Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2027: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 часа, master_of_germs каза:

А на мене направо ми се реве, като гледам, колко малко снимки има тази година. 😞 Чак така дори и през пандемията не беше...

Но пък сега почти всички снимки са много добри. Разбира се пак има няколко много изразени фаворити, но ще е страшно трудно да се избере от другите. В предишни години си имаше доста снимки, които за мен бяха сигурно отпаднали, а тази година може да са по-малко снимките, но са доста равностойни.

• Замислям се 2
Публикувано:

На първо разглеждане - НЕ ми харесва правилото за снимка от държава. Ще влязат абсолютно безлични снимки, за сметка на впечатляващо добри.

Само казвам, правилата са си правила :)

• Харесвам 4
Публикувано:

Ако се връщаме към старите правила, то разнообразието от автори все пак беше с приоритет спрямо разнообразието на дестинации. И никога не сме имали календар с 24 снимки от 24 различни държави. Все една-две поне са се повтаряли.

Не знам дали ще го обясня добре.

Но ето: 

В първи кръг се отсяваха 70 снимки с най-много гласове. Това осигурява минималния брой от поне 24 автора за втори кръг. 

Ако 23 автори класират по 3 снимки, това са 69 снимки + 1 снимка от още един автор. 

Във втори кръг резултатите не са видими, докато не приключи глосуването.

Избираха се 24 снимки с най-много получени гласове. Теоретично те могат да са дело на минимум 8 и максимум 24 автори. 

Ако е последният случай (крайно невероятен) то всичко приключва и се избират тия 24 снимки от 24-те автора. Независимо от дестинацията на снимките. 

Да го кажем така: ако даден автор е класирал само една своя снимка сред първите 24 по вот, то тази снимка влиза в Календарите. Независимо от дестинацията.

Ако има автори с повече от една класирана снимка, избира им се тази, която осигурява разнообразие от дестинации. Примерно Х има класшрани снимки от Италия и от Уганда. Но и Y има класирана снимка от Италия и само нея. А друга класирана снимка от Уганда няма. Тогава в календара влизаше снимката на Y от Италия и снимката на Х от Уганда, независимо, че снимката на Х от Италия може да е събрала повече гласове.

Ако първите 24 по брой гласове снимки са дело  примерно на 18 автори, то 6 от тези снимки няма да влязат в Календарите и на тяхно място влизат 6 резерви, като се класират според броя гласове, но се отчита и рознообразието от дестинации и автори. Например, ако първа резерва е снимка от Франция, но вече има друга класирана от тази държава, се приминава към следващата резерва в класирането. Ако тя е снимка на вече класиран автор също се освобождава място за следваща резерва, докато всички свободни места в Карендорите се попълнят със снимки от различни автори и, когато става въпрос за резервите - от неповтарящи се дестинации. 

Ще е трудно, защото аз преброих само 113 участващи снимки от само около 45 държави... това направо си плаче за само един кръг...

Тук е добре да дефинираме и да дискутираме понятието "държава" за целите на магеланските Календари...

Френска Полинезия политически е неделима част от Франция? За целите на Календара това така ли остава, или ще са отделно? 

Имаме снимка неправилно записана с държава Ирландия, а всъщност мястото е в Северна Ирландия, която е част от Обединеното Кралство, макар да не е част от остров Великобритания...

Остров Ман е владение на Британскота корона, но политически не е част от Обединеното Кралство.

Шотландия се води държава в Обединеното Кралство, но не е не независима държава.

Синт Маартен също e отделна държава в Кралство Нидерландия, но не е независима държава.

Давам само примери присъстващи сред сегашните снимките кандидати за календарите....

Как ще се процедира с въпросните снимки, ако се класират или са в резервите?

• Харесвам 2
Публикувано:

Ами сега ги преброих, над 40 държави са всичките. След класирането ще видим какво ще остане.

Малко ще е трудно с това разнообразие на дестинации, но да видим. За мене тия задморски територии са си отделно, като ст. Мартен или Фр. Полинезия, а Шотландия си е към ОК.

Следващата година предлагам ако не е много трудно да се включат вертикални снимки. И да спретнем някаква дискусия или скандалче, та да вдигнем интереса 🙂

• Смея се 3
Публикувано:

Ама казвайте ги навреме тия работи 😄

А ние тука си мълчим като пионерчета в строя; сакън да не стане скандал. 😜 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

Ами сега ги преброих, над 40 държави са всичките. След класирането ще видим какво ще остане.

Малко ще е трудно с това разнообразие на дестинации, но да видим. За мене тия задморски територии са си отделно, като ст. Мартен или Фр. Полинезия, а Шотландия си е към ОК.

Следващата година предлагам ако не е много трудно да се включат вертикални снимки. И да спретнем някаква дискусия или скандалче, та да вдигнем интереса 🙂

Ами явно скандалите водят до по-голямо участие. То аз си спомням само скандал след класирането, но такъв не помага за активността за участие. Но пък наистина и на мен бройката 114 снимки ми се видя малка. Следващия път дано са повече.

Публикувано:
На 28.09.2026 г. в 17:25, Argentique каза:

Няма такава опасност. 😄 То тази година едвам събрах, при това едната е за кодош. Не съм била на фотогенични дестинации почти.

Аржи, каква е тази снимка ? ;)) 

👙 🌴 ⛱️ 🌞  

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• Marisha
    • DariaT
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.