Прескочи до съдържание

Турони, шоколади и други в Испания

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 20.07.2026 г. в 15:27, blueriver каза:

Билети-от сайта или приложението на ALSA.

Инсталирах приложението, че сайтът им пак почна да не ми разпознава профила, както се случи и през декември в Кадис.

Сетих се друго посред лято, за да отворя тази тема 😃 - за туроните😂 В началото на ноември има ли шанс за такива в магазинната мрежа на Валенсия или Аликанте 😋?

Публикувано:
преди 3 минути , ДиянаВ каза:

Инсталирах приложението, че сайтът им пак почна да не ми разпознава профила, както се случи и през декември в Кадис.

Сетих се друго посред лято, за да отворя тази тема 😃 - за туроните😂 В началото на ноември има ли шанс за такива в магазинната мрежа на Валенсия или Аликанте 😋?

Да

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , Alexander каза:

Да

Йеее, това вече е добра новина за деня 😂 
п.п. Може да ми се откъсне от сърцето един турон за магеланец по Коледа 🤣

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , Alexander каза:

Последните години виждам някакви по-евтини от фъстъци (даже не съм ги пробвал, не ям тази ядка), такива поне не бях виждал преди, ама нали всеки гони печалби и икономии едновременно. 

Баш в Аликанте са най-много туроните и фабриките.

Чудесно, тъкмо Аликанте ще е летището на връщане. Значи благодарение на твоя жокер оптимизирам времето и багажа за носене 🙂

Миналата година през декември взех 6-7 от Марбея, на връщане от Малага, от магазини Карфур и Диас. Допаднаха ми, с изключение на плодовия, който пък се понрави на дъщерята. Знам, че има разлики, като при шоколада, но обобщено турон не отказвам за пренасяне към България 🙂, както и мантекадос 😂

• Харесвам 1
Публикувано:

Турони имаше в Сантандер.То май всички,които съм купувала ,без значение откъде,са произведени в Аликанте. Аз харесвам полверони и мантекадос повече. В туроните има мед като съставка,а аз не обичам 😀

Публикувано:

В болшинството няма мед

По принцип има десетки видове, но най-класическите  са тези трите вида, като и трите са от бадеми със съдържание  60-70%, а марки също има много

мек-blando, най-много се харесва на българи по мои наблюдения 

IMG_0990.png.4d995425e09e1e53039e11b4f725d98b.png

твърд duro

IMG_0991.png.7fe8893c7c47cc54c70723a328e49422.png

с печен жълтък

IMG_0992.png.5a6bf5f94bded6d7505d4bf5e20fdec3.png

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 часа, ДиянаВ каза:

Чудесно, тъкмо Аликанте ще е летището на връщане. Значи благодарение на твоя жокер оптимизирам времето и багажа за носене 🙂

Миналата година през декември взех 6-7 от Марбея, на връщане от Малага, от магазини Карфур и Диас. Допаднаха ми, с изключение на плодовия, който пък се понрави на дъщерята. Знам, че има разлики, като при шоколада, но обобщено турон не отказвам за пренасяне към България 🙂, както и мантекадос 😂

Всъщност, най-известните шоколадени фабрики са във Виляхойоса, но може да отскочиш дотам от Аликанте. В най-голямата (Valor) има музей на шоколада, където може да си резервираш безплатен 45-минутен тур. 

Ние точно в това градче нощувахме предната зима и шоколаденият тур ни беше резервен вариант, ако някой ден времето се скапеше да не става за пешеходни преходи. Ама то не се. Та не мога да ти кажа от личен опит, но отзивите са добри.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 53 минути , master_of_germs каза:

В най-голямата (Valor) има музей на шоколада,

Мерси за инфото, отбелязах я на картата.

Ще съм с приятелка, която е зависима от шоколада до степен, че става посред нощите да яде 😃 Ако ни съвпада с посока за дневна разходка извън града, ще я посетим. Още съм неподготвена на тема Валенсия и Аликанте, но имаме букнати нощувки - 3 + 2, с цели дни след и преди полетите (ако няма промени при Уиз). Ще сме с обществен транспорт и ще празнуваме рожден ден по женски 3 приятелки 😄 

• Харесвам 6
Публикувано:

@ДиянаВ, вчера в Овиедо бяхме тръгнали за сладолед в Diego Verdu, специализират в занаятчийски турони, сладки и сладоледи, сред които най-популярен е точно турон/нуга-сладолед. Веднага се сетих за теб:-). Ние обаче малко позакъсняхме и тъкмо затваряха, в неделя работят докъм 15.30 само. Утешихме се с друг също хубав сладолед, и се надявам се някой от следващите дни да стигнем и до този на Диего Верду. Според страницата им, историята почва 1878г, когато младеж на име Диего Верду напуска Аликанте и почва да предлага в Овиедо типични за Аликанте продукти -турони и други коледни сладки. 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 часа, Alexander каза:

В болшинството няма мед

По принцип има десетки видове, но най-класическите  са тези трите вида, като и трите са от бадеми със съдържание  60-70%, а марки също има много

мек-blando, най-много се харесва на българи по мои наблюдения 

IMG_0990.png.4d995425e09e1e53039e11b4f725d98b.png

твърд duro

IMG_0991.png.7fe8893c7c47cc54c70723a328e49422.png

с печен жълтък

IMG_0992.png.5a6bf5f94bded6d7505d4bf5e20fdec3.png

Медът е една от основните съставки на самото тесто поне на първите два вида,както и захарта. И белтък. Попадала съм на рецепти за домашно направен без мед,но не съм пробвала .

Публикувано:

Не знам за какво тесто пишеш, в турска няма брашно и тесто.

По принцип, по-евтините  са без  мед, даже и с глюкоза има.

без мед са на марката La piedra , pico e с аромат на мед, има и други 

Публикувано:
преди 9 минути , Alexander каза:

Не знам за какво тесто пишеш, в турска няма брашно и тесто.

По принцип, по-евтините  са без  мед, даже и с глюкоза има.

без мед са на марката La piedra , pico e с аромат на мед, има и други 

Не се заяждам. Просто съм търсила информация за да си обясня кое ме дразни в туроните.

Естествено,че няма брашно! Но медът е основна съставка.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Турон

Публикувано:
преди 26 минути , blueriver каза:

Не се заяждам. Просто съм търсила информация за да си обясня кое ме дразни в туроните.

Естествено,че няма брашно! Но медът е основна съставка.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Турон

Разбира се, че им мед и трябва според оригиналните рецепти. Но както ти казах и показах, има и без.

Меда е около 15%, ако го има.

• Харесвам 2
Публикувано:

Готина тема 😂

Кой я отвори и дали ще се надява още един турон, шоколад да заделя от безценните ми? 😜🤣

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Вече са ти отговорили, но преди Коледа има голямо разнообразие от турони по магазините. Сега гледам, че само в две от големите вериги магазини имат 2-3 вида, но има.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Готина тема 😂

Кой я отвори и дали ще се надява още един турон, шоколад да заделя от безценните ми? 😜🤣

Ще станат три накрая, от всеки основен вид,  ама да не са като на Георги Матеев водките😀

• Смея се 5
Публикувано:

Миналата година, през май-юни в Тенерифе като питах за турони, получих отговор: Ааа, турони по Коледа 😃 Та се сетих за бананите едно време 🤪

Публикувано:

В един магазин за сувенири в Кудилеро видях много различни алкохоли и ликьори, включително и такъв с турон (creme de turon). Признавам, че направих снимката заради @ДиянаВ основно, но името на марката ми звучеше малко странно/смешно и реших да проверя какво значи. Оказа се, че е нецензурно, буквално се превежда като „кучи син“ (има и по-груб превод) и произлиза от традиционния местен възглас на възхищение в Северна Испания, когато някой отпие от силно, качествено орудхо (нещо като ракия) и възкликне: „¡Qué bueno ye el hijoputa!“ („Колко е добър, кучият му син!“). Предлагат освен орудхо, билкови ликьори, ликьор с мед и други ликьори, както е видно и такъв с вкус на турон. Предлага се по специализирани магазини за алкохол и сувенири в Северна Испания, както и в някои заведения като диджестив. Марката става известна, след като Европейският съд отказва да я регистрира като общностна марка с мотив, че е „противоречаща на добрите нрави. Въобще е било дълга правна сага, стигнала чак до Върховния съд в Испания и Европейския съд в Люксембург. Първо като опитват да регистрират марката получават отказ от Испанската служба за патенти и марки. Мотивът е, че думата е дълбоко обидна и противоречи на обществения ред и добрите нрави. Производителите се опитват да заобиколят забраната, като подават заявление за регистрация на марка на ниво Европейски съюз и с доводи, че в Северна Испания изразът се използва с чувство за хумор и възхищение. Но решението на Европейския съд окончателно отхвърля искането им, с аргумента, че за средностатистическия испаноговорящи гражданин в ЕС, думата остава тежка обида. Това, че им е забранена регистрация, не означава, че не могат да я продават, а само, че не е защитена т.е може и друг ако реши да продава под същата марка. Като качество ИИ казва, че е средна хубост, хората харесват най-вече ликьорите, определят ги като ароматни и меки и е популярен подарък за забавление и смях на масата.

IMG_20260728_143627.jpg.cb16801b6b917e392e934c86b335dc94.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.