Прескочи до съдържание

Румъния транзит

Препоръчани мнения

Публикувано:

След като по вина на Уизеър майската разходка до Киев и Лвов пропадна в главата ми се върти ходене до Будапеща с кола. Ходил съм и друг път така, но разликата сега е, че ще бъдем само двама, от които само аз шофьор. Иска ми се да отпрашим директно към дестинацията, вместо да спим по пътя, за да си избия част таксите за отмяната на резервациите в Украйна. Не че е невъзможно да се мине наведнъж, но всичко се случва по пътя. Търся някой да ми даде акъл какво да правим - по-сигурното с преспиване да речем в Сибиу или наведнъж цялото разстояние. Колата ми сега е на проверка, за да се установи навреме дали има нещо за ремонт. По принцип не ме унася зад волана, по-скоро обратното - събуждам се.

В Сибиу ходих през зимата, но Румъния има какво да се види. Например проходът Трансфагараш, така че в едната посока може и да се поразходим натам. А иначе прекият път е Гюргево - Букурещ - Питещи - Сибиу - Арад.

Вторият вариант е да се забием из Родопите, но това може да се направи и друг път, сега съм настроен за чужбина.

Благодаря предварително.

Публикувано:

Аз не ти познавам възможностите и началната точка, но София -Будапеща се прави супер спокойно за един ден . И бих предпочела Сърбия пред румънските села и ограничения на скоростта, защото едни 10 часа в кола през Румъния ме отегчиха до смърт.

Ако ще имам нощувка по пътя обаче и съм от Варна, Русе ще се спра на Румъния. Непросветен поглед на картата ме привлича към Сигишоара за нощувка(в Сибиу си бил). И въобще, ако Будапеща не е твърда цел, бих направила обиколка само на Румъния, защото си я обичам.

За Майските празници предпочитам пътуване с кола до съседна държава. В Румъния ще си избиеш загубите, цените са ниски, и ще видиш неща, които няма другаде на Балканите. Ако имаш нужда от идеи за няколко дни там, свиркай :) 

Публикувано:

Ако ще тръгваш от родния си град - наведнъж. Това са около 900км или 13 часа (че и по-малко според това колко конска тяга има по околовръстните) а и  Сибиу ти е само на 350км. А стигнеш ли Будапеща - кеф ти Виена, кеф ти Братислава..

Публикувано:

Мерси за съветите. Нещо не ми се остава в Румъния. Не я броя за чужбина  :)

Така че или ще е на юруш, или към Родопите. Нека да си получа колата и ще решим.

Публикувано:

Аз пък бих ти препоръчал да направиш една нощувка в Тимишоара и да прекараш една сутрин там. Не знам дали си ходил, но май месец е много зелено и изненадващо красиво. Вече не помня дали ще е отворен паркът на розата, Lindt може би ще се включи по тази тема. Piata Uniri, катедралата, покрай реката разходка - и газ към Унгария.

Другият бонус, който можеш да получиш е пропускането на Nadlac (за камиони там е тапа, предполагам се чака и с леки коли). От Тимишоара може да излезеш в посока Becicherecu Mic. Границата е Cenad-Kiszombor

Публикувано:

Аз пък бих ти препоръчал да направиш една нощувка в Тимишоара и да прекараш една сутрин там. Не знам дали си ходил, но май месец е много зелено и изненадващо красиво. Вече не помня дали ще е отворен паркът на розата, Lindt може би ще се включи по тази тема. Piata Uniri, катедралата, покрай реката разходка - и газ към Унгария.

Другият бонус, който можеш да получиш е пропускането на Nadlac (за камиони там е тапа, предполагам се чака и с леки коли). От Тимишоара може да излезеш в посока Becicherecu Mic. Границата е Cenad-Kiszombor

Не, нямаше рози в началото на май, може би заради ремонта на парка. Виж ботаническата градина ще е супер. 

Мога да препоръчам за закуска ковриги(гевречета) срещу катедралата. За кръчма съм пас - периодът януари-август се оказа недостатъчен да намерим вкусна храна в заведение, с изключение на бифтек тартар.  

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Ще се отчета за пътуването. Отиване: Русе - околовръстното шосе на Букурещ - Питещ - Ръмнику Вълча (в Уикипедия пише, че този град е световен център на киберпрестъпността) - Сибиу - Надлак - Сегед - Будапеща. Всичко това за 16 часа с по-внимателно каране от 22.30 до 13.30 (местно време в Будапеща). Спирания за по 5 минути за зареждане и за около 15 на границата между Румъния и Унгария. По нощите в Карпатите бяхме единствената лека кола, но в замяна на това беше претъпкано с тирове, които ми свиреха че карам с 50 в населените места и спазвам ограниченията, с което ги бавя. Навръщане от Будапеща пътувахме 18 часа със спиране за вечеря в Сибиу за около 2 часа с по-впечатляващ маршрут. Около Кечкемет слязохме от магистралата и отпрашихме към Бекешчаба. Там минахме границата и продължихме по второ- или третостепенен път, по-голямата част от който на дупки и в ремонт. В замяна на това се нагледахме на страхотни пейзажи и идилии в Унгария и Румъния. Доспа ми се единствено на отиване на магистралата след Сибиу и навръщане малко преди да минем границата при Русе, та се наложи да поспрем за 5 минути.

Ходихме и в Братислава, откъдето също се върнахме не по магистралата, за да е по-интересно.

Редактирано от NikolaiRG
  • Харесвам 1
Публикувано:

Както и предположих, далеч по-добре е да бяхте пътували през София. Разстоянието от София до Будапеща се взема за около 9 часа, като прибавим и 3 часа от Русе до София, спокойно може да влезем в рамките на 12 часа за цялото пътуване. Със сигурност това е по-бързият и далеч по-удобен вариант за пътуване, но в също време е доста по-дълъг и може би малко по-скъп от гледна точка на пътни такси...

Както и предположих, далеч по-добре е да бяхте пътували през София. Разстоянието от София до Будапеща се взема за около 9 часа, като прибавим и 3 часа от Русе до София, спокойно може да влезем в рамките на 12 часа за цялото пътуване. Със сигурност това е по-бързият и далеч по-удобен вариант за пътуване, но в също време е доста по-дълъг и може би малко по-скъп от гледна точка на пътни такси...

Никога не съм вземал Русе - София за по-малко от 4 часа и половина. Така че, всичко е относително. Аз съм от тези, които видят ли ограничение 60, намаляват на 60, видят ли 40, намаляват на 40 и затова обикновено пристигам по-бавно от повечето хора. А по магистрала карам обикновено с 120 - 130   :)

Сега навръщане от Будапеща карах леко над ограниченията, да речем 5, най-много 10 км/ч повече, за да пристигнем по светло в Сибиу, за да поразгледаме центъра.

Редактирано от NikolaiRG

Вероятно, но Русе - София са 320 км, няма как да ги взема лично аз за 3 часа. Магистрала са само около 100. После почват тесните пътища, селищата, кръстовищата, ограниченията и колоните.

Всъщност 4 часа и половина ги броя с 2 почивки за по 15 минути.

Редактирано от NikolaiRG
Публикувано:

Понеже и аз съм от Русе , дълго време при пътувание до Западна Европа с кола, все минавахме през Румъния и не се решавахме да пробваме пътя през Сърбия. Последния път решихме на връщане да минем от там, въпреки малко по дългия път с около 150 км. Мога да ви кажа, че през София и Сърбия е по - добрия вариант. Малък трафик, повече магистрали и по - кратко време до крайната цел.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.