Прескочи до съдържание

Лятото е пещ. Къде да бягаме?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 часа, master_of_germs каза:

Лятото е за баири. По света и у нас 🙂 

Доста субективно. Не съм планинска коза, че да катеря баири. 
Иначе лятото е непоносимо напоследък, в цяла Южна Европа.  И аз съм от тези, които се евакуират на север, няколко лета ходя в прибалтийските, също в Норвегия и Финландия.  Бях в Осло, в Талин+Хелзинки… Тази година пак ще съм в тази посока (Рига+Тампере), Полша, Литва, Германия…  Иначе в най-топлите европейски държави ходя есен, зима, пролет. 
Що се отнася до море … май, юни, октомври, ноември (сега ще съм декември в Египет…). В БГ на море не ходя почти никога, веднъж на 10 г. за 3 дни, компромисно. 

И да, усещанията за горещина са също субективни. Дори при мъжете и жените има разлика, а какво остава за килограми и за други фактори… човек отгледан на студен климат (или в не силно отоплен дом като дете), винаги ще

се оплаква от жега. И вижте как арабите (фризьори и дюнерджии) са облечени като за северния полюс, когато ние сме по къс ръкав. Тоест израсли  в Ирак и Сирия на горещините. И как туристи от северните страни са все по къс ръкав, когато сме по някакви якенца на 15 C

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 14 часа, Argentique каза:

Прибалтика. Има и море за по-екстремно настроените. В края на юни на Куршската коса водата беше +14, в началото на август + 18. Литва и Латвия са с по-ниските цени от Естония.

2 пъти бях преди 2 години. Това лято се каним семейно. Относително разннообразно е. Цените са приемливи лятото. Определено не е блъсканица, което е голям + за мен. Отделно скандинавските държави са супер близо и с билети от промото на Еърбалтик може да се правят всякакви обиколки.

Лятото се удължава и реално може да се ходи на море без проблеми и края на септември/октомври на приемливи цени и температури в Южна Европа, стига да можем да сме отпуска тогава...

• Харесвам 5
Публикувано:

Само се разходете до Нидерландия, всяко лято тук си умирам от студ. 

Юни беше 12С в Амстердам. Облаци, вятър и дъжд - точно за хора, които не обичат топлото. 

ЗА толкова време пътуване и пребиваване по тези ширини само два пъти ми е било топло за по няколко дни. 

А и винаги има какво да се види.

Сега, ако търсите плаж, ситуацията е спорна. Декември в Хага имаше деца и младежи, които плуваха, но според мен са с повредени терморецептори 🙂 Иначе плажната ивица е безкрайна. 

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 30 минути , Hakkâri Spor каза:

Доста субективно. Не съм планинска коза, че да катеря баири. 

Темата предполага субективизъм с пълни шепи. 😉 

Аз пък не съм цаца, че да се пържа на плажа по обяд 😄 

А в Северна Полша и Прибалтика комарите през лятото ми стигат за цял живот 😉 

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 13
Публикувано:
преди 33 минути , Lyubina каза:

Юни беше 12С в Амстердам. Облаци, вятър и дъжд - точно за хора, които не обичат топлото. 

Супер 😉

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:

На мен лятото край морето не ми е горещо. Като ми стане горещо - водата е разхлаждаща. Мога да изкарам цялото лято на произволна морска дестинация в Гърция, Италия или Испания стига да имам възможност. Горещо ми е само в София, като трябва да ходя на работа 😃😃😃

• Харесвам 9
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
3 hours ago, Бръмбар said:

На мен лятото край морето не ми е горещо. Като ми стане горещо - водата е разхлаждаща. Мога да изкарам цялото лято на произволна морска дестинация в Гърция, Италия или Испания стига да имам възможност. Горещо ми е само в София, като трябва да ходя на работа 😃😃😃

Обичам хора, които на 40 гр на морето в Гърция (щото там си ги стига) казват, че им е супер. Което няма как да е верно щото то тялото си има лимит. 🙂 лек топлинен удар, малко драйфане и пак казват, че е супер. Или са на климатика от 10 до 17ч. Така може.

Изобщо на 12 гр съм 1000 пъти по-доволен отколкото на 40.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 21 минути , travelss каза:

Което няма как да е верно щото то тялото си има лимит

Ти ше кажеш кое не е верно. 😁

Климатът се бил променил. Може и така да е, ама не е само това. Градовете се попрезастроиха, на всяка сграда, която се е напекла от слънцето и излъчва топлина, има закачени климатици, които също духат топъл въздух. Къде да отиде тая жега, освен за стои между сградите?

Като хлапета в Пловдив, когато въздухът придобиваше синкав оттенък от жега (който го е виждал знае за какво става дума), тогава вече почвахме да усещаме жега. Изобщо не ми тежи, до 40 градуса нямам никакъв проблем, над 40 пак нямам, но бих потърсил сянка. 😁

No photo description available.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 8
Публикувано:

Зависи много и от физиологията на човек.

Аз предпочитам по-прохладно или дори студено време пред жега.На студеното е лесно да се облечеш , но от жегата няма спасение , освен да се завреш някъде под климатика.Водата не е спасение , защото и до ушите да се омажеш със слънцезащитен крем пак може да слънчасаш.Жегата прави хората бавни и лениви , мисловната дейност се забавя , най-близък пример комшиите на юг 🙂

• Харесвам 9
  • Смея се 2
Публикувано:

За лятото аз бил препоръчал Австрия. Има много езера, които юни/юли месец се затоплят до  25/26 градуса, но поради планите никога не става голяма жега. Става за плаж, но и за разходки в планината. Като цяло е чистота и спокойствие. 

• Харесвам 8
Георги Матеев
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Зависи много и от физиологията на човек.

Аз предпочитам по-прохладно или дори студено време пред жега.На студеното е лесно да се облечеш , но от жегата няма спасение , освен да се завреш някъде под климатика.Водата не е спасение , защото и до ушите да се омажеш със слънцезащитен крем пак може да слънчасаш.Жегата прави хората бавни и лениви , мисловната дейност се забавя , най-близък пример комшиите на юг 🙂

+ 1. При над 20-22 градуса почвам да чувствам дискомфорт, а климатиците винаги ги пускам на 18 градуса и в стаята си правя зима. Плажните дестинации с много слънце и жега откровено ме изнервят, отделно не мога да понасям пясък, винаги бих предпочел метър сняг, но хората сме много различни.

• Харесвам 11
Публикувано:

Мен жегата също ме изневря, въпреки че на мен ръцете ми са почти винаги студени. В Белгия, както и в Нидерландия ходят голи и боси посред зима и дъжд 😅. Е не съм тръгнала боса, но откакто живея в Белгия, т.е. отдавна, не се навличам с дрехи както зимата в България. Ветроустойчиви и водоустойчиви якета вършат работа. Може би като поживееш на едно място по-дълго и параметрите ти се настройват.

Лятото ако стане жега 26С, се чувства защото е много влажно. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

Жегата прави хората бавни и лениви , мисловната дейност се забавя , най-близък пример комшиите на юг 🙂

То по тази логика тук ще да е едно от най-горещите места на земята.

• Шок 1
  • Смея се 7
Публикувано:
На 24.03.2026 г. в 19:08, stanimir каза:

Ако става въпрос за Европа, логично възможно по на север. Прибалтика , Скандинавия , Ирландия , Русия.Друг вариант е някъде  в планината.

Там е жега. В Питер умрях от жега юли 2010, а по новините показваха пожари от торфови блата край Москва, които се бяха запалили от жегата. 

На 24.03.2026 г. в 19:59, master_of_germs каза:

В планина само веднъж съм изпуквал от лятна жега - в Албанско Проклетийе

Е то с това име какво  друго да очакваш 😂 

• Смея се 5
Публикувано:

И в Хелзинки съм бил на 30 и малко отгоре градуса през юли ( 2018-а) , но приемам че е по-скоро изключение.След "залеза" (ако може да говорим за истински залез ) на слънцето обаче ставаше доста прохладно.Дори зад Полярният кръг за няколко часа дневно може да е истинска жега.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

И в Хелзинки съм бил на 30 и малко отгоре градуса през юли ( 2018-а) , но приемам че е по-скоро изключение.След "залеза" (ако може да говорим за истински залез ) на слънцето обаче ставаше доста прохладно.

Да, и в Хелзинки съм била лятото на страшна жега, и през ноща беше горещо. Животните в зоопарка се бяха скрили 😄 Трябва по на Север да се ходи във Филандия явно и да се спи на плътни завеси или с маска за очи. 

В Хелзинки съм била и в началото на септември и си е хладно, по жилетка. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Азорски острови 💕

Те са моята скрита, но все по-назряваща страст, докато при Мадейра /пак климатично предложение/ е тип печка циганска любов 😃

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, travelss каза:

Обичам хора, които на 40 гр на морето в Гърция (щото там си ги стига) казват, че им е супер. Което няма как да е верно щото то тялото си има лимит. 🙂 лек топлинен удар, малко драйфане и пак казват, че е супер. Или са на климатика от 10 до 17ч. Така може.

Изобщо на 12 гр съм 1000 пъти по-доволен отколкото на 40.

По островите не се усеща толкова жегата,защото подухва,  а и най-горещите часове са идеални за следобеден сън. Лично аз обичам жега, в сауната например стоя по 45 минути (3 часовника) без да излизам и после една минута леден душ и съм fresh fish. , хората сме различни.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

Азорски острови 💕

Те са моята скрита, но все по-назряваща страст, докато при Мадейра /пак климатично предложение/ е тип печка циганска любов 😃

Топ дестинация за  лятото, или ранна есен и на мен са ми любими :))) 

Мадейра е най-красива пролетта. 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Друго предложение, но не евтино е Ирландия - на запад и юг. За нея бих казала, че просто има места, където не те бърка колко еврота и ветрове хвърчат 🙃

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 12 часа, stanimir каза:

И в Хелзинки съм бил на 30 и малко отгоре градуса през юли ( 2018-а) , но приемам че е по-скоро изключение.След "залеза" (ако може да говорим за истински залез ) на слънцето обаче ставаше доста прохладно.Дори зад Полярният кръг за няколко часа дневно може да е истинска жега.

Е, мене пък ме е валял снежец в Париж на нула градуса в Париж в края на юни 😉

Природа е, бе; иди я отгатни! 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 10
Публикувано:
На 25.03.2026 г. в 10:09, master_of_germs каза:

Темата предполага субективизъм с пълни шепи. 😉 

Аз пък не съм цаца, че да се пържа на плажа по обяд 😄 

А в Северна Полша и Прибалтика комарите през лятото ми стигат за цял живот 😉 

Ъ, това с комарите - толкова ли е зле? Никога не съм ходил в Прибалтика.

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз нямам спомен за комари нито в Прибалтика, нито в Полша, а съм в най-сладката им таргет група. 😄 Но пък имам навика да се пръскам със спрей преди да изляза лятото вечер, особено край вода. Възможно е и да са взели мерки и да пръскат срещу тая гад в последните години.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.