Kosta Grudov Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли Здравейте! Имам няколко въпроса по отношение на Виетнам и отварям направо нова тема.. Обмисляме евентуално пътуване с детето натам, тя ще навърши 2 години сега през август месец. Вариантите, който обмисляме са февруари-март/март-април/април-май, та ще бъде около 2.5 годишна тогава. 1. Ок ли е като цяло Виетнам за толкова малко дете? Нямаме намерение да обикаляме с нашето си нормално темпо и да видим всичко, по-скоро ще сме в лежерно темпо като съчетаем забележителности + детски активности + 4-5 дни на резорт на Фу Куок. Тук добавям, че тя вече върви самостоятелно и на едно излизане може да си измине 3-4км пеша с тук-там носене от нас и почивки. 2. Кой период бихте препоръчали? Абсолютен приоритет ни е - максимално малкото тълпи и максимално малко дъжд. Тук вмятам, че не е задължително да обхващаме северен, централен и южен Виетнам, може да пропуснем нещо в зависимост от това какъв период е и дали си заслужава. Около 2 седмици обмисляме да сме там. 3. Имате ли наблюдения за евентуални стомашни проблеми от улична(а и не само, но главно) храна? Все пак сме детето, а тя много обича да похапва и плодове и всякакви неща, но специално за югоизточна Азия имам и приятели, които са били в болница след натравяне от улични плодове, а ситуацията е достатъчно неприятна за възрастни, камо ли за деца. Идеята ми е дали по-скоро да избягваме нещата навън и за нея да купуваме неща само от супермаркети/ресторанти/хотели. 4. Каква цена горе-долу е ок за билети до там, в момента средно излиза по 800евро на човек с Търкиш, да чакаме ли промоции, или това е сравнително ок цена вече? Нямаме претенции дали ще кацаме в Ханой или в Хо Ши Мин и наобратно как ще бъде, по-скоро ще го съобразим със самата програма. По програмата единственото абсолютно задължително са поне 4-5 дни на плажа, за да не я натоварваме с двуседмични обикалянки. И другото важно - аз изобщо не обичам да сменям градове за по 1-2 нощувки, така че идеалното ще бъде максимум 3 бази, по 4-5 дни за Фу Куок и още 2 места. От базите вече ще преценяваме какви дневни екскурзии да правим и как. Благодаря предварително за всички съвети! 🙂
Duke Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли На повечето въпроси мога да отговоря съвсем обобщено, че Виетнам е може би най-подходящата от хигиенична гледна точка държава в региона с изключение на Сингапур, но това там не е ЮА в истинския смисъл на думата. Всичко останало е доста субективно и има достатъчно много изписано във форума, за да се намерят правилните отговори за всеки конкретен човек... 3 1
Argentique Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли преди 2 часа, Kosta Grudov каза: 3. Имате ли наблюдения за евентуални стомашни проблеми от улична(а и не само, но главно) храна? Все пак сме детето, а тя много обича да похапва и плодове и всякакви неща, но специално за югоизточна Азия имам и приятели, които са били в болница след натравяне от улични плодове, а ситуацията е достатъчно неприятна за възрастни, камо ли за деца. Идеята ми е дали по-скоро да избягваме нещата навън и за нея да купуваме неща само от супермаркети/ресторанти/хотели. Аз се върнах в понеделник и избягвах нарязани плодове от улиците на 100% - предостатъчно има по пазари, супермаркети и хотели, че да си ги обелиш или да ти ги обелят на момента. За 20 дни нямах никакви проблеми. * С малко дете пеш в Ханой вероятно не е много ок - има силен трафик, а по тротоари няма място от моторчета, маси, кръчми и всичко останало. 2 1
T.E.Lawrence Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли В никакъв случай не купувайте от супермаркети. Грехота е с тази невероятна храна там. Уличната храна е много ок, но, ако сте с чувствителни стомаси, си изберете ресторанти, има всякакви навсякъде, от квартални малки до такива със звезди "Мишлен". И моя стил на пътуване е с бази и дневни трипове, без постоянна смяна на хотелите. Двете топ такива за Виетнам са Хой Ан и Ханой, евентуално + Хо Ши Мин. 800 евро вече се води много ок цена. Със спирането на катарските полети, може да нарасне и повече. Периодът зависи от това, къде си изберете да ходите. На юг (сайгон, фу куок) декември - март, средната част (хой ан, дананг) февруари -август. На север (Ханой) е по-трики. От ноември до март - хладно и обикновен сухо или април/октомври (като отделни месеци, не период) - приятни температури с вероятност за лек дъждец при малшанс. 4 1
Lindt Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли Ние не сме ходили във Виетнам, но съм го задраскала за посещение с дете. Може тук да прочета някаква причина да отидем, така че ще следя. Виж дали има екскурзии, които бихте предприели с малко дете и така определи базите. Успех в планирането 🙂 1 1
Argentique Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли Купих си от супермаркет на два пъти манго и мангостини - бяха си съвсем наред като пазарските. Останалата храна от супермаркетите не става, то и няма разнообразие, всичко е пакетирана химия - разни солетки, крекери пробвах за залъгалки по време на път, нищо не ми хареса. Бира и вода купувах основно. Не знам на кое викате улична храна, аз в движение не обичам да ям, но сядах на доста заведения с детски столчета по тротоари, че там и бира дават. Никъде не ме отровиха. Тук съм чела коренно различни мнения за виетнамската храна - аз съм от тия, дето им хареса, хем не ям половината работи. Но те са гъвкави и даже някои ми готвеха неща, които не са баш така в менюто. Въпреки всякакви прогнози и влажни сезони през юни на север не ме валя ни веднъж (само на Фансипан, ама там не се брои 😃), но ме валя през юли около Хой Ан няколко пъти и имаше два дни, които въобще не бяха за плаж, тъкмо тогава бях по екскурзии. Най-много навалица имаше в Халонг (за там се знае) и в Хой Ан и из близките плажове /Ан Банг/. Около и на плажа масата бяха австралийци, от по-простоватите. Дананг го погледах към 3-4 пъти от кола и не намерих за нужно да го посетя, хич не беше моето. Може да е било заради претрупване от впечатления след толкова време или защото харесвам малки градове. Но пък после отидох в Сингапур и там ми беше интересно и хубаво. Като цяло Виетнам ми хареса, спокойно е, някоя зима може да отида и на юг. 6 1
Kosta Grudov Публикувано: 15 юли Автор Публикувано: 15 юли Благодаря на всички! Може би ще се ориентираме в такъв случай към януари/февруари, за да покрием южната част в повече и накрая северната, защото от Да Нанг/Хой Ан после ще е един полет допълнително за към България.. Нещо такова ми се върти в главата: полет София-Истанбул-Хо Ши Мин - 3 нощувки в Хо Ши Мин с дневни екскурзии и активности. полет Хо Ши Мин - Фу Куок - 5 нощувки Фу Куок полет Фу Куок - Ханой - 4 нощувки и полет обратно за България. (тук евентуално може да се смени с 3 нощувки Да Нанг/Хой Ан и 2 в Ханой, но никак не ми се иска да сменяме 4 места за настаняване.. като поразгледаме какви неща за гледане и правене има ще го доизмислим..) Като активности иначе за момента единствено сме сложили като задължителни open safari на Фу Куок, water puppet show и круиз по Ха Лонг. Мислехме и някой зоопарк, дали в Сайгон, или в Ханой, но гледам ужасни ревюта и може и да се откажем. 2
ivailo_radev Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли Моите спомени от Виетнам са от преди 8 години вече, но не помня да съм виждал много детски площадки (ама и не съм гледал целенасочено). Гледам в гугъл мапс, че от време на време има някакви. Другото нещо, върху бих помислил е, че реално нямам спомен да има и много спокойни места, на които детето да може да си ходи самичко. Тея моторчета само в хотелската ни стая дето не влизаха. Фу Куок ще е друга бира сигурно, там не съм бил. Иначе на мен Виетнам ми е сред любимите държави де, просто беше отдавна вече и не мога да преценя от опита ми с дете, дали е подходящо. Иначе както винаги, знам, че съм досаден понякога - добра застраховка и се информирайте предварително за лекари и болници в различните градове, понеже през нашата зима е много вероятно и просто да си занесете нещо от България. P.S. Според мен на water puppet show може и да му е доста скучно на детето. 2 1
Иван Попов Публикувано: 15 юли Публикувано: 15 юли Аз лично не мога да помогна с конкретна програма, организация или бюджет, защото все още не съм ходил във Виетнам. Когато пътувах към Япония обаче, по време на престоя ми в Катар се запознах с едни българи, които тъкмо се връщаха оттам. Бяха прекарали 14 дни във Виетнам и разказваха с голямо впечатление за пътуването си – много им беше харесало и бяха останали изключително доволни. Според тях страната се развива изключително бързо в туристическо отношение и става все по-удобна и достъпна за посещение. Разбира се, това е само споделено от тях впечатление, тъй като аз все още нямам личен опит. На мен също много ми се ходи до Виетнам, така че ще следя темата с голям интерес и с любопитство ще чета мненията на хората, които вече са били там. 🙂 1
bonboneva Публикувано: 11 август Публикувано: 11 август Здравейте! Правя организация за посещение на Северен Виетнам от Сингапур през март 2026 година. Някой дали е ползвал шофьор за трансфери в този район? Ще съм благодарна за контакт! Извинявам се, ако име вече публикуван тук!
Valery Публикувано: 28 август Публикувано: 28 август Ние пътувахме до Виетнам през април с Търкиш. Влюбени сме и искаме да идем пак и наглеждам цените на билетите от тогава и наблюдения са, че 800 евро е “новото нормално”. между другото за вътрешните полети там и за ходенето до Камбоджа и обратно ползвахме Viet Jet и сме супер доволни. Бях чела тук, че не са много надеждни, но ние нямаме никакви забележки. Много ми хареса, че успяхме да си променим всички всички полети с тях без заплащане след като Катарците спряха да летят и в последния момент купихме си взехме парите от тях и купихме билети с Търкиш за малко по-различни дати. 1
polyglota80 Публикувано: 28 август Публикувано: 28 август преди 10 минути , Valery каза: Ние пътувахме до Виетнам през април с Търкиш. Влюбени сме и искаме да идем пак и наглеждам цените на билетите от тогава и наблюдения са, че 800 евро е “новото нормално”. между другото за вътрешните полети там и за ходенето до Камбоджа и обратно ползвахме Easy Jet и сме супер доволни. Бях чела тук, че не са много надеждни, но ние нямаме никакви забележки. Много ми хареса, че успяхме да си променим всички всички полети с тях без заплащане след като Катарците спряха да летят и в последния момент купихме си взехме парите от тях и купихме билети с Търкиш за малко по-различни дати. Viet Jet? Easy Jet = Europe 1
Valery Публикувано: 28 август Публикувано: 28 август Упс, напекло ме е 🫣 Viet jet имах предвид, коригирах се
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега