Прескочи до съдържание

Разни любопитни неща оттук-оттам

Препоръчани мнения

преди 12 часа, funny каза:

Е че как да не е . То човешката глупост винаги е любопитно до къде може да стигне .

Това го слагам в същата графа като горното. ( И не за друго, ами да се опитваш да налагаш рестрикции за "пандемия" по начин като този, освен смях и майтап със рестрикциите друго надали ще постигнеш)

И пак по тоя повод:

Изображението може да съдържа: един или повече хора и текстово съобщение

• Харесвам 4
  • Браво 3
Връзка към коментар

Това не знам дали вече не сме го пускали, ама на мен ми е ново - много детайлна карта на Римската империя в най-високата точка в развитието си 🙂

lHoCQtt.jpg

• Харесвам 13
Връзка към коментар

ЧувАли ли сте за билкаря Ли Чинг-Юн?

Човечеца е абсолютен рекордьор за дълголетие , живял е до 197 годишна възраст , а според някои сведения дори до 256 годишна възраст . Едва ли е учудващо , че е надживял едно 23 съпруги :

Уу Чонг-Шие твърди, че Ли Чинг-Юн е роден през 1677 г. в Чунцин, провинцията Съчуан. Според статия на „Ню Йорк Таймс“, професорът Уу Чонг-Шие в университет Ченгду, открил официални документи на Имперското Китайско правителство от 1827 поздравяващи Ли Чинг-Юн за 150-ия рожден ден и по-нататък други документи поздравяващи го за двустотния му рожден ден през 1877 г. През 1928 г., кореспондент на Ню Йорк Таймс написал, че много от възрастните мъже в квартала на Ли твърдели, че техните дядовци го познавали, когато са били момчета и по това време той бил зрял мъж.

Един от неговите ученици, Тайчи чуан майстор Да Лиу разказал историята на учителя Ли: на 130 години старият учител Ли се срещнал в планината с един по-стар отшелник на над 500 години, който го научил на Ба гуа джан и Чи гун с обучение за дишане, движения съпроводени с особени звуци и диетични препоръки. Да Лиу споменава, че учителят му казал, че неговото дълголетие „се дължи на факта, че извършвах упражненията всеки ден – редовно, правилно и с искреност – за 120 години.“ Връщайки се у дома, той умира година по-късно. Някои казват, че е умрял от естествена смърт, а други твърдят, че е казал на приятели „Направих всичко, което трябваше на този свят. Сега ще се прибирам вкъщи.“ След смъртта на Ли, генерал Ян Сен проверил истинността на заявеното му минало и възраст и написал доклад за откритията му, които по-късно публикувал.

Работил като билкар, продаващ рейши, годжи бери, див женшен, многоцветен горец (Fallopia multiflora), готу кола (азиатска центела) заедно с други китайски билки и се прехранвал с диета от тези билки и оризово вино. Също така се предполага, че Ли е оставил над 200 наследника през живота си и е надживял 23 съпруги.

източник : Уикипедия

• Харесвам 4
  • Шок 3
Връзка към коментар

Днес се разрових в един стар кашон пълен с "реликви" - тетрадки от първи клас с "Браво!", със забележки от "другарката", съобщение за родителска среща, под което се мъдри подпис на мама, детски рисунки и т.н. И изведнъж изскочи и вестник на почти 40 години!  🙂

20210130_203154.jpg

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 21 минути , iaia_mama каза:

Днес се разрових в един стар кашон пълен с "реликви" - тетрадки от първи клас с "Браво!", със забележки от "другарката", съобщение за родителска среща, под което се мъдри подпис на мама, детски рисунки и т.н. И изведнъж изскочи и вестник на почти 40 години!  🙂

20210130_203154.jpg

Яяяя, я... разрови по-дълбоко и виж дали няма да "изскочи" и някое "Работническо дело"... Криптото не знам дали ще те направи милионерка, ама един такъв кашон би могъл... :laugh1:

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Преди 14 години, като се роди внучката ни, една дружка направи необикновен подарък. В солидна папка, всички вестници, издадени,  на този ден. Прибрала съм я, като стане на 20 години, ще и я дам, да си чете, какво се е случвало на нейния РД.

• Харесвам 17
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 1 минута , Фил каза:

Интересна и оригинална идея. :smile3:

Да, сигурно, един ден, ще и бъде интересно, какво се е случило на тази дата, освен, великото събитие, тя да се роди:))))

Връзка към коментар
преди 15 минути , AlexandraKo каза:

Да, сигурно, един ден, ще и бъде интересно, какво се е случило на тази дата, освен, великото събитие, тя да се роди:))))

При мен е доста по-прозаично - когато съм се родил, дядо ми затворил бутилка специална сливова ракия :grin:  , която ми беше връчена при навършване на пълнолетие. :smile3:

• Харесвам 7
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , Фил каза:

която ми беше връчена при навършване на пълнолетие

High tech way: Ако още не си я изпил, регистрираш се като читател в НБКМ (може и друга депозитна библиотека), сипваш си едно и търсиш тук:

http://nationallibrary.bg/wp/?page_id=286

Low tech way: Ако си я изпил, харесваш си произволно 18 годишно уиски и се засилваш с него в читалнята на същата библиотека (ще трябва да прелееш в подходяща съдинка), поръчваш си изданията от съответната дата и така...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Летище Тегел Берлин разпродава покъщнината си. Ако в пандемията на някой му липсва придремването на 3-4-5 стола пред гейт, може да си инсталира 3д преживяване у дома на цени започващи от около 70 евро за пейка. Продават също снегорини, големи екрани и друга нужна в ежедневието на пътуващите хора техника 🙂

https://www.dechow.de/aktuelle-auktionen.html

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Изображението може да съдържа: 1 човек, брада

Индийският актьор Амир Хан, направил много необичайно дарение. Обявил, че ще раздава по  1 килограм брашно на бедни хора.
Само за 1 килограм брашно, много хора, дори не дошли на мястото, където се раздавало брашното, считайки го за дреболия, и че няма нужда да си губят времето, за нещо подобно.
Дошли само онези, които наистина се нуждаели от помощ.
И тогава всеки, който приел тази помощ, намерил ,  15 000 рупии в торбите с брашно (около 200 долара).
Тоест, парите отишли при тези, , които наистина имали нужда от тях.

• Харесвам 11
  • Браво 10
Връзка към коментар

Във фб от време излиза една реклама на маски /уж съм ги блокирал, но си се появяват периодично/, и 1 коментар към нае гласи"много удобна и практична", вс еедно става дума за печка 🙂

Та, в тази връзка - клик. Сигурно и тази е такава 🙂

p.s. по-добре една хубава кафе машина 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Как изглежда тренировъчен център на "Бритиш еъруейс" след години забвение. Да се знае, че не само у соцстраните има такива "призраци" 😉 

https://www.thesun.co.uk/travel/13905018/abandoned-british-airways-training-centre-post-apocalyptic/

• Харесвам 2
  • Шок 3
Връзка към коментар

Оказва се, че абстрактното изкуство е  страшно скъпо в наше време...

Показвам ви няколко картини на Сай Туомбли, всичките са на цен над 30 милиона долара.

И се оказва, че май, нищо не разбирам...

Резултат с изображение за „сай туомбли картини“

ddfc_2010_sfmoma_09-605x405.jpg?w=300&h=

image.jpeg.5242a0e7742886f6c2cde81ce7a0f758.jpeg

Сай Туомбли (Cy Twombly), американски художник – абстракционист, един от най-скъпите съвременни творци. Негови картини има  в Tate Modern в Лондон и в големите галерии за съвременно изкуство .

Тази картина, например:

Безименното платно на Сай Туомбли, рисувана през 1970-а, се продаде за 69,6 милиона долара. - Рекорд! „Кристис“ продаде изкуство за $850 млн.

"Безименното платно на Сай Туомбли, рисувана през 1970-а, се продаде за 69,6 милиона долара."

Картина на известния американски художник Сай Туомбли бе продадена за 36.65 млн. долара на търг в Ню Йорк. Картината "Неозаглавена /Ню Йорк сити/" бе продадена под предварителната оценка. Тя бе най-скъпата от 44 произведения, изнесени на търг в аукционната къща "Сотбис". Смяташе се, че ще се продаде за повече от 40 млн. долара. Два етюда за автопортрет на британския художник Франсис Бейкън (1970), бе продадена за 34.7 млн. долара след бързо наддаване между петима потенциални купувачи. Двойната композиция е излагана досега само два пъти - през 1971 г. в Париж и през 1993 - в Лондон. Произведението на Сай Туомбли бе част от серията "Картини" на американския художник абстрактен експресионист. Картина от същата серия бе продадена за 70.5 млн. долара на аукцион през есента в "Сотбис", което е рекорд за починалия през 2011 г. художник.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/laifstail/luks/4429915/
Картина на известния американски художник Сай Туомбли бе продадена за 36.65 млн. долара на търг в Ню Йорк. Картината "Неозаглавена /Ню Йорк сити/" бе продадена под предварителната оценка. Тя бе най-скъпата от 44 произведения, изнесени на търг в аукционната къща "Сотбис". Смяташе се, че ще се продаде за повече от 40 млн. долара. Два етюда за автопортрет на британския художник Франсис Бейкън (1970), бе продадена за 34.7 млн. долара след бързо наддаване между петима потенциални купувачи. Двойната композиция е излагана досега само два пъти - през 1971 г. в Париж и през 1993 - в Лондон. Произведението на Сай Туомбли бе част от серията "Картини" на американския художник абстрактен експресионист. Картина от същата серия бе продадена за 70.5 млн. долара на аукцион през есента в "Сотбис", което е рекорд за починалия през 2011 г. художник.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/laifstail/luks/4429915/
  • Смея се 2
  • Замислям се 6
Връзка към коментар

Абе сигурно съм много, ама много тъп ама това на нищо не ми прилича. 🤔 Внучката ми е на 12г. и  доста добре се справя с бои, четки, пастели, акварели и какво ли не. Но такива работи и се получавха, когато се учеше кое как става.  

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , AlexandraKo каза:

"Безименното платно на Сай Туомбли, рисувана през 1970-а, се продаде за 69,6 милиона долара."

Ей това безименно платно май го имаше във всяка класна стая - на дъската с тебешира.

Да сме знаели навремето какви пари ще струва .... да сме го дращили по "платно" а не по дъските.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.