Еминко Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 Не се притеснявай и за "жолта Тиквешка".Има я във всеки магазин. Внимавай с паркирането(ако си с кола).!!Там "цуйките"-техните катаджии са най-стриктни. Има 2-3 села преди Охрид,там дебнат задължително с радари. Кръчми бол...и за бедни и за богати."Жива свирка" има почти на всякъде. Най-добре е да си купиш денари от София.Там ще загубиш около 7-8% от курса. Роуминга е ужасно скъп,но за сметка на това дизела и бензина са с около 20-25 стотинки по евтини от тук. Любима кръчма-"Долга",в превод "Вълна"
Polina Публикувано: 30 март, 2014 Публикувано: 30 март, 2014 Мойта пък е Чун, малко преди Долга, вдясно. Вече цялата улица към Охридското езеро е платена и то до след 01ч. 1
bardon27 Публикувано: 31 март, 2014 Автор Публикувано: 31 март, 2014 А относно маршрута? Има две опции, струва ми се, че и двете са ОК, ама все пак?
Polina Публикувано: 31 март, 2014 Публикувано: 31 март, 2014 Ами на отиване може да минете рпез Ст. Лисичково-Делчево-Кочани-Щип-Велес-Прилеп-Битола-Ресен-Охрид, като в този вариант ще спестите магистралната такса. А връщането ви вече може да е от горната страна - Охрид - Кичево-Гостивар-Тетово-Скопие-Куманово-Крива Паланка. Както и Еминко е писал, горивото е доста по-евтино и мжете да си похарчите последните денари за зареждане на бензин в Кр. Паланка. Скопие, може да разгледате "римския" кич, с който се сдобиха последните няколко години, къщата на Майка Тереза и разбира се през цялото време да консумирате плескавици и всякви техни месни специалитети на воля. А в Охрид задължително за закуска бюрек с кайма.. в събота трябваше да ви обясня къде е тая жесотока бюрекчийница... 1
Еминко Публикувано: 31 март, 2014 Публикувано: 31 март, 2014 А относно маршрута? Има две опции, струва ми се, че и двете са ОК, ама все пак? Маршрут?От къде и за къде?? Ако питаш от София за Охрид,да има 2 маршрута.Първият през Скопие,вторият през Гърция. Този през Гърция е със 150 км по-дълъг но ше имаш възможност да видиш водопадите на Едеса(Воден или Лерин).,както и фабриката за сокове във Флорина:-)).Ако имаш време може да посетиш след границата един от големите Винпроми на Македония-"ЮГ" в Гевгелия.След това може да се разгледа чаршията на Битоля ,а след Битоля най-българския град в Македония-Ресен.Там са родени Симеон Радев,Христо Татарчев и Андрей Ляпчев. Пътят през Скопие е известен с това ,че води до икономии.Караш бавно и внимателно,оглеждаш се за табели,които липсват.Така пестиш гориво.Никъде не спираш,не харчиш и пари за ядене.Албанските села и градове ги минаваш транзит,безмълвно и със скорост с 10км над допустимата:-)
Пожето Публикувано: 1 април, 2014 Публикувано: 1 април, 2014 Ето един маршрут за пешеходна разходка из Охрид, който сглобих набързо, не включва Билянините извори, Струга и св. Наум, те са отделно. Нека да се изкажат специалистите колко време би отнела, аз в половин ден я виждам. И хубавото е, че май приключва точно до ресторанта на Поли 1
Polina Публикувано: 1 април, 2014 Публикувано: 1 април, 2014 Да, май наистина приключва до моя ресторант. Това, което си направила е обиколка на стария град. Според това, колко бързо ходите и колко време си оставяте за снимки и гледки / защото при хубаво време се откриват много приятни гледки към албанския бряг, пък и все едно си на разходка край някое море/ би ви излезнало малко повече от половин ден. То зависи и в колко тръгнете сутринта де.., но все пак сте на разходка, няма да бързате много..яваш-яваш.. На следващия ден, между Охрид и Св. Наум ще минете и покрай Музея на водата. Това са едни къщички в самото езеро. По пътя има отбивка почти до входа и се виждат сравнително добре. Ние не сме влизали вътре.. Нашия хазяйн небеше въодушевен от идеята да ни пусне там... както той се изрази били направени от "крава срања" и кво толкова имало да им гледаме.. :lol: 1
Duke Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 В тази тема липсва отчет под надслов що е стършел свършил в югозападните покрайнини... 1
Георги Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 Ще драсна няколко думи довечера, подкрепени със снимков материал 1
Георги Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 Скопие Може да сте отвратени, впечатлени, шокирани, ужасени, истерясали... реакцията може да е различна, но при всички случаи гарантирана. Това нещо ТРЯБВА да се види. В тяхна защита, земетресението е сравнило града със земята и той е в отчаяно търсене на някакъв символ. Дали пресните римски статуи ще са този символ е много проблемно да се твърди, но ако целта е да привлекат туризъм, то може и да е успешна. Бих препоръчал едни следобед в Скопие на абсолютно всеки, начинът по който тези фонтани, арки и статуи стоят на фона на останалото обкръжение на града е феноменален. Охрид Не знам как е с тълпите, но без тях при хубаво време Охрид е супер приятно място за разходка и почивка. Самуиловата крепост си заслужава дори само за изгледите отгоре, спокойното езеро те вкарва в летаргия и знаете как е. Св. Наум Едни от изворите на Охридското езеро и манастира на Св. Наум са на едно място, на 20-ина км от Охрид. Цялата зона е в процес на облагородяване с изграждане на магазинчета, приятни заведения до изворите, хотелски комплекс в близост до манстира. На мен ми хареса, според мен е правено и се прави с вкус, а мястото е супер приятно за разходка. Точките в Св. Наум обраха пауните: Преспанското езеро Само го отбелязахме бегло на края на деня, но си заслужава също. Сякаш не е все още толкова развито като Охридското, а може би не му отстъпва по нищо. В целия зор нямам снимки на бирата и храната на моята камера, може би по-късно ще пусна. За два дни нямаше нещо лошо, което да ядем. Всичко беше супер вкусно, само с един бобец (тавче-графче) си беше стандартен, в никакъв случай лош, но стандартен. Плескавици, вешалици...само като пиша ми се дояжда. В България такава скара нямаме, не знам защо, но нямаме. Обслужването навсякъде беше на ниво, може би заради това, че все пак бяхме в курорт, но всичко си беше супер. Специални благодарности на Еминко за ресторант "Дълга" в Охрид - два пъти ядохме там и беше идеално. Имаше жива музика, но супер тиха и ненатрапчива, без да идват музикантите да ти висят на главата да просят пари, при все че бяхме единствените клиенти на заведението. Р-т "Чун" препоръчван от Поли не работеше. Но с оглед на това, че два дни нямахме празно откъм храна и в Охрид, и в Струга смея да твърдя, че сигурно ще е по-трудно да се намери лошо заведение, от колкото добро. 9
jennie Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 (редактирано) Много е вкусна охридската пъстърва и си заслужава да се опита някъде в Охрид. Иначе храната е интересна, доколкото в менютата на ресторантите преобладават "македонски национални ястия", които може би по презумпция не се срещат никъде другаде. Напр. има "македонска салата", което е шопска салата и дори "македонско кафе", което си е турско кафе. Спомням си, че има и един вид македонска бира, казва се "ДАБ", която е много разпространена в Охрид, не е абсолютно нищо особено, да не кажа, че е по-скоро скапана. Но наистина храната е вкусна за нашите разбирания, така че е едва ли това би било проблем. И една забавна снимка - в едно кафене в Скопие си поръчах кола и ми донесоха това: Редактирано 8 април, 2014 от jennie 2
Locke Lamora Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 Спомням си, че има и един вид македонска бира, казва се "ДАБ", не е абсолютно нищо особено, да не кажа, че е по-скоро скапана. Силно се надявам да не си объркала с немската бира DAB
jennie Публикувано: 8 април, 2014 Публикувано: 8 април, 2014 Силно се надявам да не си объркала с немската бира DAB По никакъв начин - http://www.zlatendab.com.mk/. ;-)
Пожето Публикувано: 9 април, 2014 Публикувано: 9 април, 2014 Нищо особено не е Златният дъб, Скопското много повече ми хареса. Иначе Македонската салата, която сервираха по заведенията не беше шопска, в менюто си имаше Шопска отделно. 1
Мрън Публикувано: 9 април, 2014 Публикувано: 9 април, 2014 Хаха, в Италия macedonia е плодова салата. Представям си ако някой италианец си я поръча и му сервират тази на снимката 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега