Прескочи до съдържание

Неочакваният Туркменистан

Препоръчани мнения

Публикувано:

Хайде, започвам по същество.

Ден 1

Полетите бяха навреме, знаете за местата с виза е необходимо да се мине през гише, макар да бяхме се чекирали. И самолетът от София, и следващият от Истанбул бяха променени с по-големи и особено за втория това се оказа неприятно, че ни размести здраво и ме намести на средно място, каквото не обичам, но пък имаше свободни места и се преместих. 

Кацнахме навреме и веднага се отправихме по стъпките, които ни описа Мурад предварително, за да не се мотаем из летището. А като казах летище, първата снимка в този пост ще е на него - едно от най-красивите летища, които съм виждала:

IMG_9261.JPG

Освен красиво отвън е блестящо и отвътре - бяло, ново, чисто.

Слизаме от самолета и крачим по стъпките на Мурад:

Подминаваме мястото, където правят PCR тестове(отляво на пътеката)

IMG_9262.JPG

И отиваме към мястото, където има банка и до нея гише Виза(вдясно по пътеката се намират).

IMG_9263.JPG

На гише Виза даваш паспорта и копие от писмото, от там ти дават няколко бележки, с които се подместваш в ляво, където се виждат хората. За щастие не трябваше да чакаме на опашката, а една дама ми поиска веднага бумажките, заедно със 130 долара. Даде документи за плащането и с тях се върнах на гишето Виза, където вече визата беше поставена в паспорта ми. Изчаках и останалите, отново подминахме правенето на тест, но си дадохме чинно част от бележката за плащане на този тест на дама, която ги събираше.

Следва паспорт-контрол. Има поставени машини за самообслужване, с които не се справих и реших, че са само за местни, та отидох на гише(реално и сам да минеш на машините, пак се ходи на гише), където дадох отпечатъци, попитаха ме за първи път ли съм в Туркменистан, сложиха печат и вече бях официално в една от най-малко посещаваните държави в света. Всичко ми се видя супер бързо и приятно.

Следва проверка на багажа на скенер. Мурад ни беше написал по възможност да минем преди местните, които се бавят при проверката, но нямахме такава възможност, а и преди нас имаше само 4-5 човека, та ги изчакахме. Съветът беше свързан с това, че на местните след скенера багажът им се отваря и физически за проверка. На чужденците минава само на скенер. 

Нямахме чекиран багаж и бързо се озовахме на изход Пристигащи, където вече ни очакваше нашата прекрасна екскурзоводка Селби. И започнаха снимките. На летището за начало:

IMG_9268.JPG

Последва и срещата с изключително ведрия и добър шофьор - Перман, който се рададе за нас следващите дни. Колата ни беше тази Тойота - не ни изостави никъде, дори и по кофти пътищата из пустинята.

IMG_9267.JPG 

Докато пътувахме към избраното заведение за закуска, понаглеждахме и наоколо.

IMG_9280.JPG

IMG_9284.JPG

Много красиви сгради има в Ашхабад, а чистотата е на непознато ни ниво. Каква беше изненадата ни, когато в заведението се включихме в нета им(на повечето места дават баркод за сканиране), а той беше обзаведен дори с VPN и можехме спокойно да уведомим родата, че сме живи и всичко е наред(това е в рамките на шегата, вече писах, че още на летището си пуснах е-сим картата). За съжаление това беше единственото такова място. Всички останали ни даваха нет, но трябваше собствен VPN. 

Храната им има много допирни точки с турската кухня, та ми беше позната. Ето какво закусихме тази сутрин:

IMG_9302.JPG

Колкото и да ни беше приятно в заведението, беше време да се отправим в посока на първата забележителност в плана ни, а докато стигнем до там, да се наслаждаваме на Ашхабад - в превод означава "Град на любовта". 

IMG_9304.JPG

Всеки интересувал се от дестинацията е чел за мраморните сгради в града. Наистина са много и много красиви. И не само обществени сгради са от мрамор, има такива и жилищни. Съответно и цената на апартамент в тях е по-висока. Като споменах цената на апартаментите ще напиша какво разбрах. 

Апартамент може да се получи от работодател, може да се закупи, може и да се получи безплатно от държавата. Ако имаш 7 деца, получаваш безплатен апартамент, но вече не раждали по толкова много деца. Цена на стар двустаен апартамент в обикновен район е около 50х долара, а нов 100-200х долара в зависимост от място и вид.

Направи ми впечатление в районът с разни болници, че са построили нови красиви сгради и съвсем близо до тях жилищни сгради за лекарите, които ще работят в болниците. Снимки на такива ще покажа като стигнем до тях.

Хайде да кажа и за колите - в Ашхабад могат да влизат само бели и съвсем светло сиви, или златисти коли. Като погледнеш движението се вижда почти изцяло бяло, макар да има и различни нюанси. Задължително е колите да бъдат чисти - не те допусакт в града с мръсна кола. Изключение се прави когато вали дъжд. Влизайки в Ашхабад има няколко вида проверки от доста далече.

Колите в града се движат задължително без сенници, едва на магистрала извън града може да се пусне сенник и да се скриеш от слънцето.

Малко цени, които съм записала: кола на старо 7х долара, Тойота 11х, кола ван 24х, нов микробус 40х долара. Старите коли повечето са внос от Щатите.

Бензинът, ах бензинът - литър струва 1,5 маната, което по черния курс прави 0,077 долара за литър. 500мл вода в магазина е 3 маната - значи литър вода е 4 пъти по-скъпа от литър бензин. Разбираемо, там електрически автомобили няма.

След това отклонение продължавам с впечатленията от деня. На всички кръгови в града има поставени интересни композиции:

IMG_9317.JPG

IMG_9564.JPG

IMG_9603.JPG

Написах за белите сгради, да взема и да покажа малко:

IMG_9307.JPG

IMG_9314.JPG

IMG_9320.JPG

IMG_9567.JPG

IMG_9582.JPG

IMG_9583.JPG

Може и да има сгради забранени за снимане, но ние не разбрахме - снимахме си без проблем навсякъде. Внимавахме само да не попаднат полицаи в снимките ни, макар да имам и такива. 

Сравнително бързо стигнахме до първия обект в плана ни - Old Nisa - обект на Юнеско от 2007г. 

Ниса е древен град, разположен на 15 км западно от Ашхабад. Днес той се състои от руини и останки от крепостни стени, но преди 2000 години е бил един от най-важните центрове на цивилизацията в Централна Азия и дори е служил като столица на Партското царство за известно време.

Археолозите са открили следи от първите селища в Ниса, датиращи от IV хилядолетие пр.н.е. Разположено в северното подножие на планините Копетдаг, селището се превръща в крепост през IV век пр.н.е., защитавайки северните граници на Ахеменидската империя от номади. Когато Александър Велики преминава през него, Ниса става част от неговата империя, а по-късно и от селевкидската държава.

По-малко от сто години по-късно, полуномадски племена от Каспийско море завземат Ниса, правят я своя столица и основават Партското царство. Те построили Стария Ниса като отделна крепост, богата кралска резиденция с дворец, тронна зала, съкровищница и храмове. Старият Ниса процъфтява почти 500 години, докато не е разрушен през 226 г. сл. Хр. от цар Ардашир, който слага край на паратското царство.

Крепостните стени на Стария Ниса са били високи 9 метра, дълги 1500 метра, с 43 кули и южен бастион. Вътре са идентифицирани няколко сгради, известни като "Квадратната къща", "Квадратната зала", "Кръглият храм" и "Червената сграда". Тези сгради са имали стени с фрески и мощни колони. 

С повече фантазия може и да се разбере къде какво е било, но на мен ми беше трудно без да видя компютърна възстановка на помещенията. Предвид материала от който е било изработено всичко, то времето е взело своето и на снимките си вежда резултатът:

IMG_9334.JPG

IMG_9361.JPG

IMG_9367.JPG

IMG_9384.JPG

IMG_9388.JPG

Няма да се впускам във фантазии къде, какво е имало, ще кажа усещането ми - нещо древно, разположено на красиво място, разрушено от времето. Сега е по-интересно за археолозите и проучванията продължават, както и някакви възстановки(ако не бъркам от турска компания).

Вече здраво напичаше и с облегчение се качихме в прохладната кола на път за следващата точка в плана, а именно Ruhy Mosque (Gypjak). 

Джамията Тюркменбаши Рухи се намира край Гипжак, Туркменистан, и до нея е мястото за покой на Сапармурат Ниязов, лидер на Туркменистан от 1985 до 2006 година. 

IMG_9399.JPG

IMG_9401.JPG

Джамията, дело на френската компания Bouygues, е построена в родния град на президента Сапармурат Ниязов. Тя е открита на 22 октомври 2004 г. , а до нея има и  мавзолей в подготовка за смъртта му. Нязов умира две години по-късно и е погребан в мавзолея на 24 декември 2006 г.

Джамията е в центъра на спорове, тъй като текстове както от Корана, така и от Рухама (Книгата на душата) написана от Ниязов са издълбани/вградени в стените, а самите книги са изложени една до друга. В момента джамията може да побере до 10 000 вярващи. 

Голяма, бяло-златна и красива е джамията, както и гробницата до нея. 

IMG_9407.JPG

Купулите повечето изглеждат така:

IMG_9414.JPG

И гробницта - в средата е на Ниязов:

IMG_9415.JPG

Много често изполват този осмоъгълен орнамент, има връзка с осемте пътя към Рая от Корана. 

IMG_9423.JPG 

На горната снимка по минаретата могат да се видят цитати от гнигата на Ниязов - това не е по канон, ама кой е могъл да му каже какво да прави?! 

По негово време е било задължително да се изучава книгата, сега отдавна е в миналото, като изключим това място или някой музей.

Таванът на джамията също е красив:

IMG_9441.JPG

Както и цялата отвътре. Тук можете да видите, че и килимът е осмоъгълен:

IMG_9442.JPG 

На килима има изображения на гербовете на 5-те области в Туркменистан. Тези гербове ще ги видим на още много места под различен вид.

IMG_9514.JPG         IMG_9443.JPG

Всичко в джамията е изпипано до съвършенство. Не е като да не съм виждала джамии, но тази е впечатляваща.

IMG_9515.JPG

IMG_9516.JPG

IMG_9519.JPG

Последен поглед от другата посока:

IMG_9533.JPG

И отново в колата, пътувайки към Artogrul Gazi mosque - Централната джамия на Ашхабад. 

Те не е толкова блестяща, както предната. 

Джамията е една от най-големите джамии в Ашхабад и Туркменистан, построена е през 1998 г. и носи името на Ертугрул Гази, почитания баща на Осман I, основателя на Османската империя, тази джамия стои като символ на историческо и културно значение.

Проектирана и построена от турски архитект, джамията има типичен османски стил и много подобна на "Синята джамия" в Истанбул.

IMG_9549.JPG

IMG_9555.JPG

Лично за мен беше по-малко впечатляваща, защото прилича на много други, които съм виждала, но пак е красива.

Накрая на този пост ще включа и няколко снимки на хора, които съм снимала в движение от колата. 

Ученички - те са със зелени рокли:

IMG_9547.JPG

Студентките са в червени. Учениците са с черен панталон и бяла риза - всички блестяха от чистота.

IMG_9536.JPG

Омъжените жени са с кърпа на главата, а момите могат да си веят дългите коси на воля или да сложат тюбетейка. 

IMG_9544.JPG

Тези две спирки са от най-обикновените, но по-натам ще ви покажа какви са спирките в централната зона. 

Последният останал паметник на Ленин в града:

IMG_9578.JPG

Това е разказът до обяда, който предстои.

Следва... 

• Харесвам 25
  • Благодаря 1
  • Браво 12
Публикувано:

Ден 1 - втората половина

Последва кратка разходка из Руския пазар - купихме малко плодове за вечерта във влака, както и поразгледахме за покупки в последния ден. Има различни павилиони и сергии за пловоде и зеленчуци, за сладости, сирена, хайвер.

IMG_9606.JPG

Продаващите на пазара не обичат да бъдат снимани - май това беше единственото място, където ни помолиха да не снимаме без разрешение. Имам няколко кадъра, като се стремях да няма отблизо хора по тях. 

След това ни заведоха на обяд в On Begi Doner on coals - заведенията, в които ни водеха да ядем бяха добри, а храната вкусна. Чисто беше навсякъде.

Ето и какво ядохме, че и си взехме нещо за влака:

IMG_9616.JPG

IMG_9617.JPG

IMG_9618.JPG

IMG_9620.JPG

IMG_9621.JPG

IMG_9623.JPG

На входа видяхме пещ, в която печат пидета и подобни, всичко пристигаше топло, а беше и вкусно:

IMG_9608.JPG 

Тук беше и единственото място, където ядох плов - по-натам май го нямаше по менютата, а аз го обичам.

Яли и преяли, отново сме в колата и отиваме да разгледаме People's Memory Monument Complex - поредна огромна композиция от различни елементи, обединени цветово и разположени на голяма площ.

IMG_9647.JPG

IMG_9649.JPG

IMG_9650.JPG

На следващата снимка се виждат стилизирани гербовете на 5-те области в Туркменистан:

IMG_9651.JPG

Тази композиция е във връзка с голямото земетресение в Туркменистан преди 78 години, когато е имало много разрушения и жертви:

IMG_9660.JPG

IMG_9675.JPG

Синовете на нацията май се казваше следващата композиция:

IMG_9661.JPG

Ей тук ще разкажа за военната служба в Туркменистан. Задължителна е, с продължителност 3 години. Ако си приет да учиш в университет, се отлага докато учиш.

Ако си семеен и имаш две деца, не служиш в казарма - това си е официален начин да спестиш казармата. Ако обаче имаш само едно дете, си служиш. Ако жена ти междувременно забременее с второ, служиш до раждането и на второто дете. Та цялата схема подтиква някои младежи към ранни бракове и бързи две деца.

Вечният огън:

IMG_9674.JPG

И поглед към Yyldyz Hotel:

IMG_9666.JPG

Доста печеше и затова не се задържахме дълго там. 

Отправихме се към Wedding Palace - не към самата сграда, а към паркчето до нея, че от там има хубава панорамна гледка към града. Още по-впечатляваща е през нощта, но това ще го разберем друг път. Самата сграда също е интересна. 

IMG_9693.JPG

IMG_9692.JPG

IMG_9684.JPG

За кратко се отбихме и в един Мол - ей така да видим ашхабатски такъв:

IMG_9705.JPG

Точно в този нямаше много хора по това време, но в друг мол по друго време имаше много народ.

Последна спирка за деня беше гарата, от където се качихме на нощния влак до Туркменбаши. 

IMG_9707.JPG

Стана ми странно, че ние се качваме на влака, а шофьорът с колата продължава сам към Туркменбаши, където ще ни очаква сутринта, за да продължим пътуването. Тази част е малко необмислена и можехме ние също да пътуваме с него, сигурна съм, че щеше да е по-удобно, отколкото във влака. Мурад беше приел искането ни да пътуваме с влака, като търсено приключение - нощен влак. 

Следва... 

• Харесвам 30
  • Благодаря 1
  • Браво 9
Публикувано:

Ден 2

Пристигнахме сутринта с влака в Туркменбаши. 

Доколкото ми беше възможно се опитвах да следя прогнозата за времето, но признавам си трудно беше - или не мога изобщо да намеря мястото, което търся, или няма нет, за да видя каквото и да било.

Та виждаме на място, времето не е съвсем устойчиво, но все пак е добро. Надеждата, че ще имаме късмет този ден се запази и в този момент. 

Тук ще направя вметка относно пушенето, понеже за пушачите е трудно цяла нощ да се въздържат. 

Във влака разбираемо е забранено пушенето, но от едната тоалетна отвреме-навреме миришеше на цигари, та явно там се спасяваха. 

Навсякъде по градовете има определени места, където може да се пуши - пред заведение, хотел и т.н. има отделено място с пепелник. На летището беше най-строго - никъде нямаше място за пушене вътре и отпред.

Аз не пуша и не обръщам внимание на тези неща, но в групата ни една дама пушеше и покрай нея научихме къде може и къде не може да се пуши.

Гарата в Туркменбаши е специално построена за влака от Ашхабад. Красива е отвън, отвътре не я видяхме, че колата ни чакаше почти на перона.

IMG_0000.JPG

IMG_0001.JPG

Чолрави и не добре измити си мечтаем за баня, но няма такава, та поне мивка да има, че да измием зъбите качествено... 

Веднага ни водят за закуска в поредното идейно заведение, където се мятаме първо да зареждаме телефоните, а после да приведем в ред физиономиите си.

IMG_0003.JPG  

Още на втория ден всички си знаят, даже и шофьора + гидката ни: първо Мари снима, после може да се яде. :laugh:

Ето какво сме яли на тази закуска:

IMG_0004.JPG

IMG_0005.JPG

IMG_0006.JPG

Пак да кажа - нямахме никакво ограничение какво да си поръчваме и на каква стойност. В нито едно заведение.

Показвам и малко от интериора на заведението. На средата е разположен този красавец, който се закача с нас:

IMG_0002.JPG

Забавни репродукции:

IMG_0008.JPG

В тоалетната и пред нея:

IMG_0009.JPG          IMG_0010.JPG

Ядохме каквото ядохме и беше време да тръгваме. 

В Туркменбаши няма кой знае какво да се види, а като че и нямахме желание за някои неща(например морският им курорт наблизо го пропуснахме по наше желание), минахме през пазара, където само с минаването ни всички глави ни следваха... 

Времето се смрачи и потехлихме към второто най-желано от мен място в Тукменистан - Yangykala Canyon. 

Пътьом спряхме да видим Каспийско море на два пъти:

IMG_0011.JPG

IMG_0014.JPG

Заредихме(казах ли за цената на бензина - пак ще кажа - по черния курс, един литър бензин е 0,07 доларови цента):

IMG_0013.JPG

Готови сме да поемаме на път. Ооопс, всички спазват ограниченията: 

IMG_0012.JPG

Път ли казах - има асфалтиран път до едно време, после става черен път. А по пътя и движение има:

IMG_0016.JPG

Пътувахме известно време любувайки се на животинки отстрани - камили, магарета, кончета, а скоро започнаха да се показват скалите, които търсим:

IMG_0018.JPG

IMG_0019.JPG

IMG_0020.JPG

IMG_0021.JPG

Тук времето вече стана мрачно, дъждовно и неприятно. Късмет, какво да се прави... 

IMG_0022.JPG

Качваме се горе и започваме да хълцаме от гледките, а навън вали... Шофьорът отиде да се моли, а ние като кокошки под дъжда - хем се дивим на гледките, хем ни е тъжно, че времето е неприятно. За съжаление моят чадър остана в колата, та бях наистина напълно мокра.

IMG_0023.JPG

IMG_0038.JPG

Дойде след малко шофьорът, качи ни в колата и ни закара до топ-гледката в Yangykala Canyon. 

В далечни времена тази част от Турменистан е била под морското равнище. И до днес казват, че може да се намери зъб от акула из каньона(не сме намерили ние).

След преместването на континентите и образуването на Каспийско море, тази част останала на сушата и под влияние на вятъра и дъжда, се е получила тази красота. Обещаваха да е в розови и бели цветове, но за нас бяха по-скоро червеникави и бежови - вероятно заради дъжда, който не спираше и не спираше...

Ако за нещо съжалявам в това пътуване, то е именно този каньон и бих се върнала да го видя в по-хубаво време. 

Благодарение на дъжда останахме не много дълго там, а после съжалявахме, че сме си тръгнали бързо.

На тази издадена скала в ляво, се качихме за снимки, станаха приказни, дори в дъжда:

IMG_0062.JPG

Наоколо се чудиш какво по-напред да погледнеш:

IMG_0043.JPG

IMG_0044.JPG

IMG_0064.JPG

IMG_0043.JPG

IMG_0102.JPG

Едно кратко видео с плющащия дъжд и мръчкавото време.

Топ-гледката за мен в Туркменистан е тази:

IMG_0088.JPG

А представете си да имаше и видимо небе на тези снимки... 

Мокри от глава до пети се качихме в колата, където шофьорът ни беше пуснал парното, че да ни изсуши по-бързо. 

Първоначалната идея беше да нощуваме в камп там и през цялото време се питах как щеше да се получи в този дъжд?! 

Няма къщи, постройки, тоалетни или каквото и да било в близост - диво място, с уникална красота. Мислех си през цялото време, ако това беше в друга държава, колко туристи щеше да посреща!?

Пътува се до там 2,5-3 часа на посока. Казах за липсата на тоалетни, та вариантите бяха някъде из дюните или зад колата. А шофьорът се майтапеше, че трябва да почисти задната камера по-добре. :ph34r: 

Наоколо вече всичко беше подгизнало:

IMG_0109.JPG

За да направя ей тази снимка преджапах яко в калта, та после се наложи да сменям обувки.

IMG_0117.JPG

Отдалечавайки се от каньона, времето вече се оправи, но като погледнехме назад, пак беше тъмно небето. Късмет.

IMG_0142.JPG

Пътят ни на обратно беше по-кратък, защото се отправихме към Балканабад директно. Но самият път си беше все така никакъв, а пустинята се опитва да го превземе:

IMG_0202.JPG

Отново се любувахме на камилите, като този път имаше и малко бозаещо камилче:

IMG_0179.JPG

Шофьорът ни, като знаеше че сме от България, ни спря на място построено от българи през далечната 1978г.:

IMG_0224.JPG

Вече бяхме гладни и жадни, като камилите:

IMG_0226.JPG    IMG_0265.JPG

Заведоха ни в поредния ресторант за вечеря. Цената на бутилка водка беше по-ниска от цената на две отделни водки. Стимулират потреблението явно. Защо бирата е със сламка никога не съм могла да разбера. 

Малко от изяденото - салата с патладжан, която открихме миналата година по другите -станове и много меса:

IMG_0268.JPG

IMG_0269.JPG

Тежък лукс ни чакаше за нощувка, който приехме с благодарност след мъката във влака:

IMG_0271.JPG

Следва... 

• Харесвам 24
  • Благодаря 1
  • Браво 14
Публикувано:

Ден 3 - първа половина

Разбира се, денят започва със закуска. Този път заведението беше по-обикновено, а това е разбирането им за палачинки с шоколад:

IMG_0287.JPG

Балканабад е неголям град, в който няма нищо интересно, а се ползва са спирка между каньона Янгикала и Ашхабад. Някак познато звучи това Балкан - така се казва планината до града и няма нищо общо с нашия си Балкан.

IMG_0378.JPG

Най-голямата му забележителност е "Паметникът на пустинните изследователи" - статуя на камила и смесица от туркменски и руски петролни търсачи, които си пробиват път през пустинните пясъци. 

IMG_0385.JPG

Спряхме набързо и при Balkan Velayat Central Mosque - вече си знаете, нова, бяла, златна. 

IMG_0315.JPG

IMG_0319.JPG

IMG_0324.JPG

И вътре беше нова, чиста, красива:

IMG_0340.JPG

IMG_0346.JPG

Двама младежи се мотаеха в нея и много-много не харесаха нашето присъствие, но винаги подхождаме с уважение при влизането в джамии и нямаше какво да кажат.

Следващата ни цел е Nokhur - интересно градче, а по пътя познаните спътници:

IMG_0398.JPG

Приближаваме се към Нохур, а зад планинския рид се намира Иран.

IMG_0420.JPG

IMG_0421.JPG

IMG_0424.JPG

IMG_0425.JPG

Пътят се вие към града, изкачвайки над 1000 м. височина.

IMG_0431.JPG

Жителите на Нохур се различават от другите туркменци. Те твърдят, че произхождат от гърците на Александър Велики и говорят диалект, неразпознаваем за другите туркменскоговорящи(това съм го прочела, няма как да направя сама разлика в диалекта им).

Според легендата името Нохур идва от името на пророка Ной, чийто ковчег, след четиридесетдневно плаване, се закотвил на планината Маноман - смята се, че думите "нок" или "нух" означават "удар", отразявайки закотвянето на Ноевия ковчег. Местните разказват легенда, обясняваща богатството на флората и фауната на Нохур, като смятат, че в незапомнени времена Ной е пуснал всички животни и птици в тези планини и е засадил всички семена, които са били съхранени в ковчега. 

IMG_0476.JPG

IMG_0503.JPG

IMG_0579.JPG

Нохурите са известни със своята работна етика в Туркменистан, поддържат се едни други, действат заедно и си помагат, което ги е направило богати и силни. Известни са и с полигамията си - нашият шофьор зорко следеше да не ни задяват мераклиите, а такива не липсваха. Момченцата от съвсем малки бяха доста закачливи.

Първо видяхме стария чинар с дупка в него отпред и към небето също:

IMG_0453.JPG          IMG_0454.JPG

Странни хора с нестандартни обичаи са нохурци, а гробището в Нохур е основната забележителност на това планинско село.

Гробовете му, отбелязани с рогата на планински кози, имат погребални ритуали, пропити с анимизъм и зороастризъм. 

Смята се, че дървените колове, украсени с рога на планинска коза, отблъскват злите духове и помагат на душата на починалия да осигури безопасно преминаване към рая. Освен появата им в селското гробище, черепи на планински кози се намират и на вратите на някои от къщите в селото.

Нохурите, планинското племе в региона, винаги са смятали планинските кози за свещени животни, възхищавайки се на тяхната сила и издръжливост. Почитането на планинските кози ясно предхожда ислямските традиции, и въпреки че днес нохурите са набожни мюсюлмани, части от древната система от вярвания продължават да съществуват. Гробището Нохур е отличен пример за това как функционира ислямът в Централна Азия - определени части от предислямските вярвания просто са включени в новопристигналата религия, създавайки преплитане, което често се вижда в погребалните ритуали на местни племена.

В селото има няколко такива гробища, като в по-старите не е желателно да влизат туристи, защото местните не одобряват.

Може да се влезе безпроблеми в най-новото само. Останалите съм ги снимала през оградата. Виждат се на коловете символично изрязаните "стълби". 

IMG_0536.JPG

IMG_0552.JPG

IMG_0567.JPG

В покрайнините на селото се намира Гиз Биби – тясна пукнатина в скалата, която местните смятат за една от вратите към рая. Казват, че ако си пожелаеш тук, то със сигурност ще се сбъдне.

Пещерата на Киз Биби, която някога е погълнала благочестива девойка, страхуваща се да не бъде нападната от атакуващите, е свято място не само за жителите на селото. Изчакват се малко стълби и се стига до мястото:

IMG_0504.JPG          IMG_0508.JPG

Надникнах колкото можах в дупката, снимах и многобройните желания:

IMG_0509.JPG          IMG_0512.JPG

Много хора отиват да се помолят там за тревогите си, като особено място заемат тези, които се молят за забременаване. Освен молитвата, към дърво в близост се завръзва парцалче, кърпичка, което да стои като надежда за сбъдване.

Когато ние бяхме там срещнахме и бебе, родило се след молитвите на родителите си на това място(таткото го потвърди), а хората в близост раздаваха и бухти - топли-топли:

IMG_0517.JPG          IMG_0524.JPG

С бухтите ни почерпи момиче, което традиционно си носеше кърпата захапана с устата. Защо се прави това ли?!- За да не говорят жените глупости.:laugh:  За съжаление нито една от нас не я е снимала, а аз само снимка на бухтите имам. 

И още нещо се сещам за селото - там няма полицаи. 

Народът Нохур е известен със своето майсторство, особено в тъкането на килими и бродерията. За съжаление не видяхме много от майсторството им, само това висящо на оградата:

IMG_0574.JPG

Време беше за обяд. И насред цялата тази мистика, странни обичаи, полигамия и завиден интерес към нас като жени, сядайки в ресторанта за обяд, ни посреща ... саксофонист. Sarlawuk restaurant беше мястото, не го намирам на картата. 

IMG_0584.JPG

Включихме се в нета, донесохя и ядене и ... можеше да не бързаме да ставаме. 

IMG_0585.JPG          IMG_0587.JPG

IMG_0588.JPG          IMG_0590.JPG

IMG_0591.JPG          IMG_0592.JPG

Следва... 

• Харесвам 30
  • Браво 7
Публикувано:

Ден 3 - втора половина

Тръгнахме си от Нохур заредени с храна и хубава музика - кой да предполага, че на такова място ще има саксофонист и то по обедно време.

Докато пътувахме в този ден ту ни валя дъжд, ту ни пече слънце, та време беше и дъга ди видим(не е най-красивата снимка, но на магистралата нямаше много възможности за по-добра) :

IMG_0603.JPG 

А посоката ни е към Ахалтекинските коне.

Гордост на Туркменистан е породата коне Ахал-Теке, наричани „златните коне на пустинята“, те са известни с уникалния си блясък на козината, изключителната си издръжливост и бързина. Смятани са за едни от най-красивите и чистокръвни коне в света. 

Няма да ви затрупвам с огромна информация за тези коне, но са древни(поне на 3000 години), родени в Каракум, издръжливи, умни и много красиви.

Мястото, където беше запазил Мурад за нас е Конеферма Ашир ага - разбира се, ние както обикновено закъснявахме, затова нашето момиче(екскурзоводката ни) им се обади и ни очакваха след работното си време. Вероятно се плаща това посещение(както знаете, при нас всичко е включено в цената на Мурад), но ни очакваха с отрупана маса и носеха допълнитено чай и кафе: 

IMG_0644.JPG

След малко започнаха и да ни представят подбраните за нашето време коне. Не запомних имената им и роднинските им връзки с разни шампиони, просто се наслаждавах на гледката на красивите животни:

IMG_0666.JPG

IMG_0682.JPG

Някои ги предизвикваха да се изправят:

IMG_0706.JPG

Този беше доста буен:

IMG_0726.JPG

А този ... съвършен! Точно така си я представях тази "златна" порода коне, а залезът допринася за уникалния цвят.

IMG_0739.JPG

IMG_0743.JPG

Сините му очи също са впечатляващи.

IMG_0746.JPG

IMG_0764.JPG

През цялото време се чудех да снимам ли или просто да се наслаждавам на гледката, но понеже вече бях решила, че ще пиша за това пътуване, разделих времето в снимки и без такива.

Последният кон, който доведоха, беше за да може който иска да го поязди, дори и за малко. Безплатно беше и това. 

От нашата 4-ка, само една дама го направи и това не бях аз. 

IMG_0782.JPG

Фермата се намира близо до град Gokdepe, кадето спряхме за малко да видим само отвън Централна джамия на Гьоктепе(Saparmyrat Hajy metjidi). Построена в честа на пътуването на Сапармурад Ниязов до Мека. Не влязохме вътре, защото беше време за молитва.

IMG_0842.JPG

Следва едно от странните места в Туркменистан - Arkadag - новопостроен град/квартал, всичко бяло, мрамор, сгради всякакви, но ненаселено. За там предлагали получаване на жителство, обвързано с десет годишен престой. Има училища, детски градини, опера, театър, спортни зали, стадион и какво ли още не.

Нямам много снимки от тук и до края на вечерта, че седях в колата отзад в дясно, а повечето неща за гледане бяха в ляво. 

IMG_0868.JPG

IMG_0875.JPG

IMG_0877.JPG

Надписите на еднаквите сгради били, за да си познаеш твоята. :wink:

IMG_0887.JPG

IMG_0894.JPG

IMG_0895.JPG

Вторият президент Гурбангули Бердимухамедов често е изобразяван на кон, по-напред се виждаше на статуя, а тук се вижда в някаква композиция:

IMG_0900.JPG

Дококото разбрах, в това ново градче се строи и джамия, където вероятно ще бъде и гробницата на Втория след време. Не беше готова джамията, още е в строеж. Снимката ми е доста зле, но в движение и през стъклото, това е положението:

IMG_0905.JPG

Стана време за вечеря и ни заведоха отново в интересно място - Degirmen tamdyr kafe - имат големи пещи, където приготвят тандури, самси и подобни.

IMG_0929.JPG

IMG_0932.JPG

Имаше доста хора в заведението, ние както обикновено предизвикахме интерес и дори една от нас получи обяснение в любов от съседна маса. Това разбира се не се хареса на нашия пазител, та гледаше строго наоколо. Ето и какво ядохме:

IMG_0942.JPG        IMG_0946.JPG

Следваше нощна разходка из Ашхабад. Удивителен е този град през нощта. За съжаление продължавах да заемам мястото отзад в дясно и нямаше много шанс за снимки, защото на малко места спирахме, но това, което очите ми видяха е незабравимо.

IMG_0911.JPG

IMG_0920.JPG

IMG_0954.JPG

IMG_0965.JPG          IMG_0967.JPG

IMG_0973.JPG

IMG_0978.JPG

IMG_0984.JPG

Това е спирка на градския транспорт в централна зона на Ашхабад - има си всичко, места отвън, както и климатизирана част с телевизия в нея:

IMG_0996.JPG

Отново ни спряха на панорамната площадка в близост до Сватбения дом, където и щяхме да нощуваме:

IMG_1029.JPG

IMG_1035.JPG

IMG_1036.JPG

IMG_1039.JPG

IMG_1042.JPG

В тази сграда на партера е хотелът ни:

IMG_1046.JPG

IMG_1058.JPG

Това беше гледката от прозореца:

IMG_1060.JPG

Доста дълъг ден имахме, но видяхме много нови места, видяхме и познати ни вече, но окъпани в нощните светлини.

В хотела вътре нямаше достъп но интеренет през картата ми, имаше хотелски нет, който за нищо не ставаше. Обаче веднага извън хотела нета ми си работеше чудесно.

Следва... 

• Харесвам 29
  • Благодаря 1
  • Браво 10
Публикувано:

Ден 4 - първа половина

Вече сме изморени и се измъкваме от леглата не съвсем рано, но все пак пробвах да видя нещо от изгрева. Той разбира се, беше от дугаа страна, та снимах малко отражение само и отново си легнах.

IMG_1063.JPG

След час-два официално станахме и направихме обиколка сами около хотела ни. Нищо интересно нямаше, освен хората, почистващи района, който и без това си беше чист. Гледката със светлинките от снощи, днес е съвсем обикновена и едва щракнах няколко снимки.

В 9 часа трябваше да сме освободили хотела и да ни вземат за закуска. Като казах освобождаване, да спомена че във всеки хотел на задържаха паспортите през нощта - уж нещо да описват, уж след малко ще ни ги върнат, но връщането навсякъде ставаше сутринта при напускането. Вероятно е политика, но не го казаха ясно.

На закуска ни предстоеше да се срещнем с Мурад, който е с американска туристка, обикаляща сама района. Симпатична млада дама, обикаляща света и вече с 80 държави в архива си. С нея щяхме да споделим и вечерята в този ден.

Да се върна на закуската, отново в симпатично заведение, с бърз интернет. Нямам много сники на храната, даже моята си не съм снимала, че я дадох на американката, която си поръчала някакъв специален омлет, пък в него имало месо, а тя е вегеарианка. За шефа специално плато с плодове имаше:

IMG_1080.JPG          IMG_1081.JPG

Всичките ни хранения бяха изпъстрени със забавни случки и много смях. Тази закуска ме подтикваше да именовам темата "69 причини да посетиш Туркменистан", но някак в неправилната посока щеше да се тълкува, а не със забавата, която ни съпътстваше непрекъснато.

Точно срещу заведението е Олимпийският стадион, Олимпиада не е имало, само азиатски игри май):

IMG_1072.JPG

IMG_1074.JPG

Закусихме и вече беше време да видим поне един музей - предполагам можеше да минем и без него, но не е сигурно. 

Денят е неделя и все още сравнително рано, та и по улиците нямаше никакво движение:

IMG_1088.JPG

За да не останете с впечатление, че е пусто, по-натам ще покажа и снимки със задръствания.

Вече сме през музея:

IMG_1095.JPG

IMG_1098.JPG

Когато ни купуваше билетите, екскурзоводката ни пита искаме ли гид, но не поискахме, решихме сами да гледаме това, което ни е интересно. 

Тук ще напиша за още една от неистините, които се мотаят в нета - в музея може да се снима, просто има такса за това.

Хайде и да покажа тези, които са на почетно място в музея и които за хубаво или лошо, са направили Туркменистан това, което е в момента.

Действащият президент Сердар Бердимухамедов - управлява от 2022г., син е на предишния президент, който се оттегля:

IMG_1100.JPG

Близо до него е и татко му Гурбангули Бердимухамедов - управлявал от 2007 до 2022г.

IMG_1102.JPG

И от другата страна първият президент -  Сапармурад Ниязов - основоположникът на Туркменистан във вида, в който е и сега. Интересна личност е, написал важна книга "Рухнама", която е поставил редом до Корана. 

IMG_1101.JPG

В никакъв случай няма да залитам към политически факти и дискусии, показвам ги тримата първо защото ги има на централно място в музея, второ защото те са причината Туркменистан да е такъв, какъвто е сега. Всеки който се интересува от подробности, може да отвори и да прочете повече за тях и държавата.

Да продължа с музея - интересен е, показва артефакти от древността, като част от тях видяхме в Ниса, друга част ни предстоеше да видим след два дни. Няма да слагам снимки на експонати и да обяснявам историята на племената и после държавата в района, само ще кажа, че най-интересни ми бяха възстановките на различни исторически места, като това в Мари например:

IMG_1124.JPG 

Засичахме се из музея с различни групи - имаше турска група, италианска група и разни местни. Разгледахме всичко, не прочетохме всичко, но лично аз предпочитам историята да я виждам на живо, а не частично в музеите.

Още една снимка ще добавя, където са отбелязали основните им археологически обекти, а на мен ми беше интересно да прочета и имената на съседите им:

IMG_1112.JPG

От снимката става ясно, че имаме още какво да видим в Туркменистан, но не може всичко, та продължаваме с това, което сме си избрали предварително.

Следва обиколка из район, където сме минавали преди, но сега ще покажа и снимки с интересни сгради.

Сградата на "Международния образователен и научен център":

IMG_1156.JPG

Сграда, приличаща на огледало какво друго може да е, освен "Естетичен център":

IMG_1160.JPG

Съседната, ще я познаете и без да я пиша каква е - приличаща на зъб ... "Международен дентален център":

IMG_1163.JPG

И понеже сме в район с много болнични сгради, ето и кръговото в района:

IMG_1169.JPG

След кръговото, сградите построени за работещите в тези болници, по емблемата става ясно за какви сужители са:

IMG_1173.JPG

Продължаваме обиколката по все още безлюдните булеварди в тази част от столицата:

IMG_1177.JPG

Стигаме до кръговото при Паметника на неутралитета, на което са поставени флагове на много държави(не знам дали на всички) и където виждаме дори българското знаме:

IMG_1191.JPG

Тази отворена книга на какво ви прилича?! Разбира се на Министрество на образованието, а до него глобусът на сградата?! Министрество на външните работи.

IMG_1206.JPG          IMG_1214.JPG

Проектите им говорят без думи за сградите. Тези съм снимала, но и почти всички други такива сгради имат връзка с обектите, за които става дума. 

Много ми харесва как от всякъде изскачат разни монументи, красиви кръгови, зелени паркове - изобщо работи се със замах в Ашхабад.

Monument of Civilization и Constitution Monument:

IMG_1215.JPG          IMG_1203.JPG

А посокато ни е към един от рекордите на Гинес - Alem Center и намиращото се там Най-голямо закрито Виенско колело - 47,6м височина и 57м диаметър.

И като стана дума за рекорди на Гинес, това не е единствения такъв, има си политика в това отношение, а тук можете да видите и останалите, част от които съм показала вече. 

IMG_1226.JPG

Алем означава "Вселена". И тук виждате гербовете на петте области в Туркменистан, които са вплетени в много сгради и публични прустранства. 

Колкото и да бях прочела, че возенето е безсмислено, все пак бях длъжна да проверя, затова се качихме всички. Потвърждавам - нищо особено не е, няма и гледки, а жегата вътре е голяма. По-интересно е като инженерна конструкция, отколкото като забавление. Показвам и няколко снимки от вътрешността:

IMG_1232.JPG

IMG_1239.JPG

IMG_1240.JPG

IMG_1245.JPG

Със статуята на Mahtumkulu Fıraki(известен трукменски поет) приключвам частта от този ден:

IMG_1257.JPG

Следва... 

• Харесвам 29
  • Благодаря 1
  • Браво 6
Публикувано:

Продължавам с част от 4-тия ден, но тук ще допълня и различни цени по местата, където сме се хранили. Има оферти от различни фирми за турове без включена храна, та мисля ще е полезно.

Този път ще обядваме в мол  Berkarar. Изборът на мястото е по три причини - гидката ни да обмени пари, да купим каквото си искаме за вечерното барбекю от супермаркета и да се срещнем отново с Мурад и американката, за да обядваме заедно. Първите две ги свършихме, Мурад някъде из се замотаха из музея и обядвахме без тях, но докато ги чакахме, времето напредна и после трябваше да бързаме.

За Мола какво да кажа - голям, бял лъскав. Хора имаше доста. За магазините там не мога да кажа нищо - не влязох в нито един май, освен в супермаркета. 

IMG_1272.JPG

IMG_1276.JPG

IMG_1281.JPG          IMG_1289.JPG

Минахме първо през супермаркета, напазарувахме и после седнахме да обядваме в това заведение(нещо като Хепи):

IMG_1294.JPG

Ето и какво сме яли:

IMG_1295.JPG          IMG_1296.JPG

IMG_1297.JPG          IMG_1298.JPG

IMG_1299.JPG          IMG_1300.JPG

От това заведение нямам снимка на менюто, както и от повечето други, защото ти носят един таблет и на него е менюто, че даже и картинки има.

Ще покажа снимки от други две заведения, където е имало хартиено меню.

За парите отново ще припомня - официален и неофициален курс има, с разлика около 6 пъти. Когато плащаш по официалния курс е скъпо, когато си обменил на черно става доста евтино.

Слагам снимките от менютата в скрит текст, че не всеки го интересуват цените.

Спойлер

IMG_0246.JPG          IMG_0247.JPG

IMG_0248.JPG          IMG_0249.JPG

IMG_0250.JPG          IMG_0251.JPG

IMG_0252.JPG          IMG_0253.JPG

IMG_0254.JPG          IMG_0255.JPG

IMG_0256.JPG          IMG_0257.JPG

IMG_0259.JPG          IMG_0260.JPG 

IMG_0261.JPG          IMG_0262.JPG

И още едно меню:

Спойлер

IMG_9610.JPG          IMG_9611.JPG

IMG_9612.JPG          IMG_9613.JPG

IMG_9614.JPG          IMG_9615.JPG

След толкова мотаене из Мола, време е за път, но накъде тръгнахме и как пътувахме, ще опиша в следващия пост.

Следва... 

• Харесвам 23
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

Ден 4 - трета част и Ден 5 - сутринта

Време е за Дарваза - мястото, което ме отведе в Туркменистан.

Каквото и да кажа за това място ще е непълно - трябва да се усети. И то отблизо - да се усети човешката глупост и мощта на природата. Да се подуши миризмата, да се чуе горенето, да се усети огъня... 

С годините газта намалява и предполагам в недалечно бъдеще, ще остане само дупката от това нетипично място.

Слагам за начало една от любимите ми снимки и после продължаваме по пътя:

IMG_1564.JPG

Хайде тръгваме от Ашхабад, а булевардите са все така просторни и с малко повече коли по тях:

IMG_1304.JPG

Пътуването до Дарваза отнема около 4,5-5 часа, а неизвестно защо тръгваме доста късно - след 15,30.

Следващата снимка е специално за Ивайла - да си зае, че дясната половина е нейната, а лявата е по-красивата, разбира се - моята. :laugh:

IMG_1308.JPG

На тази снимка добре се вижда недуразумението на този път. Има две платна, като и двете са двупосочни. Веднага уточнявам, че това е по-добрата част на пътя, като почти до половината е сравнително добър. Щурат се коли и камиони и в двете платна, без значение кой откъде ще кара.

IMG_1311.JPG

Покрай пътя вече се забелязва пустинята Каракум:

IMG_1314.JPG

И новите ни приятелки по нея:

IMG_1327.JPG

Стигнахме средата за около два часа. Тук отблизо видяхме Средноазиатска овчарка, известна като Алабай, характерна за тази част от света:

IMG_1319.JPG

Тук беше време да си сменим местата. До средата седях по-напред в колата, но се редувахме четирите - две по-напред, две отзад и така гледахме по половин път да разделяме. Та за наш(аз и Ивайла) до средата седяхме напред, а после се преместихме назад.  Защо го пиша ли?! Ами след малко все едно карахме по лунен пейзаж, а за какви подскоци става дума на задната седалка няма да ви описвам. Вече закъснявахме за залеза и шофьорът ни даваше газ колкото може, а ни е двете издавахме нечленоразделни звуци отзад, придържайки с ръце каквото можем, а лафът на шофьора беше: "Мари, сърцето ли те боли, че така държиш ръцете?!" :ph34r: :laugh: 

Въпреки гадния път, се заливахме от смях, както обикновено докато пътуваме. И шофьорът, и гидката ни потвърдиха, че такива клиенти не са имали - за тях сме повече приятели, отколкото да са на работа. 

Я да покажа малкото снимки, които имам от пътя, че трябваше да се държа в повеето време:

IMG_1337.JPG

Редовно движението беше ей такова - всеки е навсякъде, постоянно срещу нас се движеха огромни камиони. Но в цялата изглеждаща разпиляна картинка, всеки прави място на другия по някое време - като подреден хаос е движението. За съжаление нямам снимки от такива разминавания по обясними причини. Камилите са бонус в случая - освен дупките и тези срещу теб, трябва да следиш и тях.

IMG_1345.JPG

Един час и 40 минути сме пътували до следващата спирка - Darvaza Water Crater - тук изобщо не се бавихме, че слънцето бързо се спускаше съм залеза си.

IMG_1347.JPG   

Има и още една спирка преди основната - Mud Crater - и там само щрак-щрак и се обзаложихме с шофьора, че закъсняхме за залеза. И тук пламтеше едно малко огънче.

IMG_1355.JPG

IMG_1358.JPG

И двамата се мислим за победители - аз твърдя, че изпуснахме залеза, той твърди, че точно по залез пристигнахме.  Вие преценете, това е първата ми снимка:

IMG_1384.JPG

Darvaza Gas Crater - известен като "Вратата към ада", газовият кратер Дарваза в пустинята Каракум гори от над 55 години. Опитите да бъде загасен са неуспешни засега, и мястото става известно по цял свят. 

Макар че историята за началото на огъня не е официално документирана, се смята, че "Вратата към ада" е отворена през 1971 г. Тогава учени от Съветския съюз проучват залежите и изтичането на метан в пустинята Каракум.

Те смятат, че копаят в малки джобове от природен газ под повърхността, но стигат до огромно подземно газово поле. Оборудването им пропада в пукнатина и от земята започват да излизат токсични газове. В опит да предотвратят разпространението на вредни изпарения, палят метана в дупката, смятайки, че той ще изгори за дни.

Огънят обаче не спира вече 56 години. Пламъците му изскачат от дупка с диаметър около 60 метра, виждат се от далече и привличат учени, авантюристи и туристи.

Наименованието "Вратата към ада" не звучи особено добре, затова горящият кратер има и официално дадено от властите име - "Сиянието на Каракум".

Може би най-накрая стихията започва да утихва - властите обявиха, че газовият кратер е в голяма степен под контрол и пламъците намаляват, пробват подход за пренасочване на метана от кратера чрез изкопааването на множество допълнителни кладенци наоколо, в които да се прихване газ.

Именно на това решение, се дължи намаляването на пламъците, а в сравнение с пламъците преди, сега е много по-слабо горенето.

Кратерът дължи името си на близкия град Дарваза, а името му означава "врата" на туркменски. Градът обаче няма щастлива съдба. По времето, когато започва пожарът, той процъфтява заради сондажите за търсене на газ в пустинята. После обаче започва да запада, затова и някои от местните хора смятат, че пожарът е бил запален напълно умишлено. Други пък разказват за овчар, който, отчаян заради изпаренията, тровещи стадото му, запалил гума и я хвърлил в дупката. Няма единно мнение какво точно се е случило, но легенди всякакви си носят. 

Огънят от него още не е загаснал напълно, но вече е тлеещ призрак на предишната си мощ, с което Туркменистан губи основната "забележителност", с която е известен по света. Докога ще гори не се знае, аз съм доволна, че успях да го видя дори и с намаляла мощ. 

Шофьорът ни остави на кратера да си цъкаме снимки и отидоха с шефа да приготвят вечерята. А ние ... ами снимаме по светло:

IMG_1387.JPG

IMG_1395.JPG

IMG_1434.JPG

Документирахме каквото можем и отидохме да си търсим шатрите. Намираха се точно зад хълмчето, което си вижда на снимките:

IMG_1437.JPG

Десет шатри има нашето място, голяма шатра с маси и нещо като магазинче, топчан и площадка отвън, където изнесохме маси и столове и се наслаждавахме на обсипаното със звезди небе и отблясъците на огъня. Само ние бяхме в лагера този ден - ние 4-те и американката, както и Мурад, шофьорът ни, екскурзоводката ни и двама служители на кампа. В околните кампове си имаше други хора.

Ето как изглеждаха нашите шатри отвътре:

IMG_1438.JPG

Бях чела/чула за не съвсем чистата обстановка вътре, и не съвсем чисти чаршафи и чували, затова си носех чаршаф за чувал. Не ми се наложи да го ползвам. Още с пристигането ни, гидката ни раздаде по едни съвсем чисти и приятно ухаещи чаршафи, които да застелем на леглата си. Освен, че самите легла са твърди, друга забележка нямам. Може би и по един стол да добавят, но и така се справихме отлично. 

Не съм снимала тоалетната, но беше напълно ок, като за мястото на което се намира - чисто и ново. Мивките с течаща вода бяха изведени до тоалетните. Нямам представа откъде идва водата до тези мивки, но аз за всеки случай си ползвах бутилирана вода за миене.

Време е за вечеря. Докато ние си опъваме чаршафите, всички други готвят. Шофьорът ни, след като кара 10 часа от сутринта, се зае с барбекюто.

IMG_1464.JPG          IMG_1471.JPG

IMG_1470.JPG          IMG_1472.JPG

Ядем си, слушаме хубава музика и си поглеждаме в посока към дупката, откъдето се вижда огненото сияние:

IMG_1483.JPG

Да кажа, че тук имаше летящи всякакви насекоми, та е добре през летния период да имате репелент. Поне една от нас се беше сетила да вземе, та всички наред се напръскахме. 

След като се наядохме отидохме да видим как изглежда огънят на тъмно. Бяхме близо до кратера, но все пак е добре да имате някаква светлинка, може и фенерчето от телефона, аз носех малко прожекторче. 

Първо се изкачихме на хълмчето до лагера ни, виждаше се дупката, без много огън, виждаха се и хората до нея, както и кампът от другата страна:

IMG_1485.JPG

IMG_1494.JPG

После се спуснахме надолу и отидохме съвсем близо, където се отдадохме на дълги и предъги фотосесии - знаете как е като се снимат 4 жени. 

IMG_1509.JPG

IMG_1511.JPG

Добавям и едно кратко видео:

Може би до около 23,30 се мотахме около кратера и беше време да си лягаме. Направихме го, а твърдото легло подпомогна да стана съвсем рано, но основната причина беше нечия аларма, която чух в 04,40, вероятно време за молитва е било, но се събудих и тръгнах за тоалетната. Тук вмятам, че всичко се чува от шатрите в близост до твоята. Кой как спи, кой какво си говори, или пък прави. :wink: 

Както си бях по къси панталони и потник, отворих вратата и насреща ми това:

IMG_1558.JPG

Дали завих към тоалетната или тръгнах в другата посока?! 

Познахте - право към хълмчето както съм си по къси гащи, но поне си бях сложила маратонки, заради пясъка от шатрата до тоалетната, та леко и бързо се покатерих на хълма. А там ... слънцето и огъня се вкопчваха в битка чия светлина е по-красива?!

IMG_1561.JPG

Докато направя 2-3 снимки и чувам някой наблизо - Ивайла и тя видяла като съм отворила вратата чудната светлина и изпълзяла по мен, но тя поне беше облечена.

А можеше да шашне ранобудните с готина пижама. 

Хайде още малко снимки:

IMG_1562.JPG

IMG_1563.JPG

Наслаждавахме се на светлината, която бързо преборваше мрака и дупката все по-малко искряща ставаше:

IMG_1571.JPG

Добавям и видео от това време:

Време беше да слезем до нея.

IMG_1581.JPG

Едно малко огънче се е появило горе:

IMG_1585.JPG

По изгрев снимахме кратера от друга посока, стремейки се да хванем и показващото се слънце:

IMG_1599.JPG

IMG_1605.JPG

IMG_1616.JPG

IMG_1625.JPG

IMG_1638.JPG

Слънцето вече се показа и беше време да отиваме на закуска. Не съм снимала масата за закуска, че не съм и закусвала, но беше отрупана с ядене.

IMG_1648.JPG

IMG_1649.JPG

IMG_1651.JPG

След като закусихме, отново се върнахме на кратера, този път с колата. Снимах основно знамето тогава, което за малко да отлети в кратера и да загине безславно на това интересно място, но успях да го хвана навреме. 

Следва... 

• Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 12
Публикувано:
преди 4 часа, Mary каза:

Следващата снимка е специално за Ивайла - да си зае, че дясната половина е нейната, а лявата е по-красивата, разбира се - моята. :laugh:

IMG_1308.JPG

Ми не е вярно, но няма да се караме, поне засега..:)  Няма да спамя повече и няма да показвам как съм записана в един туркменистански телефон...😈

• Смея се 2
Публикувано:

Ден 5

Отново е време за път, посоката е ... Mary, разбира се, както и останките от древния Мерв.

Тръгваме от Дарваза с лека тъга, но доволни, че видяхме прословутия газов кратер, който не са знае ощо колко дълго ще гори.

Пътят си е все така лош, но сега не бързаме, та дупките не се усещат толкова много. Шофьорът спира да ни покаже тази табела - на каквото и да ви прилича, не е това, неравностите по пътя сигнализира. Чак ми е странно, че я има само на едно място, а трябва поне половината път да е с такива табели.

IMG_1675.JPG 

Разбираемо знакът предизвиква голям смях в групичката ни, а ние и като цяло не сме сериозни пътуващи, а търсим усмивки, забавление и варианти да по-незабравимо пътуването. Докато се подхилкваме стигаме до следващата спирка по маршрута ни - Ýerbent - второто по големина селище в района, където можем да видим как живеят в селските райони. Предлагат се и разни активности там, като доене на камили, обработка на вълната от тях и подобни, но нито сме имали желание, нито пък време. Просто спряхме за малко, чухме няколко думи за живота на подобно място и потеглихме. Няма течаща вода, имат кладенци и от там носят по къщите. 

IMG_1676.JPG

Паметник от съветската епоха в центъра на селото, който почита смъртта на 11 мъже, загинали по време на басмачкия бунт през 1931 г. Толкова ни беше интересно, че даже не слязохме от колата, а снимахме през прозореца. 

IMG_1679.JPG

Продължаваме напред, съобразявайки се с всички участници в движението:

IMG_1681.JPG

По план трябваше да минем през Ашхабад, да посетим нещо в покрайнините, да обядваме и тогава да поемем към Мари. След като ни попитаха и ние се съгласихме, решихме да пропуснем минаването през столицата, а директно по магистралата да се насочим към Мари. 

Това е една от платените магистрали, пътят е хубав, скучен, основно камиони по него се виждат, но се кара бързо и се стига бързо. 

Тук ще вметна, че колите имат различен тип регистрационни номера - полицаите обикновено отдалеч виждат каква е колата. Нашата беше с регистрация на фирма и обикновено такива коли возят туристи. Два пъти ни спираха някъде по другите пътища, забавно беше, когато групово поздравим полицаят със "Саляяяям". А като спрат някого, идват, представят се, ръкуват се и тогава почва проверката на документите. 

IMG_1708.JPG

Цените:

IMG_1709.JPG

Тук приятелките вече са зад оградата и това позволява по-висока скорост. Не съм сигурна, но май 120 беше ограничението. 

IMG_1717.JPG

Спряхме покрая пътя някъде да купим нещо за обяд и бързо продължихме. Ето ни в началото на Mary:

IMG_1727.JPG

За Мари многократно повториха, че там живеят богати хора, повечето бизнеси били там и търговията също. Движението беше повече от много. Коли, камиони, бусове, задръствания си имаше непрекъснато. 

Както навсякъде, като се влезе в нова област има шатра на областта, но така и не влязохме в нито една, ако изобщо е можело да се влиза:

IMG_1728.JPG

Вече беше станало следобедно време и  се отправихме направо към хотела за настаняване и кратка почивка, защото навън беше 36 градуса, а обектите, които имаме за разглеждане са на открито. Ето как изглежда един типичен хотел за туристи:

IMG_1732.JPG

Към 17ч отново се качихме на колата и се отправихме към първото място за посещение - Mohammed Ibn Zayd Mausoleum - този мавзолей е построен в чест на Мохаммад ибн Зайд, шиитски духовник от VIII и IX век, който е работил за разпространението на шиитството в региона. Вероятно е построен около 1140 г., по време на управлението на султан Санджар (упр. 1118-1157), последния султан на Великата селджукска империя. 

IMG_1744.JPG

IMG_1768.JPG

На тази орнаментирана стена се намират символи от разлини религии:

IMG_1754.JPG

Освен мавзолея, в близост има няколко руини, които показват наличието на караван-сарай, който почти сигурно е приютявал посещаващи поклонници. В момента мястото често се посещава от молители, които оставят малки парченца плат, вързани за дървото отпред, понякога във формата на люлка с надеждата да имат дете.

Не знам дали от снимката ми се виждат оформените като люлка парцалчета:

IMG_1746.JPG

За да се сдобият с дете, жените били търкаляни надолу по склона, който се вижда на следващата снимка в дясно:

IMG_1774.JPG

Нашата екскурзоводка ни обясни, че преди време учени са изследвали на какво се дължи реалното забременяване на много жени, които правили това и открили, че при търкалянето по склона някакво усукване на тялото се получавало, което поразмърдвало детеродните органи на жените, та от там и последвали забременявания. Не се наемам да потвърдя дали това е истина, както и не съветвам никой да се търкаля по склоновете с тази цел.   

Докато пътуваме към следващия обект, се срещаме и с други дошли на оглед:

IMG_1781.JPG

IMG_1783.JPG

IMG_1791.JPG

И вече сме пред Great Kyz Kala - построен в периода VI - VIII век и вероятно е служил за полуукрепен дом на важен служител, може би дори управител на Мерв.

IMG_1813.JPG

IMG_1832.JPG

Голямата Къз Кала е с размери 40x35 метра. Първоначално е имала два етажа с пет стаи, но сега са останали само основите. Частите на крепостта, които изискват най-голяма здравина, са изградени с изпечени тухли, докато останалите били от кал и сурови тухли. Гофрираните външни стени от сурова тухла са оцелели добре благодарение на лекия си наклон, който е предотвратил срутването им. Крепостта някога е била заобиколена от външна стена с ъглови кули, образувайки двор от няколко хектара. Ето и какво се вижда вътре:

IMG_1817.JPG

Има легенда, че в тази крепост са живеели основно жени и от там името "Крепостта на Девицата" , но това не е така. 

В съседство е и Little Kyz Kala - намира се на около 140м от Голямата и е с размери 20/20м.

IMG_1849.JPG

Тя също е имала два етажа и била построена от изпечени тухли, както и сурови тухли и кал. За съжаление, Малката Къз Кала е била сериозно повредена през последните хиляда години и днес са останали само няколко стени и вътрешни коридори. Въпреки това, тя предлага страхотна гледка към по-голямата крепост.

IMG_1853.JPG

IMG_1851.JPG

Днес тези крепости са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и са една от емблематичните забележителности на Мерв. 

Голямата Къз Кала е един от най-впечатляващите исторически паметници в Туркменистан.

Времето напредва, слънцето се състезава с облаците - дали да има залез, или да вали дъжд?! Засега само прави снимките още по-красиви:

IMG_1873.JPG

Както си пътуваме и шофьорът ни изведнъж спира, казва "Хайде, Мари, идвай да снимаш" - знае той коя е лудата със снимките... Води ме при една дупка в оградните стени, за да снимаме от там най-важния обект в района, но при него ще отидем след малко, а сега само снимката, заради която прегазихме доста трънаци, а аз получих и бонус снимки само за мен си:

IMG_1892.JPG 

Следващата ни спирка е Askhab Mausoleum - построен 9-12 век и възстановен 15-16 век.

IMG_1910.JPG

IMG_1932.JPG

Мавзолеите на Асхаб са светилище от епохата на Тимуридите в Мерв, посветено на двама от най-ранните сподвижници на пророка Мохамед – Абу Дар ал-Гифари и Абу Бураида ал-Аслами.

Показвам снимка само на единия саркофаг, другия е идентичен, но с по-малко украса.

Дали има някой в саркофазите не е ясно, но мястото е почитано и силно реставрирано. Изобщо не му личат годините, но това ще се окаже проблем навсякъде в най-скоро време, защото турски компании реставрират, а те знаем как реставрират и какво добавят. 

Наблизо има водоем, който е снабдявал околността с питейна вода, а слънчевите лъчи в момента го правят по-красив, отколкото е:

IMG_1955.JPG

Като споменах лъчите, да покажа докъде стигна слънцето:

IMG_1927.JPG

Още има облачета, но има и надежда за залез. А ние се отправяме към Ancient Alexandria Margiana (Erk Kala) - Основан през VI век пр.н.е. по време на ахеменидската епоха, Ерк-Кала се превръща в "основа" на великия метрополис, известен като "Майката на градовете" - това, което е останало то Мерв не можа да покаже дори и минимално какво е било преди много години. Заради материалите, от които са правени сградите и укрепленията, то почти всичко е загубено, но ето какво се вижда от цитаделата:

IMG_1962.JPG

Баирчето го взехме набързо, че времето напредваше, а от горе не се вижда нищо кой знае какво, дори не може да се обхване в една снимка цялата огромна площ:

IMG_1968.JPG 

Но пък имаше красива гледка към залязващото слънце:

IMG_1986.JPG

И вече сме по пътя за Soltan Sanjar Mausoleum - гробницата на Ахмад Санджар, селджутски владетел, построена през 1157г., може би най-ценната тук.   

IMG_1991.JPG

Гробницата на Санджар е с размери 27 x 27 метра и представлява кубично светилище, увенчано с купол с височина 38 метра. 

IMG_2025.JPG

Повърхността на купола първоначално е била покрита със сини плочки, но сега ги няма.

Основите са с дълбочина 4,2 метра, а стени са изградени толкова здраво, че монголските нашественици не успяват да я унищожат дори след като я подпаляват. Разрушеният корпус се оказа издръжлив, превръщайки се в място за поклонение за съседните туркменски племена, които може би са го използвали като ориентир при преминаване през пустинята. В средата има отвор за тунел, през който е можело да се бяга при нужда.

IMG_2038.JPG

Един важен детайл, който е запазен, е самоличността на архитекта Мохаммад ибн Ациз ал-Сарахси, чието име е запазено в медальон под купола - кафявото на горната снимка.

IMG_2050.JPG

Доста реставриране и тук а паднало, като гледах стари снимки с поразрушената фасада. А светлината в този час правеше сградата да изглежда огнена:

IMG_2062.JPG

Щрак и в другата посока:

IMG_2060.JPG

Стига толкова култура за този ден, време е да се прибираме, но преди това и да ни заведат да вечеряме.

Децата са подкарали камилите към дома, а ние доволно изморени се насладихме на последните слънчеви лъчи.

IMG_2068.JPG 

В Мари е все така оживено, а оказа се в този ден завършват учениците и беше пълно с млади хора.

По улиците все така имаше много движение:

IMG_2092.JPG

И тук кръговите бяха идейни:

IMG_2097.JPG

Вечеряхме може би тук - хубаво заведение, менюто на таблет, положиха старание да ни включат в нета, че нещо системата не работеше. Заведението беше абсолютно пълно, наоколо празнуваха завършването, както и поне два рожденни дни. Какво сме яли:

IMG_2111.JPG          IMG_2112.JPG

IMG_2113.JPG          IMG_2114.JPG

Вече доста изморени се прибрахме в хотела, а навън се разрази страшна буря, съпроводена с гръмотевици. Басейнът, който се виждаше от прозореца ни, през деня беше препълнен с народ:

IMG_2117.JPG 

Следва... 

• Харесвам 18
  • Браво 7
Публикувано:

Ден 6

Дойде време и за последният ни ден в Туркменистан. Тръгвайки натам си мислех, че това ще е доста чакан и щастлив ден, че си тръгваме.

На място усетих тъга и дори желание да поостана още малко. Нямаше как, но усещането, че си сред приятели завинаги ще е с мен. 

Малко информация за Мари:

Счита се за четвъртия град в Туркменистан по брой жители. Мари е основан от руската армия през 1884 г., недалеч от древния Мерв, който е на повече от две хиляди години. Някога жителите на Мерв са били Омар Хайям, Ал-Хорезми, Енвери, Ас-Самани и други известни личности. Днес Мари се счита за най-големия град в страната за отглеждане на памук и важен център за добив на газ. 

Хотелът ни в Мари, как да се казва?! 

IMG_2272.JPG

За пръв път имахме включена закуска в хотела и съм доволна, че е само веднъж - закуската беше някак в соц версия - резенчета салам, сирене, варено яйце, сложени в чиния, а отделно някакви кифли, не съвсем днешни. Няма да я показвам, че не опитах нищо от нея.

Закусихме, сдадохме стаите и отново в колата, за да посетим две места в Мари - джамията и църквата.

Започваме с джамията - Mary welaýat baş metjidi(Централна джамия на Мари). Нова, бяла, златна ... нищо невиждано значи. Хора в нея нямаше, поразгледахме малко:

IMG_2276.JPG

IMG_2282.JPG

IMG_2284.JPG

Ред е на църквата - май за пръв път влизахме в църква в Туркменистан - Virgin Mary Orthodox CHurch Mary - Руска православна църква, която все още се ползва, макар и от доста по-малко хора. 

Построена е около 1900г от руските сили, превзели Мари, като след революцията е била клуб и военен склад. След Втората Световна война отново се ползва като църква. В Туркменистан има около 3% православни християни. 

IMG_2290.JPG

IMG_2294.JPG

IMG_2297.JPG

На улицата водеща към църквата и самолет има:

IMG_2316.JPG

Следващите снимки са от колата, без да спираме и да посещаваме обектите. Липсваше ми малко пешеходно да се разходим из града.

Театърът:

IMG_2274.JPG

Библиотеката:

IMG_2318.JPG

Пред нея разбира се човекът с важната книга - Сапармурат Ниязов с Рухнама в ръка:

IMG_2319.JPG

Културният център:

IMG_2321.JPG

Пазарът, за който нямахме време - изборът ни трябваше да е между джамията + църквата или базарът:

IMG_2322.JPG

Една снимка на прекрасните туркменистански жени - цветни и пъстри:

IMG_2327.JPG

Спряхме да обядваме някъде по пътя, ядохме като навсякъде:

IMG_2363.JPG          IMG_2365.JPG

Но за разлика от навсякъде, тук направихме забележителен купон с много танци с местни ученици и учителките им.

Смущаваха се в началото и децата, и учителките, но после си стана забава.

Каква беше изненадата ни, когато ни поздравиха с българска песен на ... Азис. Ох, да се смее ли, да плаче ли човек, но явно това излиза като типична/известна българска музика. Колкото е да ни харесваше купона, време беше да потегляме отново на път.

Следваща спирка - Abiverd Settlement - Древното селище Абиверд е един от осемте исторически градове на Туркменистан заедно с Куня-Ургенч, Ниса, Мерв, Дахистан.

Сега ще ви напиша малко история и после ще видите с очите си какво е останало от нея. 

Древен Абиверд (под различни имена е познат – Баверд, Абаверд, Паарт, Паварт, Пештак) е един от основните центрове на Северен Хорасан, многократно споменавани в писмени източници като "... град с плодородни земи и богати култури, известен със своя великолепен пазар и джамия". По това време Абиверд е бил непревземаема крепост, защитаваща жителите от нападенията на номади. Крепостта е имала единствената порта от югозапад. Вътре, в центъра до площада, е била построена джамия, построена в началото на XV век. През XII век Абиверд се предава на монголите. Най-големият син на Ченгиз Хан – Тулихан – буквално опустошава до основи процъфтяващия град, защитен от мощни укрепления.

По време на проучването на руините на Абиверд се откриват свидетелства за високото ниво на керамика и потвърждават, че Абиверд е бил един от най-важните търговски и занаятчийски центрове в Северен Хорасан.

Днес Абиверд изглежда различно и само историята тихо напомня за бившата му сила и лукс.

Имаше струпани камари с различна изпочупена керамика и дори можеше да си изберем парченце от нея. Ето и как изглежда това място в наши дни:

IMG_2378.JPG

IMG_2380.JPG

IMG_2388.JPG

Можеше и повече да погледаме тези руини, но беше толкова горещо, че едва се размърдахме за малко снимки и бегом в колата на хлад.

Следващата ни спирка беше Seyit Jemaleddin Mosque - построена през 1456г. и някога е включвала джамия, медресе и мавзолей на шейх Джемал ад-Дин.

Джамията е била куполна сграда, заобиколена от помещения за различни цели, а входът от северната страна е бил украсен с изображения на два дракона. Подобни изображения са рядкост в Централна Азия. 

Голяма част от тази красива сграда е разрушена при земетресение през 1948 г. 

Ето какво е било:

IMG_2402.JPG

И какво е сега:

IMG_2403.JPG

IMG_2405.JPG

IMG_2407.JPG

Две загадъчни гробници до джамията, вероятно принадлежащи на почитани личности, привличат поклонници в продължение на векове. Посетителите ги обикалят в мълчаливо почит. Разбира се, не липсват молитви за разни неща и там, а хората са оставили следи за желанията си.

IMG_2410.JPG

Мисля цистерна е била тази последната постройка:

IMG_2420.JPG

С това културната ни програма в Туркменистан завърши.

Отправихме се към Ашхабад, а в града вече имаше много движение:

IMG_2425.JPG

Отбихме се на пазара, за последни покупки на който каквото си иска. Аз лично си купих някакви сладки от сушен пъпеш, обвити с шоколад - видя ми се нетипично.

След това беше време за вечеря, но на никого не му се ядеше и седнахме в заведение да пием по нещо, а дори цветята, които ни подариха, вече увяхваха и напомняха, че е време да си ходим:

IMG_2434.JPG          IMG_2435.JPG

Направихме си забавни снимки с болга́рский пе́рец:

IMG_3418.JPG

И се отправихме към летището. Снимки за спомен на цялата група имахме пред чудната фасада - с тази гледка започна пътуването ни, с нея и завърши, а дори времето мрачно напомняше, че си тръгваме:

IMG_2451.JPG

Бяхме се чекирали предварително, имахме и бордни карти, но отново се минава през гише - не видях машинки за четене на електронни карти. На гишето ни премериха багажа и единствената обслужваща жена направи забележка, мъжете не се вълнуваха от кг повече, предвид че сме само с ръчен багаж.

При секюрити проверките не се интересуваха от водата ни, та който си имаше си мина с нея.

За летището казала ли съм нещо?! Голямо, ново, бяло. Няма много народ из него, но е разбираемо, предвид посещаемостта от туристи на Туркменистан.

Има и интересни местенца за снимки:

IMG_2479.JPG

IMG_2460.JPG

IMG_2462.JPG

Всичко им е лъскаво бяло и чисто:

IMG_2466.JPG

Докато чакахме да стане време за полета ни, пообиколихме магазинчетата на летището - цените ми се видяха съвсем нормални. 

Слагам малко снимки на напитки, ако има желаещи да си купят на изпроводяк, възможно е, но се таксува запечатването на бутилките в плик - около долар по черния курс беше цената.

Спойлер

IMG_2467.JPG

IMG_2468.JPG

IMG_2469.JPG

IMG_2471.JPG

IMG_2473.JPG

IMG_2474.JPG

IMG_2475.JPG

Дойде време за полета ни и с тъга казах довиждане на Туркменистан.

IMG_2493.JPG

IMG_2500.JPG

IMG_2502.JPG

Любимият ми Истанбул ни посрещна окъпан в светлини, но за съжаление не седях от правилната страна за хубава гледка:

IMG_2518.JPG

С това разказът ми приключва, но винаги сте добре дошли за въпроси и дискусии.

В заключение ще кажа - не отлагайте Туркменистан, много е вероятно и те да се отворят за туризъм, а сега ще го видите съвсем натурален и приветлив, хоата мили и любезни, необременени от туристи.

Накрая слагам една от любимите ми снимки.

За вас всичко си разказа ... Мари:

IMG_3419.JPG 

Край.

• Харесвам 15
  • Благодаря 7
  • Браво 12
Публикувано:

Благодаря за разказа! Както винаги подробен, полезен и интригуващ. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря за прекрасната компания и страхотното чувство за хумор на всички, учасващи в това пътешествие!🥰

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Има нещо наистина магично да вървиш по черен път, без никакви знаци за посока и да стигнеш до Yangi kala, Огнения каньон, да го видиш така, както съществува от векове -  без будка за вода и лека закуска, без пейка за да си починеш, без паркинг…. Туркменистан все още е страна, където туристите са забележителност сами по себе си, храната е с вкуса на детството и гозбите на баба… Където за хората все още по - важно от печалбата  е да си прекарате времето заедно по най - добрия начин. Безспорно е дестинация, която много се различава от останалите държави заради всичките специфики и странности, които не сме виждали и изпитвали. За мен това, че Туркменистан  ще остане едно от най - хубавите ми пътувания,  се дължи разбира се компанията, на която много благодаря за тези толкова цветни дни заедно,  но също и на късмета, който имахме с турагента, който избрахме , и гида и шофьора там на място. 
Всеки гледа с различни очи на света около себе си, може би следващите хора ще видят Туркменистан по друг начин , но усещането за  добри хора и дива природа, която сякаш откриваш точно ти точно в този момент - мисля, че това  ще го усетят всички. 

• Харесвам 11
  • Благодаря 2
  • Браво 4
Публикувано:

@Mary, благодаря от сърце за невероятния разказ, който лично за мен се превърна в един от най-полезните и запомнящи се във форума. Безспорно е изключително впечатляваща дестинация, за която се пише много, но малко хора са я опознали, както вие. Много е хубаво човек да научи, че зад всичките странности на Туркменистан, мраморните блокове в Ашхабат и прашните пътища стоят сърдечни хора, които не са много по-различни от нас. Благодаря отново! 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 43 минути , Kristiyan Desev каза:

@Mary, благодаря от сърце за невероятния разказ, който лично за мен се превърна в един от най-полезните и запомнящи се във форума. Безспорно е изключително впечатляваща дестинация, за която се пише много, но малко хора са я опознали, както вие. Много е хубаво човек да научи, че зад всичките странности на Туркменистан, мраморните блокове в Ашхабат и прашните пътища стоят сърдечни хора, които не са много по-различни от нас. Благодаря отново! 

Опитвам се да подтикна повече хора да отидат и да видят Туркменистан сега, когато все още не е заприличал на много други места.

А описвах подробно, защото моите впечатления доста се различават от всичко прочетено.

Осъзнавам, че фирмата-организатор, гидката и шофьорът ни също имат значение за общото впечатление, но  Туркменистан си заслужава добрите думи.

Каква им е политиката, какви точно и защо ги има ограниченията, не са били тема на разказа ми, защото от мен нищо не зависи относно тяхната си държава, но мисля дори с присъствието на повече туристи там, местните ще започнат да са замислят за много чути и видяни неща. 

Дано сме добри орисници и разказвачи, та повече магеланци да се отправят натам. 

• Харесвам 12
  • Благодаря 3
Публикувано:

Здравейте, понеже Туркменистан е много модерна дестинация сега и много лесна за организиране ще поставя тук визитка на момче, което просто е уникално. Попаднах на него без да искам,  след като така рекламирания във Фейс групите Нокер ме пробута. Момчето работи само и прави всичко възможно клиенти да са доволни.  Работи за себе си, има фирма,  не е държавен служител като повечето известни. 

20260623_194742.jpg

• Харесвам 7
  • Благодаря 5
Публикувано:

С този Нокер и ние контактувахме, но дори само при общуването с него не ни допадна и избрахме Мурад, когото също препоръчвам.

@slujitel, благодаря ти за обратната връзка. 
Надявам се Туркменистан да ви е харесал, въпреки организатора. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Допълвам с малко снимки от каньона Янгикала, които вчера ми изпрати шофьорът ни, за да го видим и без дъжд. 
Мислех си, че дъждът е развалил гледката, но се оказва, че цветовете на каньона са по-красиви с дъжд, но ни липсваше небе и възможност за по-артистични снимки с нас на скалите. 
За съжаление не са с най-добро качество снимките, но знаете как е с интернета в Туркменистан. 

1d2595d5-79d6-4e49-b359-ab392ff7697e.jpeg

cbb0d63f-65d6-493b-94bf-7a3558a8e541.jpeg

cb16f180-bb3f-4677-a7d5-2c15908c82c7.jpeg

fceea75d-9c2b-4442-841b-b7493abe5910.jpeg

23a8fc9a-2c9b-48fd-a275-de91d864d234.jpeg

b51be6e1-3453-46a9-bdec-4a52913088a4.jpeg

e1e5e931-d45e-457b-b885-3691eb75b232.jpeg

966e037d-2a1f-4ca5-aeef-66ce2d8c3f5f.jpeg

• Харесвам 26
  • Браво 1
Публикувано:

Чудесен разказ. Благодаря.   Но не разбрах за мен най-важното.  Колко платихте на агенцията и имаше ли проблем с изкарването на визите ?  Колкото и да е красиво, всичко си има цена. Трябва ми някаква насока, за да знам дали да се захващам с Тюркменистан.  Не съм привърженик на максимата 'Кеф цена няма".  Според мен всичко си има цена и всеки преценява дали си заслужава.  Затова и аз винаги давам  ценови диапазон на пътуванията си....

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , ruwenzogy каза:

Чудесен разказ. Благодаря.   Но не разбрах за мен най-важното.  Колко платихте на агенцията и имаше ли проблем с изкарването на визите ?  Колкото и да е красиво, всичко си има цена. Трябва ми някаква насока, за да знам дали да се захващам с Тюркменистан.  Не съм привърженик на максимата 'Кеф цена няма".  Според мен всичко си има цена и всеки преценява дали си заслужава.  Затова и аз винаги давам  ценови диапазон на пътуванията си....

Проблем с визата не сме имали. Агенциите ни съветваха първо да получим виза и после да купуваме самолетни билети, но ние все пак първо купихме билетите и едва 2-3 месеца преди пътуването изпратихме документи за писмото за виза.

Цената се определя на базата на брой дни и хора, та едва ли е константа за всякакви случаи и конфигурации, затова и не съм я споменала.

За да прецениш дали да се захващаш, пиши на няколко агента и според твоите искания, ще получиш и цена. Цената може да бъде без храна, което я намалява. 

Скъпо е за моите разбирания, но сме изключително доволни от полученото. 

Например нашият Мурад индиректно помогна на @slujitel да си смъкне цената с 200 долара, като ѝ предложи по-ниска цена. 

Възможно е да има и фирми, които ще дадат още по-ниска цена, но повечето дават твърде висока цена. 

И за да дам все пак някакъв ориентир, на ден плащахме около 140 долара на човек за нашата конфигурация от 4-ма. 

Повече бройки хора намалява цената, но не твърде много. Бензинът им е супер евтин, затова и не разбрахме на какво се дължи високата цена на предлаганите услуги, но пък непрекъснато с нас имаше шофьор и гид. 

За да намериш най-приемливата за теб цена, ще трябва да контактнеш повече агенти. 

• Харесвам 9
  • Благодаря 4
Публикувано:
преди 2 часа, Mary каза:

Проблем с визата не сме имали. Агенциите ни съветваха първо да получим виза и после да купуваме самолетни билети, но ние все пак първо купихме билетите и едва 2-3 месеца преди пътуването изпратихме документи за писмото за виза.

Цената се определя на базата на брой дни и хора, та едва ли е константа за всякакви случаи и конфигурации, затова и не съм я споменала.

За да прецениш дали да се захващаш, пиши на няколко агента и според твоите искания, ще получиш и цена. Цената може да бъде без храна, което я намалява. 

Скъпо е за моите разбирания, но сме изключително доволни от полученото. 

Например нашият Мурад индиректно помогна на @slujitel да си смъкне цената с 200 долара, като ѝ предложи по-ниска цена. 

Възможно е да има и фирми, които ще дадат още по-ниска цена, но повечето дават твърде висока цена. 

И за да дам все пак някакъв ориентир, на ден плащахме около 140 долара на човек за нашата конфигурация от 4-ма. 

Повече бройки хора намалява цената, но не твърде много. Бензинът им е супер евтин, затова и не разбрахме на какво се дължи високата цена на предлаганите услуги, но пък непрекъснато с нас имаше шофьор и гид. 

За да намериш най-приемливата за теб цена, ще трябва да контактнеш повече агенти. 

Момчето, чието име не можах да запомня и на което дадох контактите по горе, ме попита колко съм платила на Нокер. Казах му, без да обяснявам подробностите около пазарлъка, както и факта, че съм свалила 200$. Той каза, че без храната цената е добра, ако е включена храната ще е на загуба. Всъщност ние за храна не похарчихме нищо почти. Смених 100$ и ми останаха половината. Накрая си купихме последния ден преди да минем границата бутилка скъпо уиски и разни глупости за да ги похарчим. Като цяло Туркменистан е скъпа дестинация,  130$ се плащат само за да влезеш в страната,  от там нататък всичко останало. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 20 минути , slujitel каза:

Смених 100$

Я кажи по какъв курс и къде ги смени? 

На нас гидката ни обменяше пари, а тя в мола някъде сменяше. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.