Прескочи до съдържание

Търсене на Северно сияние

Препоръчани мнения

Публикувано:

Уважаеми знаещи, моля за помощ.

Една не много малка, но сплотена група, в момент на ентусиазъм си купихме самолетни билети за Трьомсо за периода 11-15 ноември.

Искаме да видим северното сияние задължително.

Според вас удачно ли е да следим приложението на телефона си Aurora и когато покаже, че има сериозна вероятност да видим същата вечер северно сияние, тогава да търсим фирма, която да ни отведе да го видим?

Тук е момента да вметна, че сме 14 души.

Публикувано:
В момента, milenats каза:

Искаме да видим северното сияние задължително

И аз исках да го видя задължително, но то не поиска да ми се покаже. 😉

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:

Тук съм писала за нашето посещение около Тромсьо. Горещо препоръчвам коли под наем. Туровете освен, че са скъпи, те държат по няколко часа в автобус. и в последния момент не знам как ще намерите 14 места.  Пътищата са им идеално почистени. Колите не са скъпи. Вариант е да се чака и в самото Трьомсо, но шансът извън града е много по-голям. 

Бяхме по същото време и видяхме сиянието 4 от 4 нощи. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 39 минути , lesy каза:

Тук съм писала за нашето посещение около Тромсьо. Горещо препоръчвам коли под наем. Туровете освен, че са скъпи, те държат по няколко часа в автобус. и в последния момент не знам как ще намерите 14 места.  Пътищата са им идеално почистени. Колите не са скъпи. Вариант е да се чака и в самото Трьомсо, но шансът извън града е много по-голям. 

Бяхме по същото време и видяхме сиянието 4 от 4 нощи. 

Оставам с впечатление, че хората, които организират турове знаят къде да отидат, за да има шанс да се види добре. Даже в едно описание на тур пишеш, че ако трябва се влиза във Финландия?

А БГ шофьорските книжки важат ли там?

А в

• Харесвам 1
Публикувано:

Потърси дали ще ти излезе опцията в  get your guide за фирми, които гарантират виждането му или връщат парите. Цената е с 30 ...60 % по-висока, като предполагам, че процента зависи от вероятността да бъде видяно. 

Публикувано:

Гледа се прогнозата за няколко часа напред и където небето е без облаци натам се насочва. Ние дори бяхме подготвени при необходимост да шофиране до Абиско или Кируна. За толкова хора обаче ще е трудно с този, който организира.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, наистина организираните турове са на безумни цени. Ние си наехме къщичка на остров Квалоя и го наблюдавахме от верандата в 4 от 5 вечери там. Всъщност съвсем близо покрай пътя е и една от основните точки където ходят туровете, което пък го разбрахме гледайки оферти и снимки от турове в града. Определено е за предпочитане да надникваш от време на време навън за сияние докато си пиеш виното на топло и ако има да излезеш да го гледаш, отколкото с часове да стоиш на студа. Рентакар не са изобщо скъпи, 100% си заслужава. В северозападния край на острова успяхме да видим и елени. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, milenats каза:

Оставам с впечатление, че хората, които организират турове знаят къде да отидат, за да има шанс да се види добре. Даже в едно описание на тур пишеш, че ако трябва се влиза във Финландия?

А БГ шофьорските книжки важат ли там?

А в

То навсякъде, където се стига с кола се вижда еднакво добре, като изключим облаците. Евентуално да гледате накъде има по-малко облаци и карате натам.

• Харесвам 1
Публикувано:

Вече са ви казали основното, но ето и моите 5 цента.

преди 6 часа, milenats каза:

Една не много малка, но сплотена група, в момент на ентусиазъм си купихме самолетни билети за Трьомсо за периода 11-15 ноември.

Това е чудесно - ентусиазмът е необходим за всеки пътуващ човек, пожелавам интересно пътуване! 

Цитат

Искаме да видим северното сияние задължително.

То и аз искам да съм красив като Ален Делон, ама ... :biggrin:

Тази дума - подчертаната - си я изтрийте от съзнанието - най-малкото ще си спестите разочарованието, ако не се получи срещата с магията на сиянието. Винаги е по-добре да се тръгне с по-малка кошница, пък ако има късмет - толкова по-добре! А и вие изглежда да сте млади хора - животът и пътуванията са пред вас - ако не се получи от първия път, ще отидете пак и все някога късметът ще ви се усмихне. :yes:

Цитат

Оставам с впечатление, че хората, които организират турове знаят къде да отидат, за да има шанс да се види добре. 

Всъщност, това със сиянията не е като сафари за животни в Африка (или някъде другаде), където познанията на водачите наистина имат огромно значение и те с  опита си знаят най-добре къде и кога има най-голяма вероятност да се открие някоя животинка.  Сиянията като физическо явление се образуват на височини приблизително между 100-тина и 300км. от земната повърхност, така че дали наблюдавищият ще мръдне 5-10-15км. в една или друга посока има значение само за две неща: 
- фоновото светлинно "замърсяване" - това са светлините на урбанизираните територии, от които е добре да се избяга, особено ако не е много интензивно сиянието
- наличието на облачност 

В този ред на мисли - моето лично мнение е, че организираните турове, още повече предвид доста солените им цени, трудно си оправдават инвестицията. Освен ако сте без коли и нямате как да се придвижите извън мястото, където сте настанени, например. (Не че при късмет и силен нитензитет не може да се вижда много добре сияние даже и от населено място с много фонова светлина, от някой балкон, както се убеди една немалка група магеланци преди 3 години в Гренландия :wink:) 

Така че аз бих ви посъветвал ако сте с коли да не се набутвате с торба пари за турове, а да си си следите приложенията, сайтовете и групите за сияния както и метео-приложенията и сайтовете с данни за облачност и сами да си преследвате сиянието. 

Късмет и успех! :smile3::good:

P.S. И още една подсказка :wink: - на снимки сиянието изглежда доста по-ярко, отколкото наживо, с просто око.  :wink: 
Което въбоще не значи, че преживяването не е чудесно и много вълнуващо! 

• Харесвам 4
Публикувано:

Сиянието се вижда навсякъде и няма нужда от специален тур. Вижда се дори и навсякъде в града, но е добре да изберете място, където светлините са по-малко, а в района такива има много. Бях си избрал едно такова извън града, край Prestvannet (не съм сигурен дали езерото или нещо друго се казва така). Мястото е високо, в средата на острова и има хубава панорама. Там местните се пързалят с кънки по леда, но вечер няма хора. До там има автобус, но може да се стигне и пеш за половин час от центъра на града директно по баира нагоре. В северната част на острова е още по-безлюдно и по-тъмно, но на мен ми беше достатъчно и това място.

Не знам с какъв полет ще стигнете до Тромсьо, но препоръчвам такъв, който е по тъмно. Да кажем, да излита след 18 ч. и да пристига след 2 часа там. От самолета сиянието се вижда точно като на снимките, като изключим яркостта, която на снимките се получава след обработване. От Осло полети има на всеки час.

Публикувано:

Сиянието си е жив късмет да го видиш. 2018 бях една седмица във Финландия и нито веднъж не се появи, а условията бяха повече от перфектни. Дори и на тур ходих, но без късмет. Тази година зимата бях на два часа път от Кируна насред гората и от 5 вечери, в четири се виждаше. Още докато бяхме в самолета и имахме късмета да го видим. Та от моят опит по-добре си наемете някоя къща извън града и ако имате късмет, ще го видите.

Публикувано:

Миналия октомври бях в Кируна и околността. Дори не беше нужно да търся неосветено място. Излизайки от местния магазин заварих това:

IMG_4803.jpeg.9eaf97f9e960d682eb453ed7c821d15b.jpeg

Както се вижда, има и облаци. 
Казвам го с идеята, че ако имате късмет, ще го видите, където и да сте. Специални гимнастики са излишни според мен. Късмет ви желая 🙂

• Харесвам 3
  • Шок 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.