Прескочи до съдържание

Наем на кола в САЩ

Георги Матеев

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз също имам конкретен въпрос относно наем на кола в САЩ.

Българска шофьорска книжка ще бъде ли достатъчна за взимането на кола? В крайна сметка всичко на нея е изписано и на английски език. Или трябва да се вади и международна книжка?

Срещнах доста различни и противоречащи си мнения по въпроса.

Публикувано:

Българска шофьорска книжка ще бъде ли достатъчна за взимането на кола? В крайна сметка всичко на нея е изписано и на английски език. Или трябва да се вади и международна книжка?

До колкото виждам зависи от щат до щат: http://answers.usa.gov/system/templates/selfservice/USAGov/#!portal/1012/article/2815/International Driving Permit IDP А срещнах и мнения как полицаите по улицата не си знаят законите и глобяват, без да са наясно че чужденците имат право да карат със книжка издадена в друга държава. Мисля си, че цената на международната книжка в тоя случай ще спести непредвидени главоболия дори формално да няма нужда от нея. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Взимал съм до сега кола в САЩ 6 пъти и съм карал без международна книжка и никога не бих се занимавал да си изкарам. Това, разбира се нищо не доказва.

Публикувано: (редактирано)

Взимал съм до сега кола в САЩ 6 пъти и съм карал без международна книжка и никога не бих се занимавал да си изкарам. Това, разбира се нищо не доказва.

Все пак е полезно инфо, благодаря  :) В кои щати си шофирал и спирали ли са те някога за проверка?

При самото взимане на колата рентал компаниите мръщеха ли се на БГ книжка?

Редактирано от Георги Матеев
Публикувано:

Шофирал съм в Калифорния, Невада, Аризона, Хавай, Флорида, Ню Йорк, Ню Джърси, Мериленд, Кънектикът, Пенсилвания, Масачузетс, Пуерто Рико, обаче никога не са ме спирали и нямам представа как биха реагирали полицаите. Рентал компаниите си реагираха съвсем нормално, никой не се е чудил или мръщил.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ясно... Значи ще пропусна ваденето на международна книжка в такъв случай.

Публикувано:

Спирали са ме в Джорджия и в Южна Каролина с бг книжка (факт е че си носех и международния паспорт), но се съм има проблеми. Разбира се почват едни въпроси, леко безумни понякога, но винаги са ме пускали без проблем.  

Oshko е прав, че това нищо не доказва. Винаги можеш да попаднеш на полицай от "балкански тип", но ако не си нарушил никакви закони и особено имаш в себе си задграничен паспорт с дата на влизане в САЩ (понеже ако караш повече от 3 месеца се изисква международна или щатска книжка) не мисля, че ще е проблем.

Рент-а-кар компаниите имат бази данни с rules и regulations и не биха ти направили никакъв проблем. Говоря за големите и известните.

• Харесвам 1
Публикувано:

Kакто вече съм писал, компанията няма да се намръщи на българската ти книжка, но това не значи, че и произволен селски полицай ще я одобри. В Щатите поне се говори английски, какъвто е допълнителния език на шоф. книжка, това е предимство.

• Харесвам 1
Публикувано:

И ще караш автоматик, ако това не е проблем за теб :)

Никакъв проблем. Колата ми в България също е автоматик :)

• 5 години по-късно ...
Публикувано:

Джорджия е единственият щат, в който вероятно няма да може да наемеш автомобил само с БГ книжка. Във всички щати, Бг книжка е напълно легитимна и може да наемаш свободно автомобил , ако си над 25години.

Публикувано:

Проверете актуалната информация за конкретния щат, както е написал колегата.

Аз съм наемал кола в Орегон, Юта и в Охайо без никакви проблеми. В Охайо ми беше най-голямото притеснение, понеже колата беше резервирана за получаване от офиса на летището в Колъмбус и в интернет пишеше, че той обслужва само клиенти с бордни карти. Но беше с най-евтините коли от всички офиси в района на Колъмбус. Аз нямах бордна карта и се притеснявах, че офисът е някъде в зоната зад проверката за сигурност. Оказа се, че това са напразни страхове, никой не ми иска бордна карта и не са ми проверявали паспорта за печат, само шофьорската книжка. 

Най-странното беше, че ми намериха името в системата , тъй като бях наел кола от същата фирма 3 години по-рано в Орегон!

Публикувано:

На сайта на посолството на САЩ в България има(ше) информация по темата. Всеки щат има специфични правила за наема на кола с чуждестранна книжка. Поне преди най-късият възможен период беше 1 месец от влизане в страната - затова и този период бяха публикували на сайта на посолството.

В САЩ полицаите нямат навика да спират шофьори, освен ако не са ги видели да правят нарушение или ако не приличат на някого, когото полицията издирва в момента..

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.