Прескочи до съдържание

Халкидики

Препоръчани мнения

Хммм -_- , Зографският манастир се пада точно по-средата на полуострова и е в нещо като долинка, като валог   и,  без да съм 100% сигурен, ми се стурва, че от другата страна съвсем няма да се вижда. А от страната на Ситония като минават корабчетата се мярка съвсем за малко и трябва да се внимава за да не го изпусне човек ...

Даже това , което се вижда, е скитът Св.Георги, който е отделен от основния манастирски комплекс, ето какво съм успял да хвана на максимален зуум със сапунерата:

post-139-0-53654200-1397490949_thumb.jpg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Торони е приятно местенце и сигурно ще си изкарате добре :)

Сигурно забравих да кажа, че е добре посещението на Партенонас да се предвиди в късния следобед, като след разходката по сокаците идва следващият момент от програмата, която препоръчвам, а именно да се седне на терасата на таверната, която се намира в най-горната част на селото :

От тук насетне ви остава само да си поръчате по някое узо или кафе елинико и да се наслаждавате на великолепните залези над съседна Касандра:

Фичо,я кажи до това селце по какъв път се стига(може ли пеша и колко време отнема)?Виждам,че има кораб между Пефкохори(трети ръкав)и Неос Мармарас,но не знам дали е ферибот за да кача колата на него,а и не съм сигурен,че ми се дават пари за да прекарам колата.Има вариант да обиколя(пътя не е много)ако искам да съм с колата,но пък ако става за разходка,защо пък да не се разходим.И още един въпрос: като изключим Солун,Кавала,Атон,плажовете по Халкидики и пещерите в центъра на полуострова,сещаш ли се за нещо,което не трябва да се изпуска(метеора ми е далече и не ни се пътува толкова на далеч)?

Връзка към коментар

Фичо,я кажи до това селце по какъв път се стига(може ли пеша и колко време отнема)?Виждам,че има кораб между Пефкохори(трети ръкав)и Неос Мармарас,но не знам дали е ферибот за да кача колата на него,а и не съм сигурен,че ми се дават пари за да прекарам колата.Има вариант да обиколя(пътя не е много)ако искам да съм с колата,но пък ако става за разходка,защо пък да не се разходим.И още един въпрос: като изключим Солун,Кавала,Атон,плажовете по Халкидики и пещерите в центъра на полуострова,сещаш ли се за нещо,което не трябва да се изпуска(метеора ми е далече и не ни се пътува толкова на далеч)?

С кола. От ръкав на ръкав. И до Партенонас. До селото е стабилно стръмно изкачване около 20-25 мин. Пеш е изключено. Хваща се отклонение наляво на излизане от Неос Мармарас посоки Порто Карас. От там бих продължил по крайбрежния път посока юг. Хубав път, хубави гледки, хубав плажове, хубави таверни чак до края на ръкава, а и от другата страна. Хубав край, хубави хора както беше казал героят в онзи филм :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Фичо,я кажи до това селце по какъв път се стига(може ли пеша и колко време отнема)?

Не, не може пеша, далеч е, а също така е баир нагоре. Освен това мисля че няма общ. транспорт, така че само с кола.

По втория въпрос - не знам през кой ГКПП ще минаваш - през Илинден ли, през златоградския, или през Маказа, но ако минаваш през Кулата - добра идея е да се отбиеш до езерото Керкини - има интересни птици там - корморани, чапли, пеликани и даже фламинго. Само 15-тина километра се отклоняваш от пътя. Мисля имаше писано за езерото в някоя тема.

Иначе за разни готини плажове на Ситония ако се интересуваш - имам едни пищови и мога да ти дам допълнително инфо, ама утре, че сега трябва да излизам ;-)

P.S. Виждам Двуцветко вече ти е отговорил :)

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Алистрати е страхотна пещера. Кавала защо не го оставиш за друго посещение, в комбинация с Тасос?

Препоръчвам Афитос на Касандра, прекрасно градче с уникален ресторант, гледащ към морето, загубих си визитката, но не може да се сбърка с друг.

В Пефкохори е задължително да хапнете пица в Капри. Има на около 10 км много хубав Beach bar, но в сезона е абсолютно препълнен. Бих препоръчала да си наемете ATV и да обикаляте в района един ден и да спирате където Ви хареса.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Вече са казали за Партенонас и пещерите. Аз искам да добавя и едно селище от Касандра - Афитос. Също притежава подобен дух и самобитност. Иначе на Халкидики има доста археологиески паметници, но не са чак толкова впечатлителни.

Касандра е доста туристическа, но в последните години и Ситония не и отстъпва... На мен лично ми харесва западното крайбрежие - Никити, Неос Мармарас.... И там са по-голяма част от хубавите плажове - Агиос Йоанис, Калогрия, Лагомандра. Ето полезен сайт: http://sithoniagreece.com/halkidiki/10-best-beaches/ http://sithoniagreece.com/halkidiki/beaches/

Лично аз Сарти колкото пъти съм го посещавала, толкова пъти ме е посрещало с бурно море. А ние заради диването търсим тихи и плитки плажове - повечето на запад са такива. 

Вурвуру абсолютно не е моята чашка чай. Бедно от към таверни, пекарни, магазини, няма инфраструктура, тротоари... Напрактика то си е бивша вилна зона. Хубаво е ако сте любители на отседналия туризъм на шезлонга, но ние не сме от тия както се казва. Били сме два пъти в Никити. 

Портокали е едно от най-мръсните места в Гърция, които съм виждала. Околните горички са населени с незаконни къмпингуващи, които заедно с плажуващите са овапцали целия пейзаж. Прекрасен плаж и лагуна, които можеш да видиш празни в 5 сутринта през март (например). 

За Атон - препоръчвам да не се качвате на корабче от Ормос Панагияс, а да отидете до Уранополи. http://www.athos-cruises.gr/

Круизите от Ормос са целодневни и става досано - има и "програма"... И имате съвсем малко време за разходка в Уранополи. В Уранополи не сядайте да хапвате покрай крайбрежната. Не дотам добра храна. Препоръчвам това:

http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g1191965-d1514219-Reviews-Kritikos_Restaurant-Ouranoupoli_Halkidiki_Region_Central_Macedonia.html

На Ситония препоръчвам да се спуснете до Порто Коуфо - прекрасен и ужасно дълбок залив, невероятен пейзаж. През Втората световна в този залив са лагерували подводници. Отидете на пристанището, седнете на някоя таверна и хапнете прясна риба - препоръчвам Мушмули. 

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Тотално подкрепям мнението на Bliss, ходя в Гърция на море от 15 години и си имам здрава представа за всичко.

Никой не е споменавал Амулиани, едно ню-ню островче след Йерисос. Малък хипарски остров с може би най-хубавите плажове в цялото крайбрежие от Солун до Александруполис. Взимате лодка под наем за 4-6 човека (70-80 евро/ден с горивото) и сами обикаляте островчето. Има плажове тип Робинзон, до тях се ходи само с лодка. Особено този, гледащ към Уранополи, май Магарешкия остров му викат. Децата умряха от кеф, станаха капитани за един ден, а тате им се упражняваше (не)успешно с харпуна в УНИКАЛНО-КРИСТАЛНИТЕ води. Леле, как го чакам лятото...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Нека добавя и аз няколко щриха. Има какво да се види и прави на Ситония. И най-вече има за всеки вкус. Препоръчвам да се вслушаш в мнението на Blissдо 90% и аз така мисля. Идеята на Сънчо не съм пробвал и много ми хареса защото леко завиждах на хората с лодка че могат да идат на всякъде. Аз имам и пътепис по Ситония ако имаш време може нещо да ти допадне - На море в Ситония Халкидики релакс до дупка

Аз бих добавил ако вече не се е променило Тристиника с невероятен бийч бар Етник. Също така не препоръчвам предварителното букване. На място има повече възможности и дава свободата да намериш своето място.

Успех

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз мислих да спомена за наемане на моторна лодка - ние миналата година септември месец така си взехме за един ден от Вурвуру. Мисля че беше 25коня, нещо от сорта на 60-65eur е наемът, плюс 20-25eur за гориво. Там в района е приятно за обикаляне - Синята лагуна, заливът на Талго бийч и т.н, два-три острова с безлюдни плажове (или тук там някой нудист).

Може и да се топи червея за любителите на риболова, но да се има едно на ум, щото май е забранено да ловиш без разрешително, ако си с лодка.
И децата наистина много се кефят, особено като ги сложиш на руля, ама и не само децата, де. :)

Ето това е лодката, има и малко по-големи и с по-мощни двигатели, до 35коня е без разрешително.

post-139-0-54862400-1398326539_thumb.jpg

Ето и две от фирмите:
http://www.bluewaterboats.gr/en/

http://www.circuitrent.com/?lang=bg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Аз имам няколко питания и ще се радвам да помогнете с малко инфо :)

Заминаваме на малка почивка за 5 дни до Куфос, градчето е южно от Торони (не знам защо му викат Порто Куфо).

Две семейства сме с 2 малки деца (5-6 години).

Прочетох за плажовете по западното и източното крайбрежие и си начертах горе долу някакъв план.

Питането ми е за някой добри ресторанти / таверни в района и в самато градче, ако някой е ходил, и които са за препоръчване. Прочетох само препоръки за таверната на пристанището!

Гледам също, че има маршрут с лодка от Неос Мармарас до Пефкохори ако решим да се разходим до другия ръкав, но не откривам инфо!

Редактирано от Дидко
Връзка към коментар

Ами нарича си се Порто Куофо. През Втората Световна в залива са лагерували подводници. Залива е почти затворен, много красив и много дълбок. Там плаж няма да правите. Дълбоко с тясна ивица и малко пясък. По горе съм пуснала сайт с описание на всички плажове на Ситония.

Не ти трябва да ходиш на друго място за хранене. На пристана се намират най-добрите псаротаверни наоколо. Уникално вкусна храна и прясна риба. Специално слизахме от Никити за да хапнем там.

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Порто Куфо - глухия залив, защото не се чува рева на морето вътре в залива. Много е красиво!

Имай предвид, че водата от водопровода там не става за пиене, почти не става и за миене на зъби, много е солена. Миналата година си мислех дали не е удачно да си взема кана Брита, но успяхме да оцелеем с минерална вода от магазина (евтина е; разбира се има и скъпи; обаче е само 1,5 литра, няма големи, като в Бг). Близо до Торони има извор, от който можеш да си наливаш. Ако искаш координати, пиши.

Препоръчвам таверена Тзитзикас, на пристанището е, средната от три таверни - ще забележиш, че само тя се пълни с хора. Е, посред сезона може би и в другите да има наплив, просто защото няма да има място за всички. В Тзитзикас говорят всички езици, включително и български. Винаги ти дават десерта безплатно, както е на повечето места в Гърция. Ние спяхме в Торони, но всяка вечер идвахме в тази таверна. Там се засичахме също всяка вечер с моя съученичка и семейството й, които спяха в един от хотелите около плажа на Куфос.

На пристанището, още малко по-нататък, към края на залива (след таверните) има един хеликоптер, на децата може да им е интересно да го видят.

Весело изкарване и да разкажеш после :)

Редактирано от Nine
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Bliss, видях сайта за плажовете в предния ти пост и съм го взел в предвид :) Благодаря!

Иначе Порто Куфо, ама като го вкарам в навигацията с това име си излиза града, който е на източното крайбрежие!

Nine, за Тзитзикас четох и съм я включил в списъка със заведения ;)

Връзка към коментар

Това предполагам за много хора е важно и отделих дискусията за носенето на оригинал на част I на талона на автомобила в нова тема тук:

http://magelanci.com/topic/2400-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-i-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82/

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Триптихче от Порто Елеа, Ситония

portoelea_1.jpg

portoelea_2.jpg

portoelea_3.jpg

Подходящо е и за кемпери. Всъшност на целия полуостров има подобни местенца.

А откритието ни тази година е таверна Panos, в близост до Порто Карас и къмпинг Ставрос

Не беше лесна за откриване, но определено си заслужаваше.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Тотално подкрепям мнението на Bliss, ходя в Гърция на море от 15 години и си имам здрава представа за всичко.

Никой не е споменавал Амулиани, едно ню-ню островче след Йерисос. Малък хипарски остров с може би най-хубавите плажове в цялото крайбрежие от Солун до Александруполис. Взимате лодка под наем за 4-6 човека (70-80 евро/ден с горивото) и сами обикаляте островчето. Има плажове тип Робинзон, до тях се ходи само с лодка. Особено този, гледащ към Уранополи, май Магарешкия остров му викат. Децата умряха от кеф, станаха капитани за един ден, а тате им се упражняваше (не)успешно с харпуна в УНИКАЛНО-КРИСТАЛНИТЕ води. Леле, как го чакам лятото...

Отдавна се каним да посетим островчето, но все не стига ред за него. Този септември няма да му се размине. Та въпросът ми е: Можеш ли да препоръчаш нещо добро за спане там? Компания ще сме и търсим нещо като студия, хем да не ни одерат кожите, хем да сме заедно. А, и да не е в градчето, по скоро до някое закътано заливче :)

Връзка към коментар

За първи път ще ходя в Гърция, при това сме с кола. Освен Атон с корабче, какво друго си заслужава да се види там?

Ситония ми е любимо място. Задължително обаче извън активния сезон. Май и края на Септември - началото на Октомври е най-добре. Можеш да видиш кратката история за една разходка тук - http://www.sunshine.bg/s-kola-do-sitoniya-chalkidiki-prez-majj

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ситония ми е любимо място. Задължително обаче извън активния сезон. Май и края на Септември - началото на Октомври е най-добре. Можеш да видиш кратката история за една разходка тук - http://www.sunshine.bg/s-kola-do-sitoniya-chalkidiki-prez-majj

Много благодаря, чудесно е описано!

(от април 2013 насам ходихме 3 пъти, предстои ни скоро пак; направо се влюбихме в Гърция!!!)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Отдавна се каним да посетим островчето, но все не стига ред за него. Този септември няма да му се размине. Та въпросът ми е: Можеш ли да препоръчаш нещо добро за спане там? Компания ще сме и търсим нещо като студия, хем да не ни одерат кожите, хем да сме заедно. А, и да не е в градчето, по скоро до някое закътано заливче :)

Не ги знам хотелите, а и не съм виждал закътани хотели в заливче. Преди 10 дена бяхме там с приятели, те спаха в хотел Амулиани, бяха много доволни. Смятам, че на място ще намерите подходящи студиа, стига да не отидете в петък-събота.

Силно препоръчвам кръчметата Janis (особено на обед - 10 тави с гръцко готвено), тази на къмпинга на плажа Alykes (задължително октопод) и една с тераса, дето не и помня името, но се намира над дървената кръчма вляво от пристанището. В петък и събота нежно и ненатрапчиво ти присвирват на ушенце двама виртуози с китара и бузуки (не базука!), а кухнята ( намира се от другата страна на улицата, по това ще я познаете) е ънбеливабъл...

От плажовете - Alykes ( в топ 10 на Гърция за чисти плажове бил) и Megali ammos (Iceland bar), както и разходката с лодка до магарешкия плаж.

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не ги знам хотелите, а и не съм виждал закътани хотели в заливче. Преди 10 дена бяхме там с приятели, те спаха в хотел Амулиани, бяха много доволни. Смятам, че на място ще намерите подходящи студиа, стига да не отидете в петък-събота.

Силно препоръчвам кръчметата Janis (особено на обед - 10 тави с гръцко готвено), тази на къмпинга на плажа Alykes (задължително октопод) и една с тераса, дето не и помня името, но се намира над дървената кръчма вляво от пристанището. В петък и събота нежно и ненатрапчиво ти присвирват на ушенце двама виртуози с китара и бузуки (не базука!), а кухнята ( намира се от другата страна на улицата, по това ще я познаете) е ънбеливабъл...

От плажовете - Alykes ( в топ 10 на Гърция за чисти плажове бил) и Megali ammos (Iceland bar), както и разходката с лодка до магарешкия плаж.

Сънчо ти вероятно не си бил на хотел, та кажи как са фериботите от Уранополи или от Провлах го взимате? И в коя част на островчето са добрите плажове?

Връзка към коментар

От Трипити. 

10 евро на кола, ако е джип - 14, оттам нагоре - на метър по 4.10 евро.

Отделно по 2 евро на човек.

Плажовете, които си заслужават, съм ги описал.

Единия е от другата страна на острова, след като слезете от ферито - право-направо по главния път и гледате табела Alykes, а другия e на изток и гледа към Уранополи. Намирането им не е трудно - острова е много малък, в общи линии докъдето има път, има и плаж.

Бай Кольо, ти знаеш аз как ходя в Гърция ;) .

От Уранополи ферибота е малък, нередовен и тъп.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Според теб островчето става ли за едноседмична почивка или е по-подходящо за еднодневно посещение?

Имам предвид почивка в пълния смисъл на думата. 

Редактирано от но нейм
Връзка към коментар

Зависи от човека.

На мен ще ми дойде много една седмица. 3-4 дена съм Ок, но след това ще ми писне.

Острова е едновременно малък и пуст, а от друга страна с високо посещаеми плажове.

Фериботите изливат всеки ден хора, щото е близо.

Но плажовете са много, много готини.

Забравих да отбележа, на Аликес бийч няма кенефи и душове.

А го водят в топ 10 на най-чистите плажове в Гърция. Сигурно всичко се самопречиства...:)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.