Прескочи до съдържание

Локации споменати в книги, филми и т.н.

Препоръчани мнения

Публикувано:

@lamerz1912 ме подсети да отворя тази тема. И понеже споменава Тайната на тайните на Дан Браун, която четох наскоро се сетих как професор Лангдън скочи от прозореца на стаята си в Four Seasons Hotel Prague в ледените води на Вълтава. От мои спомени, пък и от картата се вижда, че това ще да е доста дълъг скок.

image.png.0013d32e05bef383458d72889e57c165.png

Или бъркам.

Отваряйки тази тема, нямам предвид да се публикуват само несъответсвия. :yes:

Не открих подобна тема, ако има нека някой любезен модератор да я изтрие.

• Харесвам 10
  • Смея се 1
Публикувано:

Определено са му трябвали криле. Вчера минах от там и хотелчето е много симпатично , но няма как да се скочи от него във Вълтава.

• Харесвам 4
Публикувано:

Супер тема! Има много хора, които обикалят по локациите от любими книги, автори и прочие. Мисля, че някой беше отбелязал някъде всички локации от книгите на Джерал Даръл в Корфу. 

Аз ще сложа църквата и градчето, вдъхновили анимационния филм Coco, защото ми направи впечатление колко точно са пресъздадени. Това е Santa Fe de la Laguna в щат Michoacan.

image.png.1360aafbbce0372a93316653f0aa1ae1.png 

image.png.31445eb74c0b204e9ee32d9ea940643f.png

• Харесвам 9
Публикувано:

Аз няма как да не добавя долината на паметниците на границата между Аризона и Юта от емблематичния филм Forest Gump. Много впечатляваща дестинация… 

IMG_0267.jpeg.642f92e018bcd178cd0d30f1a1223637.jpeg

IMG_0289.jpeg.8812738a4a61735fd0589eda27c3e649.jpeg

• Харесвам 10
Публикувано:

Навремето гледах Leap year и от там ми влезе в главата, че трябва да видя Дингъл, Ирландия.  Почти половината филм се развиваше там и толкова много ми хареса мястото, че година по-късно го посетих.

• Харесвам 7
Публикувано:

Не знам дали някой ще познае откъде е снимката дори и с приложената подсказка, но мястото е наистина уникално...

FB_IMG_1784805795074.jpg.db0412573893a8a446f2997c8e0fbb73.jpg

FB_IMG_1784805824044.jpg.ac5730d0bc5cd3d39c79b06242ddc627.jpg

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 минути , Duke каза:

Не знам дали някой ще познае откъде е снимката дори и с приложената подсказка, но мястото е наистина уникално...

FB_IMG_1784805795074.jpg.db0412573893a8a446f2997c8e0fbb73.jpg

FB_IMG_1784805824044.jpg.ac5730d0bc5cd3d39c79b06242ddc627.jpg

Ясно е, че е Пътя на гигантите, но другото какво е?

Публикувано:

Веднага се включвам в темата.

,,Мостът на Дрина" - Иво Андрич.

SDC13708.JPG

SDC13711.JPG

SDC13719.JPG

SDC13715.JPG

И неочаквана среща с Емир Кустурица при посещението ми през 2016г.На работната площадка.🙂

466023144_10226396385124861_2366869990920085572_n.jpg

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, traveler каза:

Ясно е, че е Пътя на гигантите, но другото какво е?

Обложката на албума Houses of the Holy на Led Zeppelin е снимана там...

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Има вече много градове, където се предлагат пешеходни турове точно с насоченост към локации от книги и/или филми.

Например в Барселона съм виждал тематични турове по "Сянката на вятъра" (и последващите томове от "Гробището на забравените книги") на Карлос Руис Сафон. И не съм настоявал да се включа само по причина, че хората, с които пътувам, не са чели Сафон. Което е голям пропуск, но... всеки с интересите си...

• Харесвам 2
Публикувано:

Май имаше такава тема...

Поне за книги, не знам защо доста се бях вдъхновил от Джералд Даръл

Камарг, Шетландските острови, Корфу, Джърси 

И още десетки места, където още не съм бил

Нещо филмите не ми въздействат така както книгите

• Харесвам 4
Публикувано:

Сещам се за Стокхолм, квартала Сьодермалм, където се развиват много от сцените от трилогията "Милениум". Предлагат се и пешеходни турове, но ми се видяха скъпи 😀😀, а скоро преди да идем в Стокхолм бях чела трилогията и се самоорганизрах да идем до адреса, на който в поредицата живееше Микаел Блумквист, както и сградата, в която си беше купила луксозния апартамент хакерката Лисбет, редакцията на списанието "Милениум" и бара, в който се събираха (бяха близо едно до друго), но беше отдавна и подробностите ми се губят.

Друго, което ми идва на ум е поредицата за комисар Брунети, който живее във Венеция, в  кампо Сан Поло (ние също бяхме отседнали в Сан Поло последния път, но това беше случайно) - една от книгите се нарича "Смърт във Фениче" и убийството е във театъра Фениче, което ме запали може би при някое друго посещение ако мога да гледам постановка там.

Не знам дали само аз съм луда, но понякога гледам по картите на съответните градовете, като чета някоя книга и се споменават конкретни локации къде са и си представям цялото действие и обстановка 😀. Също понякога, като съм посетила някое място, после търся книги, в които действието се развива там.

@Asya Assenova, доколкото си спомням, пък бяха си правили маршрут по книги на Дюма в Париж.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 минути , Бръмбар каза:

Сещам се за Стокхолм, квартала Сьодермалм, където се развиват много от сцените от трилогията "Милениум". Предлагат се и пешеходни турове, но ми се видяха скъпи 😀😀, а скоро преди да идем в Стокхолм бях чела трилогията и се самоорганизрах да идем до адреса, на който в поредицата живееше Микаел Блумквист, както и сградата, в която си беше купила луксозния апартамент хакерката Лисбет, редакцията на списанието "Милениум" и бара, в който се събираха (бяха близо едно до друго), но беше отдавна и подробностите ми се губят.

Друго, което ми идва на ум е поредицата за комисар Брунети, който живее във Венеция, в  кампо Сан Поло (ние също бяхме отседнали в Сан Поло последния път, но това беше случайно) - една от книгите се нарича "Смърт във Фениче" и убийството е във театъра Фениче, което ме запали може би при някое друго посещение ако мога да гледам постановка там.

Не знам дали само аз съм луда, но понякога гледам по картите на съответните градовете, като чета някоя книга и се споменават конкретни локации къде са и си представям цялото действие и обстановка 😀. Също понякога, като съм посетила някое място, после търся книги, в които действието се развива там.

@Asya Assenova, доколкото си спомням, пък бяха си правили маршрут по книги на Дюма в Париж.

Точно! Кръстихме си пешеходния тур “По стъпките на Граф Монте Кристо”. Пуснахме Storytel, навигацията и смело напред. BTW, много от описаните в романа на Дюма сгради си бяха налични на адресите, например дома Вилфор, на абат Фариа, имението на Граф Монте Кристо. Чудно беше. В този ден направихме около 40 000 крачки:)

• Харесвам 4
Публикувано:

Хич няма и нужда да ровим толкова надалеч за култови локации. Няма какво да се лъжем, тази година хитът се казва "Мамник" независимо дали ни харесва, или не. Покрай книгата и сериала едва ли остана някой да не научи имената на разделените села по границата, мина "Злата" и естествено - Драговски камък ("Трънскио Матерхорн"). Тук следва високомерен поглед от страна на малцината съфорумци, които сме го качвали before it was cool.  

Аз не съм някакъв върл фен; чак сега захващам втората книга - "Лехуса", ама ако не сте били при храм-кладенеца при село Гърло, отивайте преди да са филмирали продължението на "Мамник", че да изпреварите масовия поклоннически туризъм. 😉 

Важи и за Странджа. 🙂 

• Харесвам 7
Публикувано:

@master_of_germs, ако разровим из по-стари книги, може и Момчиловци, пък и в София - ул..Латинка и ул. Чехов (визирам Авакум Захов на Андрей Гуляшки 😀😀😀)

• Харесвам 3
  • Браво 2
Публикувано:
преди 22 часа, traveler каза:

И понеже споменава Тайната на тайните на Дан Браун, която четох наскоро се сетих как професор Лангдън скочи от прозореца на стаята си в Four Seasons Hotel Prague в ледените води на Вълтава. От мои спомени, пък и от картата се вижда, че това ще да е доста дълъг скок.

Хахаха, май месец поради тази причина отскочих точно до хотела, за да видя как е възможно това.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.