Прескочи до съдържание

Неочакваният Туркменистан

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 51 минути , Mary каза:

Я кажи по какъв курс и къде ги смени? 

На нас гидката ни обменяше пари, а тя в мола някъде сменяше. 

Направо ги смених в мола. След като ни взеха сутринта от хотела поискахме да ни заведат най напред да закусим и пием кафе, както и питах за смяна на пари, че трябваше да си платим закуската. Заведоха ни в мола. Там гида ни заведе  в един магазин за телефони и си смених лично. По 19 и нещо беше, не запомних точно. И още нещо да кажа, ние с Интернет проблеми нямахме. В хотелите имаше wifi, в ресторантите също, а по пътя гида ни даде от неговия. Предлага и 2 карти, само си зареждаш и плащаш, каквото си заредиш. Чужденци не могат да си купят местна сим карта,  затова той е купил на негово име и ги предлага. На Дарваза няма обхват.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Mary каза:

VPN трябваше ли? 

Да, без vpn не може. Ползвах този, дето ти си препоръчала и гида него ползва. Работеше безотказно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да допълня за цената @ruwenzogy. Първоначално трябваше да бъдем 4 човека и цената беше по ниска,  не си спомням колко точно. След това другото семейство се отказа и останахме двамата. И цената се вдигна. Така, че зависи колко хора сте. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Когато комуникирах с Нокер за цената, постоянно ме пушваше да намеря още хора - предлагаше ми да  питам колеги, роднини, изобщо когото намеря, едва ли не  случайни хора по улицата… As you know, more people more cheaper price.  Което много ме издразни. Отделно каквото и да съм питала дали може, винаги отговаряше утвърдително. След това при разговор с Мурад се чудех - е как да трябва още един ден,  на мен друг гид ми потвърди, че няма проблем всичко да се види за колкото дни имаме. И Мурад ми каза - който го е обещал, не е минавал целия този път с кола. Има шанс да пътувате над 12 -15 часа  и накрая да изтървете това, за което сте тръгнали.  И като видяхме някои пътища извън Ашхабад, се убедихме, че Мурад е прав.

Така че наистина внимателно с комуникацията, не всеки е достатъчно коректен. 

Сега  след като сме се върнали, смятам че Туркменистан е лесна за организация дестинация, стига да попаднеш на читава агенция, компанията е ясно че е най - важна. 

Хубавото е, че и ние, и Slujitel попаднахме на свестни хора, така че за следващите ще е по - лесно. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 минути , Ивайла каза:

Когато комуникирах с Нокер за цената, постоянно ме пушваше да намеря още хора - предлагаше ми да  питам колеги, роднини, изобщо когото намеря, едва ли не  случайни хора по улицата… As you know, more people more cheaper price.  Което много ме издразни. Отделно каквото и да съм питала дали може, винаги отговаряше утвърдително. След това при разговор с Мурад се чудех - е как да трябва още един ден,  на мен друг гид ми потвърди, че няма проблем всичко да се види за колкото дни имаме. И Мурад ми каза - който го е обещал, не е минавал целия този път с кола. Има шанс да пътувате над 12 -15 часа  и накрая да изтървете това, за което сте тръгнали.  И като видяхме някои пътища извън Ашхабад, се убедихме, че Мурад е прав.

Така че наистина внимателно с комуникацията, не всеки е достатъчно коректен. 

Сега  след като сме се върнали, смятам че Туркменистан е лесна за организация дестинация, стига да попаднеш на читава агенция, компанията е ясно че е най - важна. 

Хубавото е, че и ние, и Slujitel попаднахме на свестни хора, така че за следващите ще е по - лесно. 

При мен се получи следното. Аз каньона не го бях включила поради факта, че мислех, че ще гледам такива пейзажи в Мангистау,  където отидохме от Туркменистан. След като видях снимките на @Mary, писах на Нокер,  че трябва да видя това. Той ми отговори,  че прехода е труден и е невъзможно.  За 1 ден трябваше да тръгнем от Дарваза, да видим каньона и да стигнем за нощувка в Туркменбаши. Бяха 17 часа път по ти знаеш какви пътища. Аз му казах, че ще тръгнем,  ако трябва в 3 през нощта, но трябва да го видим. Той отговори,  че ще помисли. Точно преди да тръгнем ми отговори,  че ще отидем на каньона. И отидохме. Но момчето,  което направи този преход просто е уникално, не е за всеки. Спа в колата на Дарваза,  стана в 4 и тръгнахме. Остави ни вечерта в хотела в Туркменбаши и тръгна да се прибира в неговия град, още 1000 км. Каза, че ще пристигне на обяд на другия ден. И всичко това без почивка и сън. Всичко явно е възможно стига вие да издържите и да се намери подходящия шофьор. Нокер силно се съмнявам,  че щеше да се хване на това. Добре,  че се оказа зает и ни предаде на това момче. И по този повод да кажа, че в този ден нямаше никакво време за ядене по ресторанти,  дори не сме спирали, освен до тоалетна 

Бяхме подготвени и си бяхме взели разни тестени неща от магазина и ядохме в колата. Аз лично, не виждам смисъл да ми е включена храната в цената. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Това, за което съжалявам и не съм знаела, разбрах го от момчето на място, иначе задължително щях да го направя: предлага нощувка на палатка на каньона,  така има повече време за разглеждане,  както залез и изгрев. Той има оборудване. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 минути , slujitel каза:

Това, за което съжалявам и не съм знаела, разбрах го от момчето на място, иначе задължително щях да го направя: предлага нощувка на палатка на каньона,  така има повече време за разглеждане,  както залез и изгрев. Той има оборудване. 

Ние го знаехме това и ни го предложиха, но дори и да беше останало в този вариант(а ние не искахме заради три поредни нощи спане извън легло), то пак нямаше да стане, защото валеше проливно и казаха, че в такъв случай отиват да спат в хотел. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Влака си беше преживяване. Аз не бих го пропуснала, въпреки че втори път не бих пътувала така. Това ни беше първия досег с туркменистанците, разбиването на първия мит, че странят от чужденци и се притесняват да говорят с тях, изгрева беше много красив..  Нашия Мурад даже се очуди, че не искаме на палатка в каньона, но това, освен трите нощи извън леглото, доста ни разбъркваше програмата нататък. Аз лично и сега бих предпочела хотел, но и повече време в каньона, което реално ние имахме, но заради дъжда не се възползвахме и сега съжалявам. 

Хубаво  е, че има различни варианти според предпочитанията на всеки. 

преди 17 часа, slujitel каза:

При мен се получи следното. Аз каньона не го бях включила 

При вас е било нещо непланирано. Даже трябва да се признае това, че все пак Нокер е успял да го включи в програмата ви, предвид факта че при издадена виза вървиш само по одобрения маршрут с възможност да махаш места, но не и да добавяш. Аз също бих се подложила на това, ако в последния момент включа нещо такова. За мен каньона е най - впечатляващото, което видях, така че и аз бих пътувала цял ден.   А за шофьора направо не знам какво да кажа,..

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 54 минути , Ивайла каза:

При вас е било нещо непланирано. Даже трябва да се признае това, че все пак Нокер е успял да го включи в програмата ви, предвид факта че при издадена виза вървиш само по одобрения маршрут с възможност да махаш места, но не и да добавяш. Аз също бих се подложила на това, ако в последния момент включа нещо такова. За мен каньона е най - впечатляващото, което видях, така че и аз бих пътувала цял ден.   А за шофьора направо не знам какво да кажа,..

Това с местата не съм сигурна,  че е вярно. Питах момчето,  не каза, че е така.  Наистина не знам. На Нокер по скоро проблема му беше,  кой да изпълни това. И, явно намери, но после го прекара с парите. Много неприятно беше. 

• Харесвам 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Един въпрос, "За да се ползват хотелските мрежи или споделен от фирмата нет, обаче е нужен VPN." - нямам много опит с VPN, но това не го разбрах, как с него се позлват хотелските мрежи?

Публикувано:
преди 37 минути , Desi89 каза:

Един въпрос, "За да се ползват хотелските мрежи или споделен от фирмата нет, обаче е нужен VPN." - нямам много опит с VPN, но това не го разбрах, как с него се позлват хотелските мрежи?

Здравейте, . не става дума за ВПН за достъп до хотелската мрежа, не се ползва изобщо за това, а за ВПН, който ти позволява да използваш хотелския интернет, сякаш излизаш в интернет през друга държава.

Без ВПН телефона ви се свързва към хотелски Wi-Fi, оттам трафикът минава през интернет инфраструктурата и каквито там филтриране има от Туркменистан и след това излиза в свободната интернет мрежа. Ако дадена услуга е блокирана в Туркменистан, няма да имате достъп до нея просто. 

С ВПН телефона отново се свързва към хотелския Wi-Fi, но след това трафика ви се изпраща през избрания от вас ВПН (тунел) към ВПН сървър в друга държава и чак оттам излиза в интернет.

При втората опция от гледна точка на сайтовете/услугите трафикът ти изглежда като че ли идва от държавата, в която е ВПН сървърът, а не директно от Туркменистан и така си достъпваш каквото там си търсиш. 

Това просто за да ви кажа как работи , за ВПН клиент за Туркменистан - не съм ползвал, не съм бил и там , та не мога да препоръчам. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

VPN трябва не за достъп въобще, а за да избегнеш цензурата. 

Ако ползваш мобилен интернет с местна карта също ти трябва VPN, ако ползваш международен еСИМ не ти трябва

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, Desi89 каза:

Вече са обяснили, а кой точно VPN да свалиш, ще попиташ организатора ти. Защото нещата се променят и това, което е било вчера, може да е различно утре. 

Ходи ми се отново там. :smile:

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.