Прескочи до съдържание

Октоберфест 2014- Мюнхен, идеи, хотели,желаещи?


vladimir1974m2

Препоръчани мнения

Искам да посетя Октоберфест 2014.Тази година той е от 20.09 до 5.10.Иска ми се да видя парада на пивоварите в началото.И следващите 2-3 дена.Да опитам 5-6 вида бира и да се разходя между шатрите на поляните на Тереза.Идея си нямам как мога да го посетя, без да съм част от група, която го посещава между другото за малко и спи някъде в предградията или извън Мюнхен.( Дахау да кажем).Знам, че тогава хотелите са пълни и скъпи.Та питам,споделете - има ли тук други желаещи да отидат там по това време,как, с какво,кога?.Тайно се надявам да мога да се присъединя към някоя група тръгнала натам.Интересува ме само пътя до там, хотела ( по възможност в рамките на еднопосочен билет с метрото без прекачване),цените, бирата и помощ ( за езиковата бариера).Благодаря.

Връзка към коментар

Относно групите - не е практично. Номера е да идеш с 1-2 приятеля максимум. Масите се запълват още по обяд и се намират единици места свободни. Няма такова нещо като да чакаш цяла маса да се освободи за твоята компания, има ли свободно място се сяда и така. Освен, ако не се запази специално, но мисля че всички запазени маси се изчерпват още януари и основно ги запазват корпорации, а има и минимум предплатена консумация. Т.е. не знам какво имаш предвид под група, но много голяма компания е нещо, което повече ще пречи, от колкото ще помогне. 1-2 приятеля е супер, а в краен случай на втората бира и съседите по маса са ти приятели :)

 

5-6 вида бира за да опиташ ти трябват 5-6 дни :) Всяка марка си има собствена шатра. Веднъж ако се набуташ в шатрите е препоръчително да не се излиза да се сменят, защото когато се напълнят охраната затваря. И може да си останеш в лунапарка без достъп до шатра. Не, че не е възможно по 2 марки да пробваш на ден, но то след третия Maas подозирам, че трудно ще ги различаваш така и така :)

 

Няма такова нещо като Октобърфест "между другото, за малко". Според мен. Хората отиващи там отиват с една цел и тя е целия ден да се наливат. Може да си правиш планове за музеи, църкви и разходки, на практика най-много да отбиеш номера някоя сутрин, ако си махмурлия. 

 

Хотелите са пълни и скъпи. До степен, че вероятно вече не можеш да намериш нощувка за откриването на нормална цена, а дори и на ненормална ще има проблем. Аз лично спах в едно доста ново, чисто и прилично хостелче в Дахау. 15 минути пеша до гарата и 15-20 мин с влак до поляните, но тия минути пеша са много дълги на прибиране :)

 

Езикова бариера няма. Има хора от абсолютно целия свят, сервитьорките са свикнали да се оправят с жестове, а и какъв език ти трябва за да поръчаш 2 бири, просто показваш с пръстите колко искаш и така :)

 

Цената на бирата всяка година расте, но е около 10 евро, да речем 9.30 като е прието да оставяш 10 и да не се отваряш за ресто. Скъпо удоволствие е целия Октобърфест, но е неповторима атмосфера. Съвсем отделна е дискусията колко е потуристен и дали в Германия има и по-автентични бирфестове за баш ценители, но за този гарантирам, че забавлението е уникално. 

 

Ето един пост в моя блог, писан е от приятел с почти ежегоден стаж на феста:http://www.aerohroniki.com/2013/01/29/%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4/

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Никога не съм присъствал на "Октобърфест". Две неща ме спират на този етап. Неоправдано (от моя гледна точка) високата цена на бирата по време на феста е първото. Второто са тълпите от хора и врявата в палатките, като определено второто натежава като аргумент против. Сигурно е голям купон, но пияни германци, които пикаят навсякъде, мога да видя и без да ходя на "Октобърфест". Сигурно звуча скучно, очевидно ЕГН-то си казва думата... ;)

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

И аз не съм особен почитател на този фест, може да е защото съм жена (съответно с доста нисък лимит на бира, да не говорим, че скоростта, с която трябва да се пие Maß, за да не стане на твърде топла гнусотия въобще не ми е по силите), плюс ЕГН-то, знам ли ;) За 10тина години там съм го посетила цели два пъти, като нямам особено приятни спомени. Прекалено много пияни хора за моя вкус, отвратителна музика (немски шлагери, често на живо и оркестри с духова музика), и ужасно претъпкано. Ако човек търси точно такова забавление си е ок. Иначе пияните са така или иначе в целия град по това време, а в студентските общежития се напълва с непознати хора от далечни страни, спящи по коридори, кухни и където намерят (ако случайно някой забрави да си заключи вратата например, може да се озове на сутринта с нещо чуждо :D ). Вероятно си е изживяване, ако е за няколко дни целенасочено купонясване, но наистина има далеч по-истински и приятни бирени фестове :) Ако наблизо всичко за спане е запълнено или твърде скъпо, Аугсбург също е опция, по-далечко е и предполагам има по-големи шансове за хотели, а транспортът е доста начесто (но не е денонощно). По това време се дават и доста квартири на хотелски начала (ден за ден), но не съм запозната с цените, вероятно и те ще са като хотелските (например във wg-gesucht.de при търсенето се филтрират само оферти с "Tagesmiete", и в момента излизат някакви обяви)

Връзка към коментар

Никога не съм присъствал на "Октобърфест". Две неща ме спират на този етап. Неоправдано (от моя гледна точка) високата цена на бирата по време на феста е първото. Второто са тълпите от хора и врявата в палатките, като определено второто натежава като аргумент против. Сигурно е голям купон, но пияни германци, които пикаят навсякъде, мога да видя и без да ходя на "Октобърфест". Сигурно звуча скучно, очевидно ЕГН-то си казва думата... ;)

Аз също не съм ходил там, но точно по време на Октобър феста преди 2 години бях в Цюрих и с част от колегите мислехме да ходим за ден До Мюнхен. Добре, че не отидохме. Бях на местният вариант, който е доста по-малък, но като идея е подобен на Октобър Феста. Провеждаше се в централната гара на града и изобщо не ми допадна атмосферата. Някакви хора се наливат с бира по 5 часа и... общо взето това е. Яко е да се усети за час, два, но да се ходи само с тая цел за толкова много пари, ми се вижда безсмислено, де да знам.

Връзка към коментар

Скъпо удоволствие е целия Октобърфест, но е неповторима атмосфера. Съвсем отделна е дискусията колко е потуристен и дали в Германия има и по-автентични бирфестове за баш ценители, но за този гарантирам, че забавлението е уникално. 

 

Не съм бил още на оригиналния Октобърфест (миналата година имах билети, но трябваше да пропусна заради по-приоритетни ангажименти), обаче мога да отбележа бирено-музикалните програми покрай стартовете от световните купи по биатлон в Германия и околните немскоезични места (Антхолц, Италия и Хохфилцен, Австрия) като едни много приятни алтернативни "октобърфестове", с цялата им там неповторима обстановката - най-вече зима в Алпите :)

Връзка към коментар

Е а пък бях, ама ще копна тук нещо от блога, което е писано от съпругата, че да не почвам отначало.

Основно минимум 50 евро си отиват дневно. Огромна индустрия си е бирфеста. Бира 10 евро, ако издържаш на цената качеството си заслужава, кефа също. Също така трябва да си падаш по панаирите шум, бутаница и пр. Той е нещо като пловдивския ама 20 пъти по-голям. Определено си трябва компания. 

 

А Феста се оказа голяма работа! Не очаквахме да се съберат толкова много хора, може и милион да бяха, и на такава голяма площ, трудно се разминавахме на някои места по алеите. Има доказателствен материал във вид на снимки. 10-737Oktober_Fest-300x168.jpg    12-758Oktober_Fest-168x300.jpg   11-746-300x168.jpg     Освен това 3-ти октомври е национален празник на Германия и всички бяха на Феста в национални Баварски носии – жените с характерните престилки а блузките с буфан ръкавче, а мъжете с кожените тричетвърти панталони с тиранти и тричетвърти чорапи, сабо или кожени обувки.        Забавно ни беше да ги гледаме, защото са разноцветни и интересни, стилни, личи си че се кефят.

14-766Oktober_Fest-300x168.jpg

Купонът там е на ниво. Бирите са сериозни от по литър, а там всеки беше изпил по няколко и жените също! 13-765Oktober_Fest-300x168.jpg  Има огромни палатки вътре с маси и пейки, които са запазени от миналата година! Добри хора ни отстъпиха една маса и казаха, че е наша до 5ч. 15-770Oktober_Fest-300x168.jpg По средата на палатката на пиедестал има оркестър и от време на време подсеща всички да изпяват наздраве – Проооууузит!         Няколко пъти Качват се на пейките и масите и танцуват, събрани на групички всички се веселят както си трябва. 16-773Oktober_Fest-300x168.jpg  На цялата площ на Феста са разположени сергии, които продават какви ли не лакомства и сувенирчета. Меденки във форма на сърчица с надпис Остобър Фест, носят ги на врата и аз не останах по-назад(видели сте снимката ми) и хиляди други боклучета, и дрехи. 17-776-300x168.jpg  Нашата група междувременно се увеличи, защото пристигнаха (Пилетата)-сестрата на Стефи с мъжът си от Партенкирхен. Поръчахме от традиционните Вурсчета и Лебъркест да опитаме. Не направихме рекорд да се възползваме от масата до 5ч., доста по-рано тръгнахме да обикаляме из района с голям риск да се загубим в гъстата навалица.

18-780-300x168.jpg

Забавленията започнаха и ние се наредихме на сериозна опашка за Виенското колело, а момичетата опитаха и доста други по-екстремни въртележки, които ги въртяха предимно надолу с главите!        На нас отстрани ни се струваше страшничко, но те се забавляваха максимално.

 

19-781-300x168.jpg   21-785-300x168.jpg   22-788Oktober_Fest-300x168.jpg
Та това представлява Октобър Фест – много бира, много вурстчета, много песни, много атракции като на Дисни Ленд и естествено голяма веселба!  Видяхме и тази забележителност.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Определено не е за всеки :) Просто не е нещо, което да се обясни с плюсове и минуси, октобърфест е магия...магия, която започва някъде към края на втория Maas :)

 

То е като футболен фен да обяснява защо ходи да гледа мач на любимия си отбор на живо, в сектора с феновете, където му надуват главата с тромби и викове, вали го дъжд, има блъсканица, и най-често са най-лошите места в стадиона в ъгъла зад вратите. Вместо да седи вкъщи или с приятели в бар пред голям телевизор, на спокойствие, където повтарят интересните положения от 10 ъгъла и като свърши мача не трябва да се бориш с блъсканица, задръствания и в определени български мачове риск за здравето :) Аргументите на втория звучат разумно и логично, но нали...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.