Прескочи до съдържание

Разни любопитни неща оттук-оттам

Препоръчани мнения

Публикувано:

Мариета Георгиева: Антарктида е като океан, замръзнал с всичките си вълни

Тя е една от трите българки, изкачили Еверест. А сега измина 110 км на ски в едни от най-суровите условия на планетата като част от експедицията от последния градус до Южния полюс. Кацна в София едва в събота след дълги часове на пътуване от Антарктида дотук.

“В момента се чувствам изморена от дългото пътуване, но и много щастлива, че успях да се прибера за празниците, за да мога да бъда със семейството си", сподели Георгиева.

Тя сподели, че е първата българка, която преминава експедицията от 89-ия градус до Южния полюс. “Предстоят ми още две експедиции, за да мога да вляза в групата на хората, които са постигнали Explorer Grand Slam - изкачване на седемте континентални върха и достигане на Северния и Южния полюс".

“Тази експедиция си дойде поетапно с предшестващите експедиции. Планувана е от една година. Тя е най-трудната експедиция заради мястото", обясни Георгиева.  

Причината за това е, че мястото е много далеч, а времето за подготовка е много дълго. “Моята продължи 6 месеца. Аз имах една друга неуспешна експедиция през юни, която също ме подготви много.Тя беше на връх Денали в Аляска, но поради много тежки климатични условия и 5 дни, изкарани в най-високия лагер там, аз не успях да кача върха и реално подготовката ми продължи за тази експедиция в Антарктида", разказа тя. 

“И в лошите неща има нещо позитивно, защото Денали е много трудна като планина, но пък то беше много добра подготовка, за да видя точно как се случват нещата в този формат, защото изкачих най-високия връх на Антарктида - Винсент,  който е мини-Денали", смята Георгиева, предаде NOVA.

Тя сподели, че е поплакала след провалената експедиция, защото е вложила изключително много усилия за нея - време, енергия, психика и финанси. “Поплаках си хубаво, преосмислих нещата и си взех поука. Хубаво е да ти се случват такива неща, за да може да преосмислиш следващия път как да реагираш на определени ситуациии какво да промениш".

“Експедицията представлява 110 километра на ски. Започва от Punta Arenas - една от най-южните точки в Чили. Оттам тръгваш със самолет, който те оставя на разпределителната база Union Glacier, оттам тръгват всички експедиции. Взима те друг самолет, който е от 1942 година. Той те закарва до 89-ия градус. Избира си най-подходящото място и каца на леда. Невероятни пилоти", смята Георгиева.

По думите ѝ там нямаш право да си сам. “При всички тези експедиции задължително трябва да имаш екип. Ако правиш нещо соло, трябва да заявиш, че гониш рекорд и тогава вече получаваш разрешително. Моят екип се състоя от четирима участници и един водач". 

“Свалят се едни огромни шейни с багаж, защото ние реално си носим всичко - цялата палатка, газ, вода, дрехи и храна", сподели тя. 

Георгиева обясни, че първият ден е бил най-тежък, защото тогава тепърва се адаптираш към обстановката. “В момента, в който самолета си тръгна, аз извадих телефона да снимам. Но снегът и студа, който хвърли със запалването на двигателя, бяха като малки ножчета, които все едно те режат по цялото тяло. В следващия момент той изчезна и ние останахме пет души в едно бяло море. Представляваше замръзнал океан с всичките си вълни. Настана невероятна тишина, белота и студ".

Тя обясни, че през деня средната температура е била -30 градуса, а вечерта е стигала до -40. “Но не изпитвах паника, в нито една експедиция не съм", разказа тя.

П.П. @Домосед , ти това ли беше правил ?
  • Харесвам 9
Публикувано:

Кога мислите са изобретени първите "дронове"?

Някъде около 1908 година немският аптекар Julius Neubronner привързал малки камери с устройство за автоматично снимане към гълъби и получил първите снимки от високо.

image.jpeg

image.jpeg

Той и баща му вече имали практика да ползват пощенски гълъби за доставка на лекарства и му станало интересно как изглежда света от високо.

Към началото на първата световна война бързото развитие на самолетите попречило на употребата на гълъби за военни цели.

https://www.atlasobscura.com/articles/pigeon-photography-of-julius-neubronner

• Харесвам 12
  • Замислям се 1
Публикувано:

Не че бяхме цъфнали и вързали , кризата беше огромна, но влакчето с долара продължи едва няколко  седмици.Курсът растеше сравнително плавно в продължение на месеци и в един момент спекулативно удари тавана.Мисля стигна около 3000 лева за няколко дни,  след което рязко падна на около 1600 (или някъде там беше).Разбира се времената са несравними с днес.Бях студент и работех в малък хранителен магазин на половин смяна за около 100$ месечно в тогавашния пари."Фантастико" плащаха дори повече 🙂 За броени месеци парите се превърнаха в хартийки , но после нещата се укротиха.Дълъг път сме извървяли , доктори и инженери караха такси ...сега се радваме, ако шофьорът е бледолик.

• Харесвам 7
Публикувано:

Датската поща спира да доставя хартиени писма след 400 години служба

Датската национална пощенска служба ще спре да доставя хартиени писма на 30 декември, с което ще сложи край на услугата, въведена през 1624 г., съобщава Politico.

Решението за спиране на доставката на физически писма е прагматично: PostNord отчете оперативен дефицит от 428 милиона крони, или 57 милиона евро, миналата година.

Като се има предвид, че обемът на обработените физически писма е намалял с повече от 90% от 2000 г. насам, прекратяването на услугата е очевидно решение за намаляване на разходите.

"PostNord Denmark има дълга история, в която писмата са играли важна роля, но тъй като Дания е една от най-дигитализираните страни в света, повечето датчани вече не изпращат физически писма“, заяви Андреас Бретвад, директор "Връзки с обществеността и комуникации“ на компанията.

Пощенската служба вече ще се фокусира върху доставката на пратки за електронна търговия, услуга, използвана от 8 от 10 датчани, които редовно пазаруват онлайн.

Датският закон обаче гарантира на гражданите правото да изпращат и получават физически писма. Тъй като PostNord вече не предоставя тази услуга, компанията за доставка и дистрибуция Dao ще я поеме.

От януари датчаните, които искат да изпращат писма в страната или в чужбина, ще трябва да ги оставят в магазините на частна компания, която вече е обработила 30 милиона писма тази година и да ги подпечата.

Dao заяви, че е "щастлива“ да предостави услугата, за която компанията ще получи 110 милиона крони (14,7 милиона евро) държавни субсидии.

Сега компанията се стреми да се възползва от тази тенденция, като намали тарифите си за доставка на писма и увеличи капацитета си до 80 милиона писма през следващата година.

Решението на PostNord да прекрати услугата си за физическа доставка на поща означава съкращаване на 1500 работни места. Това означава и края на 1500-те червени пощенски кутии в Дания.

Бретвад каза, че PostNord е чувствителна към факта, че пощенските кутии са емблематична част от датското наследство. По-рано този месец 1000 от тях бяха продадени на специална разпродажба, а други 200 ще бъдат продадени на търг през януари, като всички приходи ще отидат за благотворителни организации, подкрепящи деца, засегнати от кризи по света.

Междувременно останалите пощенски кутии ще бъдат запазени за "нови, смислени цели“.

Миналия март основният национален пощенски оператор на Германия, Deutsche Post, спря да използва вътрешни полети за транспортиране на писма след почти 63 години.

А през юни Бундестагът одобри реформа на пощенското законодателство, която позволи на Deutsche Post да отделя повече време за транспортиране на писма.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 28 минути , stanimir каза:

Не че бяхме цъфнали и вързали , кризата беше огромна, но влакчето с долара продължи едва няколко  седмици.Курсът растеше сравнително плавно в продължение на месеци и в един момент спекулативно удари тавана.Мисля стигна около 3000 лева за няколко дни,  след което рязко падна на около 1600 (или някъде там беше).Разбира се времената са несравними с днес.Бях студент и работех в малък хранителен магазин на половин смяна за около 100$ месечно в тогавашния пари."Фантастико" плащаха дори повече 🙂 За броени месеци парите се превърнаха в хартийки , но после нещата се укротиха.Дълъг път сме извървяли , доктори и инженери караха такси ...сега се радваме, ако шофьорът е бледолик.

Времената са си абсолютно сравними. В съседна горда и суверена Турция със суверена национална валута през 2010-та година едно евро беше 2 турски лири, а днес 15 години по късно едно евро е 50 лири. Що се отнася до България девалвацията не беше няколко седмици. 1989-та година един долар по официален курс струваше 90 стотинки, но и на черно не беше повече от 2-3 лева, а 8 години по късно през 1997-ма сувереният български лев удари кус от близо 4000 лева за един долар.

• Харесвам 5
Публикувано:

Номинално е така  , но и парите през 1989 , 1998 и сега не са еднакви. В Турция също.

Примерно нормална  заплата през 1989-а е била 300 лева , през 1997-а беше може би 8000-10000 лева и през януари 1998-а щатския долар скочи много рязко до падането на Виденов.Не знам къде да изровя точното движение на валутния курс между 01.01.1997 - 01.03.199 (БНБ?) , когато за няколко седмици доларът стигне небето,  преди да падне рязко.

Публикувано:
преди 59 минути , stanimir каза:

Не че бяхме цъфнали и вързали , кризата беше огромна, но влакчето с долара продължи едва няколко  седмици.Курсът растеше сравнително плавно в продължение на месеци и в един момент спекулативно удари тавана.Мисля стигна около 3000 лева за няколко дни,  след което рязко падна на около 1600 (или някъде там беше).

Точно тогава армията реши да ми продаде жилището, в което живеех под наем. Та си купихме 120кв. метра за 2900 USD. В Лозенец. След 10 месеца си купих гараж 26кв. метра за 6000 USD. В момента жилището ни е около 600 хил. Евраци, а гаража около 42хил. 

• Харесвам 10
Публикувано:
48 minutes ago, дядо Пепи said:

Точно тогава армията реши да ми продаде жилището, в което живеех под наем. Та си купихме 120кв. метра за 2900 USD. В Лозенец. След 10 месеца си купих гараж 26кв. метра за 6000 USD. В момента жилището ни е около 600 хил. Евраци, а гаража около 42хил. 

И куп народ си изплатиха банковите кредити, получавайки жилища буквално за нищожни пари.Лично познавам поне няколко такива.

Има я цялата статистика в сайта на БНБ.

На 01.10.1996 1$ = 225 лева

01.01.1997 1$ = 458 лева

01.02.1997 1$ = 1000 лева

15.02.1997 1$ =  2937 лева ( най-високата стойност , не е доближавал 4000 лева)

Тоест в рамките на седмици скача с  над 500%.

Само няколко дни по-късно след 25.02.1997 вече пада на 2000 лева и от март нататък е 1800 лева.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.