градус температурата. Никой ли не следи тези неща в градоустройството? 2 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега