Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Xunantunich, Белиз - на 1км от границата с Гватемала

...и на 46 км от най-близкия град в Гватемала - път само през джунглата от Яча до там.

Иначе така написано "на 1 км" звучи доста привлекателно и подмамващо ;)

post-72-0-86205500-1396603810_thumb.jpg

https://maps.google.bg/maps?saddr=Unknown+road&daddr=Xunantunich,+San+Jose+Succotz,+Belize&hl=en&ll=17.05022,-89.277992&spn=0.279326,0.308647&sll=17.068272,-89.258766&sspn=0.279299,0.308647&geocode=FeMoBAEdMSCs-g%3BFTrFBAEdQ86v-ilZ8ezaL0NejzFjDlHl8xFewg&t=h&gl=bg&mra=mift&mrsp=0&sz=12&z=12

• Харесвам 2
Връзка към коментар

...и на 46 км от най-близкия град в Гватемала - път само през джунглата от Яча до там.

Иначе така написано "на 1 км" звучи доста привлекателно и подмамващо ;)

attachicon.gifYaxha - Xunantunich.JPG

https://maps.google.bg/maps?saddr=Unknown+road&daddr=Xunantunich,+San+Jose+Succotz,+Belize&hl=en&ll=17.05022,-89.277992&spn=0.279326,0.308647&sll=17.068272,-89.258766&sspn=0.279299,0.308647&geocode=FeMoBAEdMSCs-g%3BFTrFBAEdQ86v-ilZ8ezaL0NejzFjDlHl8xFewg&t=h&gl=bg&mra=mift&mrsp=0&sz=12&z=12

Подробности, wilks, подробности  ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ровейки се из нета, за информация за различни места и трекове в селвата на Петен, попаднах на интересен пътепис, една жена, съвсем сама, е посетила два от най-затънтените археологически обекта в джунглата- Dos Lagunas и Rio Azul, близо до тройната граница(Гватемала-Белиз-Мексико), вкл. е имала среща с пума, която е успяла да заснемe.

10_puma.jpg

http://www.wishfish.org/2010/06/01/into-the-wilderness/ - първа част

http://www.wishfish.org/2010/06/06/where-the-wild-things-are/ - втора част

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Знам си аз, че ще ме навиваш за трека  ;)  :P

Сетих се за важни неща, за които не съм те питала:

- против малария?

- колко пари в брой (предполагам USD, че еврото не се котира много от това, което прочетох) и с карти мислеш, че е добре да се носят - на ден/общо, както ти е удобно да кажеш. Не минимум, а по-скоро да му е комфортно и непритеснено на човек.

Връзка към коментар

Маларията не е проблем в Гватемала, аз бях през декември, което е сухия сезон и никъде не чух да има случаи на малария, нито съм имал сериозни проблеми с комарите. Голяма част от Гватемала, като столицата, а също и Антигуа, езерото Атитлан, Кетцалтенанго и т.н. се намират над 1000 метра надморска височина(Кетцалтенанго дори е над 2000), там комарите са наистина малко и не са от този вид, който пренася малария. От информацията в нета, разбирам, че и в Петен почти няма от опасния вид комари. Зони с риск от малария, макар и малък, са  двете крайбрежия. Но не и планинската част и Петен, които са във вътрешността.

Относно парите, носех си стотина долара неприкосновен запас, само дребни банкноти,  ако загубя картите или ако банкоматите направят проблем(което се случи на няколко пъти). Но основно разчитах на две дебитни карти,  електрон и маестро, вързани към доларова сметка, добре е човек да има и от двата вида, защото на някои банкомати електрона не работи, а на други маестрото. Теглех си пари в местните валути на място, гледах, да изтеглям по-големи суми, за да не се набутвам с такси(2% или нещо от сорта).

Еврото, наистина не е вървежно, курса не е изгоден. Като цяло, този вариант с две дебитни карти е най-изгоден.  Проблема са банкоматите, в някои по затънтени места, се случва да няма нито един работещ. Подобен случай имах в Копан(Хондурас), където и трите банкомата не работеха, а вече мръкваше и трябваше да си търся хотел. За такива случаи е добре, човек да си носи малко долари в дребни банкноти(едрите банкоти трудно ги приемат).

В гватемала, беше много евтино, по евтино от Хондурас и особено от Мексико, например, за спане никога не съм плащал повече от 6 долара на вечер, а винаги си наемах самостоятелна стая, храната също е доста евтина, особено ако се избягват ресторантите и барове за гринговци. Обикновено, питах местните, да ми препоръчат подходящо заведение за хранене, което според тях е с добра храна и изгодно, винаги ме пращаха на някакви места, където аз съм единствения чужденец и храната е вкусна и евтина.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не знам, как да си променя горното мнение, затова ще добавя тук, при тегленето от банкомат ми взимаха някакъв процент(1-2%) от сумата, но и 5 лв при всяко теглене, поне експресбанк.

Връзка към коментар

Не знам, как да си променя горното мнение, затова ще добавя тук, при тегленето от банкомат ми взимаха някакъв процент(1-2%) от сумата, но и 5 лв при всяко теглене, поне експресбанк.

Да, затова толкова се обсъжда и има тема за карти за пътуващи:

http://magelanci.com/topic/1959-кредитна-карта-за-пътуващи/

за промяна на мнение - в ляво до бутона 'Мултицитат' има бутон 'Редактирай" (той е със сив надпис и с прозрачен фон докато не отидеш върху него когато надписът става черен) - така е и с 'Докладвай'. 'Редактирай' се появява само, ако все още може да редактираш мнението си (известно време след като си го написал).

nomad, много ти благодаря за всичко, което споделяш

:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аха, сега го видях бутона за редакция, мерси!

Да, темата за кредитните карти е интересна и полезна, но специално за Гватемала, дебитните карти имат предимство. Там е най-добре да се тегли кеш от банкомати, поне при моят начин на пътуване, повечето хотели където съм бил, а и ресторанти и други заведения, не подържат пос терминали, плащането е само в кеш. Сега пак проверих условията на експресбанк, където ми е доларовата сметка, за теглене в чужбина с Виза Електрон, е само 1 процент таксата + 2.5 долара. Преди го бях изчислявал по-детайлно, но определено с дебитна карта ми излизаше най-тънко, в смисъл, по-изгодно да тегля кеш в местната валута(стига да е по-голяма сума) и да се разплащам, отколкото да нося долари и да ги обменям.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз по онея места с кредитна карта плащах само в супермаркетите реално. Останалото кеш през дебитна карта изтеглено. Доларите в малко копюри и винаги 20тина долара каше някъде за тотални случаи :)

Случвало ми се е да го закъсам зловещо и посах мейл до БГ да ми внесат пари по дебитна карта, че не оразмерих добре на един остров в Хобдурас, където картите от едната банка имаха драма. А от другата сичко свърши. Хахаха. Та прати си на мейл iban-ите да си ги имаш. То тва си е генерален съвет за всяко пътуване. Същото за сканирани паспорт и лична карта ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Там, с банкоматите, много често има проблеми, аз тръгнах с две карти а се върнах с една, другата я задържа банкомата в една автогара в Сан Кристобал(Мексико), щях да изтърва автобуса, за който бях платил доста пари(в мексико автобусите  са скъпи спрямо  Гватемала) и нямах време, да предприема никакви стъпки, да си върна картата. След това, същото ми се случи и в Северно Мексико, добре че, този път банкомата, който ми задържа картата беше в банка и успях, след доста разправии и бюрокрация да си я взема. В Гватемала, подобни инциденти, също са чести. Друг проблем, типичен за банкоматите в Гватемала и Мексико е, че често, банкомата, не пуска пари, а отчита транзакцията като успешна.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Там, с банкоматите, много често има проблеми, аз тръгнах с две карти а се върнах с една, другата я задържа банкомата в една автогара в Сан Кристобал(Мексико), щях да изтърва автобуса, за който бях платил доста пари(в мексико автобусите  са скъпи спрямо  Гватемала) и нямах време, да предприема никакви стъпки, да си върна картата. След това, същото ми се случи и в Северно Мексико, добре че, този път банкомата, който ми задържа картата беше в банка и успях, след доста разправии и бюрокрация да си я взема. В Гватемала, подобни инциденти, също са чести. Друг проблем, типичен за банкоматите в Гватемала и Мексико е, че често, банкомата, не пуска пари, а отчита транзакцията като успешна.

хм, бях чела предупреждения за фалшиви банкомати, но не очаквах толкова повсеместен проблем. Благодаря, че предупредихте. Ще трябва по-сериозно да се отнеса към въпроса.

Връзка към коментар

Реално, банкоматите, които правят проблеми, не са точно фалшиви. Там банкомати по улицата или на открито, е почти изключено да видиш, всички са в банки или обществени сгради с тежко въоръжена охрана, от типа на летища, автогари и т.н.

Проблема е, че въпреки, че това са легални банкомати, далеч не работят, по начина, който сме свикнали тук. Въпреки, че банкомата, който ми задържа втората карта, беше в банка, ми трябваха, часове за да си я получа обратно. Чаках сума време, в банката да ми обърнат някакво внимание, след това, още чакане да дойде служителка, която има правомощия да се заеме с проблема, след това попълване на някакви документи и още чакане. Ако картата я глътне банкомат, който не е в банка, а в друга обществена сграда, ще трябват дни, за да си я получиш, което на практика не е приемливо. Още след първата ми карта, задържана от банкомата в автогарата в Сан Кристобал, реших че повече няма да използвам банкомати, които не са в банки и то само в работно време. Това предотврати загубата на втората карта. Добре е, банката която ти издава картите, да има денонощен картов център(не съм сигурен дали всички Бг банки имат), така при проблем, по всяко време можеш, да им се обадиш да ти блокират картата или да блокират някоя сума. Блокиране на транзакция, може да се наложи, ако банкомата ти отчете транзакцията като успешна, а не ти даде парите, което си е масово и туристите в хостелите, често говорят за инциденти.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много неприятни истории….

По-добре да не се налага да се обажда човек. На мен ми се наложи да звъня от Йордания и не успях да се свържа - според мен телефоните, започващи с 0800 не бяха достъпни от там.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.