Прескочи до съдържание

Халкидики

Препоръчани мнения

Така, както си кръстила темата, предполагам сте се запътили към Халкидики. Макар да познавам Гърция доста добре, кракът ми не е стъпвал там ( на Халкидики), както и по другите курорти, посещавани от българи, като Ситония, Аспровалта и Урануполи.

По пътя може да спрете за кафе в Солун покрай морето. А иначе първото място, което за мен си заслужава разглеждане е градчето под Олимп - Литохоро, което е на 400 км от София или на около 100 км след Солун.

За Халкидики, със сигурност, някой друг ще се включи.

Връзка към коментар

Халкидики е много приятно място за почивка, за щастие доста близо. Знаеш, че има 3 ръкава, като всеки от тях си има особености:

Касандра (запад): най-близък, най-български, често пренаселен. Освен многото курортни селца, има и доста скъпи изолирани хотелски комплекси.

Ситония (среден): доста по-слабо населен. Приятни курортни селца на източния бряг и предимно скъпи хотелски комплекси на западния. Като цяло доста приятна обстановка и много красива природа.

Атон (изток) - има само едно достъпно населено място. Лично за мен атмосферата там е доста циганска.

Пиши какъв тип почивка те интересува и ще се опитам да помогна.  

Връзка към коментар

По пътя може да спрете за кафе в Солун покрай морето. А иначе първото място, което за мен си заслужава разглеждане е градчето под Олимп - Литохоро, което е на 400 км от София или на около 100 км след Солун.

Подкрепям и за Солун и за Литохоро. Лично на мен Солун ми е много приятен град и една разходка мисля, че ще ви е приятна.  :) А Литохоро е невероятно красиво и интересно градче. Ако имате време може и да се качите до някъде на Олимп.

Била съм в Аспровалта, хареса ми курота. Не е кой знае какво, но е приятно, определено.  :)

А щом сте за първи път, можете да минете в едната посока през Солун, а на връщане през Кавала и Драма. 

Редактирано от Adinko
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В района около Солун е археологическия музей на Вергина,  ако са ти интересни нещата около Александър Македонски, Филип II и т.н.

А иначе и на самия Атон пускат, но само мъже и с поклонническо тескере (вади се от Солун)

Връзка към коментар

Много ви благодаря за отговорите :)

Ще бъдем на средния ръкав, в градчето Торони. Лично аз ще пропусна физическо посещение на Атон по технически причини...

Идеята за Солун ми харесва, както и за археологическия музей. Може ли малко подробности за музея - къде се намира и, ако може, линк към сайта? Идеи какво да се види в Солун?

Какво има в Литохоро? Олимп ми звучи много добре, мъжът ми е запален по елинската история.

Кавала и Драма май ще останат за следващият път.

Наскоро казвах на моите студенти-гърци, че е срамота - съседни народи, а не си говорим езиците (общуваме на английски), а и аз никога не съм била в Гърция. Е, поне единият стереотип ще разчупя :)

Връзка към коментар

Здравейте,

не съвсем по темата, но е достатъчно близко, поне по име B) :

Става въпрос за Халкида и по-специално за плажа на близкото селце Дросия.

Препоръчвам на всеки, който търси почивка, плаж, море и циц...ъъъ.. цаца. Всъщност няма нито цици, нито цаца, но е прекрасно кътче. Няма как да се пренасели, усмихнато обслужване от близките заведения, вода до колене, топло и без вълни и при бурен вятър. Плажът на картата изглежда малък, спрямо нашите велики и безкрайни плажове, но е абсолютно подреден и удобен, което позволява на хората безгрижна почивка.

Намира се на около 90км от Атина и не помня точно колко от светилището в Делфи. За Делфи ви препоръчвам да отидете през седмицата и при по-хладно време - има сериозен наплив от туристи постоянно и самият комплекс е разположен по един доста стръмен склон от бял камък.

В Халкида има хотели и хотелчета, но останах с усещането, че е по-скоро курорт за местни хора, имаше минимално количество чужденци (видяхме 2 групи италианци), препоръчително е да знаете гръцки ако ще търсите нещо различно от големите хотели. Като казвам големи не означава, че са прекалено скъпи, цените бяха средни спрямо хотели в други части на Гърция.

Ако не ви плаши дългия път - това е вашето място. :)

Връзка към коментар

Здравейте,

не съвсем по темата, но е достатъчно близко, поне по име B) :

Става въпрос за Халкида и по-специално за плажа на близкото селце Дросия.

Ако не ви плаши дългия път - това е вашето място. :)

Кой си ти, бе? Че ми издаде най-тайния, най-хубавия плаж на света !!!

Очаквайте репортаж от мястото на събитията след Великден!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Вие сте чак долу на ръкава. Доста по- нагоре и от западната страна /в Никити/  бяхме миналата година да едни курсове по гмуркане, заливчетата са невероятни...За мен Гърция е място главно за почивка. Обходила съм я цялата, само по островите /освен Тасос/ не съм била, но все една и съща ми се вижда.

Иначе на отиване ако тръгнете ден напред и се отклоните малко може да видите Метеора, за мен това е място, което си струва да се види и после леко да се върнете нагоре.

Солун...всъщност аз не видях за точно кога иде реч, но ако е от юни нататък Солун е за мен неподходящ, тъй като ще изпукате от жега...

Връзка към коментар

Nine, в Литохоро нищо конкретно няма, но е много красиво и е удобна изходна точка за Олимп. А за Солун сега се сещам за Бялата кула и църквата Св. Димитър. Относно жегата...не знам, зависи от човека, явно. Аз съм била през август и си беше жега, но не нетърпима, а аз мразя жегите. :) 

Подкрепям и идеята за Метеора, въпреки, че съвсем се отплеснахме от вашата дестинация. :) Невероятно интересно място е това! Задължително трябва да се види! :)

Тогава да си кажа и аз нещо още по-далече....Микена и Коринтския канал! :) И...още един глас за Делфи. :) 

Връзка към коментар

Ще бъдем на средния ръкав, в градчето Торони. Лично аз ще пропусна физическо посещение на Атон по технически причини...

Торони е приятно местенце и сигурно ще си изкарате добре :)

Иначе по Халкидики няма кой знае какво за гледане - обичайните малки пристанищни градчета, хубави заливчета, плажчета ...

Стана дума за разходката с корабче покрай Атон - круизите стартират сутрин от пристанището на Ормос Панагиас, добре е да сте там към 8.15-8.30, защото потеглят около 9.00. Ако имате дечурлиги в групата може би ще е по-интересно за тях да се качите на "пиратския" кораб ;)  , които е направен уж да изглежда като такъв :)

post-139-0-10928200-1365497620_thumb.jpg

Корабчетата минават на една прилична дистанция от брега на Атон, "за да не нарушават спокойстивето на монасите", така че едно бинокълче винаги е от полза, иначе остава зума но фотоапаратите...

Руският манастир, както може да се очаква, е самый большой:

post-139-0-70223000-1365497848_thumb.jpg

А българският, който е по-навътре, се вижда едва за минутка между гънките на планината ...

После корабчето акостира в Урануполис - последното "цивилно" селище преди границите на Монашеската република,

post-139-0-53389800-1365498069_thumb.jpg където има час-два свободно време за разходка и хапване преди да потеглите обратно към Ситония.

На връщане за да не е скучно на пасажерите, има "културно-развлекателна програма" ;)  с гръцки песни и танци, от които човек поне може да разбере, че освен сиртакито, комшиите имат и други национални танци според различните области.

----

Иначе градчетата/селцата в Халкидики не се отличават с някаква кой знае колко интересна архитерктура, а също с изобилие на зеленина, ето защо аз силно препоръчвам да се посети едно малко селце нагоре по баира, което се нарича Партенонас и е малко по-различно.

(Добре е, че не го знаят много туристите и не е навалица там, а е спокойно и тихо. То даже и не всички местни го знаят, защото когато веднъж попитах един грък да ме упъти натам, човекът ме погледна учудено и каза, че Партенона се намира в Атина! :D )

Ето ти маршрут до там от Торони: https://maps.google.com/maps?saddr=Toroni,+Chalkidiki,+Greece&daddr=Parthenonas,+Chalkidiki,+Greece&hl=bg&ll=40.06441,24.007874&spn=0.646365,1.354065&sll=42.654413,23.364904&sspn=0.621142,1.354065&geocode=FfYnYgId-LpsASn7qDf6OqaoFDGwrrniLL0ABA%3BFUoxZAIdcllrASnXZ2uayqOoFDGHR1Rmc9jIkw&oq=Partenfne&mra=ls&t=h&z=10

Това селце (поне за мен) е много интересно и живописно, по нещо  напомня за нашите Ковачевица и Лещен, с хубави стари къщи и доста зеленина:

post-139-0-09590100-1365498721_thumb.jpg

post-139-0-63030700-1365498746_thumb.jpg

post-139-0-02085800-1365498765_thumb.jpg

post-139-0-22160400-1365498787_thumb.jpg

post-139-0-51514000-1365498803_thumb.jpg

post-139-0-61147400-1365498822_thumb.jpg

post-139-0-94151400-1365498862_thumb.jpg

post-139-0-18313600-1365498903_thumb.jpg

post-139-0-75708000-1365498931_thumb.jpg

post-139-0-99078900-1365498953_thumb.jpg

Има и някои изоставени постройки, които бавно се рушат, но сякаш не искат да се предадат :

post-139-0-24763400-1365499678_thumb.jpg

post-139-0-46981200-1365499709_thumb.jpg

post-139-0-92596700-1365499756_thumb.jpg

post-139-0-00094400-1365499793_thumb.jpg

Сигурно забравих да кажа, че е добре посещението на Партенонас да се предвиди в късния следобед, като след разходката по сокаците идва следващият момент от програмата, която препоръчвам, а именно да се седне на терасата на таверната, която се намира в най-горната част на селото :

post-139-0-23508600-1365500089_thumb.jpg

освен покритата има и открита тераса:

post-139-0-47332000-1365500222_thumb.jpg

като и от двете се открива прекрасна гледка към морето долу ... :rolleyes:

От тук насетне ви остава само да си поръчате по някое узо или кафе елинико и да се наслаждавате на великолепните залези над съседна Касандра:

post-139-0-41519500-1365500407_thumb.jpg

post-139-0-94858000-1365500453_thumb.jpg

post-139-0-02403700-1365500459_thumb.jpg

Приятно изкарване! :)

P.S. Забравих да спомена - ако има риболовци - да си вземат такъмите - зарганът много кълве, а при късмет и по-големи неща може да излезнат ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Това, което си заслужава да се види в Халкидики, е Халкидики. Там не се плаща за гледане на камъни. Отърсете се от дълга за разглеждане на забележителности! Опитайте да релаксирате и да почувствате атмосферата на околността. Не се хвърляйте на хотелски комплекси - в тях няма нищо гръцко. Истинската почивка за мен е по селата. Любимото ми е Сарти. Не цялото, а само северната му половина. Южната е просто квартира до квартира. Като цяло селото изобилства от таверни, пекарни, приятни магазинчета. Цените са поносими и доста по-ниски от по-южните части на Гърция.

Може би заради близостта, при първото си посещение в околността все бях нащрек да не ме прецекат по нашенски. Оказа се, че никой няма намерение да измами туристите, да им надпише сметката или да им сервира лоша храна. Отношението е топло и гостоприемно, почивката е пълноценна.

Плажовете са много и нямат нищо общо помежду си. Щом сте с кола, обиколете най-близките 5-6 плажа и със сигурност ще си харесате някой от тях.

Благодаря на Фичо за снимките от Партенонас. При следващо ходене ще го разгледам.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Като гледам съм закъсняла с отговора, но ако все пак някой друг се нуждае от инфо :)

Снимки от обиколка на Ситония съм качила ето тук

http://www.titi-saso.blogspot.com/2012/07/2-greece-may-2012.html

Има и от "Orange beach" или както ние му викаме "Портокали"

IMG_4024.JPG

И за трасето, което минава не през Солун,  а през Аспровалта мога да споделя за едно китно градче Арнеа като кратка разходка на прибиране към БГ, както и парка на Аристотел ( вход 1 евро).

Редактирано от TitkaBanditka
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз мога да препоръчам трите пещери - Ангитис, Алистрати и Петралона, които са ви в обсега. Ангитис е само на около 40 км от границата, има много приятен парк около нея. Самата пещера е мъничка и уютна :) Алистрати се води за една от най-големите пещери, но не бях особено впечатлена, най-много ми хареса Петралона, която е на Халкидики. Там има и музей - за деца е супер място.

Много е готин и паркът на Аристотел - така сме се забавлявали със сина там, че не ни се тръгваше.

Горе-долу в близост е и древния град Филипи – до Кавала. Ако минавате наблизо - заслужава си.

Иначе на Ситония е готино - просто обикаляйте и се наслаждавайте. Ако сте с малко дете или бебе - "бебешкият плаж" на Вурвуру е разкошен.

Внимавайте с морските таралежи :)  Но да знаете, че не са отровни - местните ги ядат (гаднички са на вкус - проверено!)

Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

Я подскажете сега - мислим си за едно ранно море с децата в Гърция. Ще пътуваме с колите, две семейства с по едно дете. Принципно търсим да е чистичко, ако има и дворче виличката или малкото хотелче още по-добре. Датите не са фиксирани, но си мисля за края на м.Юни, 5 нощувки. Насочил съм се към - http://www.vrahos-house.gr/. Не съм ходил на Халкидики, така че приемам всякакви идей!

Връзка към коментар

Препоръчвам Студиос Мелитон

http://www.studios-meliton.gr/bg/rates.html

Плажът пред хотела е малък, но е на 4 км с кола от Торони (много хубав плаж), близко е и до Сарти. На по-малко от час път е от Портокали бийч, който горещо препоръчвам да видите.

Също така, разбира се има и много други места по ръкава (Ситония), източната част, посока неос Мармарас, които стават за идеално плажуване... синя вода и пусти плажове (поне така беше ок. 22 септември 2013).

А, да, все едно си в България, всички са българи, а гръцките продавачи говорят (опитват се) да говорят български.... however.

Редактирано от Stanimir_81
Връзка към коментар

Като го гледам на картата това Врахос Хаус, не ми харесва единствено, че заливчето е почти затворено от скалички, което значи, че ще е мръсна водата, по-застояла.

Връзка към коментар

Я подскажете сега - мислим си за едно ранно море с децата в Гърция. Ще пътуваме с колите, две семейства с по едно дете. Принципно търсим да е чистичко, ако има и дворче виличката или малкото хотелче още по-добре. Датите не са фиксирани, но си мисля за края на м.Юни, 5 нощувки. Насочил съм се към - http://www.vrahos-house.gr/. Не съм ходил на Халкидики, така че приемам всякакви идей!

Привет,

точно в тази къща бяхме миналата година :) Те са две къщи, съответно на два и три етажа, има голям хубав двор, където децата могат да тичат, барбекюта, пейки, зеленина, много е хубаво и е изключително спокойно, а собственикът е един дядо, който е страхотен сладур. Като цяло е предпочитано от семейства с деца точно, защото е много кротко и има пространство.

Отпред точно има нещо като лагуна, в която не можете да се къпете, защото дори и до колената не стига, в общи линии трябва да прецапате през нея, след нея има малки пясъчни ивици и същинското море, където всичко е ок, чисто е, плитко е като за деца и е спокойно. Иначе около Вурвуру, където се намира къщичката, има страхотни плажове, там се намира Кариди бийч, който още е известен с името Бебешкия плаж, уникален е, пясъкът е като брашно ситен и е бял. Единственият му минус е, че е доста популярен и се събират хора. Ние, понеже не бяхме ходили в Ситония, повечето дни се разхождахме до различни плажове (няма как обаче да се разминете без колата за тези разходки), в този район има просто уникални места, със ситен пясък, с едър пясък, с малки камъчета, в дерета закътани, природата там е непокътната и е адски красиво.

Питай, ако нещо допълнително те интересува, мога да ти покажа и снимки :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Един малко по-различен въпрос!Някой,да е обикалял целият полуостров Атон с корабче?В пътеводителите пише,че имало такъв корабен маршрут,но никъде не мога да намеря инфо.Нещо от типа да тръгна от Урануполи и да сляза в Йерисос?

Връзка към коментар

http://www.athos-cruises.gr/product/tickets-for-athos-sea-cruise/

този сайт сигурно си го разглеждал.Когато ходихме в Агиос Николаос разбрахме ,че с уговаряне на място може да се наеме яхта,корабче  за голяма обиколка.Но никак не беше евтино.Най-евтината полуобиколка е да се взема корабчето от Уранопили.Сигурно и от там ,човек може да се спазари за частен превоз-разходка.Има много реклами на тур.агенции за обиколки-полу на Атон ,но най-изгодно е човек да си купи сам билета за кораба.Излиза 2 пъти по евтино.

Връзка към коментар

http://www.athos-cruises.gr/product/tickets-for-athos-sea-cruise/

този сайт сигурно си го разглеждал.Когато ходихме в Агиос Николаос разбрахме ,че с уговаряне на място може да се наеме яхта,корабче  за голяма обиколка.Но никак не беше евтино.Най-евтината полуобиколка е да се взема корабчето от Уранопили.Сигурно и от там ,човек може да се спазари за частен превоз-разходка.Има много реклами на тур.агенции за обиколки-полу на Атон ,но най-изгодно е човек да си купи сам билета за кораба.Излиза 2 пъти по евтино.

Да,разгледах много сайтове и наистина има вариант с наемане на частен превоз,обаче цените са в стотици евро.Целта ни обаче нали е да е по-бюджетно?!?Каква е разликата между цената на обиколката от Урануполи и Ормос Панагиас?

Връзка към коментар

За Ормос Панагиас не мога да кажа,но със сигурност е доста по скъпо ,ако хванеш корабчето от Уранополи.По някакъв бегъл спомен за двама възрастни платихме около 16 евро...с кораба който тръгва в 10.30 от Уранополи.Обиколката е около 3-3.30часа.Но това беше през есента на 2011г,тъкмо започваше Гръцката криза.Сега не знам какви са цените.Но местните ни казаха ,да не се връзваме на тур.агенции ,а да отидем до Уранополи и от там да вземем корабчето,така било най-изгодно.Дори ни и казаха часа на тръгване.

А що се отнася до частния крузи около целия Атон ,прав си много скъпо беше.Изчислихме ,че по евтино ше ни излезе ако платим за 2 дена хотел в Уранополи докато чакам виза:-))И да си платя визата ...и т.н.Но трябваше да оставя цяллото семейство:-))

Връзка към коментар

От Урануполи по 22 евра платихме ние миналата година. Обикаля половината полуостров - до носа и после обратно. Имат запис на български, сръбски и още няколко езика с обяснения за манастирите. Само на отиване е близо до сушата, на връщане кара бързо и по-далече, така че внимателно си избери на кой борд ще седнеш :)

От Ормос Панагияс е малко по-скъпо, тъй като разстоянието е малко по-голямо. Доколкото си спомням, няма корабче, което да ходи отатък или поне не е такъв тип. И аз мрънках, защото българският манастир се пада от другата страна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.