Прескочи до съдържание

Коледен и новогодишен Виетнам - Phong Nha - Ke Bang National park

Граф Вронски

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте,

самолетните билетите за коледната и новогодишната почивска са взети. Ще пристигна в Hanoi и полетът ми за Европа ще бъде от Куала Лампур, Малайзия.

Сега започва интересната част - създаването на програмата.
Чета и гледам някакви клипове из пространството. На базата на видяното разбрах, че Северен Виетнам ще е по-студен. И че не му е баш сезона. Затова директно изключих популярните места като Sapa, Ha Long Bay и Ninh Binh. Дори и самият град. 

Затова пък открих Phong Nha - Ke Bang National park. Основният ми въпрос е дали някой го е посещал.
Хубавото е, че има само една фирм
а Oxalis Adventure, която организира tour-ве из множествето пещери. Предлагат най-различни програми : от един ден до няколко дни из пещерната система.

За най-мащабната експедиция: Son Doong Expedition Tour (прекосяването на най-дългата пещера в света): нито имам финансовата възможност сега, нито има свободни места (чак за след 2 години).
Първоначално бях за една нощувка в пещерата: Hang En Cave Adventure.
Но след това реших, че може би ще е по-добре да прекарам повече време. Би било по-интересно с различните дейности.

В момента се чудя основно между два варианта:

или

И двете доста се разминават. В youtube намерих клипове за Wild Tu Lan Cave Explorer, но пък Hang Tien (пещара включена в Tu Lan Cave Expedition) доста ме привлича.
Определено това ще е доста нестандартно. Излизане извън зоната на комфорт. За 5D4N искат и да си физически здрав (като спортна физика). Тука няма проблем с това.
Никога не съм спал на палатка (все ми се разминава по 1001 причини), но определено не е нещо, което да ме плаши.
Общото между двете е, че краят им е същият: последната вечер е в Tu Lan Lodge + вечеря при местно население и сутрешно каране на колело из село. Имат и включен трансфер до Dong Hoi, който е идеално за продължаването към Hue.
//Ако избера 4D3N , ще включа вече Hoi An със сигурност в програмата.

Hue го помня и от преди да започна проучването за Виетнам.
+ от снимковият материал на @MayaS най-много ми хареса Hue. Ще следвам нейните стъпки за двата дни там.

От Hue до Da Nang видях, че е възможно да наема шофьор на мотор и заедно да минем през Hải Vân Pass. Аз никога не съм шофирал мотор, а не бих. Нямам никакво желание да управлявам такова средство. От GetYourGuide (например) намерих, че има такива trip-ове. (имаше и друг, но ми е на другия компютър запаметен).

Da Nang : основното е да видя плажа с изгрева, и след това ще го карам лежерно. Може би пък да отида до Hoi An? Все още не съм го решил.

И кажи реши времето свърши. Поради тази причина изпуснам Ho Chi Minh City (и делтата на Меконг и тунелите от войната). Затова директно ще взема полет до Kuala Lampur. За този град за момента още не съм чел. Но се подсигурявам с 2 дни и половина да съм там преди големият полет наобратно. Може би са достатъчни.

Какво ще кажете? Имате ли съвете за моята програма? Благодарско!

Ден Дата Място Бележки Допълнително
1 27 декември Hanoi Пристигане около 18:00 часа  
2 28 декември Hanoi Разглеждане на града.
Взимане на sleeping bus 21:00 до Phong Nha от сайта 12Go фирмата HK Buslines

3 29 декември Phong Nha Ранно пристигане в 04:00 пред Central Backpackers Hostel
Кратък сън и лежерен ден.
Колело и фермата на патките?
4 30 декември

Phong Nha - Ke Bang National park
Старт на организиран тур
из джунгалата и пещерите
Pick-up at 07:00 (нощувка в кампинг)
Tu Lan Cave Expedition Tour (5days 4 nights)
или
Wild Tu Lan Cave Explorer Tour (4 days 3 nights)
5 31 декември ден 2/5 (нощувка в кампинг)  
6 01 януари ден 3/5 (нощувка в кампинг)  
7 02 януари ден 4/5 (нощувка в Tu Lan Lodge)  
8 03 януари ден 5/5 + Осигурен траснфер до Dong Hoi. Взимане на автобус след 16:00 до Hue (3 часа) край на tour + трансфер до Hue
9 04 януари Hue Hue Citadel with Forbidden Purple city, Kinh thành, Imperial city  
10 05 януари Hue Thuy Xuan Incense-making Village (Làng Hương Thuỷ Xuân),
гробница на Tự Đức, Mausoleum of Emperor Dong Khanh (Lăng Đồng Khánh),
гробницата на Khải Định, Minh Mang Tomb,
Standing Buddha Temple.

11 06 януари Hải Vân Pass from Hue to Da Nang Еднопосочно минаване на Hai Van Pass с шофьор
(багажът може да бъде трансфериран отделно в хотел в Da Nang)
Пристигане в Da Nang
От GetYourGuide
12 07 януари Da Nang Плаж и лежерно из града  
13 08 януари Da Nang + Kuala Lampur Полет до Kuala Lampur 11:20 - 15:30 with Air Asia //TODO  
14 09 януари Kuala Lampur //TODO  
15 10 януари Kuala Lampur //TODO  
16 11 януари Kuala Lampur Сутрешен полет към Истанбул  
  • Харесвам 2
Публикувано:

Привет, Графе, нещо те нямаше напоследък. :smile:
Виетнам ще ти хареса и пак ще отидеш. 

В Хуей превоз с мотор през Хай Ван се предлага къде ли не, включително ми го предложи собственик на заведение, където обядвах, като посочи високи отзиви в трипадвайзър и приятел-българин за по-сигурно. 😄
https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293926-d2647558-Reviews-Le_Family_Rider-Hue_Thua_Thien_Hue_Province.html
20260702_133358.jpg.455aa571be212638f86e3e0101e90506.jpg

Но нещо не се навих. 😄 Не ме теглят моторите, щях да ползвам Граб за проба с моторче, ама пак не събрах смелост. :laugh: Пък и ми се появи травма с кръста там от возене по дупки+крива поза на лодка в реката три часа и съвсем се отказах. Но масажистките накрая ме оправиха. 

преди 41 минути , Граф Вронски каза:

Da Nang : основното е да видя плажа с изгрева, и след това ще го карам лежерно. Може би пък да отида до Hoi An? Все още не съм го решил.

На мен Дананг много Слънчак ми дойде, но пък бях лятото, когато е сезон за местното население и околните страни. В Хой Ан не е лошо да се отиде. Може и на Мраморните планини, ако още ти се гледат пещери.

* Зимата бяхме в КЛ два пълни дни плюс една вечер, като направихме тур със светулки в Селангор (половин ден). За мен си не намерих кой знае какви интересни занимания за цели два дни в този град, което не значи, че ти няма да намериш.

Храната обаче е хубава. :smile:
Ние преди това бяхме на доста прилично море в Камбоджа и не бяхме примрели за басейн на покрив, но пък ти може и да се пробваш при желание. Хотели и студиа в КЛ са на много прилични цени.

Лятото на път за Виетнам летях до КЛ на отиване и изобщо не отидох до града, а нощувах в Мелака. Но да се бие път до Мелака за ден няма смисъл, ако не си бил в КЛ. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Имам няколко познати вече ,правили шон донг ,с Oxalis и всичкте са доста доволни от гидове, отношение, организация, познания,безопасност  и тн, по принцип и на мен ми е в списъка за посещение тази пещера 

• Благодаря 1
Публикувано:

За мен звучи абсурдно приоритетът да е Дананг, а Хой Ан да е под въпрос. Това е едно от най-красивите места във Виетнам. 🙂 Всеки път се радвам, че досегът ми с Дананг е само летището. 🤣

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 минути , T.E.Lawrence каза:

За мен звучи абсурдно приоритетът да е Дананг, а Хой Ан да е под въпрос. Това е едно от най-красивите места във Виетнам. 🙂 Всеки път се радвам, че досегът ми с Дананг е само летището. 🤣

Напълно съгласна. И аз съм на това мнение.

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Благодаря много на всички включили се!

Отказах се от многото дни из джунглата. След това си бях си избрал Hang Tien Endeavor Tour, който беше 3 дни с 2 нощувки, и ах да го резервирам, те бяха заключили календара за booking. Оказа се, че го променят и го правят на 2 дни и 1 нощувка. 
Накрая си избрах може би най-популярния избор: нощувка в пещерата: Hang En Cave Adventure (2 days 1 night in the cave), а на 31 декември просто ще се върна в Phong Nha, като директно си book-нах стая в Oxalis Home по време на регистрацията за експедицията.

За самия процес:
1) Въвеждам трациционните данни в сайта им + искат да опишеш дали спортуваш и какви преходи си правил в последната година. За щастие тук бих казал, че съм отличник 😄 (умря циганката, която ме хвалеше).
2) По what's up се свърза служителка Ty Na (Tina), за да ми опише отново дали съм на правилния tour.
3) После по what's up пратих Strava profile-a ми + снимки от върховете , на които съм бил.
4) Каза, че съм одобрен за експедицията и трябва да обещая да тренирам (няма да споделям "сложните" упражения 😄 )
5) Изпрати ми линк за плащане. Тина ми каза, че понеже си правя прекалено рано резервацията получавам -10% early bird booking discount 😄 (което не го знаех преди това, че го има), та добре дошло беше това намаление 🙂

Така успях да набутам и Hoi An и дори ще отскоча до Ho Chi Minh City, a Da Nang ще го "помириша" от летището 😄 

Ето как става засега програмата:

Ден Дата Място Бележки Допълнително
1 27 декември Hanoi Пристигане около 18:00 часа  
2 28 декември Hanoi Разглеждане на града.
Sleeping bus 21:00 до Phong Nha от 12Go на фирмата HK Buslines (taken)

3 29 декември Phong Nha Ранно пристигане в 04:00 пред Central Backpackers Hostel
Кратък сън и лежерен ден.

4 30 декември

Phong Nha - Ke Bang National park
Старт на организиран тур
из джунгалата и пещерите
Pick-up at 07:00
ден 1/2 (нощувка в пещера)
Hang En Cave Adventure
(2 days 1 night in a cave)
5 31 декември ден 2/2 18:00 обратно в Phong Nha : нощувка в Oxalis Home  
6 01 януари Phong Nha to Hue // TODO reach Dong Hoi then Hue  
7 02 януари
Hue
Hue Citadel with Forbidden Purple city, Kinh thành, Imperial city  
8 03 януари Thuy Xuan Incense-making Village (Làng Hương Thuỷ Xuân),
гробница на Tự Đức, Mausoleum of Emperor Dong Khanh (Lăng Đồng Khánh),
гробницата на Khải Định, Minh Mang Tomb,
Standing Buddha Temple.

9 04 януари Hải Vân Pass from Hue to Hoi An Еднопосочно минаване на Hai Van Pass с шофьор
(багажът може да бъде трансфериран отделно в хотел в Da Nang)
Пристигане в Hoi An

10 05 януари
Hoi An
Hoi An  
11 06 януари Hoi An  
12 07 януари Da Nang Airport to Ho Chi Minh City // TODO 6:00 am – 7:35 am Vietnam Airlines // Ho Chi Minh City  
13 08 януари Ho Chi Minh City + Kuala Lampur // TODO fligth to Kuala Lampur  
14 09 януари Kuala Lampur //TODO  
15 10 януари Kuala Lampur //TODO  
16 11 януари Kuala Lampur Сутрешен полет към Истанбул  

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

• Proletinaata
    • Kamen
    • Kristiyan Desev
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.