Прескочи до съдържание

Пътуване до Пирот и Ниш за 1 ден

Христиан

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте,

Групичката от Брюксел (4 човека) решихме да си направим еднодневна разходка до Сърбия (на 50 км. сме от границата и е срамота да не сме посещавали западната ни съседка!).

Идеята ни е да тръгнем рано сутринта с кола (към 6:30-7:00) и да тръгнем обратно към София към 19.00-20:00ч.

Идеята е първо да минем през Пирот, да го разгледаме за 1-2 часа (ако е нужно може и повече) и след това тръгване към Ниш, което ни е и крайната цел. 

Може ли да препоръчате какво интересно трябва задължително да посетим в тези два града, може да спрем също и до нещо интересно по пътя или около него. Задължително кажете къде да хапнем. И още по-важно и задължително - от къде да си купя магнити?  :lol:

Пътуването ще се осъществи най-вероятно (не съм сигурен още) някоя събота или неделя към средата/края на Април.

Редактирано от Христиан

В центъра на Ниш е "Стара Сърбия". Не знам доколко е по-скъпо от другите заведения, но беше изключително приятно място със страхотна кухня и обслужване. Пак бих отишла там. 

С изключение на Белград, магнитчетата им са малко окаяни, пожелавам ти късмет с откриването на най-хубавото. 

А да - Калотина е особена граница, нашите митничати се сменят между 7 и 8 часа, а сърбите точно след тях, пак един час. Може доста да ви забави и изнерви този ритуал. 

Редактирано от Lindt
Публикувано:

Има манастири:

- Погановски

- Суковски

- Темски

до Пирот има крепост

в Ниш:

- крепост

- Медиана

- Челе кула

- концентрационен лагер

• Харесвам 1
Публикувано:

В Ниш, веднага след входа на крепостните стени откъм реката има магазинче за сувенири и там имаше магнити. За храна - ами задължително бюрек, плескавица и кебапчета. Няма кой знае какво за гледане, но е приятно за разходка около реката и в парка на крепостта.

В Пирот ние не намерихме нищо интересно за гледане, но хората ходят на пазар там.

• Харесвам 1
Публикувано:

Пирот само съм минавал транзит. От прозореца на автобуса винаги ми се е струвал симпатичен град. Преди две-три години му правеха основен ремонт на центъра, сигурно са го нагласили :)  

Ниш, да си кажа честно, ми е леееко безличен. Крепостта е доста семпла, центърът не е кой знае какво... 

Наскоро ми рекламираха някакво много добро заведение около Цариброд, ама все забравям името и локацията. Самият Цариброд също си струва отбиването за около час - малко спретнато градче с ГОЛЕМИ хора! 

За Погановския манастир трябва да се отбиете няколко километра от основния път - много подходяща дестинация за еднодневна екскурзия с излет сред природата... Ще забравите и Пирот, и Ниш :) 

• Харесвам 1
Публикувано:

Редовно ходим на пазар в Пирот - за съжаление - това е един от градовете, които ми се струват доста безлични.  Ядем в едно битово заведение - Ладна вода или нещо такова - средна хубост е. Много ми харесват техните пекарни - имат много хубав и евтин хляб и други тестени , бюрека също е страхотен(само този със сиренето - с кайма не го харесвам).

Ниш е добре - става за една приятна разходка! Срадата на университета и парка ми харесаха най-много. Там съм била само 2-пъти.

Погановския манастир е супер. Края на април сигурно ще е вече доста зелено.

Щом няма какво да се види в Пирот може да го подминем и да запазим времето за Ниш. Сложих го в плановете, защото гледам, че ни е по път и за това. Иначе този Погановски манастир изглежда доста добре.

Ще ни разбират ли сърбите на български без проблем?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4 

Това ми изглежда готино. Малко се отклоняваме повече за него, но ако си заслужава може да отидем. Мнения?

Редактирано от Христиан
Публикувано:

Няма да имате проблем с комуникацията.

Не съм ходила в Дяволския град, но съм сигурна че си заслужава много повече и от Пирот и от Ниш. И в двата града няма какво толкова да се види, а просто може да се направи кратка разходка и да се похапне.

Публикувано:

Щом няма какво да се види в Пирот може да го подминем и да запазим времето за Ниш. Сложих го в плановете, защото гледам, че ни е по път и за това. Иначе този Погановски манастир изглежда доста добре.

Ще ни разбират ли сърбите на български без проблем?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

Това ми изглежда готино. Малко се отклоняваме повече за него, но ако си заслужава може да отидем. Мнения?

Ами аз не смятам, че си заслужава Дяволският град толкова път. По-добре да отидете до Стобските пирамиди на 100 км от София, по-мащабно е и може да отнеме половин ден.  

Червеникава земя, много гущери, а тези образувания са сигурно общо 20 на брой. Но може пък да става за снимки. И магнитите са много грозни и с лошо качество. 

Ходихме миналия април, храната в Ниш изличи неудоволствието ни от Дяволския град напълно.

• Харесвам 2
Публикувано:

Идеята е първо да минем през Пирот, да го разгледаме за 1-2 часа (ако е нужно може и повече) и след това тръгване към Ниш, което ни е и крайната цел. 

прегледай, ако искаш, и тази тема

• Харесвам 1
Публикувано:

А заслужава ли си да си купим от там сурово месо за фризера? Ако да, от кой град?

Заслужава си. И топено сирене по половин килограм с жълти чушки препоръчвам да си вземете. 

Публикувано:

А заслужава ли си да си купим от там сурово месо за фризера? Ако да, от кой град?

Ами ние си купуваме от Пирот - просто защото ни е най-близко! Но да знаеш, че е забранено да пренасяш през границата сурово месо - има някаква санитарна забрана! Покрийте го с нещо и не си признавайте, ако ви питат дали имате! Пък ако ви хванат - врънкате митничаря да се направи на разсеян-  нас досега винаги са ни пускали - ясно е, че количествата са за вкъщи и няма да правим търговия с тях!

Това с жълтите чуши(съвсем леко лютиви) май не е топено сирене, ами нещо като цедено кисело мляко - повече като сирене крема прилича. Тези купешките в кофи са вкусни, но са пълни се е-та и не се развалят изобщо! На пазара сме си купували от местни производители - може да е малко по-течно и леко по-кисело, но доста по истинско ми се вижда, освен това се развали за няколко дни! Иначе и това в кофичките често си купуваме, въпреки е-тата! :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Цариброд е мястото ;)

Иначе аз ще препоръчам и дюлевата ракия (dunjevača) :)  

Публикувано:

Ами ние си купуваме от Пирот - просто защото ни е най-близко! Но да знаеш, че е забранено да пренасяш през границата сурово месо - има някаква санитарна забрана! Покрийте го с нещо и не си признавайте, ако ви питат дали имате! Пък ако ви хванат - врънкате митничаря да се направи на разсеян-  нас досега винаги са ни пускали - ясно е, че количествата са за вкъщи и няма да правим търговия с тях!

Това с жълтите чуши(съвсем леко лютиви) май не е топено сирене, ами нещо като цедено кисело мляко - повече като сирене крема прилича. Тези купешките в кофи са вкусни, но са пълни се е-та и не се развалят изобщо! На пазара сме си купували от местни производители - може да е малко по-течно и леко по-кисело, но доста по истинско ми се вижда, освен това се развали за няколко дни! Иначе и това в кофичките често си купуваме, въпреки е-тата! :)

Все си мислех, че е сирене. Но е адски вкусно. Моето плесеняса за 1 месец, не е толкова зле. 

• Харесвам 1

...и се казва урнабез (или урнабес) ;)

Не е нито топено сирене, нито цедено мляко, а това си е тяхното сръбско сирене, намачкано.

Иначе онова с цеденото мляко е павлака - също голям вкус. То е още по-мазно, но е без чушки.

...и ми се наля устата само докато пиша. Аз затова и за 3-4 дена да отида в Сърбия се освинвам здраво. То това тяхното е уникално вкусна кухня.  :nyam:

Най-любимо ми е като съм в Сърбия да си поръчам jедна велика Лесковачка пљескавица (която е с подлютено месо) со каjмаком, павлака, урнабес и парадаjз (домати). Като подложа и един студен Lav пиво, друго не ми трябва.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 7
Гергана Пенина

Задължително кажете къде да хапнем. И още по-важно и задължително - от къде да си купя магнити?  :lol:

В центъра на Пирот заставаш с лице към един магазин за спортни стоки, в дясно има нещо като културен център, а точно до него едно малко магазинче с всякакви сувенири - има много хубави магнити :)

До границата има едно заведение известно като "българското" (ако проявиш интерес ще ти дам координати), в което готвят уникално вкусно, много обичам да хапвам и там е най вкусната храна, която съм яла, задължително препоръчвам пушената вешалица и нещо подобно на катъка, но му забравих името :)

Редактирано от Penina
  • Харесвам 1
Публикувано:

В центъра на Пирот заставаш с лице към един магазин за спортни стоки, в дясно има нещо като културен център, а точно до него едно малко магазинче с всякакви сувенири - има много хубави магнити :)

До границата има едно заведение известно като "българското" (ако проявиш интерес ще ти дам координати), в което готвят уникално вкусно, много обичам да хапвам и там е най вкусната храна, която съм яла, задължително препоръчвам пушената вешалица и нещо подобно на катъка, но му забравих името :)

Откога те чакам в темата за ресторантите в София.....

Гергана Пенина

Откога те чакам в темата за ресторантите в София.....

:) много пъти искам да пиша, ама ........, ще се включа :), макар че в София не съм оцелила много ресторанти, които да ми харесат ;)

Редактирано от Penina
  • Харесвам 1

препоръчвам пушената вешалица и нещо подобно на катъка, но му забравих името :)

Да нямаш предвид каjмак ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Публикувано:

Доста полезна информация се събра до тук. 

Благодаря на всички! 

Ако има нещо ще пиша пак. :)

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
  • 6 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.