Прескочи до съдържание

Превоз на картина със самолет


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

дойде момента и аз да задам въпрос тук :)

Казусът е следния - следващата седмица пътувам с България Еър за Виена и моя позната ме помоли да и пренеса картина.

Очаквах да е просто проблем с по-обемен ръчен багаж, но днес на обед с приятел, който също често лети, ми каза да си проверя нещата относно митнически ограничения, изнасяне на културни ценности и т.н.

Та въпросът ми е някой наясно ли е с нормативната база, или евентуално да ме упъти какво да прочета.

И още един въпрос - в някой форум днес прочетох, че срещу 25 евро Уиз предлагат да им предадеш картината и си я получаваш на тръгване. Някой да е чувал България Еър да предлага такава услуга?

Връзка към коментар

За услугата - обади се в България Ер и ги питай.

За самата картина - приятели разказваха, че са ходили до министерство на културата, където са им издали сертификат, че картината не е културна ценност, за да не ги спират на летището митничарите. Отделна тема е как ще се разберете с митничарите на влизане в Австрия... Може би е хубаво този сертификат да е на английски...

Връзка към коментар

Благодаря Ви за информацията.

А също така и да питам как се декларира тази картина и пред кого се представя издадения сертификат - по време на проверка на ръчния багаж ли се представя?

Връзка към коментар

Сертификатът се издава от Министерството на културата и е на български език. Нашата администрация не е толкова напреднала все още, че да издава на чужд език. Обикновено на сертификата има и снимка на конкретното произведение. Ако е реплика, се посочват и разликите- те са задължително условие, за да бъде репликата "законна". Снабдяваш го с официален превод на нужния език и така се придвижваш. 

 

С транспортирането на картини има още един риск, който жена ми усети на свой гръб преди години.  :)

Ако картината не е голяма и се поставя в багажното отделение над седалките, капакът трябва да се отваря с повишено внимание. Благоверната по време на вътрешен американски полет станала да си вземе нещо от чантата, вдигнала капака, а отвътре една картина се стоварила с ръба си върху главата на жена, която ... припаднала. За щастие се свестила бързо, били са на ръба да кацат по спешност.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.