Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2027: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

Публикувано:

Чакате ли вече темата за календарите на Магеланци а? Е прежалвам се и тази година да ви зарадвам с такива.

Новото: Връщаме правилото за разнообразие на държави.

Календарите отново ще бъдат два - настолен и стенен с формати А5 и А3.

Качването на снимките ще бъде в периода от 14.09.2026 до 27.09.2026г. 

А дотогава ще си говорим тук.

Сроковете ще са по кратки от миналогодишните, но тогава трябваше да избирате от снимки правени в рамките на 2 години. Тази година се връщаме към нормалните срокове.

Правила:

1. Всеки има право да участва с до 3 снимки – свободни сте да качите и по-малко от 3.

2. Само една снимка на участник може да влезе в календара.

3. Всяка снимка се пуска в отделен запис.

4. Не се допускат за участие снимки, участвали в гласуванията предходните години.

5. Задължително е снимките да са от последната 1 година от 01.09.2025г. до 31.08.2026г.

6. Имената на снимките трябва да са на български.

7. Формат на снимките - 5:3 – 2 програмки за преоразмеряване от миналата година, които работеха:

https://imageresizer.com/crop-image 

Image Resizer - Crop & Resize Image Online | RedKetchup

Приоритети за класирането:

- Брой гласове в анкетата

- Разнообразие на участници

- Разнообразие на държави.

Тъй като само една снимка от участник ще вземе участие в календара, добре подберете снимките. Ще участва тази от тях, която получи най-много гласове. Ако имате 1 снимка която ви е фаворит и много искате ако спечелите тя да е в календара по-добре пуснете само нея, защото ако пуснете 3 и влезе някоя от другите, ще ви е яд.

Гласуването ще е в два етапа:

първи етап с харесване на снимките и

втори етап с гласуване в анкета.

Авторски права

С изпращането на снимката се съгласявате снимката ви да бъде използвана в календара, който ще е комерсиално изделие, което ще се продава и декларирате, че всички имуществени и неимуществени права по смисъла на ЗАПСП са предварително уредени. Всеки участник, чиято снимка влезе в календара ще получи по едно безплатно копие от календара с неговата снимка.

Ето едно уточнение за това какви снимки не се допускат за качване за календарите.

Снимки на хора, които могат да бъдат идентифицирани не се допускат.

Ето пример:

image.jpeg.d20ca4d86afc3a6f0811decb0c53c73c.jpeg

Снимки на природен или градски пейзаж в който хората са много малка част (профил или в гръб) и са неразпознаваеми се допускат. Ето пример:

image.jpeg.700a40d0fff6f92cb0cbe6e9088be110.jpeg

Законово трябва да имаш подписано от хората, че са съгласни снимката да се използва в комерсиален продукт - Ако имате такова, то за вас това ограничение отпада.

И няколко съвета. Добре е да оставите малко пространство отгоре, където технически ще минават телчетата за сглобяване на календара. Не е добре да се перфорират връх на сгради, кули, върхове, част от снимката. 

Пример:

Така не:

image.jpeg.2bfe12ffb683f0c92d745ec7d5066aab.jpeg

Така да:

image.jpeg.dfb0e108f68cd71b042b88ca2c86cf35.jpeg

Друго напомняне - Изправяйте хоризонта

Така не: (Моля не изливайте морето)

image.jpeg.89497f5ca41f9bc1a32ccc02d5c28af7.jpeg

Така да:

image.jpeg.cf452f3b21a7aac9c93e67b9393c8d9c.jpeg

Имаше питане защо няма тема "Истории зад снимките кандидати за календара". Мисля да пусна такава тема, но чак след като приключи второто гласуване. Наистина, ще е интересно да прочетем какво стои зад снимките. Разказите ще бъдат за всички качени снимки, не само за спечелилите.

• Харесвам 13
  • Благодаря 9
  • Браво 12
  • Георги отбеляза като важна тази тема
Публикувано:

Благодаря, че се ангажираш отново с тази задача 🙂 

Мисля си - не е ли възможно единият календар да е с вертикални снимки? Така само с хоризонтални е доста ограничаващо.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , Eva eva каза:

Благодаря, че се ангажираш отново с тази задача 🙂 

Мисля си - не е ли възможно единият календар да е с вертикални снимки? Така само с хоризонтални е доста ограничаващо.

Трябва да проверя дали има такава опция в печатницата, но иначе ще е по-сложно като организация. Варианти могат да се търсят. Както и варианта за календар, само със снимки от България (тъй като има и противници на БГ снимки в този календар). Това всичко обаче би могло да стане за следващата година. Трябва ми проучване с печатницата и още други. Но това не пречи да се дават идеи. Записвам си.

• Харесвам 2
Публикувано:

Важно уточнение и изискване ще въведем от тази година във връзка с използването на ИИ при обработката на снимките. На база европейска регулация определяме следното:

Участникът декларира, че представеното изображение е фотография, направена от него, и че евентуално използваните AI-базирани инструменти са използвани единствено за техническа обработка и не са използвани за генериране или съществено изменение на съдържанието на фотографията.

И във връзка с това от 24-те участника с избрани снимки за календарите ще се изискват оригиналите, т.е. необработените кадри съдържащи всички метаданни. Ако се установи фрапантно нарушение участникът ще бъде дисквалифициран и на негово място ще влезе следващия в класирането.

Така, че пазете си оригиналите!!!

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

След като миналата година не харесах как изглежда тук дообработената от мен снимка, тази искам да участвам с чисти, без моя намеса или така наречени оригинални снимки, с цялата условност на понятието 😉

Щастлива съм, че имам две такива 🙂, третата обичайно е компромисният избор при мен…

Ще ми е интересно как ще се възприемат, съответно ще съберат ли повече гласове от бутнатата. Кое се харесва - мястото, обектът, композицията или обработката, или комбинацията им 🙂 Няма еднозначен отговор, та наистина е забавно участието в календарите - пасивно, активно и динамично (в лицето на организаторите🍻).

Допадат ми правилата, с разнообразието на държавите ще се запозная за първи път, но отново обещавам щедрост на лайкове 😃

• Харесвам 8
Публикувано:

Три дни до старта. Готови ли сте със снимките. Не мога да повярвам, че тази година няма дискусия. Вече нямам търпение да видя какво сте приготвили. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Е, нали условието е снимките да са правени до края на август? 😉  Който прави снимки сега, прави ги за календари'2028. 🙂 

• Харесвам 2
Публикувано:

Онзи ден попитах дъщерята как й се виждат две снимки. Тя отговори, че са много подобни и да питам Умния 😃 Така научих, че AI може да борави и със снимки, както и че се прикачат със знака + към зададения въпрос. Поговорихме си на няколко пъти. 
Понеже съм го хващала доста пъти в грешки по транспортни въпроси по време на път, създадох навик да му казвам помисли или провери пак, при което дежурната му фраза е “прав си…”

За този експеримент със снимките го засякох, че не разпознава било от склон и ми препоръча да хоризонтирам  последното, както и да се прави това 😄 След получените хвалебствия, с отделно отворена страница поисках да подложи на критика снимките. Направи ги на пух и прах, при което му дадох Х без коментар колко е смотан 😂 Голям шизофреник е, върти опашка, нагаждач 😉

Определено ми липсват естествените коментари тук, умни или не, но надявам се, че ще започнат с качването на снимките.

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 4 минути , master_of_germs каза:

До края на обещания 14-ти септември остават само 7 минути, а тема за качване не виждам 🙂 

15 септември май ми звучи по-добре, с учениците да почнем 🙂

Публикувано:

Аз само да попитам. 😄 Това с имената на български трябва да се добави на самата снимка или е просто текст, който ще фигурира отделно. Ако намеря време, ще се опитам да участвам тази година.

Публикувано:
преди 2 минути , horus92 каза:

Аз само да попитам. 😄 Това с имената на български трябва да се добави на самата снимка или е просто текст, който ще фигурира отделно. Ако намеря време ще се опитам да участвам тази година.

Това е текстът, който се принтира заедно със снимката на календара, там местата и държавите са винаги на български.

Проблемът е, че като го напишеш на латиница, после е необходимо модераторите да го решават как се пише на кирилица и ако е например някой забутан плаж в Тайланд и Виетнам, ние може и да нямаме представа как точно да го назовем, предполага се че човекът посетил мястото е по-запознат. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Като се качат снимките стават с потресаващо качество, даже леко размазани арт 😄  моля никой да не гласува за качество няма да има такова  🙂

Публикувано:
преди 14 часа, zvezda9001 каза:

Като се качат снимките стават с потресаващо качество, даже леко размазани арт 😄  моля никой да не гласува за качество няма да има такова  🙂

Ако искаш можеш да си оразмериш снимката на 900 х 540 преди да я качиш, така няма да има компресия породена от преоразмеряване.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Георги каза:

Ако искаш можеш да си оразмериш снимката на 900 х 540 преди да я качиш, така няма да има компресия породена от преоразмеряване.

А изрязване до 5:3 на снимките не е ли по- добре за запазване на качеството им от обикновеното преоразмеряване?

Публикувано:
преди 52 минути , marycap каза:

А изрязване до 5:3 на снимките не е ли по- добре за запазване на качеството им от обикновеното преоразмеряване?

900x540 е точно 5:3 и с този размер се публикуват тук.

Публикувано:
преди 40 минути , Mary каза:

900x540 е точно 5:3 и с този размер се публикуват тук.

Нямах това предвид.  Във втория сайт, публикуван в правилата, има 2 опции- директно преоразмеряване с компресия или чрез изрязване- без компресия. и двата са 5:3. Някои снимки са по-качествени чрез изрязване.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.