Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Ох, една грижа ми се махна от главата. На семейния обяд днес обявих накъде съм се запътила. Може би тактиката да изчакам да си хапнат и да им се опънат стомасите беше успешна, защото го приеха мноооого добре. Единствено не ми харесва, че ще пропусна и двете пътувания из България по празниците, но човек не може да има всичко.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Пак за тура, по който се запали nomad, а аз засега само си мечтая:

http://turismocooperativacarmelita.com/turismo/la-comision-de-turismo.html

Максималната температура в Кармелита вчера: 35 градуса, за днес: 33 градуса

Още един линк: стига да изтърпите навигацията по сайта (при мен се държи мнооого странно) - има информация за много турове, включително за цените им.

http://www.paseoguatemala.com/home/#

Редактирано от Childish
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Тази сутрин минах през Национален консултативен кабинет по паразитни и тропически болести. Споделям тук, ако на някого му е от полза.

Човекът ми отдели доста време. Кабинетът се намира на Кракра 3а, посещението струва 15лв

Както някои вече предположиха, препоръките са от Световната Здравна Организация.

Малария:

За Гватемала: В местности под1500м целогодишно. Риск от малария:

- среден: в департманентите Ескуинтла и Изабал

- нисък: в департманентите Алта Верапас, Байа Верапас, Чикумула, Петен, Сучитепекес

и Сакапа.

Препоръча ми:

Resochin - по една таблетка 2 пъти седмично - една седмица преди заминаване, по време на самото пребиваване и 4 седмици след завръщане

Като репелент:

Аутан Тропик офф

Редактирано от Childish
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Тази сутрин минах през Национален консултативен кабинет по паразитни и тропически болести. Споделям тук, ако на някого му е от полза.

Човекът ми отдели доста време. Кабинетът се намира на Крака 3а, посещението струва 15лв

Както някои вече предположиха, препоръките са от Световната Здравна Организация.

Малария:

За Гватемала: В местности под1500м целогодишно. Риск от малария:

- среден: в департманентите Ескуинтла и Изабал

- нисък: в департманентите Алта Верапаз, Байа Верапаз, Чикуимула, Петен, Сучиепекуез и Закапа.

Препоръча ми:

Resochin - по една таблетка 2 пъти седмично - една седмица преди заминаване, по време на самото пребиваване и 4седмици след завръщане

Като репелент:

Аутан Тропик офф

Бях там преди около месец за информация за Кабо Верде.

Човекът отдели доста време, показа ми снимки, информира ме за какви ли не опасности, но консултацията не ми струваше абсолютно нищо. Препоръча ми същия репелент.

Връзка към коментар

Хм, странно как не ти е струвало нищо, то си пише, че не се покрива от здравната каса.

А какво се препоръчва за Африка, Азия, Южна Америка и Централна Америка - по принцип са различни препарати.

Показа ми снимки на някакво червейче, донесено от Гватемала, на някое момче, което пътувало много. Дали не е магеланец  ;)

Връзка към коментар

В Гватемала, маларията не е резистентна към никой от препаратите, така че се препоръчва най-безвредния , обикновено за такъв се смята chloroquine( продван под търговската марка Resochin). Проблема е в страните от Азия и особено Африка, където маларията е развила резистентност към повечето медикаменти и  се налага да се измислят нови и все по-опасни за човешкия организъм лекарства.

За мен, превантивното приемане на този медикамент(Resochin), преди посещение в Гватемала е излишно, предвид ниския риск и страничните ефекти. Относно репелента, там в аптеките продават репеленти с високо съдържание на DEET, обикновено са по евтини от аналогичните препарати в Европа.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Хм, странно как не ти е струвало нищо, то си пише, че не се покрива от здравната каса.

А какво се препоръчва за Африка, Азия, Южна Америка и Централна Америка - по принцип са различни препарати.

Показа ми снимки на някакво червейче, донесено от Гватемала, на някое момче, което пътувало много. Дали не е магеланец  ;)

То, че консултацията там не се покрива от здравната каса това е сигурно. Не знам обаче за финансиране от МЗ, но както и да е. Питахме къде можем да получим информация за пътуване в Африка, поканиха ни в един кабинет /най-близкия до входната врата/ и започнахме да си говорим. Когато приключихме благодарихме за информацията, казахме си довиждане и толкова. Никой не ни е искал пари, нито пък видях някъде каса, на която да платим.

Иначе и на нас ни показаха снимки от някакво червейче в стъпало на човек, казаха ни за проблемите, които са имали участвалите в сървайвър, споделиха че е имало заболял човек от малария, който бил ухапан на летище в Германия /вероятно от комар, пренесен със самолет/, показаха ни в какви водни басеини да не се къпем /сладководни, но изглеждащи супер/.

Погледнах предписания ми репелент и е точно Аутан тропик офф + райд за контакти.

Връзка към коментар

Има каса, но тя е в главната сграда. И след като ми предписа и ми даде всички бележки ми даде една и за заплащане, т.е. трябваше да отида до главната сграда да заплатя и да му върна бележчицата.

Връзка към коментар

Има каса, но тя е в главната сграда. И след като ми предписа и ми даде всички бележки ми даде една и за заплащане, т.е. трябваше да отида до главната сграда да заплатя и да му върна бележчицата.

Хммм, незнам какво да кажа.....Преди да отида на Кракра бях в централната им сграда и там ме консултираха също без заплащане, но като попитах и за маларията ме пратиха на Кракра. И от двете места никой не спомена за пари. Или нещо се е променило или съм им била много, ама многооооооо симпатична на всички :lol:  та са ми дарили консултациите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Хммм, незнам какво да кажа.....Преди да отида на Кракра бях в централната им сграда и там ме консултираха също без заплащане, но като попитах и за маларията ме пратиха на Кракра. И от двете места никой не спомена за пари. Или нещо се е променило или съм им била много, ама многооооооо симпатична на всички :lol:  та са ми дарили консултациите.

И аз така си помислих, че си им била много симпатична, та са забравили да ти поискат пари.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Сетих се, нещо важно, относно употребата на Аутан тропик и всички останали репеленти базирани на DEET, това е, че разграждат пластмаса и изкуствени тъкани. Пише го(на повечето етикети със ситен шрифт), но често потребителите не обръщат внимание и резултата е сериозни щети по облеклото, аксесоарите(часовници и т.н.) и къмпинг екипировка(палатки, хамаци, комарници). Трябва  да се внимава при употребата на тези препарати да се прилагат само върху кожата и да се предотврати попадането им по дрехи, аксесоари и т.н. Аз лично, не използвам този тип препарати. На места, където има много комари, гледам да не съм по къс ръкав и шорти и в краен случай си слагам комарна мрежа за глава, това с мрежата ми се е налагало само извън населени места и най-често по залез, когато гадовете са най-активни.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Попаднах на полезна и забавна статия, относно количеството и вида на багажа необходим при пътешестване из Централна Америка. Автора живее в Никарагуа, но мисля че същите правила важат и за Гватемала, а и за Латинска Америка, като цяло.

http://rightsideguide.com/how-to-pack-like-a-travel-ninja/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Попаднах на полезна и забавна статия, относно количеството и вида на багажа необходим при пътешестване из Централна Америка. Автора живее в Никарагуа, но мисля че същите правила важат и за Гватемала, а и за Латинска Америка, като цяло.

http://rightsideguide.com/how-to-pack-like-a-travel-ninja/

Много полезни съвети. Авторът общо взето е развил, и разширил с повече детайли и моята основна идея за багаж и обличане  при пътуване. Независимо в коя част на света, а не само за ЦЮ Америка - максимално да се доближава до местния всекидневен стил, и колкото е възможно по-малко да "бие на очи", и се различава с нещо особено. Да се слива с пейзажа, един вид.

За пътуването само с ръчен багаж, влизащ в стандартните размери 50х40х20, вместимост около 35-40 литра, нямам проблеми. Усвоил съм този начин на подбиране, и по-важно подреждане на вещите, почти до съвършенство. Плюс двете златни правила. 1. Дали пътуването е 7 или 70 дена, разлика в количеството багаж не би следвало да има. и 2. за взимането на два пъти по-малко дрехи от първоначално замислените, но два пъти повече пари.

Другата седмица за 17 дена смятам да тръгна с едно малко чанте 40х30х25, което влиза даже в безплатния на Уиз, а изобщо нямам полети с тях. :-)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Така е, да се пътува с минмален багаж дава голяма свобода! А и съобразяването с местния дрес код е важно!

Винаги съм се чудел, на някои бакпакъри, по точно, на липсата на уважение към културата на страните които посещават. Не може в  страна, където хората, макар и бедни, масово са облечени чисто и спретнато, да тръгнеш със панталон, приличащ на долнище от пижама и прокъсана тениска с Боб Марли или Че Гевара . Като се добави и 70 литрова раница, наблъскана до пръсване с ненужни боклуци и с накичени по нея хиляда джундурии от типа на стоманени канчета и карабинери, картината става трагикомична. За съжаление е честа гледка в някои страни. Отделно че бакпакърите са водени от стаден инстинкт и се групират и общуват основно помежду си, малцина правят по-сериозни опити да общуват с местните или да опознаят културата им.

Редактирано от nomad
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

10246816_10151986398841954_3623966948052

снимка  Oscar Pivaral

Наричат ги възглавници.

Трябва да стягам багажа, а вече час съм в магеланци.ком. Въпросът е как ще издържа пътуването без редовен достъп до сайта.  ;)

Връзка към коментар

Childish, успя ли да намериш тоя Аутан Тропик офф? Аз днес го търсих, ама така и не разбрах дали просто в аптеките, който посетих го нямаше или не се продава в България. 

Връзка към коментар

Не, не го намерих, предлагаха ми други Аутани. Не съм и търсила много усилено, само в 2 питах. Ще проверя в аптеките в Германия на отиване, ако не, т.е. при всички случаи ще си купя репелент на място.

Моят опит с комарите - българските е, че 1. никакъв репелент не ми помага; 2. много ме обичат, ама много.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Този Аутан тропик е с 25%  съдържание на DEET, явно че конкретната марка има монопол на нашия пазар, но реално, в страните където комарите са напаст и има денге и малария, в аптеките се продават много други марки репеленти със същата активна съставка(DEET), като дори могат да се намерят и със 30% DEET. Достатъчно е там на място, да се пита в някоя аптека за силен репелент с DEET. Репелентите с 25-30% DEET са много ефикасни, отблъскват дори и наглите тропически комари, но действието им е няколко часа, за да има траен ефект, трябва през няколко часа да се нанасят отново по откритите части на кожата.

Преди години, едни колумбийци, ме убеждаваха, че витамин b6 е силен естествен репелент и ако го приемам в ударни дози няма да ме хапят комарите. Като цяло съм против приема на разни хапове и потърсих инфо кои храни и напитки биха ми осигурили достатъчно b6 . С радостен трепет установих, че само 3 литра бира са достатъчни да ми обезпечат 100% от нужния b6, не съм сигурен дали не е самовнушение, но като че ли, след няколко бири комарите ме атакуват по-малко :)

Редактирано от nomad
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Има 2 активни вещества в рипелънт-ите, които наистина работят при тропически комари:

1. Едното е това, за което пишете - DEET - разработено от армията на САЩ още по време на войната в Тихият Океан (2-рата световна). То минава за най-ефективно, но има един много сериозен недостатък - разяжда пластмаса!!!! Рамки на очила, фотоапарати, пластмасови чехли за баня, каквото и да било. Жена ми си сложи един път и една химикалка започна да и лепне в ръцете.

Концентрацията на DEET над 20% НЕ повишава ефективността на препарата изобщо!!! Само удължава действието му, като удължаването е обратно пропорционално - с все по-малко се удължава при повдигане на концентрацията, в замяна на това все повече разяжда пластмаса.

2. Алетернативата е много по-скорошна разработка на Байер и се нарича Икаридин. Предлага подобна защита като DEET (и двете работят на един същи принцип - създават слой над кожата, който предпазва от излъчване на определена миризма, която кара комарите да ни намират, те не ни намират визуално). Икаридина няма странични ефекти и е моят избор на препарат. Понеже обичам да се презастраховам си нося и препарат с 20% DEET за всеки случай, ако случайно другият нещо започне да не помага.

Не мога да си спомня дали Аутан нямаха и продукт, който да съдържа DEET (би ми било интересно, ако може да ми дадете линк), но по принцип това е фирмата, която изкара Икаридин на пазара преди време. Autan Protection Plus ( http://www.autan.com/nqcontent.cfm?a_id=174 ) е това, от което носим със себе си (по 2 на човек - спрей с помпичка), като за всеки случай се носи и RID (австралийски продукт, който единствен на пазара претендира да отблъсква освен комари и муха цеце) - http://www.thesafaristore.co.uk/products/Accessories/RID-Insect-Repellent/RID-Insect-Repellent/

На Autan Protection Plus не съм сигурен дали новото търговско име не е Тропикал, но просто търсете такъв с 20% съдържание на Icaridin. В момента още не е сезон за комари в БГ, затова го няма особено много по аптеките, но жена ми поръча от някакъв склад. По Интернет съм сигурен, че може да се поръча също.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.